Gevolgen narcistische opvoeding: emotioneel onvolwassen: emotioneel niet geschoold zijn.
Gevolgen narcistische opvoeding: emotioneel onvolwassen: emotioneel niet geschoold zijn.

Gevolgen narcistische opvoeding: emotioneel onvolwassen: emotioneel niet geschoold zijn.

Heb je een narcistische ouder? Ben je opgegroeid binnen de dynamiek van een narcistisch gezin? De gevolgen van een narcistische ouders is o.a. dat je op emotioneel gebied enorm tekort komt. Meer dan je ooit zal vermoeden! Het belemmert je groei en ontwikkeling, om een echt vrij persoon te zijn.

Emotioneel onvolwassen, wat is dat?

Sommigen noemen dit ook: emotioneel onvolgroeid zijn, emotioneel niet gerijpt zijn, emotioneel niet geschoold zijn, maar we bedoelen hetzelfde.

Wat is een gevolg van een narcistische opvoeding door je narcistische ouder?

Leven is groeien. Zodra je geboren bent, hoef je niets te doen om te groeien. Om een volgroeid mens te worden hoef je niets te doen, het is een kwestie van door blijven lopen, door blijven eten, door blijven groeien en door blijven ademen totdat je een volwassenen mens bent en klaar bent om een relatie aan te gaan of zelfs in het huwelijk te treden. Toch?

Je bent volwassenen in fysieke en in biologische zin, maar hoe zit het met je emotionele gesteldheid?

Emotioneel onvolwassen dankzij je narcistische ouder en narcistische opvoeding.

Is je geest volgroeid?

Heb je geleerd dat het leven niet altijd prettig is en dat het ook heel veel onprettige situaties bezit zodat jij als mens kan groeien en bloeien? Of heb je geleerd van je narcistische ouder dat altijd alles “prettig” moet zijn omdat anders de narcistische ouder uit frustratie in woede uitbarst?

Feit is dat er altijd zowel plezierige als onplezierige situaties voorkomen in iemands leven. In ieders leven. Maar als we emotioneel niet geschoold zijn leren we dat het leven altijd prettig moet zijn omdat de narcistische ouder eiste dat diens leven prettig moest zijn. De narcistische ouder reageerde altijd boos, woedend, gefrustreerd, jaloers of zelfs met haar op de feiten van het leven: dat het leven ook zijn onplezierige kanten heeft. 

Emotionele ophoping van verdriet, frustratie en wanhoop

Als we geleerd hebben de feiten van het leven niet te accepteren, creëren we een emotionele ophoping van verdriet, frustratie en van wanhoop. We hebben namelijk niet geleerd om rekening te houden dat wat mis kan gaan, ook wel eens in het echt mis kan gaan!

Iedere levend wezen gaat een keer dood, dat is een feit. Ieder levend wezen kan een keer ziek worden, dat is een feit. Iedere actieve vulkaan zal een keer uitbarsten, dat is een feit. Na de zomer komt de herfst, dat is een feit. Feiten zijn niets anders dan dat als het gebeurd, je er niets aan kunt veranderen, behalve accepteren dat het gebeurd en dat het in het leven past.

Is een narcist emotioneel volwassenen en volgroeid?

Een narcist, een psychopaat en iedereen die een pathologische afwijking heeft, is niet in staat om emotioneel volwassenen te zijn. De narcist heeft een volwassenen lichaam, maar bezit een onvolgroeide geest. Onmogelijk dat de narcistische ouder diens kinderen zou kunnen onderwijzen in emotionele gezondheid en volgroeidheid.

Wreed zijn, verbeelding en verwaandheid zijn voorbeelden van iemand met een onvolgroeide geest: ze zijn emotioneel niet geschoold. 

Emotionele ontwikkeling

Groei en emotionele ontwikkeling is dus de oplossing. Heel veel van jullie zijn op volwassenen leeftijd begonnen jezelf emotioneel te scholen. De volwassenen staat is en geldt voor ons allemaal: actief bezig zijn. Daarin past jezelf bijscholen uitstekend bij!

(Er zullen ongetwijfeld meer oorzaken aan te wijzen zijn hoe het komt dat iemand emotioneel ongeschoold en onvolwassenen is. In dit artikel behandelen we emotionele onvolwassenheid dat ontstaan is als een gevolg van een narcistische opvoeding, aangezien we het op deze site hebben over narcisme van een narcistische persoonlijkheid.)

Bindingsangst als gevolg van een narcistische opvoeding

Een ander gevolg van een narcistische opvoeding is: bindingsangst.

Lees ook: Hoogsensitief en bindingsangst, een gevolg van een narcistische opvoeding.

Lees ook: Dochter van een narcistische moeder, heb jij een verborgen narcist als moeder?

Afbeelding van Ioannis Ioannidis via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke Hsp’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Gevolgen narcistische opvoeding: emotioneel onvolwassen: emotioneel niet geschoold zijn.
Gevolgen narcistische opvoeding: emotioneel onvolwassen: emotioneel niet geschoold zijn.