De narcist loslaten en loskomen van het narcisme, hoe doe je dat?
De narcist loslaten en loskomen van het narcisme, hoe doe je dat?

De narcist loslaten en loskomen van het narcisme, hoe doe je dat?

Het is een vraag die ik regelmatig gesteld krijg: de narcist loslaten, hoe doe ik dat? Loskomen van het narcisme, hoe doe je dat? Of het nu gaat om een narcistische (ex)partner, een narcistische ouder, een narcistische baas, een narcistische sportcoach, een narcistische hulpverlener/therapeut…zelfs jaren na dato kunnen de effecten van het narcisme, grote negatieve invloed op je hebben, waardoor loslaten van een narcist moeilijk blijft.

Gekmakende gedrag van de narcist loslaten

Jarenlang heb je al je aandacht en focus op de narcist gehad omdat je afhankelijk bent gemaakt van het gekmakende gedrag van de narcist. Door de voortdurende verandering in het gedrag en stemming van de narcist, hield je de narcist constant in de gaten: “In welke stemming zou hij, of zij, nu zijn?” “Gaat de narcist me nu negeren?” “Gaat de narcist me bespotten en belachelijk maken tegenover anderen?” “Waarover zou hij, zij, nu weer boos over zijn?” “Zou ik weer wat verkeerd gedaan hebben?” “Ben ik weer niet goed genoeg voor hem, of haar?” “Gaat de narcist me weer afwijzen?” “Laat de narcist me aan mijn lot over?” “Zou de narcist boos worden?” “Gaat hij, of zij, me slaan?” “Of heeft de narcist mogelijk vandaag een zeldzame goede dag en doet hij of zij vriendelijk tegen me en praat tegen me alsof ik een normaal mens ben?”

Wat zijn de kenmerken dat je moeite hebt om de narcist los te laten? Om los te komen van het narcisme?

  • Je gedachten zijn 24/7 gericht op de narcist, je analyseert alles wat de narcist zegt of doet, pluist het gedrag van de narcist tot in de details uit, en betrekt het op jezelf,
  • De minachtende en neerbuigende blik van de narcist blijft je achtervolgen,
  • Zelfs als je afstand neemt van de narcist blijf je je maar bezig met hem of haar,
  • Je vraagt je af of de narcist al die tijd gelijk had en dat het allemaal jouw schuld is/was en daarom blijf je maar twijfelen over jezelf,
  • Je voelt de schaamte van toen nog levendig,
  • Als je niets van de narcist hoort vraag je jezelf af waarom je niets van de narcist hoort, alsof het je opnieuw triggert dat je niet goed genoeg bent,
  • Als de narcist een nieuw slachtoffer heeft, vraag je je af of je niets voor de narcist betekende dat hij of zij zo snel alweer een nieuw slachtoffer heeft.

En bovendien: je voelt de enorme behoefte om je verhaal te doen. Om gehoord te worden.

De narcist uit je hoofd en uit je gedachten krijgen, hoe doe je dat?

  1. Het ongelooflijke onrecht dat narcisten je aan doen, is iets wat aan je kan vreten! Het is (was) zo onrechtvaardig! Terwijl je zoveel gegeven hebt en niets anders deed dan je aanpassen aan de narcist om conflicten te voorkomen.
  2. Of dat de narcist jou beschuldigd van “ik weet niet wat,” terwijl hij, of zij, er zelf schuldig aan was! Het kan je nog steeds razend maken!
  3. Of dat de narcist iedereen afzet, afperst en anderen financieel belazerd, maar ondertussen het slachtoffer uithangt met een langdurig “Ik ben zo vreselijk zielig!” verhaal

Bovenstaande drie voorbeelden zijn kenmerkend narcistisch gedrag dat gekmakend is en waardoor het heel moeilijk is om de narcist uit je hoofd te krijgen en het narcisme los te laten.

Zelfliefde en compassie na narcisme, maar hoe doe je dat dan na al die schokkende en traumatische ervaringen?

Iedereen weet wel dat je jezelf meer aandacht, zelfliefde en compassie moet schenken, maar hoe doe je dat dan? Hoe doe je dat na al die schokkende en traumatische ervaringen die je meegemaakt hebt met de narcist? Hoe doe je dat terwijl je het contact met jezelf kwijt bent en jezelf waardeloos en minderwaardig vindt? Terwijl je niet meer voor jezelf durft op te komen, te zeggen wat je denkt en je “stem” bent kwijtgeraakt? Vind je jezelf inmiddels lager dan laag dat “zelfliefde” een woord is waar je de kriebels van krijgt?

Is het allemaal behoorlijk frustrerend en baal je er enorm van dat je de narcist maar niet kan loslaten? Dat het narcisme nog steeds zo veel invloed op je heeft?

Zou er geen manier zijn om los te komen van de narcist? Een manier waardoor loslaten van het narcisme een heel stuk gemakkelijker en sneller gaat? Een manier dat bovendien geschikt is voor HSP en de gevoeligheid van gevoelige introverte mensen in acht neemt? Waardoor je niet overprikkelt en overweldigt raakt?

Zou je je hart willen luchten? En in 6 weken verlost willen zijn van de narcist?

Zou je je hart willen luchten op een HSP waardige manier dat geschikt is voor HSP? Heb je behoefte om je hart te luchten dat je gevoeligheid in ere houdt? Dat bovendien therapeutisch werkt, een balsem is voor je gewonde ziel en waar je de deur niet voor uit hoeft?

Door middel van een therapeutische wijze, dat wetenschappelijk bewezen is dat het werkt, neemt het trauma af. Dankzij deze wijze, gaat de macht van het narcisme over je leven heeft, afnemen!

Door te schrijven met de hand, activeer je je hersenen. Door therapeutische schrijfoefeningen te maken, activeer je je hersenen om te helen en te herstellen. Je schrijft de ellende, van je af en ontneemt daardoor de macht die de narcist over je gedachten heeft, af.

Bovendien, het zijn verrassend leuke oefeningen die je gaat maken. Oefeningen die je als introverte en gevoelige HSP enorm aanspreken!

Wat is de oplossing?

Schrijven helpt ons om onze gedachten op een rijtje te krijgen en emoties te verwerken. Je verwoordt jezelf, je analyseert jezelf. Je gevoelens, je emoties, je gedachten… eindelijk kan je ze vastgrijpen. Hierdoor kom je tot ontwikkeling, vergroot je je zelfkennis en zelfinzicht en verminder je pijnlijke en verdrietige emoties. De ruimte die ontstaat in je hoofd werkt door in de rest van je dag. Je gedachten komen op orde, je wordt rustig. Je voelt je opgeruimder en meer ontspannen, zodat je beter kan concentreren. Wie wil dat nou niet na narcisme?

Hoe doe je dat? De narcist loslaten?

Dankzij het schrijven met de hand, laat je de narcist los omdat je hersenen het narcisme gaan verwerken! Loslaten van het narcisme verwerk je tijdens het schrijven van de wekelijkse oefeningen!

Voor HSP is dit de enige manier, om zich staande te houden in een werkelijkheid, die als traumatisch en als angstig wordt ervaren.

Zes weken ontvang je iedere week een therapeutische en creatieve schrijfoefening van mij. Zodat de emotionele lading rondom de narcist afneemt en je in staat bent om je eigen weg te nemen! En dat gaat jou ook lukken!

Wil je meer weten? Over hoe je de narcist los kan laten d.m.v. de 6 wekelijkse e-mailcursus Therapeutisch Schrijven: lucht je hart? Speciaal voor HSP na narcisme? Het is een helend medicijn voor je getraumatiseerde hersenen. En de helende succesfactor is: dat je schrijft voor jezelf en voor niemand anders! Wil je weten wat het geheim van het succes is van deze e-mailcursus volgens de Fleur Irene Methode? Klik op de link Therapeutisch Schrijven en lees er meer over!

Afbeelding van Zorro4 via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu De narcist loslaten en loskomen van het narcisme, hoe doe je dat?
De narcist loslaten, hoe doe je dat?