Heb jij met emotioneel misbruik te maken binnen je relatie? Doe de gratis test!
Heb jij met emotioneel misbruik te maken binnen je relatie? Doe de gratis test!

Heb jij met emotioneel misbruik te maken binnen je relatie? Doe de gratis test!

Mishandelt je partner je, onzichtbaar, achter gesloten deuren? Gebeuren er rare dingen binnen je relatie? Heb je het gevoel dat je gek aan het worden bent? Twijfel je of je mogelijk met emotioneel misbruik te maken hebt? Mag jij geen emoties en gevoelens tonen van je narcistische partner? Wil je weten of dit een typsiche werkwijze van een narcist is? Hier volgt een kleine test om te ontdekken of er sprake is van emotioneel misbruik binnen je relatie.

Wat is emotioneel misbruik?

 Emotioneel misbruik is: mishandeling zonder zichtbare blauwe plekken. Emotioneel misbruik is: blauwe plekken op je ziel. Onzichtbare mishandelingen gaat heel diep zitten en door je geisoleerde situatie, denk je dat je bezig bent om gek te worden, zoals bijvoorbeeld met gaslighting het geval is.

Emotioneel misbruik komt vaak voor binnen een relatie met een narcist. Behalve dat alles om de narcist draait en jij onzichtbaar moet zijn binnen jullie relatie is er nog een belangrijk kenmerk van emotioneel misbruik:

 Je mag geen emoties of gevoelens tonen binnen je relatie. 

Door het tonen van je emoties, ziet de narcist dat als zwak. (Ook de kinderen moeten het niet in hun hoofd halen om emoties te tonen waar de narcistische ouder bij aanwezig is!)

 Ontbreekt vervolgens binnen je relatie iedere emotionele steun van je narcist? Grote kans dat je met emotioneel misbruik te maken hebt!

Je mag geen emoties of gevoelens tonen

Narcisten kunnen niet bestaan en/of overleven zonder de voeding en aandacht van jou of van wie dan ook. Hoe meer zielen de narcist aandacht geven, hoe beter.

Er is echter een type voeding dat geen enkele narcist kan weerstaan en een Michelinster waard is: jouw emotionele reactie op het onmogelijk/lastige/kinderachtige gedrag van een narcist. Als jou emotionele reactie zelfs hysterisch dreigt te worden, is dat voor je narcist 2 Michelinsterren waard.

Met andere woorden: jouw emotionele uitbarsting is het ultieme voeding voor iedere narcist!

Is dit verwarrend dames en heren? Omdat ik net nog schreef onder het kopje: wat is emotioneel misbruik?” dat emotioneel misbruik: “Je mag geen emoties of gevoelens tonen binnen je relatie?

Het klinkt verwarrend maar eigenlijk is dit nu exact wat emotioneel misbruik is:

Je mag geen emoties en/of gevoelens tonen van de narcist. De narcist maakt je vrij duidelijk tijdens het begin van jullie “relatie” dat er geen sprake van kan zijn dat er emoties of gevoelens gedeeld worden. Opmerkelijk? Nee hoor, dit is de werkwijze van narcisten om een zeer emotionele reactie uit je krijgen.

Herken de narcist: werkwijze van een narcist

Geen mens is gevoelloos of emotieloos. Tenminste, geen mens die geen stoornis heeft en is afgesneden van diens emoties en gevoelens. Als jij je kind verliest, als jij je baan kwijtraakt, als jij een ongeluk hebt gehad, als jou onrecht is aangedaan (of wat dan ook) dan geldt de regel binnen de narcistische relatie: “Je mag geen emoties of gevoelens tonen.” De narcist wordt woest als je toch over je overleden kind wil hebben, als je toch wil praten over het verlies van je baan, als je toch wil bespreken hoe erg het ongeluk was of als je wil praten over het onrecht dat je is aangedaan. Vaak loopt de narcist doodleuk weg of blaft je een zin toe dat in het artikel: “Wat alle narcisten tegen je zeggen,” staat te lezen.

Met andere woorden, de narcist zorgt er wel voor dat je verbluft, verward en met je ziel onder je armen alleen achtergelaten wordt, terwijl de emoties zich hoog opspelen bij je. En dit gebeurt niet eens af en toe, nee, dit scenario herhaalt zich iedere keer opnieuw binnen je “relatie.” De narcist die je belachelijk maakt, terwijl je steun en begrip nodig hebt.

Het niet kunnen uiten van je emoties is ongezond. Het wegstoppen van je emoties is echt niet goed voor je. Het niet kunnen delen van je eigen gevoelens is onmenselijk.

En daar hoopt de narcist dan ook op: dat de bom bij je barst. Want al die opgehoopte en opgekropte emoties, knallen vroeg of laat bij je eruit en veroorzaakt ene gigantische emotionele reactie bij je die alle perken te buiten gaan: te overdreven, te hysterisch en te onredelijk.

Het liefst wil de narcist dat jij deze bom van oncontroleerbare emoties uit als er andere mensen in de buurt zijn. Zodat de narcist liefjes en onschuldig tegen de anderen kan smoezen: “Zie je? Precies wat ik bedoel! Totaal onhoudbaar en onrekenbaar!”

En dat is een derde Michelinster waard.

Het is belangrijk dat je de narcist herkent, het gedrag van de narcist leert herkennen en de werkwijze van de narcist.

Test hier of je te maken hebt met emotioneel misbruik binnen je relatie:

  • Draait alles om de narcist? Handelt de narcist in jullie leven alsof alles om hem, of haar, draait?
  • Moet jij eerst de ego van je narcist strelen eer jij zijn, of haar, mogelijke goedkeuring of aandacht krijgt?
  • Brengt de narcist tijdens ieder gesprek tussen jullie de aandacht terug naar zijn, of haar, favoriete onderwerp: hemzelf/haarzelf?
  • Bagatelliseert de narcist al je gevoelens, wensen en belangen?
  • Doen je emoties, gevoelens, wensen en belangen er niet (nooit!) toe en kleineert de narcist ze?
  • Reageert de narcist geringschattend over je emoties, gevoelens en wensen?
  • Als je het niet met de narcist eens bent, reageert hij, of zij, dan koud, afstandelijk en negeert hij/zij je compleet? Soms voor dagen, weken of maanden?

Uitslag test ontdek of je narcist je emotioneel mishandelt

1 of 2 keer “ja’s” ? Het is zeer waarschijnlijk dat je met een narcist te maken hebt als je 1 of 2 keer met “ja” geantwoord hebt,

Heb jij 3 of meer met “ja” geantwoord op de test, dan is het zeer waarschijnlijk dat er emotionele mishandeling plaatsvindt binnen je relatie.

Lees ook: Hoe schadelijk en ongezond is emotioneel misbruik?

Het is ongezond dat jij niet je eigen emoties en gevoelens mag tonen binnen je relatie. Dat is een enorm grote rode vlag!

Door constant je emoties en je gevoelens in te houden, door constant niet de vrijheid te hebben je eigen emoties en gevoelens te uiten, ontstaan vroeg of laat emotionele klachten. Stress is een emotionele klacht. Maar ook trauma´s, depressies, lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugklachten en verschillenden vormen van allergie ontstaan door o.a. emotionele klachten.

Angst

Als angst bovendien een hoofdthema is binnen je relatie, is het je aanleren om je emoties en gevoelens niet te uiten schadelijk en ongezond voor je welzijn. Schadelijker zelfs dan je ooit vermoedde!

Als bovendien iemand je zo behandelt en het lef heeft om te beweren dat hij, of zij, zoveel van je houdt, is het de hoogste tijd om jezelf sterker en krachtiger te maken en op zoek te gaan naar een ontsnappingsplan: je moet weg uit deze destructieve en toxische omgeving zodra je kan!

Lees ook meer over het volgende ebook: Emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld: verborgen oorlogsvoering achter gesloten deuren.

Afbeelding van Kleiton Santos via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Je bekijkt nu Heb jij met emotioneel misbruik te maken binnen je relatie? Doe de gratis test!