Gaslighting is narcistisch misbruik
Gaslighting is narcistisch misbruik
Gaslighting is narcistisch misbruik

Gaslighting, wat is dat?

Gaslighting is manipulatie en (psychologisch en destructief) narcistisch misbruik. Gaslighting heeft als doel de slachtoffers van gaslighting te laten twijfelen aan hun eigen gezonde verstand, door de werkelijkheid te ontkennen zonder een spier te vertrekken.

De werkelijkheid wordt zo overtuigend verdraaid of ontkent dat het slachtoffer van gaslighting aan zichzelf gaat twijfelen op een dusdanige manier dat ze zich vertwijfeld afvragen of ze bezig zijn gek te worden. De slachtoffers van gaslighting gaan twijfelen aan hun eigen herinneringen en het maakt dat ze hun eigen verstand niet meer vertrouwen. Hun zelfvertrouwen wordt op deze manier geknakt.

Gaslighting is geestelijk misbruik, vaak door een narcist – de misbruiker –  toegepast op zijn/haar slachtoffers. Het slachtoffer van gaslighting gaat zich verontschuldigen voor zaken die niet zijn of haar schuld zijn.

De misbruikers van gaslighting zijn personen die een narcistische en/of een antisociale persoonlijkheidsstoornissen hebben. Ze hebben er een duivels plezier in om de wil van hun slachtoffers langzaam af te breken.

Gaslighting kan toegepast worden op grote groepen (dictators) maar ook binnen bedrijven, in de politiek, binnen families maar ook op een enkele individu.

Gaslighting is narcistisch misbruik.

Vormen van gaslighting

Situaties die door de misbruiker van gaslighting gecreëerd worden zijn o.a.:

  • Totale ontkenning dat iets gebeurd en/of gezegd is,
  • Totale ontkenning van de werkelijkheid,
  • Totale ontkenning dat de misbruiker ooit “A” zei en zonder een spier te vertrekken beweerd de misbruiker dat hij/zij altijd “B” heeft gezegd.
  • (belangrijke) Spullen/documenten van het slachtoffer op andere plekken leggen, weggooien of verstoppen, zonder het slachtoffer op de hoogte te stellen dat de belangrijke spullen/documenten nu ergens anders liggen.
  • Expres onjuiste informatie doorgeven aan het slachtoffer, allemaal met als doel het slachtoffer gek te krijgen.

Slachtoffers van gaslighting zijn niet gek, ze zijn gek gemaakt. De perceptie, de waarneming, van het slachtoffer van gaslighting wordt vervormd en opnieuw geprogrammeerd.

Lees ook: De drie fases van het narcisme

Hoe herken je gaslighting binnen je relatie met je narcist?

Dat je bij jezelf regelmatig denkt:

“Waar gaat dit over?” en

“Ben ik nou gek?”

Je narcist liegt tegen je, terwijl je dondersgoed weet dat hij/zij tegen je liegt. De narcist liegt echter zo overtuigend tegen je zonder een spier te vertrekken, dat je toch aan jezelf gaat twijfelen. Doordat je narcist blijft volhouden en door blijft gaan glashard tegen je te liegen, weet je op een gegeven moment niet meer wat waar is of wat niet waar is. Je wordt door je narcist in een opperste staat van verwarring gebracht en je gaat enorm aan jezelf en aan de werkelijkheid twijfelen.

Narcisten ontkennen dat ze iets gezegd of gedaan hebben. Jij hebt een foto in handen dat je narcist samen was met iemand anders, maar je narcist blijft ontkennen. Ondanks de foto ga je twijfelen omdat je narcist blijft volhouden en blijft ontkennen. Als je narcist deze techniek van alles maar blijven ontkennen volhoudt, schuif jij langzaam op van je eigen werkelijkheid naar die van je narcist.

Lees ook: Waarom gedragen narcisten zich zoals ze zich gedragen? Verklaring narcistisch gedrag.

Narcisten beloven je van alles, maar houden nooit woord. Het kan zeer pijnlijk zijn om te ontdekken dat je narcist je de hemel op aarde beloofd, maar zich nooit aan zijn/haar woord houdt. Iedere belofte van een narcist is niets waard, wat je moet doen is altijd kijken naar hun acties.

Narcisten slopen je langzaam. Een leugentje hier, een leugentje daar, hier en daar wat stevige kritiek gemengd met een pijnlijke opmerking en het slachtoffer wordt langzaam kapot gemaakt.

Gaslighting is narcistisch misbruik.

Lees ook: ONvoorbereid scheiden van je narcist, waarom je dat nooit moet doen!

Voorbeelden gaslighting

“Jij maakt van alles een probleem.”

Als de narcist constant tegen je liegt en je zegt er eens iets van, krijg je steevast het antwoord van de narcist: ”Jij maakt van alles een probleem.”

“Ik ben daar nooit geweest.”

Als de narcist door jou of door iemand anders gezien is op een plek met een ander, waarvan jij, de ander en je narcist donders goed weten wat daar gebeurde (vreemdgaan bijvoorbeeld), dan gebruikt de narcist gaslighting als techniek om glashard te ontkennen: “Ik ben daar nooit geweest.”  Zelfs als er bewijzen zijn in de vorm van foto´s blijft de narcist zeggen: ”Ik ben daar nooit geweest!”

(De narcist kan met deze gaslighting techniek zijn/haar goddelijke gang gaan en doen wat hij/zij wil, zonder rekening te hoeven houden met anderen.)

“Ik heb dat nooit tegen je gezegd.”

Dit is een van de favoriete zinnen die de narcist tegen je gebruikt. Je weet heel goed dat de narcist wel degelijk tegen je gezegd heeft dat hij/zij je vandaag zou komen ophalen, of dat hij/zij je beloofd heeft te helpen met iets. Dit is een manier van de narcist om onderuit beloftes te komen: “Ik heb dat nooit tegen je gezegd!”

“Je weet niet wat je zegt.”

Je kennis of je autoriteit wordt bij het gebruik van gaslighting in twijfel getrokken op een dusdanige ongegronde en onbeschofte manier dat je verbijsterd bent om het snauwende  commentaar van de narcist. Je kennis wordt afgedaan als shit. Alsof je onwetend bent terwijl je de expert bent. Het impliceert alsof je gek bent. De narcist is dol op deze gaslighting techniek om je kennis onderuit te halen: ”Je weet niet wat je zegt!”

“Waarom vertrouw je mij nooit?”

Weet je nog wat de narcist tegen je vertelde tijdens de begindagen van jullie relatie?

Dat echte liefde en ware liefde bestaat en dat je hem/haar alleen maar hoeft te vertrouwen!

De narcist liegt wat af, en ontkent altijd alles. Het is verdomd moeilijk om iemand te vertrouwen die constant liegt, niet de waarheid vertelt (hij/zij vertelt je ZIJN/HAAR waarheid) of helemaal niets tegen je zegt en zelfs belangrijke informatie voor je verborgen houdt. Door iedere keer tegen je te zeggen: “Waarom vertrouw je mij nooit?” probeert de narcist via gaslighting je te herprogrammeren waardoor je hem/haar vertrouwt – voor een moment – terwijl dat totaal ongegrond en onverdiend is!

“Jij hebt mij veel ergere dingen aangedaan!”

Het verwijt in deze gaslighting techniek is kinderachtig en absurd. Hoezo: “Jij hebt mij veel ergere dingen  aangedaan?” Als er iemand is die de ander schade heeft toegebracht met zijn/haar onmogelijke gedrag en uitspraken, dan is het de narcist wel! Het is een walgelijke gaslighting techniek om het eigen aandeel van een ramp – veroorzaakt door de narcist – weg te vegen alsof de narcist niets gedaan heeft! Als slachtoffer ga je geloven dat de ramp inderdaad minder ernstig was dan gedacht. De narcist programmeert je hersenen.

(Bron: Exit Narcist)

Gaslighting is narcistisch misbruik.

Waarom is het belangrijk dat je uit een gitige relatie stapt?

Omgaan met gaslighting, hoe doe je dat?

Omdat er een kern van waarheid in zit wat de narcist tegen je zegt (“Het zou waar kunnen zijn!”) is je eerste reactie: Ontkennen of juist: tegenspreken. Je hebt niet gedaan wat de narcist beweerd.

Door te ontkennen of door tegen te spreken geef je je narcist een reactie. Iedere reactie van jou is energie voor je narcist. Je dient als voeding voor je narcist, niets meer en niets minder. Door de toevoer van voeding te stoppen – door te stoppen een reactie te geven en door niet langer op het onmogelijke gedrag van je narcist te reageren – houdt het lolletje van je narcist op. Er is voor je narcist geen moer aan als je niet op zijn of haar onmogelijke gedragingen reageert.

Je moet stevig in je schoenen staan om niet langer te reageren op de manipulatietechnieken van je narcist. Maar zodra jij stopt met een reactie te geven, stopt de narcist uiteindelijk met gaslighting. Je weet namelijk wat de waarheid is. Stop met luisteren naar je narcist en verspil je energie niet langer. Beseffen dat je narcist niet van je houdt en ook nooit van je gehouden heeft, kan helpen. Beseffen dat je narcist dezelfde emotionele band met jou voelt als met een afwasborstel, kan ook helpen. Je zal nooit veiligheid, goedkeuring, aandacht of bevestiging van je narcist krijgen.

Als je een afspraak heb met een narcist, dan weet je dat die afspraak geen echte afspraak is. Een relatie met een narcist is een afspraak. en dus geen echte afspraak omdat het een narcist betreft. Getrouwd zijn met een narcist, is een afspraak, en dus geen echte afspraak omdat het een narcist betreft.

Als je narcist je een belofte doet, dan weet je dat die belofte geen enkele waarde heeft en dat de narcist zich niet aan zijn woord gaat houden. Dat weet je toch?

Als je narcist ooit eens iets aardigs zegt, is dat uitsluitend om je nog meer in verwarring te brengen. Want je gaat nog meer twijfelen: hij/zij is toch niet zo onaardig als ik dacht, denk je misschien. Wakker worden: dat zijn ze wel!

Als je plannen maakt met de narcist, bestaat er een grote kans dat de narcist de plannen opzegt door het gebruik van gaslighting.

Vermoed je dat je een narcistische partner hebt? Maak dan geen afspraken met deze narcist! Besef dat deze narcist zich nooit aan zijn/haar woord of belofte gaat houden, nooit!

Heb je te maken met gaslighting op het werk en dreig jij je baan te verliezen? Neem gesprekken met deze persoon in de toekomst op, zodat je altijd een back-up hebt waar de daadwerkelijke woorden van deze persoon op staan! Zolang jij zelf ook te horen bent, zijn de opnames legaal.

Hoe bescherm jij jezelf tegen narcistisch misbruik?

Wat is de vertaling van gaslighting?

Nederlandse woorden voor gaslighting zijn o.a.: hersenspoelen, mindfucking, psychische oorlogsvoering, mentale misbruik, geestelijk misbruik, geestelijke mishandeling.  Een goed Nederlands woord bestaat niet voor gaslighting.

Letterlijke vertaling gaslighting vanuit het Engels: Gaslighting is een vorm van geestelijke mishandeling, waarbij de misbruiker bewust onjuiste informatie doorgeeft aan het slachtoffer met als doel om het slachtoffer aan zichzelf, eigen herinnering en aan het eigen gezonde verstand te laten twijfelen.

Advies: laat je kinderen nooit alleen bij iemand die gaslighting toepast!

En speciaal voor alle hoogsensitieve en HSP personen onder ons: Twijfel niet aan jezelf en ook niet aan je intuïtie!


Lees ook: Weggaan bij een narcist, waarom dat zo moeilijk is.

Nieuw hier? Weet je niet waar of hoe te beginnen?

Ontvang 3 ebooks GRATIS bij je inschrijving!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis:

Het ontsnappingsplan”, als je wil ontsnappen aan je narcist. Ideaal als je het gevoel hebt geen kant op te kunnen, als je alles kwijt bent en niets meer te verliezen hebt,

Meer energie nodig,” als je wil winnen van een narcist moet je over vitale energie beschikken! Ideaal als je energieniveau laag is en jij je uitgeput, moe, overweldigd en overprikkeld bent en je meer energie nodig hebt om de nare situatie in je leven te veranderen,

Stappenplan narcist verlaten,” hoe je in 7 stappen je narcist verlaat! Ideaal als je wil ontdekken hoe jij je narcist kan verlaten en welke stappen daarvoor nodig zijn.

Behalve de 3 gratis ebooks ontvang je ook gratis tips, adviezen over het narcisme, over je hooggevoeligheid en over het helingsproces. Je gegevens zijn veilig bij mij en inschrijven is geheel gratis en uitschrijven kan wanneer je maar wenst! Iedereen (m/v) is van harte welkom!

Met hartelijke groet, Coach Fleur Irene

Afbeelding: van Gerd Altmann via Pixabay 

Copyright © Coach Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Je mag artikelen of delen hieruit elders publiceren, maar alleen met vermelding van het copyright en de naam van de “HSP en de NARCIST” website.

Geef een reactie

Gaslighting is narcistisch misbruik
Gaslighting is narcistisch misbruik
Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: