Helen en herstellen van narcisme, hoe doe je dat en waar begin je mee?
Helen en herstellen van narcisme, hoe doe je dat en waar begin je mee?

Helen en herstellen van narcisme, hoe doe je dat en waar begin je mee?

Helen en herstellen van narcisme, hoe doe je dat en waar begin je mee? Het is een vraag dat ik regelmatig krijg, dus de hoogste tijd om er aandacht aan te besteden.

Tijdens ons samenzijn met een narcist heeft de narcist ons getraind om onze aandacht op de narcist te richten. Hoe meer onmogelijk gedrag de narcist vertoont, hoe meer we met onze aandacht en met onze gedachten met de narcist bezig zijn.

We vragen onszelf voortdurend af wat de narcist bedoeld als deze “xyz” zegt, we vragen onszelf voortdurend af waarom de narcist zich als “xyz” gedraagt terwijl deze ons “abc” heeft beloofd, we vragen onszelf voortdurend af waarom de narcist nu weer boos is, we vragen onszelf voortdurend af of het aan ons ligt dat de narcist zich zo onmogelijk gedraagt, we vragen onszelf voortdurend af of wij schuldig zijn aan het onmogelijke gedrag en we vragen onszelf voortdurend af of de dingen die gebeurd zijn niet anders verlopen waren als we nog meer aan de narcist gegeven hadden.

Constant zijn we in onze hoofd bezig de situatie met de narcist te analyseren. Overmatig denken aan de narcist gaat je vroeg of laat nekken, dat trek je niet (meer).

Het maakt je compleet gek als je eindeloos gaat analyseren over wat er anders had kunnen gaan, wat niet anders is gegaan en wat nooit zal gaan. Een narcist, diens onmogelijke gedrag en diens streken kan je niet zelf veranderen. Er is niets meer aan te doen, dat is een feit.

Toch blijven we onze eigen pijn en verdriet maar voeden, door er eindeloos over na te denken, door de relatie met de narcist eindeloos te analyseren en door er eindeloos over te piekeren. 

Of we blijven tegen onze eigen pijn en verdriet vechten, door in kwaadheid verder te leven, kwaad blijven op de narcist en boos zijn op het leven.

Zolang we in contact zijn met de narcist, zolang de narcist op de 1 of andere manier in ons leven aanwezig is, noodzakelijk of niet, zal de narcist iedere aangelegenheid aangrijpen om door middel van hersenspelletjes en manipulatie, ervoor zorgen dat wij met onze gedachten en met onze aandacht op de narcist en diens gedrag gericht blijven.

Lees ook: Verschillende hersenspelletjes van de narcist, d.m.v. manipulatie, een overzicht.

De nieuwe liefde van de narcist, hoe zit het daarmee?

Maar al te vaak ontvang ik mails en berichten van mensen die hun nare relatie met een narcist verbroken hebben en met stomheid geslagen moeten aanschouwen dat de narcist akelig snel een nieuwe liefde in diens leven heeft en vervolgens de schijn bij je opwekt dat de narcist zo ontzettend gelukkig en blij is met diens nieuwe liefde.

Lees ook: Kan een narcist van iemand houden?

Waardoor jij je bezorgt afvraagt hoe het in vredesnaam mogelijk is dat de narcist nu wel gelukkig is met diens nieuwe liefde. Heeft het dan al die tijd inderdaad aan jou gelegen dat de narcist niet gelukkig was tijdens jullie relatie? (En je begint weer opnieuw te piekeren, de boel te analyseren waardoor je weer met al je aandacht en met je gedachten op de narcist en diens gedrag gericht bent.)

Lees ook: Verward gemaakt door je narcist? Kenmerk narcisme. verwarring veroorzaken onder de slachtoffers.

Nee lieverd, het lag niet aan jou. Het heeft nooit aan jou gelegen. De narcist heeft je nog steeds in diens macht door je te laten geloven dat hij, of zij, nu blijkbaar wel gelukkig is met diens nieuwe liefde. Het gaat om een hersenspelletje, om manipulatie en om een leugen: de narcist is met niemand gelukkig, ook niet met diens nieuwe liefde. De nieuwe liefde in het leven van de narcist is niets anders en niet meer dan een nieuw slachtoffer. Een nieuw slachtoffer dat met exact dezelfde nare behandeling te maken krijgt als jij doorlopen hebt.

Lees ook: Stress en angst tijdens je dagelijkse omgang met een narcist.

Helen en herstellen van narcisme.

Om te helen en te herstellen van narcisme is het belangrijk voor je gemoedsrust en voor je geestelijk welzijn om over te gaan op: nooit meer contact met de narcist. Dit wordt aangeraden zodat de narcist niet langer je gedachten kan vergiftigen en overheersen door diens hersenspelletjes, door diens manipulaties en door diens leugens.

Lees ook: Nooit meer contact met je narcist, wat betekent dat precies?

Door in contact te blijven met een narcist – noodgedwongen wegens omstandigheden – blijf je maar met je aandacht en met je focus gericht op de narcist en op diens onmogelijke gedrag.

En dat is precies waar de schoen wringt: je aandacht en je focus op de narcist i.p.v. op jezelf. Om te helen van het narcisme is het belangrijk voor je dat je stapje voor stapje je aandacht en je focus gaat verleggen naar jezelf. En dat is ontzettend moeilijk en voor velen een enorme worsteling, immers, de narcist heeft ons vanaf dag 1 getraind om onze aandacht en focus op de narcist te houden.

Door ons, tijdens het contact met een narcist, uit te putten, verliezen we de kracht om ons te realiseren dat we niet langer de aandacht op onszelf hebben. We zijn uitgeput en proberen te overleven. We zijn in een overlevingsmodus terecht gekomen. Om uit die overlevingsmodus te stappen, is heel veel kracht nodig. Door te beginnen goed voor jezelf te zorgen en je lichaam, je geest en je ziel te voeden met die dingen die je weer in balans brengen, ben je veel beter in staat om het contact te verbreken en de aandacht te verleggen naar jezelf.

Lees ook: Hoogsensitief? Maak je sterk en krachtig, speciaal voor HSPers!

Mocht je vanwege omstandigheden toch nog contact hebben met de narcist, noodgedwongen vanwege de kinderen bijvoorbeeld, vertel de narcist niets persoonlijks meer over je eigen leven, over je dromen en wensen en over je toekomstplannen. Het gaat de narcist niets meer aan. Alles wat je namelijk ooit in vertrouwen tegen de narcist verteld hebt, is in de loop der jaren tegen je gebruikt.

Lees ook: Nooit meer contact met een narcist, jezelf geestelijk voorbereiden, hoe doe je dat?

Heb je nog contact met de narcist, vanwege de kinderen, houd het contact zakelijk, kort, informatief en vriendelijk. Niet meer en niet minder. Geef niets meer. Regel niets meer. Organiseer niets meer. Geef de narcist geen enkele gelegenheid meer waardoor deze diens hersenspelletjes, manipulatie en diens treiterijen op je bot kan vieren.

Zijn er extra schoolfoto´s van de kinderen beschikbaar op school? De narcist is volwassenen, deze kan het zelf regelen. De narcist zou het ook niet voor jou regelen. (Regelt de narcist wel iets voor je, dan is het raadzaam om op je qui-vive te zijn: de narcist wil iets van je, iets wat je de narcist liever niet wil geven. Denk bijvoorbeeld aan: door zich niet aan de afspraken te houden die vastgelegd zijn in het ouderschapsplan.)

Lees ook: Meesterlijk wraak nemen op de narcist, hoe doe je dat, zonder met modder te gooien?

Ondertussen is het voor jou belangrijk dat het helen en herstellen van narcisme in gang gezet gaat worden door veel minder in je hoofd aanwezig te zijn. Je lichaam en je gedachten zijn 1 geheel en zijn door alle stress uit balans gehaald. Je moet meer in je lichaam terechtkomen en minder in je hoofd, met je pieker en analyseer gedachten, bezig zijn.

Dit lukt je beter als je lichamelijke conditie goed is. Een goede lichamelijke conditie is een voorwaarde om stress te verminderen en de overgang van constant in je hoofd zitten naar aanwezig zijn in je lichaam beter verloopt.

In het ebook: Stress, leg ik je uit hoe je, zonder ingewikkelde toestanden, aan een goede lichamelijke conditie komt, zodat je bestand bent tegen stress en dus tegen de narcist en diens effecten op je.

Een betere verbinding tussen je lichaam en je hersenen bereik je door: voeding, yoga en met behulp van ademhalingsoefeningen. Trauma veroorzaakt door een narcist verminder je drastisch door te stoppen met het innemen van suiker. Het effect van suiker in onze hersenen is behoorlijk dramatisch, maar als je te maken hebt met een trauma blijf je het trauma voeden door de inname van suiker. Suiker werkt als een trigger en verergert de boel.

Je geestelijke welzijn en je hersenen zijn beïnvloedbaar door wat je in je mond stopt! En dat geldt ook voor je trauma en als je wil helen en herstellen van het narcisme!

Lees ook: Voeding voor langdurige vitale energie.

HSPers hebben een enorme behoefte aan rust en harmonie en door de inname van stimulerende stoffen, zoals suiker, raken we steeds verder van onszelf verwijdert.

Lees ook: Hoogsensitief? Maak jezelf sterk en krachtig, speciaal voor HSPers!

Na al die tijd in je hoofd aanwezig te zijn geweest, ga je naar aanwezig zijn in je lichaam door jezelf iedere keer af te vragen: “Wat voel ik nu?” Ga naar binnen, ervaar je emoties en begin met jezelf te helen van het narcisme. “Wat gaat er nu in mij om? Wat voel ik? Wat ervaar ik binnen in me?” Komt er een bepaalde sensatie of emotie naar boven waar je met je aandacht naar toe kunt? Kun je dat wat er naar boven komt voelen zonder te hoeven te benoemen wat het is?

Wanneer je verdriet voelt opkomen, laat het toe en geef je eraan over. Neem er even de tijd voor. Als het gevoel wegebt, zeg of fluister iets liefs en iets aardigs tegen jezelf. Alles wat je tegen een goede vriend of vriendin zou zeggen in zo’n situatie, zeg je nu tegen jezelf. 

Zie je er tegenop om naar binnen te keren? Bang om de controle te verliezen? Besef dat bepaalde sensaties en emoties binnen in je komen en gaan als golven van de zee. Het komt en het gaat weer. Door dit je te realiseren, zal je niet overweldigd worden door enorm grote emoties.

En het volgende wat belangrijk is om ons goed te beseffen is: door de sensaties en emoties te aanvaarden, juist als het om nare sensaties en nare emoties gaan, dat je leven een stuk dragelijker gaat worden als je deze ervaart als de golven van de zee: het komt, maar het vertrekt ook weer. Het gaat weer voorbij.

Wil je meer weten over helen en herstellen van het narcisme? Lees dan ook: Het helingsproces, herstellen van narcisme, destructieve en andere ongezonde relaties.

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis de 7daagse emailserie: “Minder angst, minder stress en minder narcisme,” speciaal voor HSPers, waarin we gaan ontdekken welke patronen het zijn die je zo aantrekkelijk maken voor narcisten en andere destructieve personen, waar die patronen vandaan komen en hoe we deze patronen veranderen naar gezonde patronen. Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Helen en herstellen van narcisme, hoe doe je dat en waar begin je mee?
Helen en herstellen van narcisme, hoe doe je dat en waar begin je mee?