Heb jij als HSP te maken met narcisme in je leven, worstel je met je gevoeligheid en heb je GEEN doel in je leven…? Je leven zonder doel is…

Heb jij als HSP te maken met narcisme in je leven, worstel je met je gevoeligheid en heb je GEEN doel in je leven…? Je leven zonder doel is…

Een doelloos leven is voor een HSP een zinloos leven, terwijl HSP floreren en opbloeien als ze zinvol leven!

Doelloos leven – leven zonder een eigen persoonlijke doel – is leven als ronddobberen op zee, terwijl je nergens geen land ziet, geen enkele teken van leven en jij alleen bent met het ondrinkbare zoute water, de wolken, de zon, de maan en de sterren.

Doelloos leven is als op reis gaan zonder een eindbestemming. Je reist wel, maar waar naar toe? Waar wil je terechtkomen? Is reizen zonder eindbestemming niet hetzelfde als leven met je ziel onder je armen?

HSP en een doelloos leven: als je als HSP geen doel hebt in je leven, wat gebeurt er dan met je? Hoe voel je je dan?

Hoe voel je je dan als je ook te maken hebt met:

 • Narcisme in je leven, op welke manier dan ook.
 • De worsteling met je gevoeligheid: je voelt je anders dan anderen,
 • Dat je jezelf volkomen kwijt bent geraakt door het narcisme en door het misbruik in je leven.

Hoe machteloos en hulpeloos moet jij je wel niet voelen! Dat is toch geen leven?

Hoe kunnen we die gevoelens machteloosheid en hulpeloosheid veranderen?

Wat kunnen we doen? Wat kunnen we wel doen?

Kijk, het narcisme in je leven doorgrondenbegrijpen en leren wat manipulatie is, alle narcisten manipuleren!

Heb je te maken met narcisme en ben je HSP?

Heb je met narcisten te maken? Wil je weten wat je dan moet doen? Leer alles wat je kan vinden over manipulatie! Juist degene die zeggen: mij kan niemand manipuleren, die moeten oppassen! Narcisten manipuleren niet uitsluitend hun slachtoffers, maar ook iedereen die om het slachtoffer staat, waaronder hulpinstanties, de werkgever en collega´s, vrienden en familie van het slachtoffer en enz.) wat manipulatie met je doet en hoe je het herkent…daar ben je wel enkele jaren mee zoet. Als je bovendien ook graag wil herstellen van het narcisme, kan je er nog wel een paar jaar bij optellen.

Ben je een gevoelsmens? Pas jij je leven aan je gevoeligheid of aan de verwachting van anderen die geen HSP zijn en ook niet worstelen met narcisme?

En dan heb ik het nog niet eens gehad over je gevoeligheid. Jij als gevoelsmens bent zo gebaat bij een leven dat past bij je gevoeligheid. Een leven dat je gevoeligheid in ere houdt. Een leven dat past bij je HSP zijn. Met andere woorden, een HSP-levensstijl. Maar ja, heel veel HSP willen, of kunnen niet, een leven leiden dat speciaal is afgestemd op hun gevoeligheid. Of hebben zich nooit gerealiseerd dat ze als HSP een holistische HSP levensstijl mogen leven. Je lichaam en geest zijn 1, juist als je gevoelig bent is het zo belangrijk om deze balans te omarmen. Niets is heerlijker dan afstemmen op jezelf en op je gevoeligheid, juist als je zo enorm worstelt met het narcisme in je leven, omdat het je balans en houvast geeft.

Kortom, wat overblijft en snel resultaat geeft is…een eigen persoonlijke en unieke doel hebben.

Wat is het grote voordeel voor jouw als HSP om een stimulerend en motiverend doel te hebben in je leven, juist als je met het narcisme van een narcist worstelt?

Wat is het voordeel van een eigen bekrachtigende doel te hebben?

Voor iedere HSP lotgenoot, die getraumatiseerd is geraakt door het narcisme en voor iedere lotgenoot die stilletjes lijdt vanwege de verschrikkelijke gevolgen van de verborgen emotionele mishandelingen van hun narcist, is afleiding een zegen.

Je bent als slachtoffer van een narcist afgericht om al je aandacht en om al je focus en om met al je energie uitsluitend gericht te zijn op de narcist: “Hoe gedraagt de narcist zich? Wat zegt de narcist? Wat bedoelt de narcist daarmee? Waarom doet de narcist zus en zo, terwijl hij, of zij, toch dat en me dat zou gaan doen? Heb ik het dan weer fout? Zou het aan mij liggen? Hij, of zij, zei gister toch A? Waarom zegt hij, of zij, vandaag dan B? Ik ben toch niet gek?”

De narcist wil dat jij met al je aandacht, met al je focus en met al je energie gericht bent op de narcist en op het ondoorgrondelijke gedrag van de narcist. Hij, of zij, zorgt voor verwarring, spreekt de taal van manipulatie en projecteert al diens ellende op jou.

Het maakt je verward, teleurgesteld, gefrustreerd, machteloos en hulpeloos. Bovendien: je bent jezelf kwijt geraakt…wat blijft er nog van je over?

Wat gaat er veranderen in je leven als je vanaf vandaag WEL een doel hebt? Een eigen doel, dat je stimuleert en motiveert?

Wat zou er nou gaan gebeuren in je leven als je een doel had? Een eigen doel? Een persoonlijk doel? Een doel dat alleen van jou is, je stimuleert en motiveert? Een doel dat je bekrachtigend en niet langer afremt maar juist volle kracht voor uit gaat? Een doel dat je doet herleven? Een doel dat je laat groeien en bloeien? Een doel waar je trots op bent? Een doel dat bij je past? Een doel dat je als gegoten zit? Een doel dat je reden geeft om iedere morgen uit bed te stappen? Een doel dat je alle ellende doet vergeten? Een doel dat je pijn en verdriet verzacht?

Een doel dat je richting geeft en je leven zinvol maakt?

Klinkt goed, of niet lieve dames en heren?

Wat zijn de voorwaarden waar je stimulerende en motiverende doel moet aan voldoen als je als HSP worstelt met je gevoeligheid en met het narcisme in je leven?

Ok ok, maarre…wat zijn de voorwaarden om een doel voor jezelf te stellen die je zo stimuleert, motiveert en bekrachtigt?

Het is wel handig om te weten wat de meest effectieve route voor je is om je doel te bereiken, maar hoe doe je dat? Wat zijn de voorwaarden?

 • Allereerst: je doel moet positief geformuleerd zijn. Is jouw doel positief?
 • En: je moet je doel stellen. Dat is mogelijk een inkoppertje, maar veel mensen stellen zichzelf geen doel terwijl ze dat eigenlijk wel zouden willen. Als je in je leven doelen wilt halen, zul je ze moeten stellen. Dus: stel een doel!
 • Hoe is het gesteld met je bereidheid? Ben je bereid om een doel te stellen? Wil je er echt voor gaan? Wil je echt jezelf eens in de spotlight zetten en op de voorgrond treden i.p.v. jezelf met al je talenten en kwaliteiten op de achtergrond verborgen houden, terwijl de wereld snakt naar zulke mooie zielen zoals jij bent?
 • En…je zult jezelf in de stemming moeten brengen om aan je doel te werken. Dat kan een dingetje zijn voor HSP die gevoelig zijn voor de energie van anderen en voor de energie van andere negatieve personen. Lees hier meer over hoe jij je energie kan beschermen tegen energie vampiers. Bovendien, iedere HSP die een holistische HSP levensstijl er op na houdt, zal veel beter in staat zijn om in de juiste stemming te komen. Enne…laten we wel wezen: werken aan je eigen persoonlijke doel is mogelijk “eng” en kan zelfs onwennig aanvoelen voor veel gewonde HSP na verborgen emotioneel misbruik, maar het is ook supermooi dat je eindelijk een middel in handen hebt om eindelijk een zinvol leven te kunnen hebben.
 • En, klein beginnen is prima! Als jouw doel is: “afval opruimen buiten in mijn woonomgeving,” zal je dat behalve een zinvol leven geven ook een heel goed gevoel over jezelf! Dan is het de volgende keer niet zo moeilijk meer om jezelf in de juiste stemming brengen: je hoeft alleen maar terug te denken aan het gevoel dat je voelde toen je “afval opruimde in je woonomgeving.” En…dat gaat je meer en meer energie geven!
 • Hoe eet je een olifant op? Antwoord: hapje voor hapje.” En dat geldt ook voor je doel: is je eerste stap die gaat zetten haalbaar en uitvoerbaar? Is het specifiek? Als je namelijk de eerste stap hebt kunnen zetten, dan volgen de volgende stappen ook!
 • Verruimt je doel je mogelijkheden? Mogelijkheden in je eigen leven? Verruimt het je i.p.v. dat het je belemmert en afremt? Geeft het je keuzemogelijkheden?
 • Is je doel ecologisch en verantwoord? Voor jezelf, maar ook voor anderen om je heen, zoals je gezin, je kinderen, je familie, je vrienden, je collega´s of werknemers?
 • Ligt het bereiken van je doel binnen je eigen controle? Heb je het op eigen initiatief ondernomen en kan je je eigen doel zelfstandig handhaven? (Lees: kan je onafhankelijk van anderen je eigen doel bereiken, je eigen doel onderhouden en werken aan je doel? Natuurlijk mag je hulpbronnen inschakelen om je doel te bereiken!)
 • En, heel belangrijk: vier de stappen die je al gemaakt hebt!

Wist je dat je gedrag in het NU mede bepaald wordt door je eigen doelen die je voor jezelf in de toekomst gesteld hebt?

Copyright © 2023 Fleur Irene. De blogs en artikelen op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd. Citeren van en linken naar de blogs en artikelen is enkel toegestaan met een link naar deze site en met de juiste bronvermelding.

Afbeelding van Shad0wfall via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij of zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke Hsp’ers slachtoffer van een narciste!

Je bekijkt nu Heb jij als HSP te maken met narcisme in je leven, worstel je met je gevoeligheid en heb je GEEN doel in je leven…? Je leven zonder doel is…
eb jij als HSP te maken met narcisme in je leven, worstel je met je gevoeligheid en heb je GEEN doel in je leven...? Oef! Lees dit!