De grootste fouten als je omgang hebt met een narcist
De grootste fouten als je omgang hebt met een narcist

De grootste fouten als je omgang hebt met een narcist.

Jezelf wapenen en beschermen tegen het narcisme van een narcist, wat werkt niet als je HSP bent? Wat zijn de grootste fouten als je omgang hebt met een narcist?

Jezelf wapenen tegen het narcisme

Jezelf wapenen tegen het narcisme van een narcist is nodig om jezelf te beschermen tegen het pestgedrag, tegen emotioneel misbruik en tegen manipulatie. Bescherm je jezelf niet, dan zuigt de narcist je leeg, ben je geestelijk uitgeput, emotioneel een wrak en lichamelijk verzwakt. Al je levensenergie en levensvreugde zijn uit je verdwenen en velen voelen zich zwaar depressief en sommigen denken zelfs aan zelfmoord. Een enkeling voert die plannen uit. Alles om verlost te zijn aan de onophoudelijke verborgen oorlogsvoering van de narcist.

Jezelf beschermen tegen het pestgedrag

Iedereen die omgang heeft met een narcist, zou zichzelf moeten beschermen. Dit geldt nog meer voor HSP en andere gevoelsmensen. Jezelf beschermen en jezelf wapenen tegen het narcisme van een narcist, doe je zelf. Niemand anders kan het voor je doen. Je moet het zelf doen.

Wat werkt niet als je HSP bent? Hoe moet het niet?

Ik kom tips tegen op internet en op social media die heel goed kunnen werken, mits je geen HSP of gevoelsmens bent. Tegen een introverte HSP zeggen dat deze meer assertief moet reageren, gaat niet werken. Dat is hetzelfde als tegen een gek zeggen: “Doe normaal!

Als je introvert bent, dan ben je introvert.

Grootste fouten als je omgang hebt met een narcist

Nog zo’n goed bedoelde tip die niet werkt voor HSP en gevoelsmensen: “Je grenzen aangeven.” WTF? Je grenzen aangeven tegenover een narcist? De meeste HSP en gevoelsmensen voelen intuïtief aan dat je eigen grenzen aangeven tegenover een narcist als een boemerang werkt. Godzijdank. Je kunt niet tegen een gek zeggen: “Dit en me dat zijn mijn grenzen en jij moet je daaraan houden.” Wie o wie, lieve dames en heren, zal de eerste zijn die je grenzen verlegt en grijnzend van genot kijkt hoe je tegenspartelt? Juist, de narcist! DE manier van narcisten om aan voeding te komen is door je grenzen te negeren. Nee, narcisten negeren ALLES aan je, ook je grenzen. Dit advies werkt als je een psychopaat bent, maar HSP en gevoelsmensen zijn geen psychopaten.

Grenzen aangeven is vooral bedoeld voor jezelf. Jij moet je houden aan je eigen gestelde grenzen. Vertel de narcist NOOIT wat je grenzen zijn. In Godsnaam!

Grote fout

Leven alsof je iemand bent die geen gevoelsmens is, werkt ook niet. Een levensstijl aannemen dat niet is afgestemd op je gevoeligheid en op je gevoelige zenuwstelsel en zintuigen, werkt ook niet. Iedere narcist wil diens slachtoffer zo zwak mogelijk maken. Narcisten houden niet van sterke persoonlijkheden. Als narcisten wel van sterke persoonlijkheden hielden, zat je nu niet met de gebakken peren. Als HSP is het belangrijk dat je niet zwak bent en ook niet je zwakte toont als je omgang hebt met een narcist. Kwetsbaarheid toon je bij HSP vrienden, niet bij iemand met een stoornis die alles wat je ooit in vertrouwen vertelt hebt, tegen je wordt gebruikt. Je bent kwetsbaar zodra je een leven leidt dat niet is afgestemd op je gevoeligheid.

Wil je tips en adviezen lezen over hoe je jezelf beschermt tegen het narcisme? Hoe je jezelf wapent tegen het narcisme van de narcist? Lees dan het volgende: Narcisme in je relatie? Bescherm jezelf en maak je weerbaarder tegen de narcist, hoe doe je dat?

Wat werkt nog meer niet?

Omgang hebben met een narcist is complex, aangezien je te maken hebt met iemand die een stoornis heeft. Tegen een narcist zeggen dat hij, of zij, moet veranderen, werkt niet. Ook hopen – tegen beter weten in – dat de narcist zich wel moet gaan realiseren dat hij, of zij, moet gaan veranderen, werkt niet en is een illusie. Bovendien, de narcist zal je gaan manipuleren en aandringen dat je degene bent die moet gaan veranderen.

Neem nooit de verantwoordelijkheid van het gedrag van de narcist op je. Je bent voor niemand verantwoordelijk, behalve voor je minderjarige kinderen en voor jezelf. Het is heel makkelijk opgeschreven – ja ik weet het – maar het is niet je schuld of je fout. Narcisten gedragen zich zoals ze zich gedragen, aangezien ze een stoornis hebben.

Jezelf beschermen door te gaan redeneren met een narcist, werkt niet. Narcisten zijn niet geïnteresseerd in iemand anders, ook niet in andermans perspectieven of ideeën. Narcisten willen een ding: de controle en de macht over anderen hebben door je te frustreren en te manipuleren.  Ze zijn gefocust op wat ze willen.

Grey Rock Methode

Veel adviezen op internet gaan over de Grey Rock Methode als je jezelf wil beschermen tegen het narcisme van een narcist. Je stelt jezelf zo saai mogelijk op en daar ben ik het helemaal mee eens. Maar! Een HSP of een gevoelsmens zijn allesbehalve saaie mensen en dat weet een narcist donders goed. Als je als HSP een goed acteur bent – en ja, HSP bezitten veel talenten en kwaliteiten – dan kan de Grey Rock Methode werken. Ik weet dat er HSP en gevoelsmensen zijn die zich niet in deze methode kunnen vinden, aangezien het tegen hun natuur in druist. De afgelopen jaren heb ik al meerdere diepgaande gesprekken en discussies gevoerd met HSP lotgenoten over het wel of niet toepassen van de Grey Rock Methode. Psychisch ben je namelijk nog steeds beïnvloedbaar. Heb je jezelf als HSP sterker en krachtiger gemaakt – op mentaal, lichamelijk en op emotioneel niveau – en leef je een leven dat is afgestemd op je gevoeligheid, dan zou het wel eens kunnen werken. Mits je goed geaard en gerond bent. Als je noodgedwongen contact hebt met de narcist – vanwege de kinderen of omdat jullie juridisch nog enkele dingen moeten afhandelen waardoor: “geen contact” onmogelijk is – kan dit een goed hulpmiddel zijn om jezelf te beschermen tegen het narcisme van een narcist.           

Wil je jezelf beschermen tegen emotioneel misbruik, narcistisch misbruik en tegen psychisch geweld en ben je HSP?

Lees dan het volgende: Blogartikelen over emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld, of lees meer over het ebook in pdf formaat van Fleur Irene over emotioneel misbruik, hoe ongelooflijk schadelijk dit is voor jezelf en voor je gezin en wat je er tegen kunt doen om jezelf en je gezin te beschermen.

Wil je jezelf beschermen tegen narcistisch manipulatie en ben je HSP?

Lees dan het volgende: Blogartikelen over narcistische manipulatie en over manipulatietechnieken die alle narcisten gebruiken en hanteren tegen hun slachtoffers, waaronder hun partners, kinderen en familieleden. of lees meer over dit dringende onderwerp waar jij en je kinderen aan onderworpen zijn als jullie met narcisten te maken hebben in het mini ebook in pdf formaat van Fleur Irene: Manipulatie herkenne, onmisbare voorlichting over narcistische manipulatie als jij en de kinderen te maken hebben met een narcist. Een betere bescherming is er niet!

Wil je jezelf wapenen tegen het narcisme van een narcist en ben je HSP?

Lees dan het volgende: Blogartikelen over jezelf beschermen en wapenen tegen het narcisme door jezelf sterker en krachtiger te maken. De grootste fout die jezelf als HSP kunt aandoen is door een leven te leven dat niet je gevoeligheid eerd. Juist als je met narcisten te maken hebt is het op handen dragen van je gevoeligheid een vereiste. Beter met stress omgaan, juist ook met de stress die de narcist veroorzaakt en kiezen voor voeding die je gevoeligheid aanvult, is enorm belangrijk. Lees er meer over in het ebook in pdf formaat: HSP levensstijl, zodat je veel meer in balans komt.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.