FAQ: veel gestelde vragen.

V: Wanneer een nieuwe liefde of beginnen met een nieuwe liefdesrelatie na narcisme of andere destructieve relatie?

A: Blijf weg uit liefdesrelaties totdat je 100% zeker weet wie je bent en wat je wilt in het leven. Wie ben je en waar sta je voor? Wat zijn je eigen normen en waarden? Wat is van jou en welke projecties van anderen draag je bij je? Het is belangrijk dat je jezelf terug vindt, jezelf waardevol vind en van jezelf gaat (leren) houden. Heel jezelf zodat je eerst een goede relatie met jezelf hebt eer je met een nieuwe liefdesrelatie begint. Heel je oude onzichtbare wonden. Heel je gekwetste innerlijke kind. Heel je opgekropte emoties. Heel vastgeroeste patronen die destructieve personen aantrekkelijk aan je vinden maar die een zwakke plek en makkelijk te misbruiken zijn. Neem zelf nu de beslissingen in je leven. Je hebt lang genoeg al je kracht, energie en aandacht weggegeven aan een ander, ten koste van jezelf. Je hebt lang genoeg in de schaduw van een ander geleefd, het is nu tijd dat jij in de schijnwerpers gaat staan. Je bent het waard om te groeien en te bloeien. Je hebt het recht om je eigenwaarde en je zelfvertrouwen terug te vinden en op te bouwen. Hoe ziet jouw droomleven er uit en wie zou je graag willen zijn? Werk aan jezelf en kies voor jezelf. Heel datgene aan jezelf waarom je in een narcistische en/of destructieve relatie bent terechtgekomen, zodat je niet langer aantrekkelijk bent voor dat gespuis. Trek aan wat diep binnen in je verborgen ligt: liefde. Liefde voor jezelf. Het helingsproces helpt je om jezelf terug te vinden, zodat je weet wie je bent, wat je wilt en waar je voor staat. Dan ben je klaar voor een nieuwe liefde. Dan ben je klaar voor een liefdesrelatie. Dan trek je echte en ware liefde aan.

V: Kunnen narcisten veranderen als ik maar heel veel van hem houd en heel veel liefde en aandacht geef?

Nee. Er zijn 4 systemen binnen de hersenen van een narcist die onvoldoende ontwikkeld zijn en/of verbindingen missen. Er is echt iets mis in het bolletje van de narcist. (En dat is meerdere malen wetenschappelijk bewezen.) Daar kan jij met de beste wil van de wereld helemaal niets aan veranderen, hoeveel liefde, hoeveel aandacht, hoeveel energie je ook aan de narcist besteed. Hoe lief bedoeld ook, maar het is totaal zinloos. Het is zonde van je liefde, energie, tijd en aandacht. Wil je echt de rest van je leven bij een narcist zijn en hem of haar al je energie, liefde en aandacht te geven terwijl dat nooit een kans van slagen heeft?

V: En als de narcist zelf beloofd te veranderen, lukt de narcist dat dan?

Nee, niet zonder professionele hulp en daar wringt vaak de schoen: de narcist neemt niets van een ander aan. Overigens, er zijn narcisten die echt willen veranderen, grote hulde aan hen, maar wereldwijd gaat het slechts om een paar…

Doordat er in de hersenen van de narcist enkele verbindingen ontbreken en enkele onderdelen niet goed ontwikkeld zijn, is veranderen haast onmogelijk, zelfs met professionele begeleiding. Wat vaak bereikt wordt is dat de narcist zichzelf leert aanpassen, maar dat betekent niet dat het beestje is verandert. Wel geven wetenschappers aan en dan vooral de neurowetenschappers, dat er op dit gebied nog veel te leren valt. Wie weet ontdekken ze iets in de toekomst wat de narcist wel helpt te veranderen? Wel moeten we beseffen dat de systemen in de hersenen van de narcist dat draait om liefde, empathie, compassie, medeleven, zorgzaamheid tonen aan anderen, verbondenheid creëren met anderen, angst reacties en enz. defect zijn. Deze hersengebieden van de narcist opereren niet zoals wel zou moeten. 

Narcisten beloven je veel, maar ondernemen geen actie. Narcisten beloven je veel, maar houden zich niet aan hun woord. Narcisten zeggen van alles tegen je, zelfs dat ze van je houden, maar hun acties en gedrag tonen in de verste verte niet dat ze van je houden. Wat ze wel doen is je emotioneel afhankelijk aan ze maken en je blij maken met nepnieuws: “O gelukkig, hij, of zij, gaat veranderen! Yes!” of: “Zie je wel dat hij, of zij, gevoel heeft, hij zorgt zo goed voor me!” of: “Opluchting zeg, hij, of zij, houdt wel van me!” De narcist gooit zand in je ogen en ondertussen gaat de narcist vrolijk door met je rot te behandelen…Veranderen? De enige die iets aan de narcistische situatie kan veranderen ben jezelf en niemand anders. Wacht niet op de narcist totdat deze “nu toch wel moet inzien” dat hij, of zij, moet veranderen, want dan kan je wachten totdat je een ons weegt. 

V: Ik twijfel of ik met een narcist te maken heb. En:

V: Ik wil weten welk type narcist mijn narcist is.

A: (Op allebei de vragen)

Een narcist is toxisch, ongezond en destructief. Daar heb je geen diagnose voor nodig. Daar hoef je ook niet voor te weten om welk type narcist het gaat. Waar het om gaat is: of het gedrag van de mogelijke narcist toxisch, ongezond en destructief voor JOU is. Als het voor jou toxisch, ongezond en destructief is, dan heb je daar geen officiële diagnose voor nodig. Het gaat om jou en om jouw geestelijke gezondheid in plaats van iedere keer maar weer de schijnwerpers op de narcist, de toxische persoon, de ongezonde persoon of de destructieve persoon (of je hoe hem of haar ook noemen wil) te zetten. Het gaat om jou. Het is toxisch, ongezond en destructief als JIJ vind dat het toxisch, ongezond of destructief is. 

Of het nu om een narcist gaat, of gewoon een toxisch persoon is, ze willen allemaal hetzelfde uit je: een emotionele reactie. Door hun gedrag creeren ze dramas en chaos, niet alleen om henzelf heen, maar vooral ook om jou heen. Hierdoor raak je uit balans want je loopt iedere seconde van de dag op eieren. Je bent getraind om een emotionele reactie (huilen, geschrokken, onzeker, hysterisch, schreeuwend, woedend, boos, kwaad, gefrustreerd en enz.) te geven aan de persoon waarvan we ons afvragen of hij, of zij narcistisch is, of niet. 

Je herkent het ook als je weggaat bij een narcist: zodra je vertrokken bent, is de narcist in eerste instantie heel blij dat je weg bent. Maar vervolgens is hij, of zij, boos. Dan verdrietig. Dan beloofd hij, of zij, je dat hij of zij nu echt gaat veranderen. Dan flirt hij, of zij, weer met je. Een dag later kan hij, of zij, weer woedend op je reageren waarom je toch zo lang wegblijft. Dan speelt hij, of zij, weer in op je gevoel door je een schuldgevoel te bezorgen. Daarna speelt hij, of zij, het slachtoffer en dat hij, of zij, toch wel heel erg zielig is. Als je maar lang genoeg volhoudt en geen enkele emotionele reactie toont op het gedrag van de narcist – of toxisch persoon – komt deze vanzelf met een nieuwe liefde op te proppen. En ze zijn echt in staat om met een nieuwe liefde aan te komen zetten een dag nadat hij, of zij, jouw nog de liefde van diens leven heeft genoemd. Dat klinkt allemaal behoorlijk toxisch en ongezond, vinden jullie ook niet? Of je het nu narcisme moet noemen of destructief, gezond is het allemaal niet! 

Nogmaals: het gaat er niet om of we het beestje nu een narcist moeten noemen of niet. Het gaat er al helemaal niet om met welk type narcist we te maken hebben. Waar het om gaat is, of het gedrag van deze persoon toxisch, ongezond en destructief voor JOU is.

V: Is een narcist onzeker over zichzelf?

A: Toxische, ongezonde en destructieve personen, of het nu om narcisten gaat of niet, zijn heel onzekere mensen. Als wij, jij en ik, ons onzeker voelen, gaan we aan onszelf werken: we verhogen ons zelfvertrouwen, werken aan ons eigenwaarde en/of we leren meer over zelfliefde. Met andere woorden: we gaan aan onszelf werken. Een narcist – of toxisch persoon – niet: hij, of zij, wil diens onzekerheid onderdrukken door de controle over je te nemen. Zodra hij, of zij, de controle over je heeft, pas dan voelt een narcist – of toxisch persoon – zich zeker over zichzelf.

Zodra je beseft dat narcisten – toxische, ongezonde en destructieve personen – zich zeker voelen door de controle over je te nemen, is het voor jou veel makkelijker geworden om de controle over je eigen leven terug te nemen, de narcist te verlaten en beginnen aan een nieuw leven.

V: Als ik me inschrijf voor de nieuwsbrief, speciaal voor HSPers, zijn die 3 gratis ebooks die ik bij de inschrijving ontvang echt gratis?

A: Ja, alle drie de ebooks, het eerste: “Het Ontsnappingsplan,” de tweede: “Maak jezelf sterk en krachtig” en de derde: “Stappenplan: hoe verlaat ik mijn narcist?” zijn alledrie gratis: mits je je inschrijft voor de nieuwsbrief. Deze drie gratis ebooks ontvang je over een periode van 6 dagen, aangezien de mailprovider het qua data niet aankan om alle drie de ebooks in 1 keer te versturen. Uitschrijven kan wanneer je maar wenst.

V: Coach, kunnen we met je bellen?

A: Nee, om meerdere redenen, maar om het kort te houden; nee.

V: Coach, coach je ook?

A: Op dit moment coach ik niet. Ondanks dat ik meerdere coaching titels heb, geloof ik niet dat coaching alleen echt geschikt is om HSPers die slachtoffers van het narcisme zijn en willen beginnen met helen en aan zichzelf te werken optimaal te kunnen helpen. Op dit moment ben ik bezig met meerdere en verschillende internationale cursussen, waarvan ik goede hoop heb dat ik de “ontbrekende link,” die jullie als HSPers nodig hebben om optimaal te kunnen transformeren, ontdek en kan toepassen. Ik gun jullie namelijk uitsluitend het allerbeste, ook op het gebied van coaching tijdens het helingsproces.

V: Coach, werk je behalve met HSPers ook met andere mensen?

A: Nee. Deze site, deze plek, alle artikelen, alle producten, alle online coaching, het helingsproces en alle faceboekgroepen van de HSP en de NARCIST website zijn uitsluitend voor HSPers.

V: Wat zijn de meest gestelde vragen over het helingsproces?

A: Link naar de meest gestelde vragen over het helingsproces.

V: Narcist verlaten en/of scheiden van een narcist: Hoeveel “wisselgeld” heb je nodig?

A: Narcisten werken in fases en de laatste fase van iedere relatie met een narcist is de vernietiging fase: de narcist wil je kapot maken ten koste van alles. Vrijwel iedere narcist is op de een of andere manier betrokken bij “duistere zaakjes.” Sommigen zijn zelfs betrokken bij meerdere “duistere zaakjes” en bij anderen gaat het om “duistere zaken.” Om ons, mij en mijn zoon, tegen deze laatste fase van het narcisme te beschermen heb ik het wisselgeld gebruikt. 

Narcisten willen absoluut geen gezichtsverlies lijden en doen er heel veel aan om hun “imago” van geslaagd en succesvol en “eerlijk” zakenman (zoals mijn nex) heel hoog te houden. Als ik mijn wisselgeld bekend zou maken, zou zijn imago ten gronde gaan. Erger nog: hij zou in de gevangenis terechtkomen. Mijn nex wil dit voorkomen – gelukkig! 

Het wisselgeld moet dusdanig zijn dat je narcist er echt van onder de indruk raakt. De narcist beseft onmiddellijk dat als jij het over het wisselgeld hebt, dat hij echt in enorme problemen terechtkomt waar hij zich niet uit kan kletsen, met geen mogelijkheid! Geef meerdere personen toegang tot de kennis en de informatie van het wisselgeld en geef bij je narcist aan dat er meerdere personen de kennis over het wisselgeld bezitten.

Zodra je wisselgeld een gigantische berg aan smerigheid is geworden waar de narcist echt van schrikt dat je al die tijd al het bewijs verzameld hebt van zijn duistere zaakjes, kan je het wisselgeld gebruiken om weg te komen bij je narcist. Iedere keer als de narcist vervelend gaat doen, hoef je de narcist er maar aan te herinneren hoeveel wisselgeld jij in bezit hebt. 

Hij/zij: om het leesbaar te houden, verwijs ik naar de narcist als een “hij” en het slachtoffer of overlever van het narcisme naar een “zij.” Besef alsjeblieft dat er heel veel vrouwelijke narcisten zijn!

V: Wanneer zet je het wisselgeld in, wanneer gebruik je het wisselgeld?

A: Het moment dat ik klaar was om te vertrekken en ik niets meer te maken wenste te hebben met mijn nex, toen heb ik mijn wisselgeld aan hem bekend gemaakt en verteld dat meerdere personen in bezit zijn van deze kennis. Hij is zich een hoedje geschrokken dat ik al die tijd al die informatie verzameld had! Hij wist dat ik hem verslagen had!

V: Coach, ben je altijd online?

A: Nee, om meerdere redenen, maar om het kort te houden; nee. Een iets langere uitleg is dat ik me niet kan concentreren als de mail en facebook open blijven staan. Het haalt me iedere keer uit mijn concentratie als er piepjes en bliepjes afgaan. Een keer per dag check ik mijn mail en check ik facebook en soms meerdere keren per dag, maar daarna gaan ze uit. Ik wil niets liever dan jullie allemaal het beste van het beste geven in mijn online producten. Behalve dat, ik werk het beste in stilte zonder afleiding, ik studeer veel en ik zoek veel dingen op.

Ook ben ik s middags vaak niet online vanwege mijn zoon: hij komt thuis en wil zijn verhalen over school kwijt, we gaan samen eten en er moet huiswerk gemaakt worden. En drie keer per week zit ik met Roberto enkele uren op het voetbalveld wegens voetbaltraining. In het weekend heeft Roberto een wedstrijd en dan kan ik zelfs een hele dag niet online zijn als hij de wedstrijd aan de andere kant van het eiland heeft.

Behalve dat, ik volg heel veel (internationale) trainingen en cursussen, om mijn kennis up to date te houden en om nieuwe dingen te leren. Als ik studeer of als ik een training volg, ben ik offline.

V: “Is de checklist:”Is je partner een narcist?” in het ebook: “Herken de narcist, narcisme en narcistische mishandelingen herkennen.” bedoeld om een diagnose over het narcisme te stellen?”

A: Nee. De checklist is niet bedoeld of geschikt om een diagnose te stellen! De checklist is bedoeld om je een mogelijke verklaring te geven en om je laatste twijfel weg te nemen heb ik een checklist voor je gemaakt, een checklist die je helpt te ontdekken of je partner een narcist is. De checklist is compleet met typische narcistische kenmerken en met typische egoïstische kenmerken.

V: “Is de checklist: ”De 17 typische kenmerken van een narcist” in het ebook: “Herken de narcist” bedoeld om een diagnose over het narcisme te stellen?”

A: Nee. Deze checklist is niet bedoeld om een diagnose over het narcisme te stellen. De checklist is bedoeld om jou een mogelijke verklaring te geven over de oorzaak van het onmogelijke, lastige en/of destructieve gedrag van je partner. Het geeft je wel een idee in welke hoek je mogelijk moet gaan zoeken als je op zoek bent naar oplossingen voor het onmogelijke gedrag van je partner!

V: “Is de checklist: “De 9 egoïsme kenmerken van een narcist” in het ebook: “Herken de narcist,” bedoeld om een diagnose over het narcisme te stellen?”

A: Nee. Ook deze checklist is niet bedoeld om een diagnose over het narcisme te stellen. De checklist is bedoeld om jou een mogelijke verklaring te geven over de oorzaak van het onmogelijke, lastige en/of destructieve gedrag van je partner. Het geeft je wel een idee in welke hoek je mogelijk moet gaan zoeken als je op zoek bent naar oplossingen voor het onmogelijke gedrag van je partner!

V: “Is de checklist: “17 typische kenmerken van een narcist die jou en de kinderen psychisch kapot weet te krijgen” in het ebook: “Herken de narcist” bedoeld om een diagnose over het narcisme te stellen?”

Nee. Ook deze checklist is niet bedoeld om een diagnose over het narcisme te stellen. De checklist is bedoeld om jou een mogelijke verklaring te geven over de oorzaak van het onmogelijke, lastige en/of destructieve gedrag van je partner. Het geeft je wel een idee in welke hoek je mogelijk moet gaan zoeken als je op zoek bent naar oplossingen voor het onmogelijke gedrag van je partner!

V: Hoe zit het met de facebookgroepen van HSP en de NARCIST?

A: HSP en de NARCIST heeft 3 facebookgroepen, alle drie specifiek voor HSPers:

De eerste is de openbare groep, waar nieuwe artikelen en nieuwe online producten gepost worden.

De tweede is een besloten groep: Contact met lotgenoten en gelijkgestemden, speciaal voor HSPers die hun hart willen luchten en waar we elkaar (onder) steunen, advies en tips geven en elkaar met respect behandelen. Uitsluitend leden in deze besloten groep kunnen elkaar posts en berichten lezen. Als je lid wil worden, worden je enkele vragen gesteld en krijg je automatisch toegang zodra je deze vragen beantwoordt en akkoord gaat met de groepsregels. Deze groep is alleen voor HSPers! Iedereen die geen HSP is en toch lid is van de groep loopt het risisco om uit de groep verwijderd te worden.

De derde is Het Helingsproces, alleen toegankelijk voor degene die het ebook Het Helingsproces in hun bezit hebben. Na aanschaf ontvang je van mij een uitnodiging voor deze groep.

Staat je vraag er niet bij? Stuur me een mail met je vraag via: fleurirene@hspendenarcist.nl of laat je vraag hier onderaan achter, dank je wel!

Geef een reactie

Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: