Hechtingstrauma, de hechting met een narcistische ouder als HSP of HSE is een traumatische hechting.
Hechtingstrauma, de hechting met een narcistische ouder als HSP of HSE is een traumatische hechting.

Hechtingstrauma, de hechting met een narcistische ouder als HSP of HSE is een traumatische hechting.

Wij zijn gemaakt en geschapen om verbinding te hebben met anderen. Zonder anderen, zijn wij als mens, niet in staat om te overleven. Als er iets gebeurt binnen de relatie met anderen, juist als deze anderen zo belangrijk voor ons zijn voor onze overleving, ontstaan er onzichtbare wonden.

Ik weet niet of jullie wel eens heel erg verbrand zijn geweest door de zon. Na die verbranding door de zon blijft die verbrande plek op je huid altijd zichtbaar en gevoelig, ondanks dat die plek op het oog genezen is. Zo is het ook met deze onzichtbare wond: het is een plek dat gevoelig blijft.

Als er iets of iemand op deze plek trapt of de plek triggert, reageer je (buitengewoon) emotioneel. Als je voor jezelf terugkijkt naar alle relaties die je had met narcisten, stonden deze bol van de emotionele reacties van jouw kant.

En laten deze emotionele reacties van jou de perfecte voeding zijn voor narcisten! Het komt de narcist dus heel erg god uit dat jij een hechtingtrauma hebt, zodat de narcist als een duveltje op deze gevoelige plek van jou drukt. Hoe meer emotionele reacties, hoe beter. Hoe meer emotionele reacties van jou, hoe meer voeding van hoge kwaliteit voor de narcist.

De gevolgen van een onbehandeld hechtingstrauma

Als je met een hechtingstrauma rondloopt, zal je altijd een aantrekkelijke prooi blijven voor narcisten. Narcisten hebben er een neus voor en zullen altijd iedereen met een hechtingstrauma er zo uitpikken. Narcisten zelf hebben namelijk ook een hechtingstrauma: meestal zijn ze opgegroeid door een narcistische moeder, maar ook een narcistische vader kan de oorzaak zijn geweest van het hechtingstrauma bij de narcist.

En zolang jullie allebei met een onbehandeld hechtingstrauma rondlopen, trekken jullie elkaar aan. Wat heel belangrijk is en heel belangrijk om te onthouden is het volgende: als je verlost wil worden van het narcisme in je leven, is het noodzakelijk dat jij je hechtingstrauma aanpakt, herstelt en geneest. Alleen jij bent in staat om de situatie, ten goede, te veranderen.

Nog iets om te beseffen als je met een hechtingstrauma te maken hebt: als je opgegroeid bent met een narcistische ouder, zal je regelmatig met destructieve en ongezonde relaties te maken krijgen in je volwassen leven. Destructieve en ongezonde intieme relaties. De meeste van jullie hebben het helaas al ervaren, maar voor degene die het nog niet ervaren hebben: in een destructieve en ongezonde (narcistische) relatie ben je eenzamer dan als je geen partner hebt. Je bent mijlenver verwijdert van een liefdevolle relatie met jezelf als je een destructieve, ongezonde (narcistische) relatie hebt.

Maar er is nog iets dat we ons – als HSP en empaten – goed moeten beseffen: als je met een hechtingstrauma rondloopt, zullen deze emotionele onzichtbare wonden diep inslaan op je gestel en ook op je gevoelige zenuwstelsel. (Meer over het effect van narcisme op je gevoelige zenuwstelsel is te lezen in de nieuwste update van het ebook: Kind van een narcist, dat halverwege/eind September 2021 uitkomt.) Zodra het hechtingstrauma namelijk is verweven met ons gevoelige zenuwstelsel, is het een perfecte trigger geworden dat narcisten aantrekt. Dit is een van de hoofdreden waarom narcisten en HSP (en empaten) elkaar aantrekken.

Mogelijk lees je als codependent bovenstaande over hechtingstrauma en denk je: “Verdraaid, dit komt me bekend voor!”  Dan klopt dat inderdaad: dit hechtingstrauma van HSP-kinderen met hun narcistische ouders, hebben heel veel overeenkomsten met het hechtingstrauma dat codependenten hebben met hun (verslaafde) ouder. Hoe problematisch je relatie ook was met je ouder, niemand uit je omgeving heeft je vertelt dat je weg moest gaan, maar iedereen bracht wel een stille maar indringende boodschap mee: “Eer je ouders!” Ook door druk uit je omgeving bleef je bij je ouders.

Duizenden en duizenden emails over narcisme

De afgelopen 15 jaar dat ik intensief met het onderwerp narcisme bezig ben, heb ik duizenden en nog eens duizenden e-mails mogen ontvangen. Heel veel erkenning zat er tussen deze mails, ook akelig veel verdrietige verhalen en regelmatig zelfs ronduit schokkende verhalen. Het doet me iedere keer weer heel veel om te lezen, hoeveel narigheid narcisme veroorzaakt in jullie levens. Het is soms voor mij als lezer al een traumatische ervaring om zulke indringende mails te lezen. Maar er is 1 mail die me altijd is bij gebleven en die ik altijd bij me draag, alsof de tekst in mijn ziel en hart gedrukt staat. Deze mail kwam van een jong kind. Allebei zijn ouders waren narcistisch, tenminste, zo vertelde de jongen, zijn ouders vertoonden alle kenmerken van mensen die een narcistisch persoonlijkheidsstoornis hebben. Deze jongen sliep liever buiten in de kou, dan binnen bij zijn ouders. Deze jongen maakte liever een eind aan zijn leven, dan samenleven met zijn ouders. Deze jongen liep liever van huis weg de onbekende wereld in met zijn trouwe hond, dan blijven bij zijn ouders.

De onmacht die ik voelde toen ik de mail van deze jongen las, is na al die jaren nog steeds enorm aanwezig. Ik denk o zo vaak aan deze jongen. Als ik als volwassene al zoveel moeite heb om me staande te houden onder het geweld van het narcisme, hoe moet het dan zijn voor deze kleine jongen met twee narcistische ouders? Hoe moet deze kleine jongen zich gevoeld hebben als iemand in zijn omgeving tegen hem zei: “Eer je ouders?” Hoe moet deze jongen zich gevoeld hebben dat geen contact met zijn ouders het beste was om te overleven en uit zijn omgeving kwam er niets anders dan onbegrip?

Mentale gevangenis

Het is een mentale gevangenis waar deze kleine jongen in is terechtgekomen, bovenop zijn worsteling met zijn gevoeligheid en bovenop zijn worsteling met het narcisme in zijn leven. Want als de jongen voor zichzelf had gekozen, dan zou iedereen uit zijn omgeving over hem heen zijn gevallen: “Hoe kan je dat nou doen?!?!” en: “Hoe kan je dat je ouders aandoen?!?” Iedereen zou onbegrip tonen en leven in een omgeving vol met onbegrip is ook geen leven.

Hoe afschuwelijk ook, maar narcistische ouders zijn niet te helpen. ook jij kunt ze niet helpen. Ook niet als je inmiddels volwassen bent. Je kan ze niet helpen. Het is ook niet aan jou om ze te helpen: jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven. Je zou jezelf moeten helpen. Je zou met jezelf een liefdevolle relatie moeten hebben, i.p.v. op gespannen voet leven met je narcistische ouder en de rol spelen van het zwarte schaap, de rol spelen van het prinsje of van het prinsesje of de rol spelen van de onzichtbare.

Afstand nemen van je narcistische ouders is het beste – maar ook heel moeilijk – om te doen, ondanks dat je op veel onbegrip uit je omgeving mag rekenen. Geen contact met je narcistische ouders is het allerbeste wat je voor jezelf kunt doen, maar ook echt het aller moeilijkste! Als kind ben je namelijk net zo trouw als een herdershond: het gaat toch om je ouders he? Je bloedeigen ouders! Diep van binnen zal altijd de hoop blijven bestaan dat het hechtingstrauma verdwijnt zodat je eindelijk echt gehecht kunt zijn aan je ouders. Het is een teleurstelling, iedere keer opnieuw, dat het je maar niet lukt om gehecht te raken met je narcistische ouder. Maar de hoop blijft, ondanks het misbruik in je jeugd blijft de hoop bestaan dat het ooit allemaal goed komt.

Het is heel makkelijk om de volgende twee adviezen voor je uit te typen:

  1. Heeft iemand geen respect voor je? Behandelt iemand je herhaaldelijk respectloos? Luister asjeblieft niet naar mensen die je respectloos behandelen!

2. Neem afstand van je narcistische ouders, ga over op nooit meer contact met je narcistische ouders en mocht er wel contact zijn: geef dan duidelijk je grenzen aan.

Maar het is dankzij je DNA dat het een enorme worsteling voor je is geworden om je narcistische ouder los te laten. Het is dankzij die mentale gevangenis dat heel veel HSP-kinderen ervan weerhoudt om hun narcistische ouder los te laten. En dat maakt het hele verhaal van HSP-kinderen, die traumatisch gehecht zijn aan hun narcistische ouder, zo ongelooflijk verwarrend!

Als je bovendien beseft dat er drie verschillende HSP zijn en drie verschillende empaten (HSE) – sommigen voelen de emoties aan van narcisten alsof het om hun eigen emoties gaan. Empaten zijn personen die heel gevoelig reageren op de energie van anderen. Empaten, die een belichamer zijn, “pikken” gedachten, gevoelens en emoties op van anderen, waaronder ook van narcisten, alsof het om hun eigen gedachten, gevoelens en emoties gaan. Dat maakt het behalve verwarrend, indringend ook hartverscheurend, want dit is een zeer intensieve en uitputtende worsteling!

Bovendien, trauma´s, waaronder ook hechtingstrauma´s, worden door HSP (hooggevoelige personen) en door HSE (empaten) veel intenser beleefd en ervaren dan door personen die geen HSP of HSE zijn.

Dit artikel komt uit de nieuwste update van het ebook: Kind van een narcist. De nieuwste update zal halverwege/eind September 2021 beschikbaar zijn. Iedereen die het afgelopen jaar dit ebook: “Kind van een narcist” gekocht heeft, ontvangt deze gratis update naar het opgegeven emailadres helemaal gratis.

Laatste update ebook Kind van een Narcist: De nieuwste versie van het ebook: Kind van een narcist, is uit, met daarin een compleet nieuw hoofdstuk: “Hoe traumatisch was je jeugd?” waarin verschillende hechtingsstijlen, onveilige hechting en de traumatische hechting aan een narcistische ouder beschreven staat.

Afbeelding van Sibahk via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Hechtingstrauma, de hechting met een narcistische ouder als HSP of HSE is een traumatische hechting.
Hechtingstrauma, de hechting met een narcistische ouder als HSP of HSE is een traumatische hechting.