De waarheid versus narcisme, wat zit er achter het masker van een narcist verborgen?
De waarheid versus narcisme, wat zit er achter het masker van een narcist verborgen?

De waarheid versus narcisme, wat zit er achter het masker van een narcist verborgen?

Het gedrag van een narcist is er altijd op gericht dat hij, of zij, een bepaald imago neerzet. Het veiligstellen van een doel, iets wat de narcist winst oplevert. Vaak gaat het om een korte termijn winst, maar ook van het bereiken van een langere termijn doel.

Het gedrag van een narcist is er altijd op gericht dat hij, of zij, diens eigen agenda veiligstelt. Daar gebruikt de narcist verschillende maskers voor. Wie moeten ze zijn en hoe moeten ze zich presenteren? En dat kan voor iedere situatie een verschillende masker zijn.

De waarheid achter het gedrag van een narcist

Eerst zal de narcist alle informatie verzamelen dat nodig is om zijn, of haar, slag te slaan. Zowel op zakelijk, vriendschappelijk of op liefdesgebied, zal de narcist veel vragen stellen en luisteren. Ze zullen je een spiegel voorhouden dat alles wat je maar nodig hebt of waar je naar op zoek bent, de narcist de oplossing bezit. Zodra je toehapt, gaan ze binnen de kortste keren boven je staan.

Het schijngedrag van een narcist tijdens jullie kennismakingsfase is er op gericht om je vertrouwen te winnen. De narcist zal je in al je doen en laten spiegelen en wekt vertrouwen op door je lichaamstaal te spiegelen.

Het schijngedrag van een narcist rond jullie verkeringsperiode is er op gericht om je te doen overtuigen dat hij, of zij, een echt goed persoon is door zich zorgzaam, attent en charmant op te stellen.

Het schijngedrag van een narcist op zakelijk gebied is er op gericht om te winnen. De narcist zal de ander overtuigen dat hij, of zij, alle kennis in huis heeft.

Het schijngedrag van een narcist is er op gericht dat de narcist voeding uit je krijgt. Voeding in de vorm van aandacht, toejuiching, bewondering, angst en je energie. De narcist wil boven je staan, het liefst meerdere niveaus boven je uitsteken zodat ze op je neer kunnen kijken. Een mannelijke narcist meestal door zich superieur te gedragen en een vrouwelijke narcist meestal door zich uniek te voelen. 

Het schijngedrag van de narcist begint barstjes te vertonen zodra de verwachtingen van de narcist niet kloppen met de realiteit. Het nieuwe slachtoffer loopt niet in de maat. Narcisten zijn in de grond van de zaak allemaal enorm onzeker en dat verbergen ze achter hun maskers en hun schijngedrag. Het valse zelf van de narcist heeft voeding nodig van een ander om te kunnen overleven. Daarom draait het vaak bij narcisten om korte termijn winst, zodat de narcist snel over nieuwe voeding beschikt. Maar de narcist heeft ook enkele langdurige projecten lopen, zoals dat gebeurd bij beginnende liefdesrelaties of zakenrelaties. Deze periode van schijngedrag kan een periode zijn waar de narcist langdurig zonder voeding komt te zitten. Het valse zelf overleeft niet zonder regelmatige toevoer van voeding. Dan maak je kennis met de ware aard van de narcist. In het begin zal het om een kort moment gaan. Maar hoe langer de relatie duurt tussen jullie, hoe vaker deze momenten voorkomen.

Lees ook: De drie fases van het narcisme, ben jij jezelf kwijt geraakt binnen je relatie, of heb je te maken met een narcist?

Narcisten zijn behoeftig en ze zijn afhankelijk van de voeding die jij hen geeft. Als vervolgens de verwachting van de narcist niet uitkomt, waardoor het resultaat van de narcist niet behaald kan worden, maakt de narcist een misstap in zijn zorgvuldig uitgekozen werkwijze. Vaak gaat het om korte maar zeer kinderachtige en woedende reacties en/of gedragingen van de narcist en maar al te vaak is de reden van zijn, of haar, uitbarsting te gek voor woorden: de manier hoe je keek, de manier hoe je een komkommer snijd, de manier hoe je kopieën maakt of iets anders. Het is te zot voor woorden om je daarover druk te maken, maar de narcist kan zich niet langer inhouden, heeft NU direct voeding van je nodig en barst om een kleinigheidje en om een onbenullig iets, uit. Het gaat altijd over dingen waar normale en geestelijk gezonde mensen zich nooit druk over zouden maken.

Maar, zodra jij gereageerd hebt op de kinderachtige en woedende kinderachtige gedrag van de narcist, is dat het begin van het einde. De narcist is namelijk verslaafd aan voeding van anderen. Als hij, of zij, eenmaal voeding uit je gekregen heeft, willen ze alleen maar meer! Het valse zelf van de narcist kan namelijk niet zonder voeding van anderen overleven. Er zit een groot zwart gat binnen in de narcist dat nooit opgevuld kan raken door wiens aandacht dan ook. Het gaat om een groot zwart leeg gat dat nooit opgevuld kan worden. Hoeveel liefde, aandacht, bewondering en tijd je ook geeft aan de narcist, het is nooit genoeg en het wil uitsluitend meer en meer en meer.

Aantrekken en afstoten

Door middel van aantrekken en afstoten heeft de narcist een middel in handen om je emotioneel afhankelijk te maken tijdens het aantrekken om vervolgens heel veel energie uit je te kunnen zuigen door het afstoten. Het aantrekken gebeurd vaak met periodes waar de narcist schijnbaar vriendelijk, zorgzaam of liefdevol is. Schijngedrag dus. Hierdoor laat je je inpakken door de smoesjes van de narcist, immers, je wil zo graag geloven dat de narcist een goed persoon is die goede kanten bezit. Hij, of zij, kan toch niet een fulltime monster zijn? En zodra je denkt dat het weer snor zit tussen jullie, begint het afstoten. Want de narcist weet dondersgoed dat jij heel veel energie en aandacht geeft na een periode van schijnbaar liefdevol en zorgzaam gedrag van de kant van de narcist. En aangezien de narcist verslaafd is aan je energie en aan je reacties en aan je aandacht…zal het verschil tussen de periodes van aantrekken en afstoten zo groot mogelijk gemaakt worden door de narcist. Zoiets als de hemel en de hel. Dat verschil is voor jou, als normaal functionerend mens zonder stoornis, veel te groot om te overbruggen, vandaar dat je reacties ook over de top zijn. De narcist smult van je reacties!

Door het gebruik van verschillende technieken, emotionele manipulatie, gaslighting, lastercampagnes, aantrekken en afstoten en leugens over je rondvertellen, krijgt de narcist nog meer voeding, reacties en aandacht, niet alleen uit jou maar vooral ook meelevende aandacht uit je omgeving.  

Lees ook: Narcisme in je relatie? Bescherm jezelf en maak je weerbaarder tegen de narcist, hoe doe je dat?

Wat zit er achter het masker van een narcist?

Narcisten zijn emotioneel zwak, erg kwetsbaar, groot minderwaardigheidsgevoel, onzeker en bezitten een kwetsbaar gevoel van eigenwaarde. Dit verbergen ze allemaal achter hun masker. De grootste angst van iedere narcist is dat een ander ontdekt wat er verborgen gaat achter het masker, dat het ware gezicht van de narcist ontmaskerd wordt. Ze liegen liever hun hele leven bij elkaar en vertellen anderen halve waarheden om hun ware aard verborgen te houden. Om iedereen op afstand te houden en zichzelf verheven voelen boven anderen, zal de narcist overgaan op pesten en op treiterijen, als je er wat van zegt zal de narcist je fijntjes mededelen dat het om je eigen bestwil gaat. Iedereen die reageert op het onmogelijke gedrag van de narcist is bij uitstek een geschikte prooi: daar kan de narcist veel voeding halen in de vorm van aandacht en energie. Iedereen die niet reageert op het pestgedrag van de narcist zal met rust gelaten worden. Iedere narcist probeert over te komen als een goed persoon, terwijl hij, of zij, niets anders doet dan manipuleren. Hij verdraaid de waarheid, praat je een schuldgevoel aan en geeft jou de schuld van alles waar hijzelf schuldig aan is. 

Iedereen die een ziel heeft, iedereen die licht uitstraalt, iedereen die in contact staat met God, of met Allah, of met het universum, of met engelen, iedereen die in contact staat met het eigen bewustzijn, met het innerlijk, met diens ware Bron en ware kracht is in principe een goed persoon met een goed hart. Ze ervaren schuldgevoelens, empathie, gevoelens van spijt en hebben een geweten. Kortom: ze zijn menselijk. Ze ervaren het verschil tussen goed en kwaad. Daar zijn we ons misschien niet altijd bewust van, maar in principe zijn we allemaal Gods kinderen (vanzelfsprekend afhankelijk wat je geloof is.) 

Wetenschappers en geleerden zijn het er nog steeds niet met elkaar over eens, maar geschat wordt dat het narcisme ontstaat rond het vierde à vijfde levensjaar van het kind. Het ene kind heeft er meer aanleg voor dan een ander kind. Het is alsof het kind besluit “Maar heel veel van zichzelf te gaan houden als niemand anders van me houdt!”

Narcisme ontstaat door een extreem gevoel aan minderwaardigheid en onzekerheid en ze bezitten een zeer kwetsbaar gevoel van eigenwaarde. Narcisme gaat vaak gepaard met andere stoornissen.

Om zich nooit meer kwetsbaar te hoeven voelen zoals ze dat deden toen ze een heel klein kindje waren, snijden ze zichzelf af van het licht, van hun Bron, van hun Kracht, van God, van Allah, van het universum, van de engelen, van hun innerlijk en van hun zelf. (vanzelfsprekend afhankelijk wat je geloof is.)

Om zich nooit meer zo onzeker te hoeven voelen zoals ze dat deden toen ze een heel klein kindje waren, snijden ze zichzelf af van zichzelf. Met andere woorden, het licht maakt plaats voor het duister: het valse zelf komt tevoorschijn.

Het is in de grond van de zaak intens triest, dat een kindje van 4 a 5 jaar zoveel ellende al heeft moeten doormaken, dat het bij zichzelf het licht uitdoofd. Ze hebben de verbinding met hun ware en authentieke zelf voorgoed verbroken. Nog triester is het dat de narcist vervolgens het licht bij anderen ook wil uitdoven, immers, zonder voeding van een ander kan de narcist niet overleven.

Iedere relatie die een narcist vervolgens met een ander aangaat, een liefdesrelatie, een werkrelatie, een ouder-kind relatie, een vriendschappelijke relatie en enz. draait uiteindelijk uit op ellende, drama´s en conflicten.

Lees ook: Kwaadaardige narcisten herkennen en overwinnen, tips.

Hoe kom je van het narcisme af?

Nu hebben we het vaak over de narcist, terwijl het om jou zou moeten gaan. We zijn veel te veel bezig met de narcist i.p.v. de aandacht op onszelf te richten. Want, hoe stap je er uit? Hoe kom je van het narcisme af? Want, wat je ook doet, hoeveel je ook geeft, je doet het nooit goed en het is nooit goed genoeg. De narcist is onverzadigbaar en gaat maar door met zuigen, tot in de eeuwigheid. En dat is oneindig lang. Zonde van je tijd, aandacht en energie, je narcist is echt een bodemloze put.

De persoon die je dacht dat de narcist is, bestaat niet.

Het is tijd, de hoogste tijd dat je gaat accepteren dat de narcist niet is wie jij dacht dat hij, of zij, was. De narcist heeft zich voorgedaan als een goed persoon, terwijl het om schijngedrag ging. De persoon die je dacht dat de narcist is, bestaat niet. Het is allemaal schijn. De narcist deed alsof hij, of zij, lief, zorgzaam, charmant, welbespraakt, beschaafd, te vertrouwen was, vriendelijk, een heer, een dame, zorgzaam en enz. enz. was, maar dat is hij, of zij, niet. In de verste verte niet!

Wat wel echt is aan de narcist is dat hij, of zij, niet van jou houdt, niets om de kinderen geeft, niet zorgzaam is, niet vriendelijk, niet charmant, niet beschaafd, niet een heer of een dame en al helemaal niet lief of te vertrouwen is! Iedereen die in staat is je de hemel in te prijzen, je op handen te dragen en net te doen of hij, of zij, lief en zorgzaam is om je vervolgens de hel in te trappen en om daarna te beweren dat hij, of zij, zoveel van je houdt, is niets anders dan een halve gare misbaksel. Er zit echt een steekje of twee, drie los daarboven bij de narcist. De narcist begrijpt je niet en wil je ook niet begrijpen. Jij dient voor voeding, niet meer en niet minder. Deze waarheid, hoe de narcist daadwerkelijk in elkaar steekt, moet je gaan aanvaarden. Het liefst zo snel mogelijk!

Jouw hersenen snakken naar een gezamenlijke verbinding, maar deze verbinding komt niet voor in de hersenen van een narcist: daar is geen empathie, verbinding of eenheid aanwezig. Empathie, eenheid en verbinding kan uitsluitend uit jezelf komen.

Daadwerkelijke waarheid van de narcist.

Het is een enorme worsteling om te beseffen hoe de daadwerkelijke waarheid van een narcist in elkaar steekt. Wat er verborgen gaat achter het masker de van de narcist. Dat er achter schijngedrag altijd een korte of lange termijn winst voor de narcist schuil gaat. Dat het altijd om de narcist gaat en nooit om jou. Echt niet. Al lijkt het zo wel te lijken, het is echt allemaal schijn. Het is een enorme worsteling om te beseffen dat de narcist echt niet in staat is om een relatie te hebben, wat voor een soort relatie dan ook: zakenrelatie, liefdesrelatie of een vriendschappelijke relatie. Ook niet als het om de eigen kinderen gaat van de narcist. Het is een enorme worsteling om te beseffen dat alles wat de narcist zegt of doet slechts draait om 1 ding: voeding uit je krijgen zodat de narcist kan overleven. Het is een enorme worsteling om te beseffen dat je niets anders bent dan voeding voor je narcist, niet meer en niet minder.

Thuiskomen bij jezelf na narcisme, hoe doe je dat?

Thuiskomen bij jezelf doe je niet door bij de narcist te blijven “omdat hij, of zij, zo zielig is,” of omdat je je zo schuldig voelt. Deze schuldgevoelens zijn projecties van de narcist om je te doen geloven dat het allemaal jouw schuld is en dat is niet de waarheid! Thuiskomen bij jezelf doe je door te accepteren wat de werkelijke waarheid is van een narcist. Thuiskomen bij jezelf doe je door naar binnen te keren, aan de slag te gaan met jezelf en daar de liefde en zorgzaamheid aan te treffen waar je zo naar snakt. Jij bent liefde, jij bezit liefde en de liefde zit diep binnen in je. Het is tijd dat je naar binnen keert en het narcisme laat voor wat het is: een bodemloze put waar niets mee te beginnen valt, terwijl jij een liefdevol wezen bent vol met empathie, geweten en met menselijkheid. Het is tijd dat je weer bij jezelf thuis komt. Ik hoop van harte dat je het jezelf gunt te helen, zodat je kan gaan groeien en bloeien en eindelijk rust vind om thuis te komen bij jezelf. 

Thuiskomen bij jezelf gaat je lukken dankzij het helingsproces.

Verslaafd aan de liefde?

Thuiskomen bij jezelf gaat een enorme worsteling worden als je behalve met een narcist te maken hebt, ook verslaafd bent aan de liefde. Codependenten zijn relatieverslaafd. Om bij jezelf thuis te kunnen komen, is het belangrijk dat je de patronen aan jezelf gaat doorbreken die je zo aantrekkelijk maakt voor narcisten. Lees er meer over het onderwerp verslaafd aan de liefde als je codependent bent.

Wil je meer weten hoe je een narcist, het narcisme en het kwaadaardige gedrag van een narcist kunt herkennen? Wil je meer weten hoe schadelijk het gedrag van een narcist is voor jou en voor de kinderen? Neem dan eens een kijkje bij het volgende: Herken de narcist en het narcisme, hoe schadelijk is het gedrag van een narcist voor jou en voor de kinderen?

Afbeelding van anncapictures via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een ebook! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me!

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu De waarheid versus narcisme, wat zit er achter het masker van een narcist verborgen?
De waarheid versus narcisme, wat zit er achter het masker van een narcist verborgen?