Gaslighting is narcistisch misbruik
Gaslighting is narcistisch misbruik
Gaslighting is narcistisch misbruik

Gaslighting is narcistisch misbruik.

Is de narcist schuldig over iets wat hij, of zij, misdaan heeft? Dan geeft de narcist dit schuldgevoel door aan jou. Zodat de narcist er van verlost is en jij met de gebakken peren zit.

Heeft de narcist ergens een fout gemaakt? Dan geeft de narcist dit gevoel, dat je fout zit, door aan je.

De narcist brengt het op een overtuigende manier naar je over, zodat het klinkt als de waarheid en waardoor je aan jezelf gaat twijfelen. Het klinkt zo waar, zodat je gaat twijfelen.

Gaslighting, wat is dat?

Gaslighting is manipulatie en (psychologisch en destructief) narcistisch misbruik.

Gaslighting is een manipulatietechniek die alle narcisten met een narcistische persoonlijkheidsstoornis toepassen op hun slachtoffers.

Gaslighting is narcistisch misbruik.

Met welk doel gebruiken narcisten gaslighting?

Gaslighting heeft als doel de slachtoffers van gaslighting te laten twijfelen aan hun eigen gezonde verstand, door de werkelijkheid glashard te ontkennen, zonder een spier te vertrekken.

De werkelijkheid wordt zo overtuigend verdraaid of ontkent, dat het slachtoffer van gaslighting aan zichzelf gaat twijfelen op een dusdanige manier dat ze zich vertwijfeld afvragen of ze bezig zijn gek te worden. De slachtoffers van gaslighting gaan twijfelen aan hun eigen herinneringen en het maakt dat ze hun eigen verstand niet meer vertrouwen. Hun zelfvertrouwen wordt op deze manier geknakt.

Is gaslighting geestelijk en psychisch misbruik?

Gaslighting is geestelijk misbruik, vaak door een narcist – de misbruiker –  toegepast op zijn/haar slachtoffers. Het slachtoffer van gaslighting gaat zich verontschuldigen voor zaken die niet zijn of haar schuld zijn.

De misbruikers van gaslighting zijn personen die een narcistische en/of een antisociale persoonlijkheidsstoornissen hebben. Ze hebben er een duivels plezier in om de wil van hun slachtoffers langzaam af te breken.

Gaslighting kan toegepast worden op grote groepen (dictators) maar ook binnen bedrijven, in de politiek, binnen families maar ook op een enkele individu.

Gaslighting is narcistisch misbruik.

Ook kinderen gebruiken gaslighting.

Kinderen doen ook aan gaslighting als ze bijvoorbeeld een koekje willen: “Mama, mag ik een koekje?” Moeder: “Nee, lieverd, we gaan zo eten.” Kind: “Bleh! Jij bent de slechtste moeder van de hele wereld!”

Geeft de moeder toe en geeft het kind een koekje, dan “weet” het kind dat deze gaslight techniek werkt. Zodra het kind doorkrijgt dat deze techniek ook bij anderen werkt, zal het kind gaslighting in diens gedrag verder gaan ontwikkelen en toepassen.

Wat dacht je van al dat gekrijs en gejammer in de supermarkten van kleine kinderen die hun ouders gaslighten als ze langs de snoepafdeling komen?

Een kleine opmerking: een kind en een narcist die gaslighting toepassen schelen qua leeftijd en ontwikkeling niet veel van elkaar: de narcist is in diens ontwikkeling blijven steken bij de leeftijd van ongeveer een kind van 4 a 5 jaar. Daarom ook vaak de overeenkomst met: kinderachtig gedrag. 

Vormen van gaslighting

Situaties die door de misbruiker van gaslighting gecreëerd worden zijn o.a.:

  • Totale ontkenning dat iets gebeurd en/of gezegd is,
  • Totale ontkenning van de werkelijkheid,
  • Totale ontkenning dat de misbruiker ooit “A” zei en zonder een spier te vertrekken beweerd de misbruiker dat hij/zij altijd “B” heeft gezegd.
  • (belangrijke) Spullen/documenten van het slachtoffer op andere plekken leggen, weggooien of verstoppen, zonder het slachtoffer op de hoogte te stellen dat de belangrijke spullen/documenten nu ergens anders liggen.
  • Expres onjuiste informatie doorgeven aan het slachtoffer, allemaal met als doel het slachtoffer gek te krijgen.

Slachtoffers van gaslighting zijn niet gek, ze zijn gek gemaakt. De perceptie, de waarneming, van het slachtoffer van gaslighting wordt vervormd en opnieuw geprogrammeerd.

Lees ook: De drie fases van het narcisme

Hoe herken je gaslighting binnen je relatie met je narcist?

Vermoed je dat je met gaslighting te maken hebt? Je herkent het gebruik van gaslighting tegen je, doordat je regelmatig bij jezelf denkt:

“Waar gaat dit over?” en ook:

“Ben ik nou gek?”

en dat je regelmatig twijfelt en in verwarring bent gebracht. Je twijfelt over alles en nog wat, iets waar je vroeger geen last van had. Constant heb je het gevoel dat je in een totale staat van verwarring bent gebracht.

Lees ook: Verward gemaakt door een narcist? Kenmerk narcisme: grote verwarring veroorzaken bij het slachtoffer.

Je narcist liegt tegen je, terwijl je donders goed weet dat hij/zij tegen je liegt. De narcist liegt echter zo overtuigend tegen je zonder een spier te vertrekken, dat je toch aan jezelf gaat twijfelen. Doordat je narcist blijft volhouden en door blijft gaan glashard tegen je te liegen, weet je op een gegeven moment niet meer wat waar is of wat niet waar is. Je wordt door je narcist in een opperste staat van verwarring gebracht en je gaat enorm aan jezelf en aan de werkelijkheid twijfelen.

Narcisten ontkennen dat ze iets gezegd of gedaan hebben. Jij hebt een foto in handen dat je narcist samen was met iemand anders, maar je narcist blijft ontkennen. Op de foto is duidelijk te zien dat de narcist flirt met de ander, of dat ze elkaar zoenen. Ondanks de foto ga je twijfelen omdat je narcist blijft volhouden en blijft ontkennen. Als je narcist deze techniek van alles maar blijven ontkennen volhoudt, schuif jij langzaam op van je eigen werkelijkheid naar die van je narcist.

Lees ook: Waarom gedragen narcisten zich zoals ze zich gedragen? Verklaring narcistisch gedrag.

Narcisten beloven je van alles, maar houden nooit woord. Het kan zeer pijnlijk zijn om te ontdekken dat je narcist je de hemel op aarde beloofd, maar zich nooit aan zijn/haar woord houdt. Iedere belofte van een narcist is niets waard, wat je moet doen is altijd kijken naar hun acties.

Narcisten slopen je langzaam. Een leugentje hier, een leugentje daar, hier en daar wat stevige kritiek gemengd met een pijnlijke opmerking en het slachtoffer wordt langzaam kapot gemaakt.

Gaslighting is narcistisch misbruik.

Lees ook: ONvoorbereid scheiden van je narcist, waarom je dat nooit moet doen!

Wat zijn voorbeelden van gaslighting?

“Jij maakt van alles een probleem.”

Als de narcist constant tegen je liegt en je zegt er eens iets van, krijg je steevast het antwoord van de narcist: ”Jij maakt van alles een probleem.”

“Ik ben daar nooit geweest.”

Als de narcist door jou of door iemand anders gezien is op een plek met een ander, waarvan jij, de ander en je narcist donders goed weten wat daar gebeurde (vreemdgaan bijvoorbeeld), dan gebruikt de narcist gaslighting als techniek om glashard te ontkennen: “Ik ben daar nooit geweest.”  Zelfs als er bewijzen zijn in de vorm van foto´s blijft de narcist zeggen: ”Ik ben daar nooit geweest!”

(De narcist kan met deze gaslighting techniek zijn/haar goddelijke gang gaan en doen wat hij/zij wil, zonder rekening te hoeven houden met anderen.)

“Ik heb dat nooit tegen je gezegd.”

Dit is een van de favoriete zinnen die de narcist tegen je gebruikt. Je weet heel goed dat de narcist wel degelijk tegen je gezegd heeft dat hij/zij je vandaag zou komen ophalen, of dat hij/zij je beloofd heeft te helpen met iets. Dit is een manier van de narcist om onderuit beloftes te komen: “Ik heb dat nooit tegen je gezegd!”

“Je weet niet wat je zegt.”

Je kennis of je autoriteit wordt bij het gebruik van gaslighting in twijfel getrokken op een dusdanige ongegronde en onbeschofte manier dat je verbijsterd bent om het snauwende  commentaar van de narcist. Je kennis wordt afgedaan als shit. Alsof je onwetend bent terwijl je de expert bent. Het impliceert alsof je gek bent. De narcist is dol op deze gaslighting techniek om je kennis onderuit te halen: ”Je weet niet wat je zegt!”

“Waarom vertrouw je mij nooit?”

Weet je nog wat de narcist tegen je vertelde tijdens de begindagen van jullie relatie?

Dat echte liefde en ware liefde bestaat en dat je hem of haar alleen maar hoeft te vertrouwen!

De narcist liegt wat af, en ontkent altijd alles. Het is verdomd moeilijk om iemand te vertrouwen die constant liegt, niet de waarheid vertelt (hij/zij vertelt je ZIJN/HAAR-waarheid) of helemaal niets tegen je zegt en zelfs belangrijke informatie voor je verborgen houdt. Door iedere keer tegen je te zeggen: “Waarom vertrouw je mij nooit?” probeert de narcist via gaslighting je te herprogrammeren waardoor je hem of haar vertrouwt – voor een moment – terwijl dat totaal ongegrond en onverdiend is!

“Jij hebt mij veel ergere dingen aangedaan!”

Het verwijt in deze gaslighting techniek is kinderachtig en absurd. Hoezo: “Jij hebt mij veel ergere dingen aangedaan?” Als er iemand is die de ander schade heeft toegebracht met zijn/haar onmogelijke gedrag en uitspraken, dan is het de narcist wel! Het is een walgelijke gaslighting techniek om het eigen aandeel van een ramp – veroorzaakt door de narcist – weg te vegen alsof de narcist niets gedaan heeft! Als slachtoffer ga je geloven dat de ramp inderdaad minder ernstig was dan gedacht. De narcist programmeert je hersenen.

(Bron: Exit Narcist)

Lees ook: Wat alle narcisten zeggen.

Gaslighting is narcistisch misbruik.

Waarom is het belangrijk dat je uit een giftige relatie stapt?

Omgaan met gaslighting, hoe doe je dat?

Omdat er een kern van waarheid in zit wat de narcist tegen je zegt (“Het zou waar kunnen zijn!”) is je eerste reactie: Ontkennen of juist: tegenspreken. Je hebt niet gedaan wat de narcist beweerd.

Door te ontkennen of door tegen te spreken geef je je narcist een reactie. Iedere reactie van jou is energie voor je narcist. Je dient als voeding voor je narcist, niets meer en niets minder. Door de toevoer van voeding te stoppen – door te stoppen een reactie te geven en door niet langer op het onmogelijke gedrag van je narcist te reageren – houdt het lolletje van je narcist op. Er is voor je narcist geen moer aan als je niet op zijn of haar onmogelijke gedragingen reageert.

Je moet stevig in je schoenen staan om niet langer te reageren op de manipulatietechnieken van je narcist. Maar zodra jij stopt met een reactie te geven, stopt de narcist uiteindelijk met gaslighting. Je weet namelijk wat de waarheid is. Stop met luisteren naar je narcist en verspil je energie niet langer. Beseffen dat je narcist niet van je houdt en ook nooit van je gehouden heeft, kan helpen. Beseffen dat je narcist dezelfde emotionele band met jou voelt als met een afwasborstel, kan ook helpen. Je zult nooit veiligheid, goedkeuring, aandacht of bevestiging van je narcist krijgen.

Als je een afspraak heb met een narcist, dan weet je dat die afspraak geen echte afspraak is. Een relatie met een narcist is een afspraak. En dus geen echte afspraak omdat het een narcist betreft. Getrouwd zijn met een narcist, is een afspraak, en dus geen echte afspraak omdat het een narcist betreft.

Als je narcist je een belofte doet, dan weet je dat die belofte geen enkele waarde heeft en dat de narcist zich niet aan zijn woord gaat houden. Dat weet je toch?

Als je narcist ooit eens iets aardigs zegt, is dat uitsluitend om je nog meer in verwarring te brengen. Want je gaat nog meer twijfelen: hij/zij is toch niet zo onaardig als ik dacht, denk je misschien. Wakker worden: dat zijn ze wel, namelijk: ondanks dat ze af en toe iets aardigs kunnen zeggen blijven ze je rot en naar behandelen!

Als je plannen maakt met de narcist, bestaat er een grote kans dat de narcist de plannen opzegt door het gebruik van gaslighting. (“We gaan zaterdag met het hele gezin naar de dierentuin!” Jahaaa! Leuk! Zaterdagochtend blijft de narcist in bed liggen, heerlijk uitslapen en blijft bij het wakker worden bij hoog en bij laag beweren dat hij, of zij, nooit beloofd heeft om met het hele gezin naar de dierentuin te gaan.)

Vermoed je dat je een narcistische partner hebt? Maak dan geen afspraken met deze narcist! Besef dat deze narcist zich nooit aan zijn/haar woord of belofte gaat houden, nooit!

Heb je te maken met gaslighting op het werk en dreig jij je baan te verliezen? Neem gesprekken met deze persoon in de toekomst op, zodat je altijd een back-up hebt waar de daadwerkelijke woorden van deze persoon op staan! Zolang jij zelf ook te horen bent, zijn de opnames legaal.

Hoe bescherm jij jezelf tegen narcistisch misbruik?

De narcist aanspreken op gaslighting, is dat een goed idee?

In principe is het altijd een goed idee om voor jezelf op te komen, maar het ligt toch totaal anders als je met een narcist te maken hebt. Vooral een narcist met een psychopathische inslag. De narcist leert ons dat opkomen voor jezelf binnen de narcistische relatie geen goed idee is. Dreigementen, stilte behandelingen en rake klappen kunnen het gevolg zijn. Behalve dat, jouw reactie dat gaslighting niet door de beugel kan, kan een enorme trigger voor de narcist zijn, waardoor er thuis een heuse bom ontploft die je in de hel doet belanden. Kijk alsjeblieft uit en speel niet met je leven! Iedereen die gaslighting toepast is niet goed bij diens hoofd.

Beter is het om te zorgen dat je de narcist kunt verlaten. Om de narcist te verlaten heb je behalve een ontsnappingsplan, ook zelfvertrouwen en een sociaal netwerk nodig om je te kunnen opvangen. De narcist heeft je niets voor niets al die tijd geïsoleerd gehouden: je kunt nergens je verhaal kwijt en niemand die je opvangt als je steun nodig hebt. Hierdoor blijf je in een omgeving hangen die negatief is. Je raakt emotioneel besmet met wie je omgaat. Bovendien vergroot dit de kans dat je de narcist “zielig” gaat vinden en dus maar blijft.

Voor iedereen die bovenstaand stukje leest en nog nooit met narcisme te maken heeft gehad, komt het heel onwerkelijk over.

Wat is de vertaling van gaslighting?

Nederlandse woorden voor gaslighting zijn o.a.: hersenspoelen, mindfucking, psychische oorlogsvoering, mentale misbruik, geestelijk misbruik, geestelijke mishandeling.  Een goed Nederlands woord bestaat niet voor gaslighting.

Letterlijke vertaling gaslighting vanuit het Engels: Gaslighting is een vorm van geestelijke mishandeling, waarbij de misbruiker bewust onjuiste informatie doorgeeft aan het slachtoffer met als doel om het slachtoffer aan zichzelf, eigen herinnering en aan het eigen gezonde verstand te laten twijfelen.

Advies: laat je kinderen nooit alleen bij iemand die gaslighting toepast!

En speciaal voor alle hoogsensitieve en HSP personen onder ons: Twijfel niet aan jezelf en ook niet aan je intuïtie!

Professionele hulp na gaslighting?

Besef alsjeblieft dat er heel veel narcisme aanwezig binnen de Nederlandse hulpverlening! (Ik neem aan dat het in België net zo is.) Narcistische psychologen, narcistische psychiaters, narcistische therapeuten en narcistische hulpverleners die je verhaal niet geloven, doen alsof JIJ gek bent en je niet voor vol of serieus nemen. Ga alsjeblieft weg: als slachtoffer van narcisme krijg je bij een narcistische hulpverlening een schop na en zowel mentaal als emotioneel is het een enorm traumatische ervaring, dat als je om hulp zoekt bij een narcist terecht komt.

Lees daarom alsjeblieft eerst het volgende artikel voordat je hulp zoekt bij de professionele hulpverlening: Kijk uit voor de narcistische hulpverlening, hulpverlener en therapeut.


Lees ook: Weggaan bij een narcist, waarom dat zo moeilijk is.

Lees ook: Kan de narcist veranderen? Door jou? Door een nieuwe relatie? Of door zichzelf?

Afbeelding: van Gerd Altmann via Pixabay 

 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

 

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en (mentale) gezondheid.

 

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

 

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke Hsp’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu Gaslighting is narcistisch misbruik
Gaslighting is narcistisch misbruik