Gevolgen narcistische opvoeding: emotioneel onvolwassen: emotioneel niet geschoold zijn.
Gevolgen narcistische opvoeding: emotioneel onvolwassen: emotioneel niet geschoold zijn.

Gevolgen narcistische opvoeding: emotioneel onvolwassen: emotioneel niet geschoold zijn.

Emotioneel onvolwassen

Sommigen noemen dit ook: emotioneel onvolgroeid zijn, emotioneel niet gerijpt zijn, emotioneel niet geschoold zijn, maar we bedoelen hetzelfde.

Leven is groeien. Zodra je geboren bent, hoef je niets te doen om te groeien. Om een volgroeid mens te worden hoef je niets te doen, het is een kwestie van door blijven lopen, door blijven eten, door blijven groeien en door blijven ademen totdat je een volwassenen mens bent en klaar bent om een relatie aan te gaan of zelfs in het huwelijk te treden. Toch?

Je bent volwassenen in fysieke en in biologische zin, maar hoe zit het met je emotionele gesteldheid?

Ben je emotioneel volwassen en gerijpt dankzij je narcistische opvoeding?

Is je geest volgroeid?

Heb je geleerd dat het leven niet altijd prettig is en dat het ook heel veel onprettige situaties bezit zodat jij als mens kan groeien en bloeien? Of heb je geleerd van je narcistische ouder dat altijd alles “prettig” moet zijn omdat anders de narcistische ouder uit frustratie in woede uitbarst?

Feit is dat er altijd zowel plezierige als onplezierige situaties voorkomen in iemands leven. In ieders leven. Maar als we emotioneel niet geschoold zijn leren we dat het leven altijd prettig moet zijn omdat de narcistische ouder eiste dat diens leven prettig moest zijn. De narcistische ouder reageerde altijd boos, woedend, gefrustreerd, jaloers of zelfs met haar op de feiten van het leven: dat het leven ook zijn onplezierige kanten heeft. 

Emotionele ophoping van verdriet, frustratie en wanhoop

Als we geleerd hebben de feiten van het leven niet te accepteren, creëren we een emotionele ophoping van verdriet, frustratie en van wanhoop. We hebben namelijk niet geleerd om rekening te houden dat wat mis kan gaan, ook wel eens in het echt mis kan gaan!

Iedere levend wezen gaat een keer dood, dat is een feit. Ieder levend wezen kan een keer ziek worden, dat is een feit. Iedere actieve vulkaan zal een keer uitbarsten, dat is een feit. Na de zomer komt de herfst, dat is een feit. Feiten zijn niets anders dan dat als het gebeurd, je er niets aan kunt veranderen, behalve accepteren dat het gebeurd en dat het in het leven past.

Is een narcist emotioneel volwassenen en volgroeid?

Een narcist, een psychopaat en iedereen die een pathologische afwijking heeft, is niet in staat om emotioneel volwassenen te zijn. De narcist heeft een volwassenen lichaam, maar bezit een onvolgroeide geest. Onmogelijk dat de narcistische ouder diens kinderen zou kunnen onderwijzen in emotionele gezondheid en volgroeidheid.

Wreed zijn, verbeelding en verwaandheid zijn voorbeelden van iemand met een onvolgroeide geest: ze zijn emotioneel niet geschoold. 

Emotionele ontwikkeling

Groei en emotionele ontwikkeling is dus de oplossing. Heel veel van jullie zijn op volwassenen leeftijd begonnen jezelf emotioneel te scholen. De volwassenen staat is en geldt voor ons allemaal: actief bezig zijn. Daarin past jezelf bijscholen uitstekend bij!

(Er zullen ongetwijfeld meer oorzaken aan te wijzen zijn hoe het komt dat iemand emotioneel ongeschoold en onvolwassenen is. In dit artikel behandelen we emotionele onvolwassenheid dat ontstaan is als een gevolg van een narcistische opvoeding.)

Bindingsangst

Een ander gevolg van een narcistische opvoeding is: bindingsangst.

Lees ook: Hoogsensitief en bindingsangst, een gevolg van een narcistische opvoeding.

Lees ook: Dochter van een narcistische moeder, heb jij een verborgen narcist als moeder?

Hij/zij verhaal

Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Nieuw hier? Weet je niet waar te beginnen?

Ontvang 3 ebooks GRATIS bij je inschrijving!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis:

Het ontsnappingsplan”, als je wil ontsnappen aan je narcist. Ideaal als je het gevoel hebt geen kant op te kunnen, als je alles kwijt bent en niets meer te verliezen hebt,

Meer energie nodig,” als je wil winnen van een narcist moet je over vitale energie beschikken! Ideaal als je energieniveau laag is en jij je uitgeput, moe, overweldigd en overprikkeld bent en je meer energie nodig hebt om de nare situatie in je leven te veranderen,

Stappenplan narcist verlaten,” hoe je in 7 stappen je narcist verlaat! Ideaal als je wil ontdekken hoe jij je narcist kan verlaten en welke stappen daarvoor nodig zijn.

Behalve de 3 gratis ebooks ontvang je ook gratis tips, adviezen over het narcisme, over je hooggevoeligheid en over het helingsproces. Je gegevens zijn veilig bij mij en inschrijven is geheel gratis en uitschrijven kan wanneer je maar wenst! Iedereen (m/v) is van harte welkom!

Met hartelijke groet, HSP Coach Fleur Irene

Afbeelding van Ioannis Ioannidis via Pixabay 

Copyright © Coach Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Je mag artikelen of delen hieruit elders publiceren, maar alleen met vermelding van het copyright en de naam van de “HSP en de NARCIST” website.

Please follow and like us:
Gevolgen narcistische opvoeding: emotioneel onvolwassen: emotioneel niet geschoold zijn.
Gevolgen narcistische opvoeding: emotioneel onvolwassen: emotioneel niet geschoold zijn.
Sluit Menu
×

Winkelmand