Dissociatie na narcisme en na narcistisch trauma
Dissociatie na narcisme en na narcistisch trauma

Dissociatie na narcisme en na narcistisch trauma

Heb je het gevoel dat je het contact met jezelf compleet kwijt bent? Ben je amper in staat om je gevoelens of emoties te voelen? Heb je last van verslavingen of verslavend gedrag? Zit je veel in je hoofd? Pieker je veel? Draaien allerlei gedachtens overuren en tollen door je hoofd? Houd je anderen verantwoordelijk i.p.v. jezelf? Heb je een laag zelfvertrouwen en ervaar je regelmatig machteloosheid?

Wat is dissociatie?

Dissociatie is een belangrijk mechanisme van je systeem om traumatische ervaringen te overleven. Er gaat als het ware een knop bij je om als je overweldigende stress ervaringen meemaakt die heel bedreigend voor je zijn.

Jonge kinderen die opgroeien met narcistische ouders ontwikkelen dissociatie om in staat te zijn hun jeugd en hun narcistische ouder te overleven.

Dissociatie is niets anders dan een afkoppeling van jezelf, zodat iemand tijdelijk het contact met de realiteit en met het eigen lichaam kwijt is.

Het is alsof je leeft met de rem erop: je maakt alles mee, maar op de 1 of andere manier ervaar je alles op een afstandje, alsof je er net niet echt bij bent. Alsof je niet in het hier en nu bent. Alsof je alles op een afstandje bekijkt.

Hoe weet ik of ik last heb van dissociatie?

Dissociatie wordt ook omschreven als: zweverigheid, onrust, het gevoel dat de omgeving wazig wordt en het gevoel dat je zelf onecht bent.

Kan je herstellen van dissociatie?

Dissociatie is een onderdeel, een symptoom, van iets anders, zoals bijvoorbeeld van een trauma. Of van een angststoornis. Maar ook leven onder voortdurende spanning kan voor dissociatie zorgen! Herstellen van een trauma of van een angststoornis, is herstellen van dissociatie.

Is dissociatie tijdelijk?

In principe is dissociatie: tijdelijk, behalve als je in een traumatische omgeving blijft vertoeven. Is je partner een narcist? Is je baas een narcist? Is je moeder een narcist? En houden zij je trauma in stand vanwege de herhaalde traumatische ervaringen die je met hen beleefd? Het is overigens niet uitsluitend de schuld van de narcist dat deze je dissociatie in stand houdt!  

Ook omdat je eigen innerlijke kritische stem je voortdurend opnieuw een trauma aanpraat. Het narcisme in je leven aanpakken is een vereiste om van dissociatie af te komen, maar ook je eigen kritische stem en dus de hele omgang die je met jezelf hebt. Haat je jezelf of houd je van jezelf? Bekijk je jezelf met empathie en compassie, of scheld je jezelf regelmatig over van alles en nog wat behoorlijk uit?

Kritische innerlijke stem

Deze kritische innerlijke stem is een enorme trigger voor je zenuwstelsel! Als HSP of HSE hoef ik je niet te vertellen hoe gevoelig je zenuwstelsel als is, zonder dat je dagelijks meerdere malen te maken hebt met deze verschrikkelijke kritische stem!

Het is alsof je leeft met de rem erop: je maakt alles mee, maar op de 1 of andere manier ervaar je alles op een afstandje, alsof je er net niet echt bij bent. Alsof je niet in het hier en nu bent. Alsof je alles op een afstandje bekijkt.

Traumatherapie en EMDR kunnen je helpen van dissociatie af te komen, mits er ook ruimte is om je eigen kritische stem aan te pakken. Anders blijf je in een cirkeltje lopen.

Niet kunnen voelen, geen emoties of gevoelens kunnen ervaren

Volgens Dr. Margaret Paul is een typisch kenmerk van dissociatie: niet je gevoelens voelen, of dat je nauwelijks in staat bent om je eigen emoties te ervaren of te voelen. Ze zijn emotioneel afgesloten.

Zoals Prof. Dr. Bessel van der Kolk schrijft in zijn boek traumasporen: “Het feit dat ze niets voelen tijdens een verjaardagsfeestje voor hun kinderen of na het overlijden van iemand die hen dierbaar is, maakt dat ze het gevoel hebben dat ze monsters zijn.”

Het trauma of de traumatische ervaring dat ooit buiten hen begon, wordt nu bevochten in het eigen lichaam en systeem.

Wijn drinken i.p.v. huilen. Snoepen i.p.v. huilen. Werken i.p.v. huilen. En maar doorgaan i.p.v. huilen. Door de dissociatie voelen we niet dat ons systeem behoefte heeft om te huilen. Ergens knaagt er wel iets, en om dat het zwijgen op te leggen pakken we een glas wijn en zetten we de fles in de buurt, voor het geval dat.

Verslavingen is een teken van trauma.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een verslaving in het verleden een ingrijpende of traumatische ervaring hebben meegemaakt.

Iedereen met een narcistisch trauma heeft 1 of andere vorm van verslaving: te veel online, te veel weken, te veel eten, te veel sporten, te veel drinken of roken, te veel pijnstillers, te veel drugs, te veel winkelen, te veel chocolade en ander troostvoedsel en enz. enz.  

Prof. Dr. Bessel van der Kolk: “Trauma is een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd, niet alleen vanwege de uitwerking op de slachtoffers, maar ook vanwege de onzichtbare rol dat emotioneel misbruik, mishandelingen en ander huislijk geweld eisen.”

Opgevoed door een narcistische moeder? Verlorenheid, overspoeling, verlating en onthechting!

Gehechtheidsonderzoekster Karlen Lyons-Ruth van de Harvard universiteit was buitengewoon geïnteresseerd en gefascineerd tussen de persoonlijke interactie tussen een moeder en haar baby. Vooral van moeders die te druk leken met zichzelf en opdringerig en vijandig reageerden, maar ook moeders die angstig en hulpeloos waren. De eerste groep moeders wezen hun kinderen vaak af om het volgende moment te verwachten dat de kinderen voldeden aan hun behoeften! (Klinkt dit ons bekend in de oren lieve dames en heren? Juist! Narcistische moeders!)

Karlen en haar collega´s ontdekte dat de kinderen van deze eerste groep moeders (de narcistische moeders) rond hun 18de leeftijd allemaal ernstig verstoorde communicatiepatronen vertoonde met hun moeder, ze hadden allemaal een instabiel gevoel van eigenwaarde, hadden last van zelfbeschadigende neigingen en hadden last van buitensporige uitgaven, vreetbuien, drugsgebruik, roekeloos gedrag en enz.

Karlen was echter vooral geïnteresseerd in dissociatie, wat tot uiting komt in gevoelens van: verlorenheid, overspoeling (of overweldiging), verlating en onthechting en met een zelfbeeld waarin men zich onbemind, leeg, hulpeloos, gevangen en gedeprimeerd voelde.

Het niet kunnen afstemmen op moeders tijdens hun eerste 2 levensjaren en de dissociatieklachten die zij vertoonden op hun 18de verjaardag, vond Karlen en haar team opvallend. Zij concludeerde dat jonge kinderen – die niet daadwerkelijk gezien en gekend werden door hun moeder in hun jeugd – een groot risico lopen om uit te groeien tot personen die niet in staat zijn om te kennen en te zien.

(K.Lyons-Ruth, “The Two-Person Construction of Defenses: Disorganized Attachement Strategies, Unintegrated Mental States, and Hostile/Helpless Relational Processes,” journal of Infant, Child, and Adelescent Psychotherapy 2, nr.4 (2002):107 – 119.)

Veerkracht heb je nodig om trauma en de gevolgen van trauma te overleven!

Lees daarom het volgende artikel over: veerkracht in verband met trauma, traumatische ervaringen en verborgen emotioneel misbruik. Iedereen die HSP of HSE is en worstelt met narcisme in diens leven, zou over ruim voldoende veerkracht moeten beschikken om het narcistisch drama in je leven aan te kunnen!

Behoefte aan veel meer Zelfliefde en zelfcompassie? Oefeningen staan in het ebook: Het Helingsproces

Omgaan en afrekenen met je eigen kritische stem” hoort bij het extra gratis ebook Van Het Helingsproces dat je 2 dagen na aankoop via de mail ontvangt. Deze oefening staat ook in de facebookgroep die toebehoort aan Het Helingsproces.

Omgaan met verslavingen” en meer informatie over verslavingen die in verband staan na emotioneel misbruik, zijn terug te lezen in het ebook: Het Helingsproces.

Afbeelding van StockSnap via Pixabay 

Heb je genoeg van het narcisme en wil je niet verder beschadigd raken? Ben je het zat dat je constant aan jezelf twijfelt en het gevoel dat je gek gemaakt wordt door een gek? Heb je er genoeg van dat je iedere keer opnieuw over je eigen grens heen gaat? Klap je dicht of bevries je op cruciale momenten? Heb je behoefte aan fantastische oefeningen die je helpen je patronen te doorbreken, kwaadaardige boodschappen van narcisten uit je systeem te halen, je eigenwaarde en zelfvertrouwen te verbeteren en hoe je opgekropte emoties verwerkt, die onverwerkt nare lichamelijke klachten veroorzaken?

En ben je bereid om ACTIEF aan de slag te gaan met de geweldige oefeningen die in het unieke e-book: Het Helingsproces staan, zodat je proces om te helen succesvol van start gaan en een hoge slagingskans heeft om zeer goede resultaten te halen?

Ben je echter getraumatiseerd door een narcist? Om daadwerkelijk in staat te zijn om te helen en te herstellen van narcisme, moet je als HSP je chronisch overbelaste zenuwstelsel kalmeren en tot rust brengen, het liefst op een holistische wijze. Om resultaten te behalen is een goede voorbereiding op je heling noodzakelijk, daarom krijg je ook het e-book: “Als helen van narcisme niet werkt, het geheim van een noodzakelijke voorbereiding op je heling,” bij je aankoop van het e-book: Het Helingsproces.

Wanneer begin jij met je eigen persoonlijke Helingproces?

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Je bekijkt nu Dissociatie na narcisme en na narcistisch trauma