Emotioneel misbruik: Buitengesloten door een narcist, ben ik niet goed genoeg?

Emotioneel misbruik: Buitengesloten door een narcist, “Ben ik niet goed genoeg?”

Buitengesloten door een narcist is een dreiging en voelt als zodanig aan. Telkens wanneer je door een narcist buitengesloten wordt, wordt je overlevingsmechanisme geactiveerd. Alle narcisten, hebben allemaal gemeen dat ze je buitensluiten.

Waarom is buitengesloten worden een dreiging en waarom is dat een aanwijzing van emotioneel misbruik?

Iedere baby voelt instinctief aan dat het zijn ouders of verzorgers nodig heeft om te overleven. Zonder zorg van de ouders is de baby binnen 2 à 3 dagen dood. Dit zit geprogrammeerd in de hersenstam van ons allemaal: we hebben anderen nodig om te overleven. Wanneer je wordt buitengesloten door onbekende mensen, met wie je geen emotionele band hebt, is er niets aan de hand. Deze mensen staan te ver van je af en als er nood is, zou je hen nooit om steun vragen.

Dit is heel anders met mensen met wie je een emotionele of bloedband hebt. Zoals je ouders, familie, kinderen of je narcistische partner of baas. Zodra je een band hebt met iemand, ben je emotioneel verbonden. Onze hersenen gaan er automatisch vanuit dat als er gevaar is, je op deze mensen kunt rekenen om te overleven. De narcist schept echter geen band met je om samen te overleven. Nee, de narcist schept en creëert een band met je om die tegen je te gebruiken. Door je buiten te sluiten nadat er een emotionele band is ontstaan. Het patroon van aantrekken en afstoten.

De dreiging en spanning van buitengesloten worden

Buitengesloten worden voelt daarom als een diepe dreiging die enorme spanningen oproept bij ieder slachtoffer van narcisme. Buitengesloten worden, betekent dat er iets mis is met je. De “stam,” de “groep” of de “familie” waartoe je behoort, ervaart dat je niet goed genoeg bent. Niet goed genoeg om samen de strijd aan te gaan. Als er gevaar dreigt en jullie moeten zien te overleven, sta je er alleen voor. Doordat narcisten hun slachtoffers buitensluiten, roept dat bij het slachtoffer automatisch de vraag op: “Ben ik niet goed genoeg?”

Buitengesloten door een narcist: gevolgen en effecten op de slachtoffers van narcisme

Het buitengesloten worden roept oerangst op. Omdat je weet dat als je er alleen voor komt te staan, je het niet zult overleven. Je overlevingsmechanisme wordt geactiveerd. Het gevolg is dat je onderdanig wordt, je voor anderen gaat zorgen, ook als anderen daar niet om gevraagd hebben. Ook neem je anderen hun verantwoordelijkheid uit handen, en probeer je dat iedereen binnen de groep je aardig gaat vinden.

Herken emotioneel misbruik, wat is een kenmerk?

Het herkennen van emotioneel misbruik, is dat je keer op keer buitengesloten wordt door de narcist of misbruiker.

Oplossing narcistisch emotioneel misbruik?

Wat is de oplossing voor narcistisch emotioneel misbruik? Je moet je realiseren dat er geknoeid wordt met je hersenen. Zodra je een narcist identificeert, of vermoedt dat iemand narcistisch is, dan is afstand nemen het beste. Zowel letterlijk als figuurlijk afstand nemen. Via de site: Exit Narcist Blog.nl kan je gratis de blogcategorie: “Afstand nemen van een narcist” lezen.

Heb je een emotionele band met de narcist? Maar de narcist niet met jou? Dan is het voor de narcist heel makkelijk om je te misbruiken. Het voedt diens stoornis en jij bent verslaafd geraakt aan het gekmakende gedrag van de narcist, het aantrekken en afstoten. Jullie moeten allebei afkicken. Afkicken van elkaar en afkicken van de traumaband die jullie hebben.

Afstand nemen van een narcist terwijl je verslaafd bent aan het gekmakende gedrag van de narcist

Afstand nemen van de narcist is moeilijk maar niet onmogelijk! Zelfs als je verslaafd bent aan het gekmakende gedrag van de narcist! Verslaafd zijn, betekent niet dat je een gebrek aan wilskracht zou hebben, of geen karakter. Verslaafd zijn, betekent dat je getraumatiseerd bent. Getraumatiseerd door de narcist, door je narcistische ouder en/of door je narcistische partner. Het is een proces waar je doorheen moet. Gun jezelf de tijd en neem langzaam meer en meer afstand van de narcist. Gun jezelf de tijd. Besteed langzaam meer en meer tijd aan jezelf en aan die dingen die je vroeger zo leuk vond.

Lees ook: Hoe schadelijk is het narcisme van een narcist voor de gezondheid en welzijn van de slachtoffers?

Boek over emotioneel misbruik van Fleur Irene

Dit blogartikel komt uit het boek: Emotioneel misbruik van Fleur Irene. Behalve over de schadelijke effecten van narcistisch emotioneel misbruik, lees je ook over heling en herstel. Wil je meer weten? Over de gevolgen en effecten van emotioneel misbruik op de gezondheid en welzijn van de slachtoffers van narcisme? En hoe je daarvan kunt helen en herstellen?

Het boek over emotioneel misbruik kan waardevolle inzichten bieden voor mensen die te maken hebben met narcisme. Emotioneel misbruik is een kenmerk van narcistische relaties. De narcist vertoont hierbij manipulatief en controlerend gedrag om macht over anderen uit te oefenen. Door het boek te lezen, kun je meer inzicht krijgen in de dynamiek van deze vorm van misbruik. Bovendien lees je hoe je jezelf kunt beschermen en herstellen. Daarnaast kan het boek handvatten bieden voor het herkennen van de signalen van emotioneel misbruik. Het is fijn om de ervaringsverhalen te lezen van lotgenoten, het is herkenbaar en geeft erkenning. Het is waardevol voor de slachtoffers van narcisme die op zoek zijn naar oplossingen.

Over het boek: de verborgen wonden van narcistisch emotioneel misbruik van Fleur Irene

De verborgen wonden van narcistisch emotioneel misbruik: het onthullen van de impact en het vinden van heling en herstel. Ontdek de verborgen waarheid achter narcistisch emotioneel misbruik met dit onthullende boek, geschreven door Fleur Irene voor HSP en andere lotgenoten. Leer over de destructieve effecten van de stiltebehandeling, het negeren en andere manipulatieve gedragingen van narcisten. Ontdek de constante twijfel, de oerangst van buitengesloten te worden en de gekmakende ervaringen achter gesloten deuren. Lees de ontroerende ervaringsverhalen van lotgenoten en hun worstelingen met schaamte- en schuldgevoelens. Krijg inzicht en advies over hoe je kunt helen en herstellen van emotioneel misbruik en hoe je een gezonde nieuwe relatie kunt opbouwen. Dit boek is een must-have voor iedereen die te maken heeft gehad met narcistisch misbruik en op zoek is naar genezing en verandering. Bestel nu je eigen exemplaar via Amazon: De verborgen wonden van narcistisch emotioneel misbruik: het onthullen van de impact en het vinden van heling en herstel.

Alle lezers geven dit boek 5 sterren uit 5!

Omwille van de leesbaarheid verwijs ik naar de narcist als een “hij” en naar het slachtoffer van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannen slachtoffer van een narciste! 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Please follow and like us: