Heb je met een toxische relatie te maken? Typische kenmerken en signalen om een toxische relatie te herkennen. Hoe doe je dat een toxische relatie herkennen?
Heb je met een toxische relatie te maken? Typische kenmerken en signalen om een toxische relatie te herkennen. Hoe doe je dat een toxische relatie herkennen?

Heb je met een toxische relatie te maken? Typische kenmerken en signalen om een toxische relatie te herkennen. Hoe doe je dat een toxische relatie herkennen?

Hoe herken je een toxische relatie?

Een toxische relatie herken je aan de volgende 13 kenmerken en signalen:

 • Ze trekken aan en ze stoten af,
 • Ze zeggen het een, maar doen het andere,
 • Doen aan gaslighting,
 • Bezorgen je schuldgevoelens,
 • Laten je diep schamen over jezelf,
 • Sluiten je overal buiten,
 • Geven je de schuld van alles,
 • Chanteren je te verlaten als je niet doet wat er gezegd wordt,
 • Projecteren hun narigheid op jou,
 • Houden controle over je,
 • Worden plotseling buitensporig woedend op je,
 • Laten alle verantwoordelijkheid aan jou over en
 • Beschuldigen jou waar ze zelf schuldig aan zijn.

Het gaat vooral om de combinatie van de bovenstaande kenmerken en signalen.

Toxische relatie herkennen bij jezelf, hoe doe je dat?

Heb je met een toxische relatie te maken? Of je met een toxische relatie te maken hebt, herken je aan de volgende 17 kenmerken en signalen bij jezelf:

 • Je hebt een buikgevoel dat er iets niet klopt,
 • Je bent jezelf kwijtgeraakt,
 • Je geeft veel meer dan je ontvangt,
 • Je bent ver over je eigen grenzen heen gegaan,
 • Je voelt je vermoeid, moe en uitgeput,
 • Je bent niet belangrijk,
 • Je bent onzichtbaar,
 • Je voelt je niet begrepen of gezien,
 • Je wordt constant aangevallen,
 • Alles wat je doet of zegt is onzin of wordt weggewuifd
 • Je eigenwaarde, zelfvertrouwen, je energie en je levenslust dalen en verminderen,
 • Je voelt je niet gesteund,
 • Je behoeften doen er niet toe,
 • Je gevoelens en emoties zijn onbelangrijk,
 • Je wordt voor gek uitgemaakt en voor gek gezet tegenover anderen,
 • Je krijgt overal de schuld van en
 • Je voelt je ongelukkig.

Het gaat vooral om de combinatie van de bovenstaande kenmerken en signalen.

De relatie is toxisch omdat het slechtste van jullie beiden naar boven wordt gehaald en je er behalve doodmoe ook doodongeluk van wordt. Iedere keer opnieuw hetzelfde liedje. Iedere keer opnieuw triggeren jullie elkaar weer opnieuw.

Je weet dat de relatie ongezond voor je is, maar door het aantrekken en afstoten ben je verslaafd en afhankelijk gemaakt aan het gekmakende gedrag. Iedere keer opnieuw vraag je jezelf af: “Wanneer krijg ik weer een beetje liefde en aandacht?” Af en toe win je de jackpot en dan ben je in de zevende hemel. Dat en omdat je met een jeugdtrauma en/of hechtingstrauma rondloopt – omdat je opgegroeid bent binnen de dynamiek van een narcistische gezin – maakt het moeilijk om weg te gaan en de narcist te verlaten.

Twijfel je of je te maken hebt met emotioneel misbruik binnen je (toxische) relatie?

Heb jij met emotioneel misbruik te maken binnen je toxische relatie? Ontdek het door de gratis online test dat te vinden is in het volgende artikel: Heb jij met emotioneel misbruik te maken binnen je relatie? Doe de gratis test!

Lees ook: Hoe schadelijks is emotioneel misbruik?

Kenmerk toxische relatie herkennen

Een kenmerk van een toxische relatie is dat het begin van de relatie alles koek en ei was: je werd op handen gedragen, alles wat je deed of zei was fantastisch en er werd naar je geluisterd.

Veel slachtoffers van een toxische relatie denken zelfs dat ze hun tweelingziel gevonden hebben, omdat ze zich zo gezien en begrepen voelen!

Toxische relatie herkennen: wat is de werkwijze? Hoe zit een toxische relatie vanaf het begin tot het eind in elkaar?

De werkwijze van een toxische relatie is: allereerst moet het slachtoffer gevangen worden en dat gebeurt door veel honing te gebruiken, immers: “met honing vang je meer vliegen dan met azijn.” Als je in eerste instantie met azijn te maken kreeg, zou je wegrennen en nooit meer terugkeren. Daarom moeten de slachtoffers eerst ingepakt worden. Ingepakt met een mierzoet geslijm en gevlei.

Dat inpakken overkomt iedereen, ook degene die slim en intelligent zijn en ook degene die hoog opgeleid zijn. Dat ligt niet aan jou, maar aan de uitgekookte manipulatietechnieken die tegen je gebruikt worden. Bovendien: het is overweldigend hoeveel aandacht je krijgt! Deze fase gaat razendsnel en het is de narcist die als eerste begint over “echte liefde,” aandringt op samenwonen, een huis met je wil kopen of zelfs al spreekt over trouwen.

Dat inpakken van de slachtoffers gebeurt zowel binnen narcistische, destructieve, toxische, ongezonde maar ook bijvoorbeeld met loverboys relaties. De “honing” wordt ingezet met het toekomstige slachtoffer te overladen met cadeaus, met complimenten, met gevlei, met geflirt, met aandacht en met “liefde” alsof het in de hemel is. Het is sprookjesachtig, romantisch, het gaat veel en veel te snel en ja, ergens is het te goed om waar te wezen.

Je lichaam waarschuwt je! Je lichaam probeert je te helpen door je te waarschuwen!

Dat laatste, dat gevoel van: ”Dat het ergens te goed is om waar te wezen,” is een waarschuwing. Je hersenen zijn betoverd door al het moois, maar je lichaam niet. Je lichaam herkent het dreigende gevaar en probeert je te waarschuwen! Heb je last van buikkrampen? Of heb je een buikgevoel? Voel je je hondsmoe en uitgeput? En dat terwijl de relatie nog amper van start is gegaan? Dat zijn 2 grote waarschuwingssignalen van je lichaam. Als je de narcist vertelt dat je twijfelt, lacht deze breeduit lachend al je twijfels weg. Wedden dat het daarna bij je blijft knagen? Luister naar je lichaam! Je lichaam is je bondgenoot en wil niets liever dan dat je in veiligheid bent!

Degene die wel kennis hebben over manipulatie en over hoe de manipulatietechnieken van narcisten werken, zijn in staat om het valse spelletje te doorzien. Ook degene die voldoende kennis hebben over narcisme, zullen de dans ontspringen. Voor HSP en HSE geldt bovendien: als je dagelijks goed geaard bent en het leven vol zelfvertrouwen tegemoetziet, gaan narcisten en andere destructieve lieden aan je voorbij: zelfverzekerdheid en zelfverzekerde mensen is iets dat narcisten haten.

Devaluatiefase is de tweede fase van een toxische relatie

Na de “honing” fase komt de devaluatiefase: je wordt neergehaald, je wordt bekritiseerd, alles doe je fout en alles is je schuld. Zodra je hebt ingestemd met samenwonen, een huis kopen of bent getrouwd met de narcist, komen de eerste scheuren tevoorschijn en je merkt op dat de narcist wel erg veel ruimte nodig heeft en inneemt. Het gaat steeds vaker uitsluitend over de narcist en het gaat steeds minder over jou.

In deze fase krijg je het idee dat je liefde moet verdienen door iets goeds te doen, waardoor je meer en meer over je eigen grenzen heen gaat. Er wordt volop tegen je gelogen, je wordt buitengesloten, je krijgt met financieel misbruik te maken (de meeste slachtoffers ontdekken dit pas als ze gaan scheiden van de narcist), je hebt met gaslighting te maken, met manipulatie, met chantage, met drama, met chaos en met ander gekmakend gedrag van de narcist.

Jij bent gek, zegt de gek.

Heb je er genoeg van en wil je de relatie verbreken?

Dan kom je in de laatste fase terecht: de vernietigingsfase. Ben je getrouwd en wil je scheiden van de narcist dan is Onvoorbereid scheiden iets wat je absoluut niet moet doen.

Uit angst blijven veel slachtoffers toch maar bij de destructieve persoon, uit angst dat de narcist al diens dreigingen uit laat komen. Maar ook als je relatieverslaafd bent, een codependent, dan is daadwerkelijk de stap zetten om de narcist te verlaten een enorme strijd. Je vecht niet alleen tegen de toxische relatie, maar ook tegen je eigen destructieve patronen die je al je hele leven bij je draagt.

Lees ook: hoe reageert de narcist op de scheiding? En een verborgen narcist?

Hoe schadelijk is een toxische relatie voor je?

Toxische relaties zijn extreem schadelijk voor je gezondheid, welzijn, zelfvertrouwen, energieniveau en levenslust. Schadelijker dan je ooit zal vermoeden vrees ik. De traumatische ervaringen van het emotioneel, lichamelijk en financieel misbruik gaan diep in je lichaam zitten. Opgekropte emoties en al die emoties en gevoelens die je al die tijd niet mocht tonen, gaan zitten broeden in je lichaam: deze energie is nooit ontladen en hecht zich vast aan je zenuwstelsel. Je gevoeligheid neemt hierdoor toe, maar ook je alertheid omdat de stress al die tijd chronisch aanwezig was. Veel slachtoffers ontwikkelen PTSS-klachten vanwege de verborgen oorlogsvoering achter de voordeur. Bovendien ontwikkel je steeds vaker van die nare en vage lichamelijke klachten die door het trauma verergeren. Maar het allerergste is nog wel: je bent jezelf kwijt en het vertrouwen in een ander verloren.

Lees ook: Bijnieruitputting en HSP: ben je niet in staat te herstellen van het narcisme, heb je last van chronische stress en worstel je met je gevoelige en overbelaste zenuwstelsel?

Hoe komt het dat je in toxische relaties terechtkomt of gekomen bent?

Omdat je opgegroeid bent binnen de dynamiek van een narcistisch gezin, een narcistische ouder hebt en kind bent van een narcist, heb je al sinds je kinderjaren te maken met (ernstige) traumatische ervaringen en met emotioneel misbruik. Je eigen gezonde grenzen aangeven en dingen weigeren die je niet wil doen, is daardoor een enorme uitdaging voor je. Omdat je vanuit je jeugd onbewust het toxische herkend, trek je narcisme en andere destructieve relaties en personen aan.

Werken aan je gewonde innerlijke kind is een voorwaarde om toxische patronen in je leven te doorbreken. Destructieve patronen doorbreken leer je in het ebook: Codependentie: de relatieverslaving van een codependent, doorbreek de patronen die zo aantrekkelijk zijn voor toxische personen! Ebook: De relatieverslaving van een codependent: doorbreek de patronen die zo aantrekkelijk zijn voor narcisten! of in het ebook: Kind van een narcist.

Op adem komen en in je eigen kracht gaan staan, zowel op lichamelijk, geestelijk, emotioneel en spiritueel gebied is een voorwaarde om jezelf sterk en krachtig te maken en dus bestand bent tegen het narcisme.

Door het gebrek aan energie is je energieniveau bijvullen met langdurige en vitale energie noodzakelijk om alle drama´s en chaos het hooft te bieden!

Hoe kan je ontsnappen aan toxische relaties?

Ontsnappen aan toxische relaties hoe doe je dat? Door het ontsnappingplan – in 7 stappen je narcist te verlaten – te volgen of door het ontsnappingsplan te volgen, als je alles kwijt bent en geen kant meer op kan te volgen.

En dan rijst eigenlijk automatisch de volgende vraag op: Hoe doe je dat, herstellen van een toxische relatie?

Helen en herstellen van toxische relaties, hoe doe je dat?

Om te helen en te herstellen van toxische relaties is het voor HSP belangrijk dat je uit je “stress” modus stapt eer je naar je “herstel” modus kan gaan. Dat heeft alles te maken met je gevoelige zenuwstelsel. Het zenuwstelsel waar het trauma en alle traumatische gebeurtenissen in opgeslagen ligt. Voordat je wil beginnen met helen is het noodzakelijk en essentieel dat jij als HSP eerste je zenuwstelsel in de “herstel” modus brengt.

Hoe je dat doet, dat lees je allemaal in het: Het geheim van een noodzakelijke voorbereiding voordat je begint aan je Helingsproces. Dit is essentieel voor iedere HSP of HSE die wil helen en herstellen van narcisme of van andere destructieve en toxische relaties! Met als resultaat: zodra je gevoelige zenuwstelsel uit het “stress” naar de “herstel” modus is overgebracht, ben je in staat om te helen en te herstellen van destructieve, ongezonde, toxische en narcistische relaties.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Heb je met een toxische relatie te maken? Typische kenmerken en signalen om een toxische relatie te herkennen. Hoe doe je dat een toxische relatie herkennen?
Heb je met een toxische relatie te maken? Typische kenmerken en signalen om een toxische relatie te herkennen. Hoe doe je dat een toxische relatie herkennen?