De “onder de radar vliegen van een narcist” methode gebruik je als je noodgedwongen contact hebt met narcisten
De “onder de radar vliegen van een narcist” methode, gebruik je als je noodgedwongen contact hebt met narcisten.

De “onder de radar vliegen van een narcist” methode gebruik je als je noodgedwongen contact hebt met narcisten

Omgaan met een narcist, hoe doe je dat als je zelf niet langer beschadigt wil raken?

Hoe ga je om met een narcist met wie je noodgedwongen contact hebt? Omdat het je baas is, een familielid, of je partner? Er kunnen duizenden redenen zijn waarom je noodgedwongen contact hebt met een narcist. Contact waar je (voorlopig) niet onderuit kunt komen, ondanks dat je je best doet om het contact zo spoedig mogelijk te verbreken. Hoe leer je kinderen van een narcistische ouder omgaan met de “onder de radar vliegen van een narcist” methode?

Wat is de “onder de radar vliegen van een narcist” methode?

Jij en de kinderen zijn emotioneel net zo veel van waarde voor een narcist als een afwasborstel. Jij en de kinderen betekenen op emotioneel gebied net zo veel als een narcist zich emotioneel gebonden voelt met een afwasborstel. Gedraag je daarom als een afwasborstel en niet langer als een mens met een geweten vol van empathie die zich menselijk gedraagt. Wees het afvalwater voor de narcist, iedere keer als je noodgedwongen in contact komt met een narcist of noodzakelijk contact hebt met een narcist.

Je gedrag, je handelingen en je communicatie met de narcist moeten veranderen. Er moet een knop om gezet worden. 

Hoe werkt de “onder de radar van een narcist vliegen” methode?

De “onder de radar van een narcist vliegen” methode draait om je gedrag, je handelingen en je communicatie met een narcist. Jij gaat als persoon onder de radar van een narcist vliegen. Net zo lang totdat je verdwijnt van de radar. Je verdwijnt van interessante persoonlijkheid, dat kan dienen als prooi, naar absolute saaiheid en eentonigheid. Je gaat meer en meer onzichtbaar worden, net zo lang totdat de narcist diens interesse in je compleet verliest. 

Zodra je (noodgedwongen) in contact komt met een narcist, gaat de knop bij je om en ga je je:

Saai gedragen: communiceer je saai, je antwoorden zijn saai en je handelingen zijn saai. Saai saai saai! Alles is eentonig aan jou zodra je in contact komt met een narcist. Eentonig en saai! De narcist gaat zich rot vervelen bij jou en gaat je steeds minder opzoeken.

Ieder gesprek met een narcist is van jou kant uit: kort – informatief – zakelijk en dat kan heus op een vriendelijke toon gebeuren, zolang je maar kort, informatief en zakelijk blijft.

Toon geen emoties of gevoelens, wat de narcist ook doet, wat de narcist ook zegt of waar de narcist ook mee dreigt: toon geen enkele emotie of gevoel! Niets! Noppes! Nada!

Toon geen reactie. Ga niet huilen, gillen, schreeuwen of jammeren! Niets! Toon geen enkele reactie! Zolang je in staat bent geen enkele reactie te geven, geef je geen voeding meer aan de narcist.

Ga niet in op conflicten of op drama´s, reageer er niet op! Bijt je tong af, maar geef niets prijs!

Bekritiseer een narcist nooit, dat zorgt me toch voor een partij ellende! Je raakt hierdoor wel heel ver van huis weg!

Blijf kalm en haal diep adem.

Praat uitsluitend over koetjes en kalfjes met de narcist.

Praat wel maar zeg weinig: geef niets prijs over jezelf, maar heb het over het nieuws of over het weer.

Knik veel en zeg regelmatig “hummm.”

Loop weg als de narcist ontploft in woede, je bent niet verantwoordelijk voor het onmogelijke gedrag van een narcist! Als volwassene ben je nooit verantwoordelijk voor het gedrag van een andere volwassene!

Vertel de narcist niets over je privéleven, dus niets over je dromen, je wensen of je toekomstplannen. Daar heb je vrienden voor. En een narcist is niet een vriend, nooit geweest ook.

Vermijd de narcist zoveel mogelijk, zoek de narcist niet op.

Voordeel van deze methode is:

De narcist gaat diens interesse in je verliezen. De narcist gaat diens interesse in jou als prooi en als slachtoffer verliezen. Iedere narcist is verslaafd aan jouw aandacht, aan jouw energie, aan jouw reacties, aan drama´s en aan conflicten en dat alles krijgt hij niet langer meer van je. De narcist kan niet tegen je saaiheid en tegen je eentonigheid en zal je steeds vaker met rust laten omdat hij op zoek gaat naar een nieuw slachtoffer.

Nog een voordeel van de “onder de radar vliegen van een narcist” methode is, is dat je niet langer de jaloezie of de haat opwekt van narcisten. Je vertelt ze immers niets persoonlijks meer. Narcisten hebben geen idee of je ergens succesvol in bent of dat je ergens beter in bent dan de narcist zelf. Je voorkomt afgunst en daardoor richt de narcist nu zijn aandacht op degene die wel veel over zichzelf vertelt. Je verdwijnt meer en meer naar de achtergrond, haast onzichtbaar. En dat is perfect als je noodgedwongen contact hebt met narcisten.

Nadeel van deze methode:

Het voelt niet natuurlijk aan. Iedere keer als je met een narcist te maken hebt, moet de knop bij je om. Moet je schakelen van natuurlijk gedrag naar onnatuurlijk gedrag. Daar klagen veel mensen over dat ze die omschakeling lastig vinden. Totdat je beseft dat de “onder de radar van een narcist vliegen” methode werkt! De narcist laat je daadwerkelijk meer met rust! De narcist kan geen voeding meer uit je halen waardoor de aandacht van de narcist verslapt. Dan besef je dat de omschakeling, die je in eerste instantie veel moeite koste, je nu fluitend volbrengt! De narcist laat je vroeg of laat met rust, omdat hij zijn voeding bij een ander slachtoffer moet gaan halen.

Er is nog een nadeel van deze methode: psychisch ben je nog steeds vatbaar voor narcistische uitbarstingen. Als je inmiddels bent overgegaan op: “Nooit meer contact met de narcist,” dan werkt de methode wel. Maar als je noodgedwongen contact hebt met de narcist, dan loop je nog steeds het risico dat je psychisch beschadigingen oploopt.

Als je nog niet begonnen bent met jezelf te helen van het narcisme en jezelf te helen van onzichtbare wonden, zoals in Het Helingsproces, ben je nog steeds vatbaar dat de narcist je op energetisch niveau uitzuigt en op psychisch niveau beschadigd.

De enige manier dat de narcist je niet langer beschadigt, pijn en verdriet doet, is door die pijnplekken en oude emotionele wonden van je te genezen die de narcist bijzonder aantrekkelijk aan je vindt. Deze triggers en patronen van je moeten helen zodat de narcist niet langer dit tegen je kan gebruiken en misbruiken. Door te helen d.m.v. het helingsproces, heeft de narcist geen macht meer over je.

Is de narcist te veranderen? Door jou?

Als je pas recent ontdekt hebt dat je te maken hebt met een narcist, kan je uit menselijk oogpunt bedenken of overwegen dat het misschien kan helpen als je probeert de narcist te veranderen. Of misschien denk je dat door te blijven bij de narcist hij op een goede dag gaat veranderen omdat je hem zoveel liefde geeft. Niemand kan de narcist veranderen. Niemand kan de narcist redden. Ook jij niet, helaas. Verspil je energie, tijd en aandacht alsjeblieft niet aan iets dat niet wil veranderen. Verspil je energie, tijd en aandacht alsjeblieft niet aan iemand die je wil doen geloven dat hij wil veranderen, maar zijn gedrag en handelingen het tegendeel vertoont. Kies voor jezelf. De enige die iets aan de nare situatie kan doen, ben jezelf: door weg te gaan en over te gaan op: nooit meer contact.

Iedere narcist heeft voeding nodig om te kunnen overleven. Deze voeding krijgt de narcist uit emotionele reacties en uit emotionele uitbarstingen van diens slachtoffers en prooien. Als je denkt “Ik ga de narcist heel veel liefde geven zodat hij, of zij, wel moet veranderen,” moet ik je helaas teleurstellen: de narcist krijgt geen voeding uit je gegeven liefde, wel krijgt de narcist voeding uit emotionele reacties. De narcist zal dus altijd diens streken gebruiken en tegen je inzetten om maar een emotionele reactie uit je te krijgen. Het heeft geen zin om “lief” te zijn of om de narcist “heel veel liefde te geven.” Wat de narcist nodig heeft om te kunnen bestaan zijn je emotionele uitbarstingen.

Kinderen

Als jullie kinderen hebben, is het van groot belang dat ook kinderen leren “onder de radar van de narcist” methode te hanteren. Voorkomen moet worden dat de narcist met hen aan de haal gaat als het zuigen van energie niet meer bij jou lukt. Over het algemeen geldt dat kinderen het gedrag van hun ouders kopiëren. Kinderen zijn misschien niet in staat alles wat er thuis gebeurt te benoemen, maar ze hebben razendsnel in de gaten dat jouw gedrag is veranderd ten opzichte van de andere ouder (de narcist) en dat het werkt.

Zolang je het goede voorbeeld geeft en de kinderen hebben door dat de narcist je meer en meer met rust laat, zullen zij jouw gedrag en goede voorbeeld kopiëren. Dit geldt voornamelijk voor jonge en voor gevoelige kinderen: het gaat op een natuurlijke en automatische manier gebeuren. Mijn zoon, die net als ik hoogsensitief is, heeft mijn gedrag en mijn goede voorbeeld altijd gekopieerd op een natuurlijke en automatische wijze.

Kinderen die aanleg hebben voor het ontwikkelen van narcisme zullen eerder het gedrag van de narcist in huis kopiëren. Maar zodra zij zien en in de gaten hebben dat de narcist met diens gedrag niets bereikt bij jou, zullen ook zij zich gaan aanpassen. Met als resultaat: meer rust in huis en minder spanningen. Kinderen die aanleg hebben voor het ontwikkelen van narcisme kunnen voor hun 5de levensjaar nog “geholpen” worden, zijn ze ouder dan is het narcisme meestal al ingedaald.

Met oudere kinderen – die overigens ook nog steeds hun ouders en het gedrag van hun ouders volgen en kopiëren – is het mogelijk om een gesprek aan te gaan en ze uitleggen wat de “onder de radar vliegen van een narcist” betekent, zonder daarbij de andere ouder als een narcist te bestempelen. Oudere kinderen die in de puberteit zitten en aan het bokken zijn, is het afwachten totdat ze weer aanspreekbaar zijn.

Een gesprek voeren terwijl ze je net in een periode zitten dat ze afstand van je nemen, is geen goed moment. Pubers zijn net als elastiek qua stemming: het elastiek rekt zich uit en keert zich van je af, totdat het elastiekje slapper wordt en weer naar je toe keert. Zodra het elastiekje (stemming van de puber) weer losser gaat worden en het naar je toe keert, is het moment aangebroken om een gesprek te beginnen. 

Als kinderen het ongemakkelijk vinden om met je te praten, begin dan altijd eerst over koetjes en kalfjes, het liefst over onderwerpen dat hen boeit en wat ze interessant vinden. Dus niet over school beginnen, want dat vinden de meeste kinderen niet echt een interessant onderwerp. Begin over hun hobbys, of over hun favoriete sport. Ook kan voor afleiding zorgen tijdens het gesprek een goede zijn om – voor pubers vaak vervelend – direct oogcontact te voorkomen: ga samen fietsen, ga samen een pizza bakken of doe iets anders wat het kind/ de puber leuk vindt om te doen, terwijl er toch ruimte is voor een gesprek.

Wat is het grote voordeel dat kinderen de methode: “onder de radar van een narcist vliegen” leren? 

Zodra kinderen je goede voorbeeld op een natuurlijke en automatische wijze leren kopiëren, zullen ze de methode tijdens de rest van hun leven blijven gebruiken en inzetten zodra ze in aanraking komen met narcisme. Nogmaals, kinderen zijn misschien niet in staat om uit te leggen wat er precies gebeurt en hoe ze het moeten benoemen, maar ze voelen haarscherp aan in hun verdere leven dat er meer mensen op Aarde rondlopen die hetzelfde type gedrag vertonen als hun narcistische ouder. Op een natuurlijke manier hebben ze zich leren wapenen tegen het narcisme als ze noodgedwongen in contact komen met een narcist.

Mijn zoon, op dit moment een puber, heeft mijn “onder de radar van een narcist vliegen” methode op een natuurlijke manier gekopieerd en ik zie met groot genoegen dat hij deze methode direct toepast op mensen in onze omgeving die mogelijk narcistisch zijn. Het gaat hem heel natuurlijk af, ook omdat hij van jongs af aan mijn methode gekopieerd heeft.

Wil je meer weten hoe je kinderen weerbaar kunt maken tegen het narcisme? Of ben je misschien zelf een kind van een narcistische ouder? Dan nodig ik je graag uit om eens een kijkje te nemen over het thema: kind van een narcistische ouder.

Hoogsensitief en de methode “onder de radar van een narcist vliegen” als er noodgedwongen contact is met een narcist.

Wij hoogsensitieve personen ondervinden – zeker in het begin – best wel grote problemen met het toepassen van de methode als we noodgedwongen in contact komen met een narcist. Het voelt voor ons gevoelige gestel heel onnatuurlijk aan. Zo zitten wij niet in elkaar. Zo gaan wij niet om met andere mensen. Toch werkt deze methode en ik raad je dan ook van harte aan om er mee te beginnen. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Net zo lang totdat je de methode “eigen” bent geworden en het zonder moeite weet toe te passen zodra het noodzakelijk is. Het is net als een spier dat getraind moet worden. Door te oefenen en door te herhalen train je de spier. Net zo lang totdat je het gewenste resultaat behaald. 

Zodra je in de gaten krijgt dat de methode werkt, gaat het je stukken makkelijker af. Mogelijk zijn er nog steeds narcisten in je omgeving die het bloed onder je nagels vandaan halen: het is hun manier om een reactie uit je te halen. Besef ook dat het hun manier is om een reactie uit je te halen. Besef ook dat je niet hoeft te reageren op het onmogelijke gedrag van een narcist. Besef dat door de methode toe te passen de narcist je meer en meer met rust gaat laten. 

Als je van jezelf weet dat een zwakke plek van je is: slecht slapen is – waardoor je door moeheid niet zeker van jezelf bent of je in staat bent om de methode goed te kunnen toepassen – zorg dan voor afleiding als je toch noodgedwongen in contact bent gekomen met een narcist. Bij mij hielp het gebruik van humor. Humor was de perfecte afleiding! Hang de clown uit en maak grapjes en zorg dat je zo spoedig mogelijk kan verdwijnen. Houd het contact zo kort mogelijk en houd smoesjes paraat om je zo snel mogelijk uit de voeten te maken! 

Ben je inmiddels begonnen met het Helingsproces, dan heb je ook al een grote stap in de goede richting gezet: je hebt immers gekozen voor jezelf.

Hoe ga je om met een narcist met wie je noodgedwongen contact hebt? Omdat het je baas is, een familielid, of je partner? Er kunnen duizenden redenen zijn waarom je noodgedwongen contact hebt met een narcist. Contact waar je (voorlopig) niet onderuit kunt komen, ondanks dat je je best doet om het contact zo spoedig mogelijk te verbreken. Hoe leer je kinderen van een narcistische ouder omgaan met de “onder de radar vliegen van een narcist” methode?

Wat is de “onder de radar vliegen van een narcist” methode?

Jij en de kinderen zijn emotioneel net zo veel van waarde voor een narcist als een afwasborstel. Jij en de kinderen betekenen op emotioneel gebied net zo veel als een narcist zich emotioneel gebonden voelt met een afwasborstel. Gedraag je daarom als een afwasborstel en niet langer als een mens met een geweten vol van empathie die zich menselijk gedraagt. Wees het afvalwater voor de narcist, iedere keer als je noodgedwongen in contact komt met een narcist of noodzakelijk contact hebt met een narcist.

Je gedrag, je handelingen en je communicatie met de narcist moeten veranderen. Er moet een knop om gezet worden. 

Hoe werkt de “onder de radar van een narcist vliegen” methode?

De “onder de radar van een narcist vliegen” methode draait om je gedrag, je handelingen en je communicatie met een narcist. Jij gaat als persoon onder de radar van een narcist vliegen. Net zo lang totdat je verdwijnt van de radar. Je verdwijnt van interessante persoonlijkheid, dat kan dienen als prooi, naar absolute saaiheid en eentonigheid. Je gaat meer en meer onzichtbaar worden, net zo lang totdat de narcist diens interesse in je compleet verliest. 

Zodra je (noodgedwongen) in contact komt met een narcist, gaat de knop bij je om en ga je je:

Saai gedragen: communiceer je saai, je antwoorden zijn saai en je handelingen zijn saai. Saai saai saai! Alles is eentonig aan jou zodra je in contact komt met een narcist. Eentonig en saai! De narcist gaat zich rot vervelen bij jou en gaat je steeds minder opzoeken.

Ieder gesprek met een narcist is van jou kant uit: kort – informatief – zakelijk en dat kan heus op een vriendelijke toon gebeuren, zolang je maar kort, informatief en zakelijk blijft.

Toon geen emoties of gevoelens, wat de narcist ook doet, wat de narcist ook zegt of waar de narcist ook mee dreigt: toon geen enkele emotie of gevoel! Niets! Noppes! Nada!

Toon geen reactie. Ga niet huilen, gillen, schreeuwen of jammeren! Niets! Toon geen enkele reactie! Zolang je in staat bent geen enkele reactie te geven, geef je geen voeding meer aan de narcist.

Ga niet in op conflicten of op drama´s, reageer er niet op! Bijt je tong af, maar geef niets prijs!

Bekritiseer een narcist nooit, dat zorgt me toch voor een partij ellende! Je raakt hierdoor wel heel ver van huis weg!

Blijf kalm en haal diep adem.

Praat uitsluitend over koetjes en kalfjes met de narcist.

Praat wel maar zeg weinig: geef niets prijs over jezelf, maar heb het over het nieuws of over het weer.

Knik veel en zeg regelmatig “hummm.”

Loop weg als de narcist ontploft in woede, je bent niet verantwoordelijk voor het onmogelijke gedrag van een narcist!

Vertel de narcist niets over je privéleven, dus niets over je dromen, je wensen of je toekomstplannen. Daar heb je vrienden voor. En een narcist is niet een vriend, nooit geweest ook.

Vermijd de narcist zoveel mogelijk, zoek de narcist niet op.

Voordeel van deze methode is:

De narcist gaat diens interesse in je verliezen. De narcist gaat diens interesse in jou als prooi en als slachtoffer verliezen. Iedere narcist is verslaafd aan jouw aandacht, aan jouw energie, aan jouw reacties, aan drama´s en aan conflicten en dat alles krijgt hij niet langer meer van je. De narcist kan niet tegen je saaiheid en tegen je eentonigheid en zal je steeds vaker met rust laten omdat hij op zoek gaat naar een nieuw slachtoffer.

Nog een voordeel van de “onder de radar vliegen van een narcist” methode is, is dat je niet langer de jaloezie of de haat opwekt van narcisten. Je vertelt ze immers niets persoonlijks meer. Narcisten hebben geen idee of je ergens succesvol in bent of dat je ergens beter in bent dan de narcist zelf. Je voorkomt afgunst en daardoor richt de narcist nu zijn aandacht op degene die wel veel over zichzelf vertelt. Je verdwijnt meer en meer naar de achtergrond, haast onzichtbaar. En dat is perfect als je noodgedwongen contact hebt met narcisten.

Nadeel van deze methode:

Het voelt niet natuurlijk aan. Iedere keer als je met een narcist te maken hebt, moet de knop bij je om. Moet je schakelen van natuurlijk gedrag naar onnatuurlijk gedrag. Daar klagen veel mensen over dat ze die omschakeling lastig vinden. Totdat je beseft dat de “onder de radar van een narcist vliegen” methode werkt! De narcist laat je daadwerkelijk meer met rust! De narcist kan geen voeding meer uit je halen waardoor de aandacht van de narcist verslapt. Dan besef je dat de omschakeling, die je in eerste instantie veel moeite koste, je nu fluitend volbrengt! De narcist laat je vroeg of laat met rust, omdat hij zijn voeding bij een ander slachtoffer moet gaan halen.

Er is nog een nadeel van deze methode: psychisch ben je nog steeds vatbaar voor narcistische uitbarstingen. Als je inmiddels bent overgegaan op: “Nooit meer contact met de narcist,” dan werkt de methode wel. Maar als je noodgedwongen contact hebt met de narcist, dan loop je nog steeds het risico dat je psychisch beschadigingen oploopt.

Als je nog niet begonnen bent met jezelf te helen van het narcisme en jezelf te helen van onzichtbare wonden, zoals in Het Helingsproces, ben je nog steeds vatbaar dat de narcist je op energetisch niveau uitzuigt en op psychisch niveau beschadigd.

De enige manier dat de narcist je niet langer beschadigt, pijn en verdriet doet, is door die pijnplekken en oude emotionele wonden van je te genezen die de narcist bijzonder aantrekkelijk aan je vindt. Deze triggers en patronen van je moeten helen zodat de narcist niet langer dit tegen je kan gebruiken en misbruiken. Door te helen d.m.v. het helingsproces, heeft de narcist geen macht meer over je.

Is de narcist te veranderen? Door jou?

Als je pas recent ontdekt hebt dat je te maken hebt met een narcist, kan je uit menselijk oogpunt bedenken of overwegen dat het misschien kan helpen als je probeert de narcist te veranderen. Of misschien denk je dat door te blijven bij de narcist hij op een goede dag gaat veranderen omdat je hem zoveel liefde geeft. Niemand kan de narcist veranderen. Niemand kan de narcist redden. Ook jij niet, helaas. Verspil je energie, tijd en aandacht alsjeblieft niet aan iets dat niet wil veranderen. Verspil je energie, tijd en aandacht alsjeblieft niet aan iemand die je wil doen geloven dat hij wil veranderen, maar zijn gedrag en handelingen het tegendeel vertoont. Kies voor jezelf. De enige die iets aan de nare situatie kan doen, ben jezelf: door weg te gaan en over te gaan op: nooit meer contact.

Iedere narcist heeft voeding nodig om te kunnen overleven. Deze voeding krijgt de narcist uit emotionele reacties en uit emotionele uitbarstingen van diens slachtoffers en prooien. Als je denkt “Ik ga de narcist heel veel liefde geven zodat hij, of zij, wel moet veranderen,” moet ik je helaas teleurstellen: de narcist krijgt geen voeding uit je gegeven liefde, wel krijgt de narcist voeding uit emotionele reacties. De narcist zal dus altijd diens streken gebruiken en tegen je inzetten om maar een emotionele reactie uit je te krijgen. Het heeft geen zin om “lief” te zijn of om de narcist “heel veel liefde te geven.” Wat de narcist nodig heeft om te kunnen bestaan zijn je emotionele uitbarstingen.

Kinderen

Als jullie kinderen hebben, is het van groot belang dat ook kinderen leren “onder de radar van de narcist” methode te hanteren. Voorkomen moet worden dat de narcist met hen aan de haal gaat als het zuigen van energie niet meer bij jou lukt. Over het algemeen geldt dat kinderen het gedrag van hun ouders kopiëren. Kinderen zijn misschien niet in staat alles wat er thuis gebeurd te benoemen, maar ze hebben razendsnel in de gaten dat jouw gedrag is veranderd ten opzichte van de andere ouder (de narcist) en dat het werkt. Zolang je het goede voorbeeld geeft en de kinderen hebben door dat de narcist je meer en meer met rust laat, zullen zij jouw gedrag en goede voorbeeld kopiëren. Dit geldt voornamelijk voor jonge en voor gevoelige kinderen: het gaat op een natuurlijke en automatische manier gebeuren. Mijn zoon, die net als ik hoogsensitief is, heeft mijn gedrag en mijn goede voorbeeld altijd gekopieerd op een natuurlijke en automatische wijze.

Kinderen die aanleg hebben voor het ontwikkelen van narcisme zullen eerder het gedrag van de narcist in huis kopiëren. Maar zodra zij zien en in de gaten hebben dat de narcist met diens gedrag niets bereikt bij jou, zullen ook zij zich gaan aanpassen. Met als resultaat: meer rust in huis en minder spanningen. Kinderen die aanleg hebben voor het ontwikkelen van narcisme kunnen voor hun 5de levensjaar nog “geholpen” worden, zijn ze ouder dan is het narcisme meestal al ingedaald.

Met oudere kinderen – die overigens ook nog steeds hun ouders en het gedrag van hun ouders volgen en kopiëren – is het mogelijk om een gesprek aan te gaan en ze uitleggen wat de “onder de radar vliegen van een narcist” betekent, zonder daarbij de andere ouder als een narcist te bestempelen. Oudere kinderen die in de puberteit zitten en aan het bokken zijn, is het afwachten totdat ze weer aanspreekbaar zijn. Een gesprek voeren terwijl ze je net in een periode zitten dat ze afstand van je nemen, is geen goed moment. Pubers zijn net als elastiek qua stemming: het elastiek rekt zich uit en keert zich van je af, totdat het elastiekje slapper wordt en weer naar je toe keert. Zodra het elastiekje (stemming van de puber) weer losser gaat worden en het naar je toe keert, is het moment aangebroken om een gesprek te beginnen. 

Als kinderen het ongemakkelijk vinden om met je te praten, begin dan altijd eerst over koetjes en kalfjes, het liefst over onderwerpen dat hen boeit en wat ze interessant vinden. Dus niet over school beginnen, want dat vinden de meeste kinderen niet echt een interessant onderwerp. Begin over hun hobbys, of over hun favoriete sport. Ook kan voor afleiding zorgen tijdens het gesprek een goede zijn om – voor pubers vaak vervelend – direct oogcontact te voorkomen: ga samen fietsen, ga samen een pizza bakken of doe iets anders wat het kind/ de puber leuk vind om te doen, terwijl er toch ruimte is voor een gesprek.

Wat is het grote voordeel dat kinderen de methode: “onder de radar van een narcist vliegen” leren? 

Zodra kinderen je goede voorbeeld op een natuurlijke en automatische wijze leren kopiëren, zullen ze de methode tijdens de rest van hun leven blijven gebruiken en inzetten zodra ze in aanraking komen met narcisme. Nogmaals, kinderen zijn misschien niet in staat om uit te leggen wat er precies gebeurd en hoe ze het moeten benoemen, maar ze voelen haarscherp aan in hun verdere leven dat er meer mensen op Aarde rondlopen die hetzelfde type gedrag vertonen als hun narcistische ouder. Op een natuurlijke manier hebben ze zich leren wapenen tegen het narcisme als ze noodgedwongen in contact komen met een narcist.

Mijn zoon, op dit moment een puber, heeft mijn “onder de radar van een narcist vliegen” methode op een natuurlijke manier gekopieerd en ik zie met groot genoegen dat hij deze methode direct toepast op mensen in onze omgeving die mogelijk narcistisch zijn. Het gaat hem heel natuurlijk af, ook omdat hij van jongs af aan mijn methode gekopieerd heeft.

Wil je meer weten hoe je kinderen weerbaar kunt maken tegen het narcisme? Of ben je misschien zelf een kind van een narcistische ouder? Dan nodig ik je graag uit om eens een kijkje te nemen over het thema: kind van een narcistische ouder.

Hoogsensitief en de methode “onder de radar van een narcist vliegen” als er noodgedwongen contact is met een narcist.

Wij hoogsensitieve personen ondervinden – zeker in het begin – best wel grote problemen met het toepassen van de methode als we noodgedwongen in contact komen met een narcist. Het voelt voor ons gevoelige gestel heel onnatuurlijk aan. Zo zitten wij niet in elkaar. Zo gaan wij niet om met andere mensen. Toch werkt deze methode en ik raad je dan ook van harte aan om er mee te beginnen. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Net zo lang totdat je de methode “eigen” bent geworden en het zonder moeite weet toe te passen zodra het noodzakelijk is. Het is net als een spier dat getraind moet worden. Door te oefenen en door te herhalen train je de spier. Net zo lang totdat je het gewenste resultaat behaald. 

Zodra je in de gaten krijgt dat de methode werkt, gaat het je stukken makkelijker af. Mogelijk zijn er nog steeds narcisten in je omgeving die het bloed onder je nagels vandaan halen: het is hun manier om een reactie uit je te halen. Besef ook dat het hun manier is om een reactie uit je te halen. Besef ook dat je niet hoeft te reageren op het onmogelijke gedrag van een narcist. Besef dat door de methode toe te passen de narcist je meer en meer met rust gaat laten. 

Als je van jezelf weet dat een zwakke plek van je is: slecht slapen is – waardoor je door moeheid niet zeker van jezelf bent of je in staat bent om de methode goed te kunnen toepassen – zorg dan voor afleiding als je toch noodgedwongen in contact bent gekomen met een narcist. Bij mij hielp het gebruik van humor. Humor was de perfecte afleiding! Hang de clown uit en maak grapjes en zorg dat je zo spoedig mogelijk kan verdwijnen. Houd het contact zo kort mogelijk en houd smoesjes paraat om je zo snel mogelijk uit de voeten te maken! 

Ben je inmiddels begonnen met het Helingsproces, dan heb je ook al een grote stap in de goede richting gezet: je hebt immers gekozen voor jezelf.

Dat je in de ban raakt en blijft van een narcist heeft er meestal alles mee te maken dat je vroeger met traumatische ervaringen te maken hebt gehad, of binnen relaties met narcistisch misbruik. Je bent getraumatiseerd en daardoor bezit je patronen die buitengewoon aantrekkelijk zijn voor narcisten. Dat is een reden waarom je narcisten maar blijft aantrekken en ze iedere keer op je levenspad tegenkomt. Naar binnen keren, actief innerlijk werk gaan doen en starten met het helen van jezelf, zoals in het Helingsproces beschreven, zorgen ervoor dat je niet langer aantrekkelijk bent voor narcisten en dat je niet langer in de ban raakt van een narcist.

Je vindt jezelf waardevol genoeg om aan jezelf te werken door jezelf te helen van oude onzichtbare wonden en van narcistisch misbruik. Het zal je een stuk makkelijker afgaan om de methode toe te passen. Ook zal dankzij het helingsproces de beschadigingen die de narcist toebrengt op psychisch niveau sterk verminderen totdat je klaar bent met het helen van pijnplekken. Dankzij het beginnen met helen zal de narcist je ook op energetisch niveau minder tot last zijn totdat je het helingsproces hebt afgerond.

Belangrijk is verder dat je heel goed voor jezelf moet gaan zorgen en zorgen dat je frustraties, woede en andere opgekropte emoties op een lichamelijke manier kunt uiten! Je moet een uitlaatklep hebben om de methode toe te kunnen passen. Je moet jezelf regelmatig kunnen opladen en ontladen. En ook heel belangrijk is om uiting te geven aan je creativiteit, zodat je in balans blijft met je onnatuurlijke gedrag door de methode toe te passen en met je gevoelige en empathische ik. Heel veel succes met het toepassen van de methode!

Je vindt jezelf waardevol genoeg om aan jezelf te werken door jezelf te helen van oude onzichtbare wonden en van narcistisch misbruik. Het zal je een stuk makkelijker afgaan om de methode toe te passen. Ook zal dankzij het helingsproces de beschadigingen die de narcist toebrengt op psychisch niveau sterk verminderen totdat je klaar bent met het helen van pijnplekken. Dankzij het beginnen met helen zal de narcist je ook op energetisch niveau minder tot last zijn totdat je het helingsproces hebt afgerond.

Belangrijk is verder dat je heel goed voor jezelf moet gaan zorgen en zorgen dat je frustraties, woede en andere opgekropte emoties op een lichamelijke manier kunt uiten! Je moet een uitlaatklep hebben om de methode toe te kunnen passen. Je moet jezelf regelmatig kunnen opladen en ontladen. En ook heel belangrijk is om uiting te geven aan je creativiteit, zodat je in balans blijft met je onnatuurlijke gedrag door de methode toe te passen en met je gevoelige en empathische ik. Heel veel succes met het toepassen van de methode!

Afbeelding van Clker-Free-Vector-Images via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een ebook! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me!

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu De “onder de radar vliegen van een narcist” methode gebruik je als je noodgedwongen contact hebt met narcisten
De “onder de radar vliegen van een narcist” methode gebruik je als je noodgedwongen contact hebt met narcisten