Dochter van een narcistische moeder, heb jij een verborgen narcist als moeder?
Dochter van een narcistische moeder, heb jij een verborgen narcist als moeder?

Dochter van een narcistische moeder, heb jij een verborgen narcist als moeder?

“Zal ik ooit goed genoeg zijn?” dat is de vraag waar iedere dochter met een verborgen narcistische moeder mee worstelt. Want iedere dochter met een narcistische moeder weet: Je word door je narcistische moeder gewaardeerd om wat je doet, niet om wie je bent. De narcistische moeder maakt zich grote zorgen hoe de buitenwereld haar dochter ziet, wat de dochter wil, voelt of nodig heeft gaat totaal voorbij aan de narcistische moeder.

Lees ook: Zijn alle narcisten kwaadaardig?

Verborgen narcistische moeders

Narcistische moeders zijn amper in staat om zich te bekommeren om anderen, ook niet als het om hun eigen kinderen gaat. Ze ziet haar dochters als een verlengstuk van haarzelf en ze is niet in staat om ze te zien als individuen, laat staan ze zo te behandelen. Door een gebrek aan empathie is de narcistische moeder niet in staat zich in te leven op haar kind. Dochters worden totaal afhankelijk gemaakt door hun narcistische moeder.

Narcistische moeders willen altijd de slimste, de mooiste, de grappigste, de interessantste of zelfs de zieligste zijn, ook als dat ten koste gaat van haar eigen kinderen. Als het maar om haar gaat! Ieder kind dat opgroeit met een narcistische moeder ervaart een onveilige thuissituatie. Dit kan enorme gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de kinderen.

Lees ook: Wat is het verschil tussen een open en een verborgen narcist?

Het drama als je dochter van een narcistische moeder bent, enkele kenmerken

Als dochter van een narcistische moeder doe je het nooit goed (genoeg) en stel je je moeder net niet tevreden, wat je ook doet. Wat je ook doet om je moeders aandacht, liefde en goedkeuring te krijgen, zolang je niet bent zoals je narcistische moeder wil dat je bent, ontvang je als individu onvoldoende aandacht, liefde en goedkeuring.

“ Je moet goede cijfers halen. Je moet een indrukwekkende studie doen. Je moet een succesvolle carrière hebben. Je moet in een prachtig huis wonen. Je moet thuiskomen met een ingenieur. Dan maak je mama blij. Zo niet, dan besta je niet voor me!”

“Je bent niet mooi genoeg, zo kan ik toch niet met je over straat?”

Als dochter van een narcistische moeder probeer je alles in werking te stellen om het eeuwige kritiek van je moeder op je te ontlopen en te ontwijken. 

Als dochter van een narcistische moeder ontvang je wel aandacht en affectie, maar uitsluitend als ze wat van haar dochter wil. Vaak gaat het om iets dat de dochter in principe niet geven wil of kan. Pas dan is de narcistische moeder poeslief.

Als dochter van een narcistische moeder wordt er van je verwacht dat je moet kunnen raden  wat je moeder op dit moment nodig heeft en van je verwacht.

Als dochter van een narcistische moeder heb je geen privacy en respecteert ze jouw grenzen niet. Je bent er uitsluitend om aan de behoeften en wensen van je narcistische moeder te voldoen. Je bent immers een verlengstuk van je narcistische moeder. Op een ongepaste en beschamende wijze vertelt je moeder alles over je leven door aan anderen, het liefst op een luide toon zodat ze het een kilometer verderop ook nog kunnen horen. Als je ziek bent, is je narcistische moeder in staat om je gezondheid in details te bespreken met een voor jou wildvreemde dokter, zonder vooraf je toestemming te vragen of te informeren of je instemd dat ze al deze informatie over jou bespreekt met iemand die je niet kent en die niet je arts is.

Als dochter van een narcistische moeder is het belangrijker welke indruk jij en je narcistische moeder op anderen maken, dat hoe jij je voelt. Als jij er goed uitziet en je goed gedraagt bij anderen, zal ze met je pronken. Kreeg je vroeger als jong meisje vaak van die “schattige” jurkjes aan met bijpassende schoentjes? Ook als je liever buiten in de modder wilde ravotten? Gedraag jij je raar of anders en val je qua uiterlijk uit de toon, dan is de minachting van je narcistische moeder enorm! Dochters die niet in de buurt wonen, ontvangen steeds minder aandacht aangezien ze niet langer met je kan pronken. 

Als dochter van een narcistische moeder weerspiegel jij jouw voorkomen op je moeder, daardoor verhoogt (of verlaagt) het de eigenwaarde van je moeder, aangezien je niets anders bent dan een verlengstuk van je moeder.

“Ach wat ben je mooi! Je bent bijna net zo mooi als ik!”

Lees ook: Wat alle narcisten zeggen…

Als dochter van een narcistische moeder mocht je nooit goede cijfers op school, uitmuntende resultaten tijdens de studie of andere goede resultaten vieren. Als je ouder begint te worden en je behaalt een groot succes, sta je liever niet in de schijnwerpers en geef je de eer door aan een ander.

Als dochter van een narcistische moeder heb je de grootste moeite om “nee” te zeggen of om verzoeken van anderen die je tegenstaan te weigeren. Je bent immers opgegroeid als een soort dienaar die altijd klaar moest staan om aan de grillen en de wensen te voldoen van haar moeder. Je moest altijd klaarstaan om je moeder te plezieren.

Als dochter van een narcistische moeder ervaar je dat je moeder nooit consequent is. Wat de ene keer goed is, is de volgende keer hartstikke fout en andersom. De behoefte, wensen en eisen van de narcistische moeder is grillig en veranderlijk, afhankelijk aan de situatie, maar ook afhankelijk de stemming waar de narcistische moeder in verkeerd en wie er op dat moment aanwezig is. Dit veroorzaakt grote verwarring onder de kinderen!

Als dochter van een narcistische moeder, wordt er tegen je gelogen. Als er meer kinderen binnen het gezin zijn, dan speelt de narcistische moeder ze tegen elkaar uit. 

Als dochter van een narcistische moeder, neemt je moeder het nooit (echt en oprecht gemeend) voor je op. 

Als dochter van een narcistische moeder voel je aan dat je moeder constant jaloers op je is. Hierdoor waak je ervoor om slimmer, intelligenter, knapper, mooier, dunner en enzovoort te zijn dan je moeder. Met andere woorden: je mag jezelf niet zijn in haar aanwezigheid.

Als dochter van een narcistische moeder zorgt de moeder ervoor dat je gaat twijfelen aan je eigen gezonde verstand door middel van verschillende misselijkmakende manipulatie technieken waaronder gaslighting. De narcistische moeder is in staat om op dag 1: “A” tegen je te zeggen, om vervolgens op dag 2 te beweren dat ze op dag 1 geen “A” zei maar “B.” Als je tegen je moeder zegt dat ze op dag 1 toch echt “A” zei, heb je de poppen aan het dansen: “Hoe durf je aan mij te twijfelen? En hoe haal je het in je hoofd om te beweren dat ik op dag 1 “A” zei terwijl je heel goed weet dat ik “B” zei! Je bent gek, echt hartstikke gek! Ik heb het altijd geweten dat je gek was, maar nu weet ik het zeker!” Het maakt de narcistische moeder echt niet uit of ze dit bovenstaande nu tegen haar volwassen dochter gilt of tegen haar dochtertje van pas 5 jaar oud…

Als dochter van een narcistische moeder krijg je steevast te horen dat er van alles mis is met je vader. Dat ga je als klein kind op een kwade dag nog geloven ook. Totdat je volwassen bent geworden, ontdekt wat narcisme is en begrijpt dat er eigenlijk helemaal niets mis is met je vader maar wel van alles mis is met je moeder! Voor heel veel dochters van een narcistische moeder duurt het heel lang voordat überhaupt het kwartje valt: het is toch je moeder he? Ook zij is een dolende ziel met vermoedelijke een nare jeugd achter de rug en vermoedelijk tijdens haar jeugd met narcisme te maken gehad. Maar ondertussen is de relatie met je vader wel verwoest, de enige persoon die je misschien had kunnen redden van je moeder tijdens je jeugd.

Meer weten over narcistische moeders? Lees dan ook: Dissociatie na narcisme en na narcistisch trauma.

Als dochter van een narcistische moeder kan je ook met geweld te maken krijgen. Soms een net iets te harde klap, maar ze stopt haar dochters ook net zo lief in een donkere kast. Uren lang! Of ze verknipt expres de haren van haar dochters, wast de kleding niet van de dochters of koopt zulke afschuwelijke kleding voor hen, dat de dochters voor gek er bij lopen. En dus gepest worden door andere kinderen…

Als dochter van een narcistische moeder heb je nooit een “normale” moeder gehad, laat staan een liefdevolle opvoeding. Alles heeft je narcistische moeder gedaan om je onder controle en onder de duim te houden. Ze wil je overheersen en beheersen. Als dat niet goedschiks ging, dan kwaadschiks. 

Als dochter van een narcistische moeder voel je perfect aan wat een ander nodig heeft als je volwassen bent geworden, cijfer je jezelf compleet weg, ben je op zoek naar goedkeuring van anderen, verzorg je anderen uitmuntend, maar heb je geen idee wat jij nu precies nodig hebt of waar je behoefte aan hebt.

Lees ook: Hoogsensitief en bindingangst: een gevolg van een narcistische opvoeding.

Superieure verborgen narcistische moeders houden hun dochters emotioneel klein

Sommige narcistische moeders willen best pronken met hun kinderen en stellen graag hoge verwachtingen, maar anderen zien het kind als een bedreiging. Deze narcistische moeders zijn als de dood dat hun kind slimmer, wijzer, succesvoller, knapper, rijker en enzovoort worden dan henzelf. En dat tast hun zelfvertrouwen aan. Deze narcistische moeders gaan er alles aan doen om hun dochter emotioneel klein te houden. Deze narcistische moeders moeten zich superieur voelen ten opzichte van hun eigen kind, ten koste van hun eigen kind. 

Superieure narcistische moeders zeggen van alles tegen hun dochter om het zelfvertrouwen van de dochter zo laag mogelijk te houden. 

“Je zal nooit goed genoeg zijn lieverd.”

“Maak je maar niet zo druk, anderen zijn nu eenmaal beter dan jij.”

“Jij hebt altijd van die rare ideeën.”

“Wil jij studeren? Dat is een verspilling van mijn geld lieverd!”

Gedrag van superieure narcistische moeders: 

Uiten onnodige (harde!) kritiek op hun dochters,

Gaan moeilijk doen om niets,

Vergelijkt haar dochter altijd ten nadele met anderen,

Iedere positieve karaktereigenschap of kenmerk van haar dochter wordt de grond in geboord,

Goede prestaties op school worden afgewezen (Je hebt die tien gehaald dankzij mij, omdat ik je geholpen hebt met je examen voor te bereiden. Zonder mijn hulp ben je nergens!”)

Een succesvolle carrière van de dochter wordt ook afgewezen door de superieure narcistische moeder.

Lees ook: Kind van een narcist

Manipulerende narcistische moeder

Kreeg jij liefde van je narcistische moeder onder voorwaarde? Moest jij van alles doen om aan de wensen van je moeder te voldoen? Praatte je narcistische moeder je een schuldgevoel  aan als je niet deed wat je van je eiste? Dan heb je vrijwel zeker met een manipulerende narcistische moeder te maken:

“Jij bent zo’n ondankbaar kreng terwijl ik alles voor je gedaan heb en alles voor je opgeofferd hebt!” 

“Waarom zijn jouw prestaties niet net zo goed als de dochter van de buren?”

“Je prestaties zijn zo schandalig slecht dat ik me schaam om naar buiten te gaan!”

“Het is allemaal jouw schuld dat ik me zo ziek, zwak en ongelukkig voel!”

“Als je niet de studie gaat volgen die ik wil dat je doet, betaal ik niets meer voor je!”

Met andere woorden: “je bent een goede dochter als je doet wat ik wil dat je doet.”

Lees ook: Wat is manipuleren? Welke manipulatietechnieken gebruikt een narcist?

Wat ontbreekt er in jullie relatie als je dochter van een narcistische moeder bent?

Wederzijds begrip ontbreekt, net als een liefdevolle en gelijkwaardige relatie. Iedere narcistische moeder ziet de onafhankelijkheid van haar opgroeiende dochter als een bedreiging.

Na een maaltijd, die jij klaargemaakt hebt, kan ze op een harteloze toon zeggen dat de groente niet gaar waren en de vis te droog en dat haar keuken nu een zooitje is. Vervolgens verzint ze wel 20 verschillende redenen waarom jij niet deugt in het werk dat je doet en gaat ze de rest van de avond vrolijk verder met je te bekritiseren. Tegen anderen zal ze zeggen dat het een fan-tas-tische avond was en dat het er-ug gezellig was.

Welk effect heeft de narcistische moeder op de dochter?

Je kan denken dat je het niet waard bent om echte liefde te ontvangen,

Emotionele verbinding aangaan met anderen is een (enorme!) uitdaging en je hebt last van bindingsangst,

Sommige hebben een enorme prestatiedrang omdat je gewaardeerd wordt om wat je doet, niet om wie je bent,

Je voelt je nooit veilig of ontspannen als je in de buurt bent van je moeder,

Anderen saboteren hun eigen succes, omdat ze toch nooit goed genoeg kunnen zijn en

Weer anderen dochters gaan voor hun narcistische moeder zorgen, vooral als de moeder ook met een andere persoonlijkheidsstoornis kampt behalve het narcisme.

Typisch kenmerk van een narcistische moeder

Ondanks dat narcistische moeders hoge verwachtingen hebben en graag willen pronken met hun dochters, zijn dit niet typische kenmerken van een narcistische moeder. Zodra de narcistische moeder hoge verwachtingen heeft en graag wil pronken met haar kind in combinatie om haar kind iedere vorm van onafhankelijkheid te ontzeggen en het kind te zien als een verlengstuk van haarzelf in plaats van een volwaardig individu, dan pas hebben we met narcisme te maken. Als dochter van een narcistische moeder besta je uitsluitend om aan je moeders wensen te voldoen.

Narcistische moeders die een verborgen narcist zijn, is voor de buitenwereld bijzonder lastig te herkennen. De buitenwereld, de anderen, zullen allemaal denken en graag willen geloven dat jij een fantastische, bezorgde en liefdevolle moeder hebt. 

Verborgen narcistische moeder , speciaal voor dochters

Als kind heb je niet geleerd wat jij mooi vind, wat jij lekker vind en wat jij wil. Jouw “ik” bestond voor je moeder niet. Je hebt geleerd wat je moeder mooi vond, lekker vond en wat je moeder wilde. 

Als kind en nu als volwassene, heb je geen idee wie je nu eigenlijk bent. Wie ben je?

Als kind deed je alles wat je werd opgedragen, waardoor je je nu verloren en onzeker voelt.

Als dochter van een narcistische moeder heb je de grootste moeite om anderen te vertrouwen.

Als kind heb je nooit geleerd wat een gezonde relatie inhoudt, als volwassene ben je bang om afgewezen te worden of dat je partner de relatie verbreekt als je iets verkeerd zou doen.

Als dochter van een narcistische moeder kan je zelf ook narcistisch zijn geworden, ter verdediging of juist in een poging om te overleven.

Als dochter van een narcistische moeder kan je later thuiskomen met een narcist als partner.

Als dochter van een narcistische moeder kan je denken dat je zelf ook narcistisch bent geworden.

Lees ook: Narcisme herkennen, hoe herken je een narcist?

Bestaat DE narcistische moeder?

Ik schrijf graag over DE narcistische moeder, maar dat klopt natuurlijk van geen kanten. Het schrijft een stuk makkelijker om het hier op de “HSP en de NARCIST” site het over DE narcistische moeder te hebben, maar vergis je niet! Er bestaan akelig veel verschillende vormen narcisten, zoals verborgen en openlijke narcisten, en er bestaan veel verschillende narcistische persoonlijkheden.

Daar bestaan weer verschillende gradaties in, er zijn combinaties daarin mogelijk en de narcistische moeder kan trekjes hebben van andere persoonlijkheidsstoornissen. Narcisme kan voorkomen in een zeer milde vorm, ze kunnen zelfs hooggevoelig, hoogsensitief of introvert zijn, maar ook extreem gevaarlijk! De verschillende vormen narcisme verschillen ook weer in intensiteit.

Het antwoord op de vraag: “Bestaat DE narcistische moeder of bestaan er verschillende soorten narcisten?” is simpel! DE narcistische moeder bestaat niet, maar het schrijft wel een stuk makkelijker om het over DE narcistische moeder te hebben!

Niemand is hetzelfde. Iedereen is verschillend. Dat geldt, vanzelfsprekend, ook voor narcistische moeders. Met de ene narcistische moeder valt redelijk te leven, de ander is in staat om je te vermoorden. Er bestaan redelijk gezonde vormen van narcisme, normale vormen van narcisme, kwaadaardige en gevoelige narcisten en pathologische vormen van narcisme. En daar bestaan weer allerlei varianten en gradaties in. En narcisten kunnen zowel mannen als vrouwen zijn. Narcisten kunnen jouw ouders zijn. Ook komt het voor dat iemand is opgegroeid in een narcistische omgeving en het gedrag kopieert, zonder zelf narcistisch te zijn!

Lees ook: Ziekelijke vorm van narcisme: pathologisch narcisme.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis: NPS

De kenmerken van iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis (N.P.S.) zijn:

 • Overdreven gevoel van eigenwaarde,
 • Opgeblazen ego of juist heel kwetsbaar gedragen,
 • Passief agressief reageren als het niet naar de wens van de kwetsbare verborgen narcist gaat,
 • Grootheidswaan,
 • Voelt zich verheven boven anderen,
 • Egoïstisch  gedrag (meer dan normaal),
 • Overdrijven van de eigen prestaties,
 • Laag inlevingsvermogen,
 • Sterke behoefte aan bewondering,
 • Grootse fantasieën over macht, succes en rijkdom,
 • Ziet zichzelf als uniek en als een superieur persoon,
 • Manipulatief gedrag,
 • Veranderen hun normen en waarde direct als het hen beter uitkomt,
 • Arrogant en hooghartig gedrag,
 • Gebruiken anderen als ze er zelf beter van kunnen worden en
 • Stoten alle personen die dichtbij hen staan van zich af nadat het opgeblazen zelfvertrouwen in het begin juist mensen aantrok.

In de psychiatrie spreekt men van een narcistische persoonlijkheidsstoornis als het egoïsme en de grootheidswaanzin voortdurend overheersen bij iemand. (Met andere woorden: een open narcist DSM-V.)

Lees ook: Iemand die egoistisch is hoeft geen narcist te zijn, een narcist is altijd egoistisch. Maar wat is nu het verschil?

Doordat ze het gevoel hebben dat zij ok zijn en de rest van de wereld niet ok, heerst er ook geen ziektebesef. Ze gaan er oprecht van uit dat er niets mis is met hen, maar van alles fout is bij anderen. Daarom zal iemand die mogelijk een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft, geen behandeling zoeken en/of onderzoek accepteren. Hierdoor kan er slechts een ruwe schatting gemaakt worden hoeveel mensen er met een mogelijke narcistische persoonlijkheidsstoornis rondlopen.

Schatting: ongeveer 1% van de bevolking en volgens het DSM-IV treft het net iets meer mannen (50-75%) dan vrouwen 25-50%).

Verborgen narcistische moeder vs open narcistische moeder, wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen een open en een verborgen narcist?

Bij een open narcistische moeder is het egoïsme en het grootheidswaanzin voortdurend aanwezig en overheersend.

Bij een verborgen narcistische moeder is de moeder niets anders dan een wolf in schaapskleren: ze probeert de grootheidswaanzin verborgen te houden door het gebruik van verschillende maskers en is dat is ook de reden waarom deze moeder zo lastig te herkennen is als narcist. Niet alleen voor de dochters, maar juist ook voor de buitenwereld en voor “ervaringsdeskundige” en andere professionals op dit gebied. 

Lees ook: Verborgen narcisme, de kwetsbare Florence Nightingale narcist. Er zijn veel narcistische moeders die zich schuilen achter hun kwetsbaarheid en een Florence Nightingale narciste blijken te zijn.

Een verborgen narcist als moeder

Een verborgen narcist als moeder denkt uitsluitend aan haar eigen gewin en belang en is totaal blind voor gevoelens, emoties en wensen van haar kinderen. Een verborgen narcist als moeder zal haar kinderen niet echt vermoorden, maar op psychologisch en emotioneel gebied slaagt ze daar buitengewoon goed in! (Correctie: er zijn helaas moeders die hun kinderen vermoorden.) Een verborgen narcist als moeder zet verschillende maskers op bij verschillende gelegenheden en speelt een fantastisch stukje toneel op voor iedereen die maar applaudisseert voor haar.

Een verborgen narcist als moeder leest anderen als een boek. Een verborgen narcist als moeder is erg geïnteresseerd in macht, rijkdom en status, iets wat ze graag zelf wil hebben. Als ze dat kan bereiken ten koste van haar kinderen, dan gaat ze er voor. Een verborgen narcist als moeder zal nooit de hulp van haar kinderen in haar succes erkennen. 

De perfecte moeder?

Een verborgen narcist als moeder lijkt, voor de buitenwereld, te goed om waar te wezen. Een verborgen narcist als moeder lijkt voor de buitenwereld op de perfecte moeder. (Overigens: een perfecte moeder hoeft niet narcistisch te zijn!) Een verborgen narcist als moeder is daarom ook bijzonder lastig te herkennen als narcist. Kinderen van een verborgen narcist als ouder doen er zelf jaren en jaren over om te ontdekken hoe de vork nu precies in de steel zit.

Een verborgen narcist als moeder kan kritiek niet verdragen. Ze eist van haar kinderen, van haar partner, van haar familie en van anderen een voorkeursbehandeling en wee degene van wie ze die niet krijgt! 

Narcisme is een psychische aandoening en een persoonlijkheidsstoornis. Een narcist ziet zichzelf als superieur en alle anderen als inferieur. En dat geldt ook voor de kinderen: die worden als inferieur en als ondergeschikt gezien en behandelt. Narcisten willen bewondering en als ze het niet krijgen dan eisen ze het, zo belangrijk zien ze zichzelf. Ze voelen zich verheven boven anderen en gedragen zich ook zo. Ze kunnen zich nauwelijks inleven in anderen omdat ze altijd eerst aan henzelf denken.

De verborgen narcistische moeder is een meester in het spelen van een rol, een rol die ze naast zich neerlegt zodra het publiek naar huis is gegaan. Dan gaat het masker af en wat de dochters dan te zien krijgen…dat is griezelig eng! Het zal je moeder maar zijn.

Herkennen en onderkennen van het pathologisch narcisme binnen familie- en liefdesrelaties is wereldwijd een groot probleem. De schuld wordt altijd maar weer neergelegd bij de familieleden en bij de partner in plaats van de narcistische veroorzaker.

De narcistische moeder ziet zichzelf, haar kinderen, anderen en de rest van de wereld niet op een realistische manier.

Diagnose stellen over een narcistische moeder?

Deze site alswel dit artikel zijn niet bedoeld om een officiële diagnose te kunnen stellen over een eventuele narcistische moeder. Alles wat ik schrijf op deze site over het narcisme is uitsluitend bedoeld om je een mogelijke verklaring en meer inzicht te geven over de oorzaak van het onmogelijke en lastige gedrag van je moeder.

Aangezien zelfs wetenschappers en deskundigen de grootste moeite hebben om een juiste diagnose over het narcisme te stellen, mag er niet vanuit gegaan worden dat dit blogartikel of andere informatie op de “HSP en de NARCIST” website een diagnose over het narcisme kan  stellen. Maar het geeft je wel een goed idee in welke hoek je mogelijk moet gaan zoeken als je op zoek bent naar oplossingen voor het onmogelijke gedrag van je moeder dat dagelijks voor enorme problemen zorgt!

Boekentip: Zal ik ooit goed genoeg zijn

“Zal ik ooit goed genoeg zijn” van  Karyl McBride, ideaal voor dochters van narcistische moeders.

En:

But it is your family! Cutting ties with toxic family members van Dr. Sherrie Campbell (voor zover ik weet is hier geen NLse versie van, het is echter wel een goed boek als je van plan bent om de relatie te verbreken met je narcistische moeder!)

Lees ook: Kind van een narcist als je een volwassen kind bent van een narcistische ouder.

Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Priscilla

  Ik ben slagtoffer met me zoon geworden van me ouders als verborgen narsisten we hebben dringend hulp nodig aub

  1. FleurIrene

   Is weggaan, opnieuw beginnen en de banden verbreken met je ouders een optie om jezelf en je zoon te beschermen? Inlezen over het narcisme, weten hoe hun werkwijze zijn zodat je jezelf en je zoon kunt beschermen, naar binnen keren en beginnen met helen? Iedereen die slachtoffer is van het narcisme is uitsluitend zelf in staat om de nare sitautie te veranderen en zou zichzelf moeten afvragen welke stappen er nodig zijn om de nare situatie daadwerkelijk te veranderen. Verwacht niet dat narcisten veranderen, het zal echt uit jezelf moeten komen. Heel goed voor jezelf zorgen zodat je energieniveau weer op peil komt is een vereiste hierin. Ik weet het, het is makkelijk gezegd dan gedaan, maar als je de nare situatie wil veranderen zal je zelf de eerste stap moeten gaan zetten. Behalve dat ik je ontzettend veel sterkte wil wensen wil ik je ook graag wijzen op de mogelijkheid van de verborgen en besloten facebookgroep die we hebben: Contact met lotgenoten en gelijkgestemden, speciaal voor HSPers, waar je behalve je hart kunt luchten ook om advies en hulp kunt vragen. In deze groep gaan we met respect met elkaar om en hebben we allemaal op de 1 of andere manier met het narcisme te maken (gehad).
   Met hartelijke groet, Fleur Irene

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu Dochter van een narcistische moeder, heb jij een verborgen narcist als moeder?
Dochter van een narcistische moeder, heb jij een verborgen narcistische moeder?