De drie fases van het narcisme, ben jij jezelf kwijt geraakt binnen je relatie, of heb je te maken met een narcist?
De drie fases van het narcisme, ben jij jezelf kwijt geraakt binnen je relatie, of heb je te maken met een narcist?

De drie fases van het narcisme, ben jij jezelf kwijt geraakt binnen je relatie, of heb je te maken met een narcist?

Drie fases van het narcisme

Narcisten werken met patronen: de drie fases van het narcisme waar jij te maken krijgt als je een relatie hebt met een narcist.

Kennis over het narcisme

Als je er aan toe bent, is het belangrijk voor je herstel om meer kennis over het narcisme te verkrijgen. Weten hoe je een narcist kan herkennen, weten hoe een narcist te werk gaat is ontzettend belangrijke informatie voor de rest van je leven. Het was een hel, een gevangenis, waar je nooit meer in terug wil en je ergste vijand wens je het niet toe. Des te belangrijker om nooit meer in de valkuil van het narcisme te trappen. Iedereen kan het overkomen, maar lang niet iedereen is in staat om het voorgoed te voorkomen.

Mirroring: de narcist spiegelt je

Eerste fase van het narcisme: idealisering

Tweede fase van het narcisme: de devaluatiefase

Derde fase van het narcisme, de negeer fase of de vernietiging fase.

De drie fases van het narcisme is een spel waar je als slachtoffer en als prooi eerst ingezogen wordt, om vervolgens te worden uitgezogen.

Narcist verlaten

De ellende begint pas echt goed als je aangeeft hem, of haar, te willen verlaten.

Scheiden van een narcist

Er komt een dag dat je het destructieve gedrag van je narcist zat bent en wil gaan scheiden. Maak je borst maar nat, want het monster gaat je op alle gebied tegenwerken. “Als ik je niet kan krijgen, dan niemand!” Nooit heeft hij omgekeken naar zijn kinderen en al zijn vaderlijke verantwoordelijkheden ontlopen en aan jou overgelaten. Maar nu je wil gaan scheiden eist hij de kinderen op. Erger nog: hij gaat je valselijk beschuldigen van kindermisbruik. Het monster weet dondersgoed waar hij je het hardst kan raken: via de kinderen. Ondertussen betaald hij geen alimentatie, komt met de meest ongelooflijke smoesjes om maar niets te hoeven te betalen aan de kinderen, zet hulpverleners tegen je op, werkt nergens aan mee, weigert handtekeningen te zetten en afspraken worden niet nageleefd. Het gaat een nare en lange vechtscheiding worden, terwijl jij emotioneel een wrak bent. Je geloofd niemand meer, je vertrouwt niemand meer en je bent jezelf compleet kwijtgeraakt.

Lees ook: Onvoorbereid scheiden van een narcist, waarom je dat nooit moet doen!

Sorry, dit artikel is van de site gehaald omdat het in het ebook: “Herken de narcist en het narcisme herkennen,” te vinden is. Het volledige artikel is terug te lezen in dit ebook.

Afbeelding van Efes Kitap via Pixabay 


Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een ebook! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me!

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:

Dit bericht heeft 3 reacties.

 1. Vinkje

  Wat zijn dit verschrikkelijke fasen!!

  Ik begrijp nog steeds niet, ondanks vele sites over narcisme gelezen, wat geeft de narcist zo’n voldoening om een ander zo te kleineren, manipuleren, intimideren en geestelijk en fysiek zelfs kapot te maken?

  Heel goed geschreven artikel! Wees gewaarschuwd!!

 2. Henk

  Zo uitgebreid heb ik het nog niet gelezen. Dankjewel. Alles, echt alles klopt wat je beschrijft. Precies het zelfde maar andersom in geslacht. Nu twee jaar weg en een jaar geen contact meer. Maar elke dag blijf je er mee bezig. Onlangs de corana vermaak ik mij. Ik kan nog werken. Met kerst alleen geweest. Vandaag in goede stemming het huishouden doen en voorbereiden voor het oud en nieuw… En dan post. Ik dacht ha mijn ouders. Nee natuurlijk weer mijn heks eh ex.
  Verbouwereerd over haar kwijlende kerstgroet. Drie keer door gelezen en het liet mij,, eindelijk koud. Weggegooid en verder met het huishouden.
  Ik ben nog steeds herstellende. Vier jaar duurde het maar. Leerde haar na mijn scheiding kennen. Echt alles mee gemaakt wat je beschrijft. Ik vloek er af en toe nog op los. Gooi dingen weg of vervang ze wat van haar was. Maar soms heb ik verdriet. Jammer dat uitgerekend zij de foute figuur is. Je hebt genoeg goede dingen voor haar gedaan. Zeggen vrienden. Ondankbaar is ze. Laat los en denk aan jezelf. Makkelijk gezegd dan gedaan denk ik dan. Maar ze hebben gelijk.
  Sterkte allemaal.

  1. Anna

   Hi Henk,bedankt voor je schrijven,Ik ben nog niet zo ver in de herstelfase,ene moment zie ik in dat mijn ex een narcist is, en het andere moment twijfel ik weer.
   Voel wel meer rust nu er geen contact meer is,(heb dat zelf verbroken)
   toch ben ik bang dat ik niet sterk genoeg ben dat vol te houden.
   Het liefst zou ik willen dat er een pil bestaat die elke herinnering aan hem laat verdwijnen.
   Helaas die is er niet en zal ik zelf hierin moeten beseffen dat ik voor mezelf moet kiezen.
   Loslaten en loslaten zijn nu nog dubbel bij me,
   Iedereen veel sterkte en op naar een beter jaar.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De drie fases van het narcisme, ben jij jezelf kwijt geraakt binnen je relatie, of heb je te maken met een narcist?
De drie fases van het narcisme, ben jij jezelf kwijt geraakt binnen je relatie, of heb je te maken met een narcist?