Wat zijn de gevolgen van disfunctionerende narcistische gezinnen?
Disfunctionerende gezinnen

Wat zijn de gevolgen van disfunctionerende narcistische gezinnen?

Het opgroeien in een disfunctioneel gezin heeft een blijvende impact op ons.

Veel volwassen kinderen uit disfunctionele narcistische gezinnen onderschatten de gevolgen van het opgroeien in een disfunctioneel narcistisch gezin. Mogelijk is het ontkenning en waarschijnlijk is het schaamte. Vaak weten volwassen kinderen uit disfunctionele narcistische gezinnen simpelweg niet dat ze uit een disfunctionerend narcistisch gezin vandaan komen. Ondanks hun worsteling met meerdere problemen. Vaak ook uit een groot gebrek aan voorlichting over het verborgen narcisme.

Als je een volwassen HSP kind bent van een disfunctioneel narcistisch gezin, kunt u zich anders voelen en niet meer verbonden zijn met anderen. Je vraagt ​​je misschien af waarom je je gedraagt zoals je doet en soms vastloopt in oude gedragspatronen die je niet langer goed van pas komen. Als dit het geval is, kan het een opluchting zijn om te beseffen dat sommige van je problemen typerend zijn voor volwassen kinderen die opgegroeid zijn binnen de dynamiek van een disfunctionerend narcistisch gezin.

Wat is een disfunctionerend narcistisch gezin?

Een disfunctioneel narcistisch gezin wordt gekenmerkt door ongezonde communicatiepatronen, conflicten en gedrag dat een negatief effect heeft op het welzijn van de leden. Disfunctionele narcistische gezinnen kunnen enkele van deze problemen hebben:

 • (Verborgen) Misbruik en/of emotioneel onvolwassen ouders.
 • Ouders die kampen met psychische aandoeningen of verslaafd zijn.
 • Chaotisch en onvoorspelbaar gedrag dat gepaard gaat met veel drama.
 • Veel conflicten en onophoudelijke onopgeloste problemen.
 • Leden van het gezin hebben te maken met emotionele uitbarstingen (emotionele ontregeling) of uiten hun emoties niet en slikken hun emoties in.
 • Problemen worden ontkend of genegeerd.
 • Verwarring, twijfel en onduidelijke rollen.
 • Het gezin kent onduidelijke grenzen of de grenzen veranderen per dag of de grenzen zijn zwaar overdreven.
 • Zowel op emotioneel gebied als voor vele leden van het gezin ook op fysiek gebied een onveilige omgeving om in op te groeien.
 • Gebrek aan structuur, regelmaat, ritme en regels of juist overdreven strenge en overdreven regels.
 • Gebrek aan vertrouwen en respect tussen familieleden onderling.
 • Kinderen die de rol van ouder op zich nemen.
 • Emotionele verwaarlozing in de kindertijd.
 • Codependentie.
 • Liegen, manipuleren, gaslighten, beschuldigen of een zondebok maken.
 • Binnen het gezin is er vaak een kind dat favoriet is en vaak een kind dat het zwarte schaap of zondebok is.

De gevolgen van opgroeien in een disfunctioneel gezin.

Wat zijn de gevolgen van opgroeien in een disfunctioneel gezin of familie? Als je bent opgegroeid in een disfunctioneel gezin, is de kans groot dat dit een grote impact op je heeft gehad. Vaak wordt de volledige impact pas vele jaren later gerealiseerd. De gevoelens, persoonlijkheidskenmerken en relatiepatronen die je hebt ontwikkeld om om te gaan met het hebben van een emotioneel onvolwassen, giftige, beledigende of disfunctionele ouder, neem je mee naar je werk, romantische relaties, ouderschap en vriendschappen. Ze kunnen zich uiten in de vorm van lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen, relatieproblemen, zoals wederzijdse afhankelijkheid, en meer.

De impact van het opgroeien in een disfunctioneel gezin zal van persoon tot persoon verschillen, aangezien geen twee gezinnen of volwassen kinderen hetzelfde zijn. De volgende lijst is bedoeld om u een momentopname te geven van de problemen waarmee volwassen kinderen vaak worden geconfronteerd, zelfs lang nadat ze volwassen zijn geworden en het huis hebben verlaten.

Volwassen HSP kinderen van disfunctioneren en narcistische gezinnen

Wil je meer weten en lezen over opgroeien in een disfunctionerend narcistisch gezin? Wat de effecten en de gevolgen zijn op je gevoeligheid en in latere relaties en vriendschappen met anderen? Lees er meer over in het e-book in pdf van Fleur Irene: “Kind van een narcist. Volwassen kind van een narcistische ouder.”

Lees je liever een boek? Dit e-book is verkrijgbaar als boek (paperpack) via Amazon.nl

Sinds 31 mei 2024 is de webshop opgeheven en zijn alle gratis en betaalde ebooks niet langer verkrijgbaar op deze site. Enkele ebooks zijn getransformeerd tot boeken (paperback) en verkrijgbaar via Amazon. De rest volgt in de loop van dit jaar. Via de pagina: boeken Fleur Irene is te zien welke boeken al uitgegeven zijn via Amazon. Bovenstaand artikel wordt verwezen naar een ebook dat inmiddels een boek is geworden:

Boek: “Kind van een narcist, volwassen kind van een narcistische ouder” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Boek: “De verborgen wonden van narcistisch emotioneel misbruik” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Boek: “Maak jezelf sterk en krachtig na uitputting door narcisme” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Boek: “Herken de narcist! Herken de werkwijze van het narcisme van een narcist” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Heb je PTSS door narcisme en narcistische trauma? Ben je op zoek naar een online heling en herstelprogramma dat geschikt is voor HSP? Met cognitieve en somatische technieken zoals EMDR en positieve psychologie, kun je je narcistisch trauma op zenuwstelsel niveau helen en een leven vol liefde en vreugde krijgen.

Trauma coach worden met specialisatie: narcistisch misbruik zodat je slachtoffers van narcisme met trauma kunt gaan helpen? Met wereldwijde erkende CMI kwalificatie en certificering, uniek in de wereld!

Afbeelding van Maddy Mazur via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Hij of zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Wat zijn de gevolgen van disfunctionerende narcistische gezinnen?