De drie fases van het narcisme, ben jij jezelf kwijt geraakt binnen je relatie, of heb je te maken met een narcist?
De drie fases van het narcisme, ben jij jezelf kwijt geraakt binnen je relatie, of heb je te maken met een narcist?

De drie fases van het narcisme, ben jij jezelf kwijt geraakt binnen je relatie, of heb je te maken met een narcist?

Drie fases van het narcisme

Narcisten werken met patronen: de drie fases van het narcisme waar jij te maken krijgt als je een relatie hebt met een narcist.

Hoe langer je te maken had met een narcist, hoe eenzamer je was en hoe afgescheiden je leefde.

Lees ook: Weggaan bij een narcist, waarom dat zo moeilijk is.

Kennis over het narcisme

Als je er aan toe bent, is het belangrijk voor je herstel om meer kennis over het narcisme te verkrijgen. Weten hoe je een narcist kan herkennen, weten hoe een narcist te werk gaat is ontzettend belangrijke informatie voor de rest van je leven. Het was een hel, een gevangenis, waar je nooit meer in terug wil en je ergste vijand wens je het niet toe. Des te belangrijker om nooit meer in de valkuil van het narcisme te trappen. Iedereen kan het overkomen, maar lang niet iedereen is in staat om het voorgoed te voorkomen.

Lees ook: Het helingsproces, herstellen van narcistische, destructieve en van ongezonde relaties. 

Mirroring: de narcist spiegelt je

Iedereen kan kijken, maar lang niet allemaal kunnen zien. Ook ik was stekeblind voor het narcisme ondanks dat het monster voor me stond! Het monster is eerst charmant en gedraagt zich als een charmante heer en spiegelt je. Mirroring. Spiegelt je gedachten, je woorden, je wensen…zeker voor hoogsensitieve personen een trigger aangezien zij snakken naar diepgaand contact met anderen zonder “blabla” toestanden. Bovendien, het monster idealiseert je. Draagt je bijna op handen! Later krijg je pas door dat het monster je al die tijd gespiegelt heeft en dat je naar jezelf zat te luisteren.

Lees ook: Hoe gaat een narcist te werk? Hoe kon het gebeuren dat je verliefd werd op een narcist? Hoe herken je de werkwijze van iedere narcist in 8 stappen?

Eerste fase van het narcisme: idealisering

Zonder het te weten ben je in een bepaalde fase van hoe het monster je behandelt terecht gekomen: de fase van de idealisering: je krijgt het gevoel dat je te mooi bent om waar te zijn! Je voelt je gewaardeerd en gezien. Je wordt overlaad door liefde, waardoor iedere twijfel verdwijnt. Aan al je behoefte wordt voldaan en je denkt te maken hebben met de liefde van je leven. Is hij misschien je tweelingziel?

Lees ook: Karmische relatie: denk jij je tweelingziel te hebben gevonden?

Het monster heeft het over echte liefde en veel te snel dringt het monster aan op samenwonen of op een andere verbinding tussen jullie. Het monster is geweldig en je raakt verliefd. Wat een heer! Je hebt nog geen idee dat je bezig bent in de val te lopen en dat je weldra geen kant meer op kan. Je hebt nog geen idee dat jij het doelwit bent van het monster, dat zich voordoet als een charmante heer.

De charmante heer die al vanaf dag 1 dat jullie elkaar ontmoette je manipuleert en kwaad spreekt over je achter je rug om tegen anderen.

Zodra je in de val bent gelopen en gaat samenwonen met de charmante heer, breekt het liefdesgeluk in duizend kleine stukjes kapot. Ok, vooruit, eerst verschijnen er kleine barstjes en ontdek je dat je charmante heer wel heel erg veel ruimte inneemt binnen jullie relatie. Iedere keer als er vrienden of familie van jou zijn langs geweest, heeft de charmante heer wel heel veel kritiek op ze. Maar ja, je houdt met hart en ziel van de charmante heer en misschien, vraag je je bezorgd af, heeft hij wel gelijk? Je wil hem graag geloven, hij is intelligent en toont dezelfde normen en waarden als die jij hebt. (O nee wacht, dat zijn je eigen normen en waarden: hij spiegelt je, weet je nog wel?) 

Maar als je charmante heer maar blijft doordrammen en volhouden dat je vrienden waardeloos zijn en je familie achterlijk, dan trek je een lijn en kom je voor ze op. Daar begint de ellende. 

Voor het eerst ga je beelden opvangen van het echte monster: “jij opkomen voor je vrienden en familie, hoe durf je de charmante heer tegen te spreken?” Dagen van doffe ellende, ruzies en scheldpartijen volgen. Let wel, dat komt allemaal van zijn kant! De kritiek over je vrienden en je familie zijn niet van de lucht en weken moet je het aanhoren. Je gaat steeds stiller worden, want na dag 1 had je er al genoeg van, maar na dag 19 is je charmante heer, ehhh monster, nog steeds aan het tieren en kritiek aan het leveren op je vrienden en familie. Je voelt je overweldigd door al dat drama, wanneer houd hij op?

Ergens neem je het besluit om nooit meer je vrienden en familie thuis uit te nodigen, want je wil rust en geen ruzie met je charmante heer. Heel even vang je het beeld van hoe de charmante heer in het begin van jullie relatie was op, heel even zie je de charmante heer terug waar je zo verliefd op bent geworden. Heel even maar. Dat geeft je hoop!

Tweede fase van het narcisme: de devaluatiefase

Zonder het te weten ben je in een bepaalde fase van hoe het monster je behandelt terecht gekomen: de devaluatiefase. In deze fase van het narcisme krijg je, thuis achter gesloten deuren, te maken met zijn onverklaarbare stemmingswisselingen, harde kritiek, kleineren, geeft je overal de schuld van, negeert je, isoleert je van vrienden en van je familie, maakt je financieel afhankelijk, gedraagt zich jaloers, liegt tegen je en ontkent glashard dat hij tegen je gelogen heeft, beschuldigt je van alles en nog wat, onthoud je van belangrijke informatie, verstopt belangrijke papieren van je, maakt dierbare spullen van je kapot, trekt je aan en stoot je af en het masker van de charmante heer gaat af en daar verschijnt het monster. 

Buitenshuis gedraagt het monster zich als een charmante heer en klaagt steen en been over je tegenover anderen: dat je lui bent, niets uitvreet, dat je steelt van hem en dat je liegt. Maar ja, – zo vertelt hij aan alle anderen – je bent zo’n zielig vogeltje die hij maar onder zijn hoede zal nemen want wie anders zal er voor je gaan zorgen…

Buitenshuis zal de charmante heer verschillende lijntjes warm houden die geschikt zijn als nieuwe slachtoffers van het narcisme. Met deze relaties dreigt je narcist mee vreemd te gaan, als hij het al ondertussen niet doet.

Lees ook: Verborgen narcist versus open narcist, wat is het verschil?

Je bent verliefd op de charmante heer en dus ga je steeds minder afspreken met je vrienden en ga je steeds minder je familie zien. Want iedere keer als jij met ze afspreekt breekt de pleuris uit thuis. Pleuris die dagen achter elkaar aanhoudt. Gek wordt je er van. Je raakt er door overprikkeld, overweldigd en je raakt steeds meer in de war. Wat is er in vredesnaam aan de hand? Ben je bezig gek te worden? 

Laatst was je charmante heer ZO boos op je dat hij je twee weken compleet en volledig genegeerd heeft. Hartverscheurend en heel beangstigend. Een oerangst stak zelfs bij je de kop op, bang dat je hechting met je charmante heer op niets uit zou lopen terwijl hij toch je droomprins is. Droomprins? Hij was toch je tweelingziel? (Zo goed zijn narcisten in het spiegelen van je: dat je zelfs gaat denken dat hij misschien je tweelingziel is!)

Lees ook: Karmische relatie, denk jij je tweelingziel gevonden te hebben?

Je wil nooit meer genegeerd worden door je charmante heer en dus doe je alles om je charmante heer te behagen: tuurlijk ga jij je vrienden minder zien! Natuurlijk ga jij je familie minder zien! Veel minder zelfs! Met liefde! Totdat je ze nog amper ziet en bellen doen ze je ook niet meer…

Bingo! Het monster heeft exact daar waar hij je hebben wil!

Jij. Alleen.

Je bent geïsoleerd geraakt van je vrienden en van je familie. Je netwerk van steun, vriendschap en liefde is kapot gemaakt, waardoor je afhankelijk van de narcist bent gemaakt.

Je bent overgelaten aan de grillen van je monster. Hij heeft je exclusieve aandacht. Hij kan doen met je wat hij wil, want er is niemand meer om je te komen redden. Want je charmante heer heeft vanaf dag 1 kwaad over je gesproken, achter je rug om, tegenover alle anderen. Al die anderen geloven je charmante heer onmiddellijk en ook zij laten je vallen.

Jij. Alleen. Op de grote en boze wereld, dat vol monsters zit. Eerst zaten ze verborgen. Maar nu jij het huis deelt met je charmante heer, ehhh monster, komt het monster te voorschijn. Achter gesloten deuren, dat wel, zodat niemand het narcistisch misbruik kan zien.

Lees ook: Huislijk geweld en emotioneel misbruik door een narcist of een ander destructief persoon.

Alle narcisten, waar ook ter wereld, passen dezelfde techniek toe om hun slachtoffers en prooien te vangen. Te laat, veel te laat, ontdekt het slachtoffer tot haar, of zijn, grote schrik en ontsteltenis dat ze geen kant meer op kan. Shit! Had ze niet al haar spaargeld aan de charmante heer gegeven, zodat hij de hypotheek kon betalen? O nee! Had hij nu echt toegang tot al haar bankrekeningen? Ach jeetje, had ze nu uit naam der liefde zijn naam ook op het huurcontract gezet? 

Was ze behalve geïsoleerd van vrienden en familie nu ook financieel afhankelijk van hem gemaakt? Had hij haar nu echt met een ongelooflijke berg schulden opgezadeld?

Tijd om te denken heeft ze niet, want het monster ontwaakt en heeft onophoudend kritiek op alles wat ze zegt, wat ze doet, hoe ze er uit ziet en hoe ze zich kleed. Onophoudend en harde kritiek. Constant. Gek wordt je er van! Als slachtoffer ben je uitsluitend nog in staat om je te richten op het monster, angstig afvragend in welke stemming hij verkeerd of wat je nu weer fout hebt gedaan. Je loopt op eieren om hem heen. Stress en spanningen gieren door je lijf. Je piekert je suf wat je fout gedaan hebt, je twijfelt enorm over jezelf en vraagt je bezorgd af of je echt bezig bent gek te worden. 

Lees ook: Stress en overspannen door je narcist?

Beweerde de charmante heer in het begin dat hij zo’n grote bewonderaar was van haar levensstijl? Het monster kraakt alles af op een zeer hardhandige en onbeschofte manier. Huilend van vernedering smeek je of hij kan ophouden. Welnee, dat geeft hem alleen maar meer energie om het nog enkele weken door te gaan met het onophoudelijke en harde kritiek.

Na de weken durende aanval van het monster, vang je weer heel even een glimp op van je charmante heer. Wat is hij lief!! Hij lijkt wel zorgzaam! Hij heeft het zo druk op zijn werk en zoveel last van stress.

Opgelucht dat de aanval van kritiek is opgehouden en blij dat het niet om jou ging, maar over stress op het werk, ga je weer stekeblind aan de slag. Je kookt de sterren van de hemel, het huis is nog nooit zo schoon geweest dat het schitterend in het zonlicht waardoor je een zonnebril op moet zetten, zijn kleren zijn nog nooit zo schoon en zo netjes gestreken, je maakt zijn lievelingsgerechten klaar en….

Welnee! Bij zijn thuiskomst ontvang je niets anders dan kritiek. Al het harde werk dat je gedaan hebt wordt direct geminimaliseerd door hem, afgewezen en bekritiseerd. “Zelfs mijn overleden oma kan beter koken dan jij!” “Jezus, mijn hemden stinken, was en strijk ze nog eens, wil je?” 

Je hebt geen idee wat je nu eigenlijk fout hebt gedaan, maar je wordt overladen met minachting en met kritiek. Niets, maar dan ook werkelijk niets deugt er aan je. Het maakt niet uit wat je doet, het zal nooit genoeg zijn. Hoe meer je geeft, hoe meer het monster je zal misbruiken. Als je tot overmaat van ramp emotioneel wordt en gaat huilen, of erger, hem gaat tegenspreken, breekt de derde wereldoorlog uit. Woest is hij dat je hem durft tegen te spreken! Als hij zegt dat zijn hemden stinken, dan stinken ze en eist hij dat je ze opnieuw wast en strijkt. En of je met je luie donder wil opschieten, want morgenochtend vroeg heeft hij zijn hemden nodig. Haal het overigens niet in je hoofd om een weerwoord te geven in een poging om het feminisme hoog te houden of iets dergelijks, want er gaan zeer rake klappen vallen!! Dat was een harde les voor jou en er zullen nog enkele honderden volgen, net zo lang totdat het monster je precies heeft waar hij je hebben wil: een onzichtbare huissloof die hij financieel uitbuit en al zijn narigheid op projecteert.

Lees ook: Zelf helen van emotioneel misbruik.

Derde fase van het narcisme, de negeer fase of de vernietiging fase.

Zodra jij je lessen geleerd hebt en tot een onzichtbare huissloof bent verandert, ben je zonder het te weten in de laatste fase terecht gekomen: de negeer fase of de vernietiging fase. In deze fase wordt je tot het uiterste getart. Narcisten kunnen je nu dagen, weken, maanden achter elkaar compleet negeren. Je bestaat niet meer. Je bent onzichtbaar. Je bent niet belangrijk. Dat roept een ongelooflijke oerangst bij je op, waardoor je wild om je heen kan slaan om een reactie uit het monster te krijgen. Zonder succes overigens. Als je niet doet wat hij wenst, gaat hij dreigen je iets aan te doen of de kinderen iets ergs aan te doen. Dit roept doodsangsten bij je op, want je weet dat hij agressief reageert en lichamelijk geweld toepast. Emotioneel en psychisch ben je een wrak en je bent totaal uitgeput, kapot en aan het eind van je Latijn.

Lees ook: Maak jezelf sterk en krachtig, speciaal voor hoogsensitieve personen met een narcist als partner.

En ja, alle narcisten wereldwijd, hanteren hetzelfde principe van het vangen van hun slachtoffers en prooien. Het zijn exact dezelfde patronen die ze allemaal volgen. Iedere narcist volgt deze drie fases op om zijn slachtoffer en prooi te vangen.

Het gaat iedere keer om dezelfde patronen die narcisten hanteren en gebruiken. Zaak is om die patronen te herkennen zodat je nooit opnieuw slachtoffer gaat worden van een narcist.

De drie fases van het narcisme is een spel waar je als slachtoffer en als prooi eerst ingezogen wordt, om vervolgens te worden uitgezogen.

Lees ook: Angst en stress door het coronavirus: thuis vast zitten met je narcist, hoe ga je daar mee om?

Narcist verlaten

De ellende begint pas echt goed als je aangeeft hem te willen verlaten. Ga je weg, dan verschijnt daar direct weer de charmante heer. De charmante heer die direct fase 1 van het narcisme op je gaat toepassen en idealiseert je. Draagt je op handen. Smeekt je terug te komen omdat je de liefde bent van zijn leven. Dat jullie relatie zo speciaal en bijzonder is, dat anderen nooit kunnen begrijpen wat jullie nu precies samen hebben. 

Daar ben je heel gevoelig voor, vooral als je nog gevoelens voor hem hebt, voor al dat gevlei. Na al die tijd drama´s te hebben meegemaakt, is het een opluchting te horen dat hij van je houdt, dat hij zijn leven zal gaan verbeteren, dat hij zijn destructieve gedrag voor je gaat veranderen en dat hij niet zonder je kan. 

Heel veel slachtoffers van het narcisme keren terug naar hun narcist en dat is de grootste fout van hun leven: de narcist neemt het je bijzonder kwalijk dat je hem voor schut hebt gezet voor de buitenwereld om hem te verlaten en daar ga je voor boeten: hard! Was het gedrag van de narcist erg? Dat gaat nu nog veel erger worden! Met als doel: je kapot maken, je goede reputatie kapot te maken en om je vervolgens te vernietigen. Sommigen denken aan zelfmoord, anderen plegen zelfmoord. Dan heeft je narcist gewonnen.

Lees ook: Scheiden van een narcist, hoe doe je dat? Noodzakelijke stappenplan!

Scheiden van een narcist

Er komt een dag dat je het destructieve gedrag van je narcist zat bent en wil gaan scheiden. Maak je borst maar nat, want het monster gaat je op alle gebied tegenwerken. “Als ik je niet kan krijgen, dan niemand!” Nooit heeft hij omgekeken naar zijn kinderen en al zijn vaderlijke verantwoordelijkheden ontlopen en aan jou overgelaten. Maar nu je wil gaan scheiden eist hij de kinderen op. Erger nog: hij gaat je valselijk beschuldigen van kindermisbruik. Het monster weet dondersgoed waar hij je het hardst kan raken: via de kinderen. Ondertussen betaald hij geen alimentatie, komt met de meest ongelooflijke smoesjes om maar niets te hoeven te betalen aan de kinderen, zet hulpverleners tegen je op, werkt nergens aan mee, weigert handtekeningen te zetten en afspraken worden niet nageleefd. Het gaat een nare en lange vechtscheiding worden, terwijl jij emotioneel een wrak bent. Je geloofd niemand meer, je vertrouwt niemand meer en je bent jezelf compleet kwijtgeraakt.

Lees ook: Onvoorbereid scheiden van een narcist, waarom je dat nooit moet doen!

Afbeelding van Efes Kitap via Pixabay 


Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis de 7daagse emailserie: “Minder angst, minder stress en minder narcisme,” speciaal voor HSPers, waarin we gaan ontdekken welke patronen het zijn die je zo aantrekkelijk maken voor narcisten en andere destructieve personen, waar die patronen vandaan komen en hoe we deze patronen veranderen naar gezonde patronen. Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:

Dit bericht heeft 3 reacties.

 1. Vinkje

  Wat zijn dit verschrikkelijke fasen!!

  Ik begrijp nog steeds niet, ondanks vele sites over narcisme gelezen, wat geeft de narcist zo’n voldoening om een ander zo te kleineren, manipuleren, intimideren en geestelijk en fysiek zelfs kapot te maken?

  Heel goed geschreven artikel! Wees gewaarschuwd!!

 2. Henk

  Zo uitgebreid heb ik het nog niet gelezen. Dankjewel. Alles, echt alles klopt wat je beschrijft. Precies het zelfde maar andersom in geslacht. Nu twee jaar weg en een jaar geen contact meer. Maar elke dag blijf je er mee bezig. Onlangs de corana vermaak ik mij. Ik kan nog werken. Met kerst alleen geweest. Vandaag in goede stemming het huishouden doen en voorbereiden voor het oud en nieuw… En dan post. Ik dacht ha mijn ouders. Nee natuurlijk weer mijn heks eh ex.
  Verbouwereerd over haar kwijlende kerstgroet. Drie keer door gelezen en het liet mij,, eindelijk koud. Weggegooid en verder met het huishouden.
  Ik ben nog steeds herstellende. Vier jaar duurde het maar. Leerde haar na mijn scheiding kennen. Echt alles mee gemaakt wat je beschrijft. Ik vloek er af en toe nog op los. Gooi dingen weg of vervang ze wat van haar was. Maar soms heb ik verdriet. Jammer dat uitgerekend zij de foute figuur is. Je hebt genoeg goede dingen voor haar gedaan. Zeggen vrienden. Ondankbaar is ze. Laat los en denk aan jezelf. Makkelijk gezegd dan gedaan denk ik dan. Maar ze hebben gelijk.
  Sterkte allemaal.

  1. Anna

   Hi Henk,bedankt voor je schrijven,Ik ben nog niet zo ver in de herstelfase,ene moment zie ik in dat mijn ex een narcist is, en het andere moment twijfel ik weer.
   Voel wel meer rust nu er geen contact meer is,(heb dat zelf verbroken)
   toch ben ik bang dat ik niet sterk genoeg ben dat vol te houden.
   Het liefst zou ik willen dat er een pil bestaat die elke herinnering aan hem laat verdwijnen.
   Helaas die is er niet en zal ik zelf hierin moeten beseffen dat ik voor mezelf moet kiezen.
   Loslaten en loslaten zijn nu nog dubbel bij me,
   Iedereen veel sterkte en op naar een beter jaar.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De drie fases van het narcisme, ben jij jezelf kwijt geraakt binnen je relatie, of heb je te maken met een narcist?
De drie fases van het narcisme, ben jij jezelf kwijt geraakt binnen je relatie, of heb je te maken met een narcist?