FAQ: veel gestelde vragen.

V: Hebben narcisten emoties? Voelen narcisten emoties? Ervaren narcisten emoties?

A: “Narcisten kunnen geen emoties voelen” is ten dele waar: narcisten voelen en ervaren voornamelijk Negatieve emoties. De kwalijke emoties. Achter – bijvoorbeeld – een woedeaanval van een narcist, zit wel degelijk een hoop emotie van de narcist: negatieve emoties.

V: Waarom is narcistisch misbruik emotioneel misbruik?

A: Omdat narcisten je emoties niet herkennen en/of erkennen.

V: Zijn Borderliners met een narcistisch jeugdtrauma getraumatiseerde mensen of hebben ze echt een persoonlijkheidsstoornis?

A: Ik heb ergens ooit gelezen (maar waar?) dat heel veel borderliners rondlopen met een totaal verkeerde diagnose: ze zijn zwaar getraumatiseerd (vaak na narcisme) en hebben hulp nodig met hun trauma i.p.v. met een verkeerde diagnose opgezadeld te raken. Hierdoor raken ze steeds verder weg van het daadwerkelijke probleem: trauma i.p.v. een persoonlijkheidsstoornis. Vanzelfsprekend zal deze vlieger niet opgaan voor alle Borderliners, maar mogelijk wel voor degene die vroeger zijn opgegroeid binnen de dynamiek van een narcistisch gezin.

V: Hoe kan het dat narcisten je zo makkelijk kunnen beinvloeden, chanteren en controleren?

A: Schaamte en schuldgevoelens zorgen ervoor dat jij op een lage energiefrequentie blijft hangen: de frequentie waar narcisten en andere destructieve personen op “zitten”. Als je opgegroeid bent binnen een narcistisch gezin, maak je als 6 maanden oude baby voor het eerst kennis met schaamtegevoelens! Schaamtegevoelens verkregen van een narcistische ouder is niets anders dan een inprenting voor de rest van je leven. Zolang jij – en alle andere slachtoffers van het narcisme – op deze frequentie
blijven “zitten” kunnen narcisten je makkelijk inpalmen, beïnvloeden en controleren. Reken af met je schaamte en schuldgevoelens en narcisten hebben niet langer macht over je.

V: Kunnen narcisten tegen je samenspannen? Tegen je samenwerken? Je tegenwerken?

A: Ja, dat kan. Vooral narcisten met psychopathische trekken (die schijnen elkaar te “herkennen”) kunnen gaan samenwerken om een prooi of slachtoffer tegen te werken en gek te maken.

Ook het samenwerken van een open narcist met een verbogen narcist komt voor.

V: Vindt de narcist mij leuk?

A: De narcist vindt je leuk zolang er iets te halen valt bij je.

Ben je een pronkstuk waar de narcist mee kan pronken? Of kent de narcist al je zwakheden die hij, of zij, kan uitbuiten? Ben je makkelijk manipuleerbaar zodat je emotioneel reageert en dus voeding geeft aan de narcist? Dan vindt hij, of zij, je inderdaad leuk!

V: Heeft de narcist ooit van me gehouden?

A: Lees het volgende artikel: Kan een narcist van iemand houden?

V: Samen met de narcist naar relatietherapie gaan, is dat een goed idee?

A: Nee, het lijkt een goed idee maar dat is het niet. Iedere narcist is er heilig van overtuigd dat hij, of zij, ok is en dat jij, alle anderen en de rest van de wereld NIET ok zijn. Daarom gaat het ook om een stoornis dames en heren: de narcist is gek. Maar zoals we de narcist kennen, zal deze zodra hij, of zij, bij de relatietherapeut is, de therapeut (die geen verstand van het narcisme heeft) voor zich winnen door zijn, of haar, charmante gedrag en dankzij manipulatietechnieken ervoor zorgen dat de therapeut tegen jou is en samenwerkt met de narcist. Dat voelt voor jou super onveilig aan en je krijgt als slachtoffer van het narcisme ene schop na.

Bovendien loop je het risico dat de therapeut zelf ook narcistisch is. Dan spannen de narcisten samen tegen jou. Dat wil je echt NIET meemaken!

V: Kan het zijn dat een professionele therapeut/psycholoog/hulpverlener narcistisch is?

A: Misbruik maken van kwetsbare slachtoffers door een therapeut/psycholoog en/of hulpverlener…ja, het komt voor. Sterker nog; het komt vaker voor dan we eigenlijk willen weten!

Ik adviseer iedereen die kampt met dit probleem om anoniem de beroepsgroep te waarschuwen waar de psycholoog, therapeut, psychiater en andere professionele hulpverleners onder vallen en bij geregistreerd staan. Heb het tijdens de melding never nooit over “narcisme” “narcist,” of over “narcistische persoonlijkheidsstoornis” te hebben, maar benoem uitsluitend dat de professioneel de patienten/clienten enorme angst aanjagen, hun verhaal niet geloven of serieus nemen en beweren dat de patient/client “gek” is zonder diagnose.

Overal zitten narcisten en juist op die plekken waar heel veel kwetsbare personen bijeenkomen, omdat ze op zoek zijn naar hulp, is een favoriete plek van narcisten om zich voor te doen als professioneel of therapeut, zonder inlevingsvermogen, empathie of gevoel. Respectvol en gewetensvol omgaan met andere mensen en goed luisteren is een voorwaarde om een goede therapeut of hulpverleners te zijn. Inlevingsvermogen en empathie ook. Laten dat nou net zaken zijn waar narcisten de ballen verstand van hebben!

A:

V: Mag je een diagnose over narcisme stellen coach?

Niemand mag en kan een diagnose stellen over een afwezige 3de persoon. Ik dus ook niet. Wel mag ik voorlichting geven, vandaar deze informatieve website.

Vragen mag je me altijd stellen, maar vraag me alsjeblieft niet om een diagnose te stellen over een afwezige 3de persoon, ook als deze afwezige derde persoon typische narcistische kenmerken bezit! Dank je wel!

Enkele artikelen over kenmerken narcisme zijn te vinden in de blogcategorie: herken de narcist.

V: Hoe ontstaat narcisme?

A: Lees het volgende artikel: Hoe ontstaat narcisme?

V: Is de narcist in staat tot het voelen van liefde?

A: Lees het volgende artikel: Kan een narcist van iemand houden?

V: Kan de narcist verliefd worden?

A: Lees het volgende artikel: Kan een narcist van iemand houden?

V: Geeft de narcist om mij en om de kinderen?

A: Lees het volgende artikel: Kan een narcist van iemand houden?

V: Waarom negeert de narcist mij?

A: Lees het volgende artikel: Kan een narcist van iemand houden?

V: Wat als de narcist hulp wil? Waar kan een narcist terecht voor hulp?

A: Lees het volgende artikel: Narcistisch gedrag uitgelegd met daarin: Ik ben een narcist en ik ben op zoek naar hulp.

V: Wat is narcistische grooming?

A: Narcistische grooming is verborgen narcistische misbruik waar het slachtoffer van narcisme voor de gek wordt gehouden. Lees meer over grooming binnen het narcisme, met enkele voorbeelden over grooming en ook kort aandacht over grooming als een zedenmisdrijf.

V: Wat is narcistische hoovering?

A: Narcisten kunnen uitsluitend overleven en bestaan door de voeding van anderen.

Hoovering komt vooral voor NADAT jullie uit elkaar zijn gegaan, maar ook binnen je relatie met een narcist komt hoovering voor, vooral als je aangeeft dat je weg wil of wil gaan scheiden van de narcist. Lees hier meer over narcistische hoovering, wat het is en hoe het werkt.

V: Wat is narcistische triangulatie?

A: Narcistische triangulatie is een narcisme manipulatietechniek die narcisten graag toepassen op hun slachtoffers en prooien: ook tegen hun eigen kinderen. De narcist en iemand anders, tegen jou. De narcist en het gezin, tegen jou als klein kindje. De narcist en diens ex, tegen jou. De narcist en diens nieuwe liefde, tegen jou. De narcistische baas en enkele collega´s, tegen jou.

V: Wanneer een nieuwe liefde of beginnen met een nieuwe liefdesrelatie na narcisme of andere destructieve relatie?

A: Blijf weg uit liefdesrelaties totdat je 100% zeker weet wie je bent en wat je wilt in het leven. Wie ben je en waar sta je voor? Wat zijn je eigen normen en waarden? Wat is van jou en welke projecties van anderen draag je bij je? Het is belangrijk dat je jezelf terug vindt, jezelf waardevol vind en van jezelf gaat (leren) houden. Heel jezelf zodat je eerst een goede relatie met jezelf hebt eer je met een nieuwe liefdesrelatie begint. Heel je oude onzichtbare wonden. Heel je gekwetste innerlijke kind. Heel je opgekropte emoties. Heel vastgeroeste patronen die destructieve personen aantrekkelijk aan je vinden maar die een zwakke plek en makkelijk te misbruiken zijn. Neem zelf nu de beslissingen in je leven. Je hebt lang genoeg al je kracht, energie en aandacht weggegeven aan een ander, ten koste van jezelf. Je hebt lang genoeg in de schaduw van een ander geleefd, het is nu tijd dat jij in de schijnwerpers gaat staan. Je bent het waard om te groeien en te bloeien. Je hebt het recht om je eigenwaarde en je zelfvertrouwen terug te vinden en op te bouwen. Hoe ziet jouw droomleven er uit en wie zou je graag willen zijn? Werk aan jezelf en kies voor jezelf. Heel datgene aan jezelf waarom je in een narcistische en/of destructieve relatie bent terechtgekomen, zodat je niet langer aantrekkelijk bent voor dat gespuis. Trek aan wat diep binnen in je verborgen ligt: liefde. Liefde voor jezelf. Het helingsproces helpt je om jezelf terug te vinden, zodat je weet wie je bent, wat je wilt en waar je voor staat. Dan ben je klaar voor een nieuwe liefde. Dan ben je klaar voor een liefdesrelatie. Dan trek je echte en ware liefde aan.

V: Kunnen narcisten veranderen als ik maar heel veel van hem houd en heel veel liefde en aandacht geef?

Nee. Er zijn 4 systemen binnen de hersenen van een narcist die onvoldoende ontwikkeld zijn en/of verbindingen missen. Er is echt iets mis in het bolletje van de narcist. (En dat is meerdere malen wetenschappelijk bewezen.) Daar kan jij met de beste wil van de wereld helemaal niets aan veranderen, hoeveel liefde, hoeveel aandacht, hoeveel energie je ook aan de narcist besteed. Hoe lief bedoeld ook, maar het is totaal zinloos. Het is zonde van je liefde, energie, tijd en aandacht. Wil je echt de rest van je leven bij een narcist zijn en hem of haar al je energie, liefde en aandacht te geven terwijl dat nooit een kans van slagen heeft?

V: En als de narcist zelf beloofd te veranderen, lukt de narcist dat dan?

Nee, niet zonder professionele hulp en daar wringt vaak de schoen: de narcist neemt niets van een ander aan. Overigens, er zijn narcisten die echt willen veranderen, grote hulde aan hen, maar wereldwijd gaat het slechts om een paar…

Doordat er in de hersenen van de narcist enkele verbindingen ontbreken en enkele onderdelen niet goed ontwikkeld zijn, is veranderen haast onmogelijk, zelfs met professionele begeleiding. Wat vaak bereikt wordt is dat de narcist zichzelf leert aanpassen, maar dat betekent niet dat het beestje is verandert. Wel geven wetenschappers aan en dan vooral de neurowetenschappers, dat er op dit gebied nog veel te leren valt. Wie weet ontdekken ze iets in de toekomst wat de narcist wel helpt te veranderen? Wel moeten we beseffen dat de systemen in de hersenen van de narcist dat draait om liefde, empathie, compassie, medeleven, zorgzaamheid tonen aan anderen, verbondenheid creëren met anderen, angst reacties en enz. defect zijn. Deze hersengebieden van de narcist opereren niet zoals wel zou moeten. 

Narcisten beloven je veel, maar ondernemen geen actie. Narcisten beloven je veel, maar houden zich niet aan hun woord. Narcisten zeggen van alles tegen je, zelfs dat ze van je houden, maar hun acties en gedrag tonen in de verste verte niet dat ze van je houden. Wat ze wel doen is je emotioneel afhankelijk aan ze maken en je blij maken met nepnieuws: “O gelukkig, hij, of zij, gaat veranderen! Yes!” of: “Zie je wel dat hij, of zij, gevoel heeft, hij zorgt zo goed voor me!” of: “Opluchting zeg, hij, of zij, houdt wel van me!” De narcist gooit zand in je ogen en ondertussen gaat de narcist vrolijk door met je rot te behandelen…Veranderen? De enige die iets aan de narcistische situatie kan veranderen ben jezelf en niemand anders. Wacht niet op de narcist totdat deze “nu toch wel moet inzien” dat hij, of zij, moet veranderen, want dan kan je wachten totdat je een ons weegt. 

V: Kan ik een (emotioneel) trauma hebben na jarenlang samen te zijn geweest met een narcist?

A: Ja, helaas, maar dat kan zeer zeker! Sinds kort bestaat er de pagina “GRATIS” op deze site, waar je gratis een PDF kunt aanvragen over P.T.S.S. speciaal voor HSP na de verborgen oorlogvoering van een narcist binnen een narcistische relatie.

Lees ook: Narcistisch trauma, jeugdtrauma en PTSS na narcistisch misbruik.

V: Hoe ontstaat (emotioneel) trauma?

A: Trauma´s ontstaan na een overweldigende ervaring. Trauma ontstaat na een overweldigende en ernstige stress situatie dat levensbedreigend aanvoelt. Maar trauma kan ook ontstaan na ernstig lichamelijk letsel, bedreiging, geweld, natuurrampen, oorlog en enz. Het is voor de persoon een traumatische ervaring. 

Trauma laat sporen na in onze geest, in onze emoties, in ons vermogen om vreugde en blijdschap te ervaren en ook in ons immuunsysteem. Trauma ontregeld het alarmsysteem in onze hersenen, veroorzaakt een toename van stresshormonen activiteit en maakt ons verslavingsgevoelig. Trauma berooft je van het gevoel dat je de controle hebt over jezelf, alsof je jezelf kwijt bent. Trauma ruïneert je leven en je gevoel van veiligheid.

Lees ook: Narcistisch trauma, jeugdtrauma en PTSS na narcistisch misbruik.

V: Heb ik PTSS na narcisme? Kan dat?

A: Ja, helaas dat kan.

Het narcistisch trauma kan zo ernstig zijn dat we PTSS ontwikkelen, sommigen ontwikkelen zelfs een complexe vorm van PTSS. Narcistisch trauma kan ontstaan doordat we zijn opgevoed door een narcist, maar ook omdat onze partner narcistisch is. Narcistisch trauma ontstaat door een gewelddadige, angstaanjagende en/of overweldigende ervaring met de narcist. Narcistisch trauma geeft je het akelige gevoel dat je bewust bent uitgezocht als slachtoffer door de dader, dit tot tegenstelling van trauma veroorzaakt door een natuurramp.

Als je het gevoel hebt dat je iets – iets van controle – over de gewelddadige, angstaanjagende en/of overweldigende gebeurtenis hebt, je minder emotionele schade oploopt dan als je geen kant op kunt. Hoe hopelozer de situatie en hoe hulpelozer jij je voelt tijdens de gebeurtenis, hoe groter de kans op het vormen van PTSS. Vooral het gevoel niets aan de situatie te kunnen doen en het gevoel dat er geen uitweg is, zorgt voor de ontwikkeling van PTSS.

Als de gewelddadige, angstaanjagende en/of overweldigende ervaring met de narcist maar wreed genoeg zijn, raak je in het gevolg bang voor alles wat je doet herinneren of denken aan deze wreedheid.

De gebeurtenissen kunnen zo afgrijselijk zijn geweest, dat je hersenen een hyperalertheid gaan ontwikkelen en maar blijven afgaan.

Sinds kort bestaat er een pagina “GRATIS” op deze website, waar je gratis informatie in de vorm van een PDF kunt aanvragen, waaronder een gratis PDF over P.T.S.S. speciaal voor HSP na de verborgen oorlogvoering van een narcist binnen jullie narcistische relatie.

Lees ook: Narcistisch trauma, jeugdtrauma en PTSS na narcistisch misbruik.

V: Hoe ontstaat narcistisch trauma? Trauma dat door een narcist veroorzaakt is?

A: Narcistisch trauma ontstaat door:

 • Narcistisch misbruik, waaronder gaslighting en het herhaaldelijk gebruik van meerdere manipulatietechnieken,
 • Langdurig en herhaaldelijk ernstig pesten en treiteren,
 • Agressie, verbaal agressie, bedreiging, aanvallen, sabotage, liegen, onthouding van belangrijke informatie, financieel onafhankelijk gemaakt, huiselijk geweld, marteling, negeren, stilte behandeling en herhaaldelijk angst aanjagen,
 • Verkrachting en seksueel misbruik door een narcist.

Lees ook: Narcistisch trauma, jeugdtrauma en PTSS na narcistisch misbruik.

V: Wat zijn de symptomen van PTSS (Posttraumatische Stress Stoornis)?

A: In de Amerikaanse DSM IV werd PTSS (posttraumatische stress stoornis) onder de noemer: angststoornis omschreven, terwijl de omschrijving van PTSS in de DSM V als: trauma en stress gerelateerde stoornissen staat omschreven.

Als we het over PTSS hebben, denken we vaak aan oorlogsveteranen. Besef dat op 1 oorlogsveteraan 30 kinderen zijn die thuis mishandelt worden.

De symptomen zijn van P.T.S.S.:

 • Nachtmerries, flashbacks en herbeleving van het trauma,
 • Vermijding van de nare herinnering en velen ontwikkelen een vorm van verslaving om de gedachten af te leiden – zoals, bijvoorbeeld, winkelen, drugs, alcohol maar ook zelfbeschadiging – alles om de ondraaglijke gedachten te verdringen,
 • Prikkelbaarheid en irritaties,
 • Hevige schrikreacties,
 • Gespannen en soms ook bevroren lichaam,
 • Schaamte en schuldgevoelens,
 • Moeite met de (sociale) omgang met anderen,
 • Slaapproblemen,
 • Overmand door gevoelens van radeloosheid, moedeloosheid en onmacht,
 • Emotioneel verdoofd, alsof je leeft met de handrem erop,
 • Woede en/of angst en
 • Soms ook depressief of depressieve gedachten.
 • De ondraaglijke herinnering aan het trauma zijn een kwelling.

Lees ook: Narcistisch trauma, jeugdtrauma en PTSS na narcistisch misbruik.

Kijk op de pagina “GRATIS” van deze website naar de gratis PDF: P.T.S.S. speciaal voor HSP na de verborgen oorlogvoering van een narcist binnen jullie narcistische relatie.

(Neem altijd contact op met je huisarts als je mogelijk klachten hebt die op P.T.S.S. lijken! Blijf er niet mee rondlopen!!)

V: Ik twijfel of ik met een narcist te maken heb. En:

V: Ik wil (moet!) weten welk type narcist mijn narcist is.

A: (Op allebei de vragen)

Een narcist is toxisch, ongezond en destructief. Daar heb je geen diagnose voor nodig. Daar hoef je ook niet voor te weten om welk type narcist het gaat. Waar het om gaat is: of het gedrag van de mogelijke narcist toxisch, ongezond en destructief voor JOU is. Als het voor jou toxisch, ongezond en destructief is, dan heb je daar geen officiële diagnose voor nodig. Het gaat om jou en om jouw geestelijke gezondheid en om je welzijn en je welbevinden, in plaats van iedere keer maar weer de schijnwerpers op de narcist, de toxische persoon, de ongezonde persoon of de destructieve persoon (of je hoe hem of haar ook noemen wil) te zetten. Het gaat om jou. Het is toxisch, ongezond en destructief als JIJ vind dat het toxisch, ongezond of destructief is. 

Of het nu om een narcist gaat, of gewoon een toxisch en/of destructief persoon is, ze willen allemaal hetzelfde uit je: een emotionele reactie. Door hun gedrag creeren ze dramas en chaos, niet alleen om henzelf heen, maar vooral ook om jou heen. Hierdoor raak je uit balans, want je loopt iedere seconde van de dag op eieren. Je bent getraind om een emotionele reactie (huilen, geschrokken, onzeker, hysterisch, schreeuwend, woedend, boos, kwaad, gefrustreerd en enz.) te geven aan de persoon waarvan we ons afvragen of hij, of zij narcistisch is, of niet. Je emotionele reactie is niets anders dan “voeding.”

Je herkent het ook als je weggaat bij een narcist: zodra je vertrokken bent, is de narcist in eerste instantie heel blij dat je weg bent. Maar vervolgens is hij, of zij, boos. Dan verdrietig. Dan beloofd hij, of zij, je dat hij of zij nu echt gaat veranderen. Dan flirt hij, of zij, weer met je. Een dag later kan hij, of zij, weer woedend op je reageren waarom je toch zo lang wegblijft. Dan speelt hij, of zij, weer in op je gevoel door allerlei manipulatietechnieken te gebruiken met als doel je een schuldgevoel te bezorgen. Daarna speelt hij, of zij, het slachtoffer en dat hij, of zij, toch wel heel erg zielig is. Als je maar lang genoeg volhoudt en geen enkele emotionele reactie toont op het gedrag van de narcist – of toxisch persoon – komt deze vanzelf met een nieuwe liefde op te proppen. En ze zijn echt in staat om met een nieuwe liefde aan te komen zetten een dag nadat hij, of zij, jouw nog de liefde van diens leven heeft genoemd. Dat klinkt allemaal behoorlijk toxisch en ongezond, vinden jullie ook niet? Of je het nu narcisme moet noemen of destructief, gezond is het allemaal niet! 

Nogmaals: het gaat er niet om of we het beestje nu een narcist moeten noemen of niet. Het gaat er al helemaal niet om met welk type narcist we te maken hebben. Waar het om gaat is, of het gedrag van deze persoon toxisch, ongezond en destructief voor JOU is.

Doe de gratis online test voor meer zekerheid: Narcist, of niet?

V: Kan narcistisch trauma doorgegeven worden van de (voor)ouders naar (klein)kinderen?

A: Ja, dat kan. Het narcistisch trauma kan zo diep zitten dat de emoties van het narcistisch trauma via energieverbindingen binnen de familie, via de aura en het energieveld, doorgegeven kunnen worden. Meer informatie lees je in het volgende artikel: Het spirituele effect van narcisme generaties later: als je voorouders met narcistisch trauma te maken hebben (gehad), hoe het via je energiesysteem en je aura doorwerkt.

V: Ik kom maar niet los van een narcist, help, wat moet ik doen?

A: Lees het volgende artikel eens: Energiekoorden en energieverbindingen, wat is het en wat heeft het te maken als jij als HSP een relatie hebt (gehad) met een narcist en je kunt je maar niet losmaken van de narcist.

En lees het volgende artikel als je de narcist niet uit je hoofd krijgt:

Ik krijg de narcist niet uit mijn hoofd en het narcisme niet uit mijn gedachten! Wat nu?

V: Ik wil scheiden van de narcist, hoe doe ik dat? Hoe begin ik?

A: Je hebt een strategie nodig als je van plan bent om te gaan scheiden van een narcist. Stategie: “stappenplan scheiden van een narcist,” is een noodzakelijke voorbereiding voor iedereen die plannen heeft om te gaan scheiden van hun narcist. Het ebook is tot stand gekomen met een scheidingsadvovaat – die graag anoniem wil blijven! – en diens nare ervaring met het rechtssysteem nadat hij wilde gaan scheiden van zijn narcistische vrouw.

Zonder voorbereiding maakt de narcist gehakt van je, pakt de kinderen van je af en je komt in een jarenlange en kostbare vechtscheiding terecht. Niemand die je gelooft en niemand die je helpt. Als je dacht dat samenleven met een narcist erg was, ONVOORBEREID gaan scheiden van een narcist: dat is pas de hel!

Iedereen heeft een strategie nodig als je wil gaan scheiden van een narcist. In het ebook: Scheiden van een narcist, hoe doe je dat?” tref je het stappenplan: “Scheiden van een narcist” aan en is een noodzakelijke voorbereiding om de narcist te ontmaskeren, een vechtscheiding te voorkomen, ouderverstoting te voorkomen, valse beschuldigingen te voorkomen, manipulatietechnieken van de narcist te doorzien en een hoop tijd en geld te besparen.  Dit ebook is geschikt voor iedereen die getrouwd is met een narcist en met plannen rondloopt om binnenkort te gaan scheiden, ook als jullie samen kinderen hebben en ook als je financieel afhankelijk bent gemaakt door de narcist.

De belangrijkste tip: Vertel je narcist NOOIT dat je van plan bent om te gaan scheiden! Maak slapende honden alsjeblieft niet wakker! Zolang de narcist denkt dat jij nog keurig in het gareel loopt, krijg je een hoop voor elkaar! Je hebt namelijk de narcist nodig – denk aan diens handtekening voor iets – voordat je aangeeft dat je wil scheiden. Zodra de narcist beseft dat jij wil scheiden, zal de narcist nooit meewerken en uitsluitend tegenwerken! Scheiden van een narcist is niets anders dan een groots schaakspel: je moet de zetten van te voren gaan bedenken! En besef: met honing vang je meer bijen dan met azijn! Meer weten? Volg de strategie van het stappenplan: Scheiden van een narcist, hoe doe je dat?

V: Hoe kom ik aan een advocaat met kennis over het narcisme?

A: In het ebook: Scheiden van een narcist, hoe doe ik dat? tref je een lijst aan van advocaten met kennis over het narcisme, zowel voor Belgie als in Nederland.

V: Waarom heb je een strategie nodig als ik wil scheiden van de narcist?

A: Omdat je met een strategie kan winnen van de narcist. Zonder strategie maakt de narcist tijdens de scheidingsprocedure gehakt van je.

V: Waarom heb je een stappenplan scheiden van een narcist nodig?

A: Omdat je met een stappenplan trefzeker aan de slag kunt, waardoor je geen tijd verspilt en direct weet waar je aan toe bent en wat je moet gaan regelen.

V: Waarom moet ik me voorbereiden op de scheiding van een narcist?

 • Zodat je in staat bent om de narcist te ontmaskeren.
 • Zodat je in staat bent de leugens te doorzien.
 • Zodat je in staat bent om je te kunnen wapenen tegen alle manipulatietechnieken die iedere narcist gebruikt.
 • Zodat je ouderverstoting, complexe scheiding en een vechtscheiding kunt voorkomen.

V: Wat gebeurt er als ik me niet voorbereid op de scheiding met een narcist?

A: Dan kom je in een vechtscheiding, complexe scheiding en/of in een hoge conflictscheiding terecht. En dat is de hel! Vechtscheidingen die langer dan 10 jaar duren zijn geen uitzondering meer. Het gaat een zeer kostbare scheiding worden!

Dankzij de leugens, dankzij de lastercampagnes, dankzij het gebruik van de vele manipulatietechnieken, dankzij de valse beschuldigingen, dankzij het bespelen en manipuleren van hulpverleners en dankzij de kennis over al je zwakke punten maakt de narcist gehakt van je. Dit kan je voorkomen door jezelf goed voor te bereiden, zodat je in staat bent om de narcist te ontmaskeren!

V: Ik twijfel of ik met een narcist te maken heb.

A: Vergelijk het gedrag en persoonlijkheid van de vermoedelijke narcist met de kenmerken van een narcist. Afwachten dat de vermoedelijke narcist zelf gaat veranderen, werkt niet. Als je aangeeft dat het gedrag van de vermoedelijke nracist niet door de beugel kan en vervolgens verergert het gedrag van de vermoedleijke narcist, dan geeft deze persoon niets om je en is het de hoogste tijd dat je voor jezelf gaat kiezen.

Het is niet belangrijk of de vermoedelijke narcist een narcist is: als hij, of zij, destructief, ongezond en/of toxisch is VOOR JOU, dat is belangrijk!

Belangrijk is hoe jij je voelt: ben je gelukkig met de situatie en met jezelf? Richt je je aandacht en je energie constant op de vermoedelijke narcist of richt je je aandacht en je energie op jezelf en op je eigen toekomst?

Doe de gratis online test voor meer zekerheid: Narcist, of niet?

V: Kan je helen van narcisme?

A: Lees het volgende artikel: Kan een narcist van iemand houden? en ook: Helen van narcisme, kan dat?

V: Is een narcist onzeker over zichzelf?

A: Toxische, ongezonde en destructieve personen, of het nu om narcisten gaat of niet, zijn heel onzekere mensen. Als wij, jij en ik, ons onzeker voelen, gaan we aan onszelf werken: we verhogen ons zelfvertrouwen, werken aan ons eigenwaarde en/of we leren meer over zelfliefde. Met andere woorden: we werken aan onszelf. Een narcist – of toxisch en/of destructief persoon – niet: hij, of zij, wil diens onzekerheid onderdrukken door de controle over iemand anders te nemen. Zodra hij, of zij, de controle over iemand heeft, pas dan voelt een narcist – of toxisch persoon – zich zeker over zichzelf.

Zodra je beseft dat narcisten – toxische, ongezonde en destructieve personen – zich zeker voelen door de controle over je te nemen, is het voor jou veel makkelijker geworden om de controle over je eigen leven terug te nemen, de narcist te verlaten en beginnen aan een nieuw leven.

V: Coach, kunnen we met je bellen?

A: Nee, om meerdere redenen, maar om het kort te houden; nee.

V: Coach, coach je ook?

A: Op dit moment coach ik niet. Ondanks dat ik meerdere coaching titels heb, geloof ik niet dat coaching alleen echt geschikt is om HSPers die slachtoffers van het narcisme zijn en willen beginnen met helen en aan zichzelf te werken optimaal te kunnen helpen. Wij HSPers voelen alles dieper en beleven alles intenser. Emotionele trauma gaat in vele diepe lagen van ons lichaam zitten en er alleen over “praten” helpt niet. Als erover praten hielp, waren alle leden in de besloten facebookgroep: “Contact met lotgenoten en met gelijkgestemden, speciaal voor HSPers,” allang genezen en herstelt van het narcistisch trauma. Behalve onze worsteling met onze gevoeligheid, komt daar boven op ook onze oude patronen. Oud verdriet en oud pijn dat uit onze jeugdjaren komt. Oude patronen omdat we opgegroeid zijn binnen de dynamiek van een narcistische gezin. Patronen die ons bijzonder aantrekkelijk maken voor narcisten. Op dit moment ben ik bezig met meerdere en verschillende internationale cursussen, waarvan ik goede hoop heb dat ik de “ontbrekende link,” die jullie als HSPers nodig hebben om optimaal te kunnen transformeren, ontdek en kan toepassen. Ik gun jullie namelijk uitsluitend het allerbeste, ook op het gebied van coaching tijdens het helingsproces.

V: Coach, werk je behalve met HSPers ook met andere mensen?

A: Nee. Deze site, deze plek, alle artikelen, alle producten, alle online coaching, het helingsproces en alle faceboekgroepen van de HSP en de NARCIST website zijn uitsluitend voor HSPers.

V: Manipulatietechnieken van de narcist herkennen, hoe doe je dat?

A: Manipulatie en het manipuleren van de narcist.

Verschillende hersenspelletjes van de narcist dmv manipulatie.

Wat is manipulatie en wanneer is manipulatie verkeerd?

En neem ook een kijkje bij de categorie: Manipulatie van de narcist op deze site.

V: Is voorlichting over het narcisme noodzakelijk?

A: Jazeker en begin vooral met je eigen kinderen! Ook voor hen is voorlichting over het narcisme, juist als ze een narcistische ouder hebben, ontzettend waardevol. Laat ze kennis maken over manipulatie, aangezien iedere narcist manipuleerd. Wat belangrijk is dat ze weten wat manipulatie is, hoe het werkt, welke manipulatietechnieken er zijn en hoe je het kunt herkennen – op het eigen niveau van het kind uitgelegd.

Voorlichting over narcisme, ook voor kinderen is deze kennis noodzakelijk!

In het ebook: Kind van een narcist zit een hoofdstuk over manipulatie: wat manipulatie is, wat de verschillende manipulatietechnieken zijn en hoe je manipulatie herkent. Voor iedereen een must om te weten als je als (volwassen) kind met narcisme te maken hebt!

V: Is onwetende anderen bewust maken over het narcisme noodzakelijk?

Ja, er is veel onwetendheid over het narcisme, ook onder de hulpverlening en bij het rechtssyteem. Niet alleen in Belgie of in Nederland, maar wereldwijd. De onwetende anderen is een wereldwijd probleem. Vandaar dat er een internationale bewustwording dag is over het narcisme op 1 Juni: World Narcissistic Abuse Awareness Day. Juist omdat narcistisch misbruik verborgen en onzichtbaar is voor anderen en dus verdomd moeilijk om te bewijzen, is extra aandacht en het onderwerp regelmatig onder de aandacht brengen bij onwetende anderen belangrijk.

Zolang hulpverlening onvoldoende afweten over het narcisme en binnen de juridische wereld narcisme geen juridische term is, is het beter om het niet over termen als: narcist, narcisme of narcistische persoonlijkheidsstoornis te hebben. Beter is het om anderen te wijzen op het ongewenste gedrag en het manipulatieve gedrag van de narcist.

V: Helen en herstellen van een narcist, hoe doe je dat en waar begin je mee?

A: Helen en herstellen na narcisme, hoe doe je dat en waar begin je mee?

V: Wat zijn de meest gestelde vragen over het helingsproces?

A: Link naar de meest gestelde vragen over het helingsproces.

V: Wat zijn de meest gestelde vragen over het ebook: Voeding voor langdurige vitale energie?

A: Link naar de meest gestelde vragen over het ebook voeding en hoe je ontdekt welk voedsel voor jou persoonlijk gezond en vitaal is.

V: Narcist verlaten en/of scheiden van een narcist: Hoeveel “wisselgeld” heb je nodig?

A: Narcisten werken in fases en de laatste fase van iedere relatie met een narcist is de vernietiging fase: de narcist wil je kapot maken ten koste van alles. Vrijwel iedere narcist is op de een of andere manier betrokken bij “duistere zaakjes.” Sommigen zijn zelfs betrokken bij meerdere “duistere zaakjes” en bij anderen gaat het om “duistere zaken.” Om ons, mij en mijn zoon, tegen deze laatste fase van het narcisme te beschermen heb ik het wisselgeld gebruikt. 

Narcisten willen absoluut geen gezichtsverlies lijden en doen er heel veel aan om hun “imago” van geslaagd en succesvol en “eerlijk” zakenman/persoon (zoals mijn nex) heel hoog te houden. Als ik mijn wisselgeld bekend zou maken, zou zijn imago ten gronde gaan. Erger nog: hij zou in de gevangenis terechtkomen. Mijn nex wil dit voorkomen – gelukkig! 

Het wisselgeld moet dusdanig zijn dat je narcist er echt van onder de indruk raakt. De narcist beseft onmiddellijk dat als jij het over het wisselgeld hebt, dat hij echt in enorme problemen terechtkomt waar hij zich niet uit kan kletsen, met geen mogelijkheid! Geef meerdere personen toegang tot de kennis en de informatie van het wisselgeld en geef bij je narcist aan dat er meerdere personen de kennis over het wisselgeld bezitten.

Zodra je wisselgeld een gigantische berg aan smerigheid is geworden waar de narcist echt van schrikt dat je al die tijd al het bewijs verzameld hebt van zijn duistere zaakjes, kan je het wisselgeld gebruiken om weg te komen bij je narcist. Iedere keer als de narcist vervelend gaat doen, hoef je de narcist er maar aan te herinneren hoeveel wisselgeld jij in bezit hebt. 

Hij/zij: om het leesbaar te houden, verwijs ik naar de narcist als een “hij” en het slachtoffer of overlever van het narcisme naar een “zij.” Besef alsjeblieft dat er heel veel vrouwelijke narcisten zijn!

V: Wanneer zet je het wisselgeld in, wanneer gebruik je het wisselgeld?

A: Het moment dat ik klaar was om te vertrekken en ik niets meer te maken wenste te hebben met mijn nex, toen heb ik mijn wisselgeld aan hem bekend gemaakt en verteld dat meerdere personen in bezit zijn van deze kennis. Hij is zich een hoedje geschrokken dat ik al die tijd al die informatie verzameld had! Hij wist dat ik hem verslagen had!

V: Coach, ben je altijd online?

A: Nee, om meerdere redenen, maar om het kort te houden; nee. Tijdens weekenden en feestdagen ben ik in principe niet online en geniet ik van mijn welverdiende rust en van mijn zoon. Een iets langere uitleg is dat ik me niet kan concentreren als de mail en facebook open blijven staan tijdens werkdagen. Het haalt me iedere keer uit mijn concentratie als er piepjes en bliepjes afgaan. Een keer per dag check ik mijn mail en check ik facebook en soms meerdere keren per dag, maar daarna gaan ze uit. Ik wil niets liever dan jullie allemaal het beste van het beste geven in mijn online producten. Behalve dat, ik werk het beste in stilte zonder afleiding, ik studeer veel en ik zoek veel dingen op.

Ook ben ik s middags (eind van de middag) vaak niet online vanwege mijn zoon: hij komt thuis en wil zijn verhalen over school kwijt, we gaan samen eten en er moet huiswerk gemaakt worden. En vier keer per week zit ik met Roberto enkele uren op het voetbalveld wegens voetbaltraining aan de kust, maar ook twee trainingen in de bergen en daar in de bergen heb ik geen bereik. In het weekend heeft Roberto een wedstrijd en dan kan ik zelfs een hele dag niet online zijn als hij de wedstrijd op een ander eiland heeft. Dit jaar, seizoen 2021/2022 speelt Roberto voetbal op het allerhoogste niveau mogelijk hier op de eilanden en dat betekent heel veel reizen.

Behalve dat, ik volg heel veel (internationale) trainingen en cursussen, om mijn kennis up to date te houden en om nieuwe dingen te leren. Als ik studeer of als ik een training volg, ben ik offline.

V: “Is de checklist:”Is je partner een narcist?” in het ebook: “Herken de narcist, narcisme en narcistische mishandelingen herkennen.” bedoeld om een diagnose over het narcisme te stellen?”

A: Nee. De checklist is niet bedoeld of geschikt om een diagnose te stellen! De checklist is bedoeld om je een mogelijke verklaring te geven en om je laatste twijfel weg te nemen heb ik een checklist voor je gemaakt, een checklist die je helpt te ontdekken of je partner een narcist is. De checklist is compleet met typische narcistische kenmerken en met typische egoïstische kenmerken.

V: “Is de checklist: ”De 17 typische kenmerken van een narcist” in het ebook: “Herken de narcist” bedoeld om een diagnose over het narcisme te stellen?”

A: Nee. Deze checklist is niet bedoeld om een diagnose over het narcisme te stellen. De checklist is bedoeld om jou een mogelijke verklaring te geven over de oorzaak van het onmogelijke, lastige en/of destructieve gedrag van je partner. Het geeft je wel een idee in welke hoek je mogelijk moet gaan zoeken als je op zoek bent naar oplossingen voor het onmogelijke gedrag van je partner!

V: “Is de checklist: “De 9 egoïsme kenmerken van een narcist” in het ebook: “Herken de narcist,” bedoeld om een diagnose over het narcisme te stellen?”

A: Nee. Ook deze checklist is niet bedoeld om een diagnose over het narcisme te stellen. De checklist is bedoeld om jou een mogelijke verklaring te geven over de oorzaak van het onmogelijke, lastige en/of destructieve gedrag van je partner. Het geeft je wel een idee in welke hoek je mogelijk moet gaan zoeken als je op zoek bent naar oplossingen voor het onmogelijke gedrag van je partner!

V: “Is de checklist: “17 typische kenmerken van een narcist die jou en de kinderen psychisch kapot weet te krijgen” in het ebook: “Herken de narcist” bedoeld om een diagnose over het narcisme te stellen?”

Nee. Ook deze checklist is niet bedoeld om een diagnose over het narcisme te stellen. De checklist is bedoeld om jou een mogelijke verklaring te geven over de oorzaak van het onmogelijke, lastige en/of destructieve gedrag van je partner. Het geeft je wel een idee in welke hoek je mogelijk moet gaan zoeken als je op zoek bent naar oplossingen voor het onmogelijke gedrag van je partner!

V: Hoe zit het met de facebookgroepen van HSP en de NARCIST?

A: HSP en de NARCIST heeft 3 facebookgroepen, alle drie specifiek voor HSPers:

De eerste is de openbare groep, waar nieuwe blog artikelen van de HSP en de NARCIST.nl en nieuwe online producten gepost worden.

De tweede is een besloten groep: Contact met lotgenoten en gelijkgestemden, speciaal voor HSPers die hun hart willen luchten en waar we elkaar (onder) steunen, advies en tips geven en elkaar met respect behandelen. Uitsluitend leden in deze besloten groep kunnen elkaar posts en berichten lezen. Als je lid wil worden, moet je de twee vragen beantwoorden en de groepsregels accepteren, anders krijg je geen toegang! Deze groep is uitsluitend voor HSPers! Grijze en anonieme profielen worden helaas niet toegelaten vanwege het gevoel van veiligheid binnen de groep! (Zie de groepsregels voor deze groep!)

De derde is Het Helingsproces, alleen toegankelijk voor degene die het ebook Het Helingsproces in hun bezit hebben. Na aanschaf ontvang je van mij een uitnodiging voor deze groep.

V: Hoe krijg ik toegang tot de besloten facebookgroep: Contact met lotgenoten en gelijkgestemden, speciaal voor HSPers?

Iedereen die HSP is, is van harte welkom om deel te nemen, als daar de behoefte aan is, aan de besloten facebookgroep: Contact met lotgenoten en gelijkgestemden.

Als je wil deelnemen, stel ik je een paar vragen. Dit om uit te sluiten dat narcisten deelnemen. Vervolgens vraag ik je om de groepsregels te accepteren.

Je wordt toegelaten als je:

De vragen beantwoordt EN de

Groepsregels accepteert.

Staat je vraag er niet bij? Stuur me een mail met je vraag via: fleurirene@hspendenarcist.nl of laat je vraag hier onderaan achter, dank je wel!

V: Wat zijn de bedrijfsgegevens HSP en de NARCIST:

A: Coach Fleur Irene, X4927098S

Calle Jose Garcia Allo 42, 38626 Valle San Lorenzo, Santa Cruz de Tenerife, Spanje.

In de correspondentie over je aankoop zie je “Fleur Irene Methode: De Opbloei Club” staan, zodat de narcist niet in de gaten krijgt dat je op de HSP en de NARCIST website shopt.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Leonard

  Help! Ik heb een broer die narcist is. Normaal kon ik hem negeren en hadden we hooguit eens per jaar contact. Nu moet ik echter een erfenis met hem afhandelen en zijn we tot elkaar veroordeeld voorlopig. Hoe voorkom ik dat ik helemaal leeg loop hierop?

  1. FleurIrene

   Beste Leonard,
   Dank je wel voor het stellen van een hele goede vraag!
   Als HSP wil je niets liever dan harmonie en rust om je heen. Een narcist die je goed kent, zal alles in werk stellen om dat waar je behoefte aan hebt, te dwarsbomen. Dit om voeding uit je te krijgen d.m.v. een emotionele reactie of uitbarsting. Deze rust en harmonie verstoren zal de narcist doen door – bijvoorbeeld – plotseling in woede uitbarsten, conflicten en discussies uitlokken en je op onnodig harde kritiek trakteren.
   Maar nu staat er heel veel op het spel voor de narcist: geld! Geld is, zoals je mogelijk weet, het manipulatiemiddel voor narcisten. Bovendien: ze gunnen je niets, aangezien ze er zelf heilig van overtuigd zijn dat zij recht hebben op alles. Vandaar ook dat het om een stoornis gaat. Alles wat je normaliter tijdens het dagelijks leven met de narcist voor je kiezen krijgt, zal velen malen erger zijn nu er een erfenis te verdelen is!! Het ongewenste en manipulatieve gedrag van de narcist verergert, terwijl het voor jou om emotioneel beladen momenten gaat.
   Emotioneel ga je eraan kapot als jullie gaan “vechten” om de erfenis. Jij wil mogelijk niet eens vechten, maar gewoon eerlijk alles verdelen. Jij hebt namelijk rechten, waarvan de narcist gelooft dat je die niet hebt. Dat is zwaar en vermoeiend, aangezien jij het niet kunt bevatten, als logisch denkend mens, hoe de narcist er toch bij komt dat jij geen recht zou hebben op de erfenis van je eigen ouders. (Tenminste, ik ga er van uit dat het om de erfenis van je eigen ouders gaat.) Ook kan je het emotioneel niet bevatten dat de narcist zo koud en gevoelloos omgaat met de erfenis van je ouders.
   Om het drama voor jezelf zo klein mogelijk te houden is het inschakelen van een advocaat belangrijk. Als HSP kan je daar eigenlijk niet bij met je gezonde verstand: “Wat? Een advocaat inschakelen om de erfenis te regelen met mijn broer?” Je wil niets liever dan er samen goed uitkomen en de erfenis goed regelen. Maar dat gaat niet als je te maken hebt met een narcist. Dat is een enorme worsteling, zeker in deze emotioneel zware tijden!
   Zodra de narcist doorheeft dat deze een kans maakt om een broer/zus/broers en zussen te kunnen uitschakelen, zodat hij alleen de erfenis in handen krijgt, dan doet de narcist dat.
   Het spijt me enorm dat het zo´n akelig bericht en antwoord is geworden, maar het is helaas de bittere waarheid. Narcisten gaan over lijken als het om een erfenis gaat en maakt ze echt niet uit als hun tegenstanders hun eigen broers of zussen zijn.
   Vanzelfsprekend is er nog een optie: alles aan je broer geven zodat je van het gelazer af bent. Alleen dan heb je rust en zal je je broer niet verliezen.
   Ik wil je heel graag heel veel succes en sterkte toewensen, maar ook heel veel kracht en wijsheid!
   Met hartelijke groet, Fleur Irene

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.