De drie fases van het narcisme, ben jij jezelf kwijt geraakt binnen je relatie, of heb je te maken met een narcist?
De drie fases van het narcisme, ben jij jezelf kwijt geraakt binnen je relatie, of heb je te maken met een narcist?

De drie fases van het narcisme, ben jij jezelf kwijt geraakt binnen je relatie, of heb je te maken met een narcist?

Drie fases van het narcisme

Narcisten werken met fases: de drie fases van het narcisme waar jij te maken krijgt als je een relatie met een narcis hebt. Een sportrelatie, een werkrelatie, een vriendschapsrelatie of een liefdesrelatie.

In iedere relatie met een narcist

In iedere relatie met een narcist komen deze fases voor. Het is voor je eigen bestwil belangrijk om te weten met welke fase jij te maken hebt. Draagt de narcist je op handen of wil hij je vernietigen? En dan heb ik het niet over het algemene narcisten gedrag. Zit je in de tweede fase? Dat is de meest verwarrende fase van allemaal!

De drie fases van het narcisme zijn:

Dit artikel is online verwijdert omdat het is verwerkt in het e-book: Herken de narcist. Het volledige artikel is terug te lezen in het vernieuwde en herschreven e-book: Herken de narcist. Herken de narcist, herken het narcisme, herken het narcistisch misbruik, herken NPS en herken de persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Mirroring: de narcist spiegelt je

Eerste fase van het narcisme: idealisering

Tweede fase van het narcisme: de devaluatie fase

Derde fase van het narcisme, de vernietigingsfase.

De drie fases van het narcisme van de narcist krijgt ieder slachtoffer van narcisme mee te maken. Als slachtoffer raak je jezelf volkomen kwijt door deze fases en door het gekmakende gedrag van de narcist. Narcisme is complex en deze drie fases binnen het narcisme maken het lastig om narcisten te herkennen. Alle narcisten wereldwijd passen deze drie verschillende fases toe in al hun relaties met anderen. Prive en werk relaties. Maar ook relaties binnen de sport of hobby en zelfs binnen de kerk.


Scheiden van een narcist

Er komt een dag dat je het destructieve gedrag van je narcist zat bent en wil gaan scheiden. Maak je borst maar nat, want de narcist gaat je op alle gebied tegenwerken. “Als ik je niet kan krijgen, dan niemand!”

Lees ook: Onvoorbereid scheiden van een narcist, waarom je dat nooit moet doen!

Dit artikel is online verwijdert omdat het is verwerkt in het e-book: Herken de narcist. Het volledige artikel is terug te lezen in het vernieuwde en herschreven e-book: Herken de narcist, herken het narcisme, herken het narcistisch misbruik, herken NPS en herken de persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Afbeelding van Efes Kitap via Pixabay 


Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Vinkje

  Wat zijn dit verschrikkelijke fasen!!

  Ik begrijp nog steeds niet, ondanks vele sites over narcisme gelezen, wat geeft de narcist zo’n voldoening om een ander zo te kleineren, manipuleren, intimideren en geestelijk en fysiek zelfs kapot te maken?

  Heel goed geschreven artikel! Wees gewaarschuwd!!

 2. Henk

  Zo uitgebreid heb ik het nog niet gelezen. Dankjewel. Alles, echt alles klopt wat je beschrijft. Precies het zelfde maar andersom in geslacht. Nu twee jaar weg en een jaar geen contact meer. Maar elke dag blijf je er mee bezig. Onlangs de corana vermaak ik mij. Ik kan nog werken. Met kerst alleen geweest. Vandaag in goede stemming het huishouden doen en voorbereiden voor het oud en nieuw… En dan post. Ik dacht ha mijn ouders. Nee natuurlijk weer mijn heks eh ex.
  Verbouwereerd over haar kwijlende kerstgroet. Drie keer door gelezen en het liet mij,, eindelijk koud. Weggegooid en verder met het huishouden.
  Ik ben nog steeds herstellende. Vier jaar duurde het maar. Leerde haar na mijn scheiding kennen. Echt alles mee gemaakt wat je beschrijft. Ik vloek er af en toe nog op los. Gooi dingen weg of vervang ze wat van haar was. Maar soms heb ik verdriet. Jammer dat uitgerekend zij de foute figuur is. Je hebt genoeg goede dingen voor haar gedaan. Zeggen vrienden. Ondankbaar is ze. Laat los en denk aan jezelf. Makkelijk gezegd dan gedaan denk ik dan. Maar ze hebben gelijk.
  Sterkte allemaal.

  1. Anna

   Hi Henk,bedankt voor je schrijven,Ik ben nog niet zo ver in de herstelfase,ene moment zie ik in dat mijn ex een narcist is, en het andere moment twijfel ik weer.
   Voel wel meer rust nu er geen contact meer is,(heb dat zelf verbroken)
   toch ben ik bang dat ik niet sterk genoeg ben dat vol te houden.
   Het liefst zou ik willen dat er een pil bestaat die elke herinnering aan hem laat verdwijnen.
   Helaas die is er niet en zal ik zelf hierin moeten beseffen dat ik voor mezelf moet kiezen.
   Loslaten en loslaten zijn nu nog dubbel bij me,
   Iedereen veel sterkte en op naar een beter jaar.

 3. Nadine

  Hallo,
  Ik herken mijn eigen zus niet meer. We hadden een vrij goede band tot wanneer hij in haar leven is gekomen .
  Zij was eigenlijk ook altijd vrij dominant, stond graag in de belangstelling (eigenlijk ook een beetje narcistisch) en ik was maar haar kleine zus (ik ben 10j jonger). Nu heeft ze geen leven meer, alles draait rond hem, ze is gewoon haar identiteit kwijt. Ruzies, schelden, kwetsen, met iedereen ruzie zoeken die haar dierbaar is, alles verpesten, veel beloven maar niets doen, in de belangstelling staan, niets is goed, altijd negatief zijn, altijd commentaar, lokt ruzies uit en steekt het op een ander, weet nooit van iets enz .. Aan, uit, weer goed maken met veel drama. Hij smeekt op zijn knieën , weent (krokodilletranen) dat hij haar niet kwijt wil. En zij loopt er telkens weer in, precies of ze is er bang van.
  Twee maand geleden heeft hij ruzie gemaakt met mij (het volgende slachtoffer in de familie) en mijn zus blijft hem maar verdedigen. Ik voel me zo in de steek gelaten en verraden door haar . Ze zoekt geen contact meer (mag mss niet van hem). Hij wil (eist) dat ik mijn excuses aanbiedt maar ik weiger omdat ik helemaal niets gedaan heb en dat ergert hem enorm, denk dat hij gewoon razend is op mij. Ik hou mijn hart vast voor kerstavond, het gaat door bij mij thuis en via via heb ik vernomen dat ze gaan komen. Geen idee hoe ik het ga aanpakken en ben er echt ziek van maar ik ben wel van plan om mijn avond niet te laten verpesten door hun kinderachtig gedrag. Gelukkig komen er nog andere mensen die voor afleiding kunnen zorgen.

  1. FleurIrene

   Dank je wel voor je reactie Nadine,
   Narcisme in de familie is afschuwelijk: jullie allemaal zijn slachtoffers en dat is inclusief je zus! Narcisten manipuleren niet alleen hun directe slachtoffers (je zus) maar ook iedereen om haar heen: haar familie, haar vrienden, haar collega´s, haar sportmaatjes en enz. met als doel: dat ze er helemaal alleen voor komt te staan.
   Weet je iets af van manipulatie Nadine? Wat de narcist tegen jou zegt is anders dan dat de narcist tegen je zus vertelt: triangulatie is een narcistisch misbruiktechniek om ervoor te zorgen dat jij en je zus tegen elkaar worden uitgespeeld zodat zowel jij je ellendig voelt als je zus. Degene die geniet van de situatie is de narcist.
   Als de aandacht niet gericht is op de narcist en de narcist moet naar aangetrouwde familieleden toe, dan gaat het inderdaad heibels worden met Kerstavond. Vergeet de woorden ¨gezelligheid” en “vrede op aard” maar, de narcist gaat zich kinderachtig gedragen met diens gekmakend gedrag en het zal idd uitlopen op een enorme rel. Als je dacht dat het voor jou en je ouders een rottige kerstavond gaat worden, dan kan ik je alvast verklappen wat voor een kerstdagen het gaat worden voor je zus: die gaat namelijk “boeten” tijdens de overige kerstdagen, omdat de narcist “zo rot” behandeld is door jullie tijdens kerstavond. (Vanzelfsprekend behandelen jullie de narcist niet rot, maar maak dat iemand maar wijs die gek is en een stoornis heeft!) Als de narcist niet aanbeden wordt tijdens de kerstavond door zijn schoonfamilie, dan gaat je zus een helse kerst tegemoet!) Ik hoop van harte dat het uitsluitend om emotioneel misbruik gaat (negeren en de stiltebehandeling) en niet om fysiek geweld gaat, dat je zus te wachten staat. Uit angst voor “straf” heeft de narcist je zus geleerd om keurig in de pas te lopen, want anders…Ook vanwege de hersenpoeltechnieken die narcisten toepassen op het slachtoffer (je zus) en op de omgeving (jij en je familie) worden jullie allemaal tegen elkaar uitgespeeld en doet de narcist zich voor als “ik ben het onschuldige slachtoffer! Al die anderen doen het mij aan, zij zijn fout en zij zijn de schuldige!”
   Laat je zus alsjeblieft weten dat ze 24/7 welkom is bij je en dat de deur altijd wagenwijd open zal staan voor haar. Zodat ze ergens naar toe kan als ze in levensgevaar verkeerd of als de dreiging haar te veel wordt. Slachtoffer zijn van een narcist betekend dat je wereld per minuut kleiner en kleiner wordt en dat gaat vreten aan je. Als je bovendien met gaslighting te maken krijgt, gaat ze denken dat zij de gek is. Als ze zichzelf kwijt is, zelfvertrouwen naar de maan is en haar kleine zusje stoot haar af – exact wat de narcist wil – kan ze nergens naar toe. Ze is neergezet door de narcist als degene die “niet spoort” en geloof me, er zijn akelig veel volgelingen en hielenlikkers van de narcist die de narcist blindelings geloven en je zus zullen laten vallen als een baksteen. Het is afschuwelijk om niet gelooft te worden terwijl je in een hel leeft.

   Ik hoop dat ik je niet al te erg heb laten schrikken lieve Nadine, maar dit is wat narcisme doet met de slachtoffers en met de omgeving van de slachtoffers. Zorg dat je in gesprek komt met je zus met kerstavond en laat haar alsjeblieft weten dat je altijd aan haar kant staat en dat ze altijd bij je terechtkan. Misschien helpt het ook om je kennis over het narcisme te verdiepen, zodat je je zus bij kan staan. Als ze nog van de narcist houdt, is het niet altijd een slim idee om te roepen dat haar partner een narcist is, zeg liever dat je je enorm veel zorgen maakt over haar relatie en over haar oké? Heel veel sterkte lieve Nadine en ik hoop van harte dat je de kracht hebt om het verstandige en wijze kleine zusje van je grote zus te zijn.

   Wat je zus en jou mogelijk kan helpen is: de narcist houdt van niemand, niet van zichzelf maar ook niet van een ander. Dus ook niet van je zus. Hij zegt dat hij van haar houdt, maar zijn gedrag toont het tegenovergestelde. Als iemand van je houdt dan toon je dat ook met je gedrag. Narcisten trekken aan en stoten weer af, dat is ene typische techniek van de narcist om hun slachtoffers afhankelijk te maken van de gekte en ook waarom de slachtoffers (te lang) blijven: ze hopen dat de narcist ooit weer eens normaal kan doen en tot bezinning komt. Nee, narcisten stoten af en trekken aan omdat dat hun manier is om voedsel uit het slachtoffer te krijgen: het gekmakende gedrag is zo gek dat het slachtoffer wel hevig emotioneel moet reageren en dat is exact wat de narcist wil: drama´s en conflicten. Hoe meer hoe beter, want dat is het perfecte voedsel voor de narcist. Het ergste wat je een narcist kan aandoen is: negeren. Nergens op reageren. Dan druipen ze vroeg of laat af, aangezien narcisten niet kunnen bestaan of overleven zonder de aandacht van anderen.

   Hoovering is vervolgens een techniek van de narcist om je zus terug te halen: hij zuigt haar terug. Hij wil haar terug, niet omdat hij van haar houdt, nee, omdat hij de voeding van je zus niet KAN missen. Het gedrag van de narcist zal iedere keer erger en erger worden, want ondertussen is de narcist WOEST op je zus: hoe haalt ze het in haar hoofd om een narcist aan de kant te schuiven? Ziet ze dan niet hoe belangrijk, hoe goed, hoe knap, hoe (en vul maar in) hij is? En dat zal je zus gaan bezuren en dat gebeurt al na een paar dagen nadat het “goedgemaakt” is. Enfin, lang verhaal maar ik leef dan ook enorm met jullie allebei mee lieve Nadine en ik wens jou en je zus niets dan al het goeds van de hele wereld toe! Heel veel sterkte toegewenst!
   Met hartelijke groet, Fleur Irene

   1. FleurIrene

    Ach, ik vergeet het artikel over Triangulatie te vermelden, wat er nu tussen jou en je zus gebeurt, dankzij de narcist.
    Nogmaals, heel veel sterkte toegewenst en met hartelijke groet, fleur Irene

 4. Nadine

  Dag Fleur Irene, bedankt voor uw reactie. Hetgeen ik al dacht en weet heb jij nog eens bevestigd. Ik heb mijn zus 2 maand geleden al gezegd dat er tussen ons niets gaat veranderen en dat ik helemaal niet kwaad ben maar dat het contact tussen hem en mij heel beperkt zal zijn. Hij is nog steeds welkom en ik zal hem ook met respect behandelen als hij dat ook doet (maar ik vrees ervoor). Ik heb haar ook gevraagd waarom ze hem blijft verdedigen en liegen , kon ze mij geen antwoord op geven.Toen heeft ze mij mij eens goed vastgenomen (doet ze anders nooit) en gezegd dat er niets of niemand tussen ons mag komen. Ik heb gezegd dat dat helemaal mijn bedoeling niet is.
  Ik heb haar daarna nog een keer of 3 een berichtje gestuurd maar zij antwoordde er telkens negatief op. Zo triest.
  Hopelijk ziet mijn zus ooit eens in wat voor iemand hij is en neemt ze de beslissing om de relatie stop te zetten. We zien wel hoe het allemaal verder verloopt.

  1. FleurIrene

   Ach lieve Nadine, wat een fijne zus ben jij!Zo mooi om je laatste bericht te lezen! Houd vol meisje, het is ook voor jou moeilijk! Besef alsjeblieft dat veel slachtoffers van narcisme (veel te lang) blijven bij de narcist omdat ze uit angst niet weg durven en vanwege manipulatietechnieken denken dat ze het toch niet waard zijn om een gelukkig leven te hebben. Ik wil jou en je zus heel veel succes en sterkte toewensen! Groetjes en veel liefs, Fleur Irene

 5. Geert

  En dan denk je als hooggevoelige man

  wat doet ze nou ???
  Ik zie het niet goed want ik laat haar toch net iets heel moois zien
  maar je ziet t wel goed …en dan komt ze
  met woorden woorden en nog meer woorden en nog meer nog mooiere …woorden
  maar daden …….nee niets van dat al
  en dan denk je
  ik hoor t niet goed én ik zie t niet goed
  en dan komt ze weer ….met mixed up gevoelens en verdraaide werkelijkheden
  én woorden én zichtsbedrog en dan denk je, zie je en hoor je en dan voel je ineens …helemaal niets meer
  en word alles een grote warboel in je hoofd
  en dan komt ze nog n keer …..: ((((
  en zo gaat t maar door en door
  en jij de wanhoop nabij , snijd je letterlijk in je arm om er maar zeker van te zijn dat je het goed ….voelt

  N jaar gehuild , elke dag , en alleen maar bloemen geschilderd elke dag
  elke dag weer en nog meer gehuild en nog … na n jaar … nog dagelijks wel n keer
  maar ze is weg … gelukkig …. net als al mijn zogenaamde vrienden ….allemaal …weg
  ook in haar web van manipulatieve leugens verstrikt
  mijn god … maar zelfs die , welke god dan ook …was er niet

  maar ik sta nog , maar wel onder de littekens ,
  de onzichtbare t diepst , die heel snel open gaan
  en ik zie mezelf nu weer iets rechter op gaan staan
  …. weer n beetje iig …
  gelukkig

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu De drie fases van het narcisme, ben jij jezelf kwijt geraakt binnen je relatie, of heb je te maken met een narcist?
De drie fases van het narcisme, ben jij jezelf kwijt geraakt binnen je relatie, of heb je te maken met een narcist?