Crisis? Rottijd met je narcist? Troost en het helingsproces: heel jezelf! Deel 2
Crisis? Rottijd met je narcist? Troost en het helingsproces: heel jezelf! Deel 2

Crisis? Rottijd met je narcist? Troost en het helingsproces: heel jezelf! Deel 2

Wat helpt je om de rottijd met je narcist te overwinnen? Enkele lees tips die helpen. Lees ook het eerste deel waar enkele toepassingen van het helingsproces besproken worden.

Lees ook: Crisis? Rottijd met je narcist? Troost en het helingsproces: heel jezelf deel 1

Het eerste deel gaat vooral als je in crisis bent met je narcist rond Kerst, bijvoorbeeld doordat jullie in een scheiding zitten en je kan wel wat steun gebruiken.


Maak Jezelf Sterk en Krachtig!

De combinatie: hoogsensitief zijn en samenleven met een narcist, zorgt ervoor dat jij uit balans raakt. Je energieniveau is gedaald, je voelt je onbegrepen dankzij je hoogsensitiviteit en je voelt je niet geliefd dankzij narcist. Terwijl je hoogsensitiviteit een geschenk is: het is een kracht, niet een zwakte! Opbloeien en nare tijden het hoofd bieden doe je door jezelf als hooggevoelig persoon jezelf sterker en krachtiger te maken.

Lees ook: Maak jezelf sterk en krachtig, speciaal voor hoogsensitieve personen.

Aarden om je stress en spanningen los te laten

Behalve dat het belangrijk is om sterker en krachtiger te worden als je in een rottijd bent beland met je narcist, is het ook belangrijk om te aarden. Vooral als je een hoogsensitief persoon bent, is aarden van essentieel belang om alle stress en spanningen te verminderen.

Lees ook: Aarden om je stress en spanningen los te laten

Hoogsensitief en het zesde zintuig: je intuïtie

Als hoogsensitief persoon heb je een goed ontwikkeld intuïtie. Vermoedelijk heb je tijdens je relatie met je narcist iedere keer enorm getwijfeld als je narcist tegen je riep dat je gek was. Of niet spoorde. Intuïtief “voelde” je aan, dat wat je narcist je probeerde wijs te maken niet “waar” was. 

Het was mijn intuïtie die er voor zorgde dat ik niet gek werd. Ik “wist” namelijk dat wat mijn narcist me vertelde niet klopte. Wat er wel allemaal aan de hand was, dat wist ik toen nog niet. Over het narcisme had ik toen nog geen weet en ik wist toendertijd ook niet dat ik een hoogsensitief persoon was.

Het zesde zintuig is een ander woord voor intuïtie. Het is je innerlijke stem die tegen je spreekt d.m.v. een buikgevoel of een ingeving en gebeurd geheel onbewust. Op een verborgen manier is je zesde zintuig altijd aanwezig. Het geeft je adviezen en is je innerlijke kracht. 

En ergens kan je je zesde zintuig ook zien als een heel bijzonder overlevingssysteem: onbewust waarschuwt het ons voor dreigend gevaar. Je intuïtie is je innerlijke wijsheid. 

Je intuïtie gebruiken tijdens crisismomenten en rottijden rondom je narcist helpt je de juiste weg op te gaan. Lees het artikel over intuïtie om te begrijpen en te leren hoe en op welke manier jij het beste je intuïtie kan ontwikkelen en gebruiken.

Lees ook: Intuïtie, hoogsensitief en het zesde zintuig

Lees ook: Hoogsensitief? HSP? Beter leren omgaan met je hoogsensitiviteit, tips

Meditatie, goed om je intuïtie beter te ontwikkelen en goed om blokkades die je narcist veroorzaakt heeft te verminderen

Tijd voor jezelf nemen is belangrijk als je in een crisissituatie of rottijd bent beland. Bewust de tijd nemen voor jezelf is heel belangrijk als jij je gevangen voelt rond de situatie met je narcist. Meditatie is hierin een waar geschenk voor iedereen die hoogsensitief is. Het brengt je namelijk weer in contact met je levensenergie. Het maakt een diepe verbinding met ons hart en met onze ziel.

In het onderstaande artikel tref je een meditatie aan speciaal voor hoogsensitieve personen die in een crisissituatie of rottijd zijn beland met hun narcist. Dankzij deze meditatie laat jij je levensenergie weer stromen.

Lees ook: Meditatie: HSP en energie, kan een narcist voor blokkades zorgen en hoe los je dat op?

Crisissituatie of rottijd met je narcist? Waar ben je bang voor?

Ondanks vele nare crisissituaties en rottijden met hun narcist, blijven veel slachtoffers en prooien van het narcisme toch bij hun narcist. Bang zijn voor veranderingen, weerhoud veel slachtoffers van het narcisme om te scheiden van hun narcist. Waarom is de mens bang voor veranderingen? En wat is het precies wat ons weerhoudt om gelukkig te worden? 

Dat lees je allemaal in het volgende artikel:

Narcisme, scheiden of blijven, waarom is de mens bang voor veranderingen in hun leven?

Wraak nemen op je narcist, hoe doe je dat?

Het leven met een narcist is onrechtvaardig en dat er velen zinnen op wraak tijdens crisissituaties en rottijd, is een logisch gevolg van alle opgekropte boosheid, frustraties, verdriet en pijn die je al die tijd bij je gedragen hebt.

In al die jaren dat ik met het narcisme bezig ben, heb ik er eigenlijk nooit eerder echt aandacht aan het onderwerp “wraak nemen op je narcist,” besteed. Als hoogsensitief persoon staat het woordje: “wraak” me behoorlijk tegen, maar als ex-prooi en als ex-slachtoffer van narcistische mishandelingen begrijp ik heel goed waar de behoefte tot wraak vandaan komt. (Overigens, voor alle duidelijkheid: je bent geen slachtoffer, je bent tot slachtoffer gemaakt!)

Er is een goede manier van wraak nemen en een verkeerde manier van wraak nemen op je narcist. Onthoud alsjeblieft voor je eigen bestwil en dat van je kinderen: de juiste manier van wraak nemen op je narcist is door je narcist een koekje van eigen deeg te geven. In plaats van al je boosheid te richten op je narcist, is het beter om al die energie te gebruiken in iets wat daadwerkelijk werkt: jij wordt er beter van en je voelt voldoening en opluchting.

Toen ik het bericht plaatste op facebook kreeg ik onder andere het commentaar dat wraak nemen op je narcist anders is als je met kinderen te maken hebt. Voor alle duidelijkheid: ik ben moeder en mijn kind heeft een (verborgen) narcistische vader. Wil je meer weten over hoe je meesterlijk wraak kan nemen op je narcist via zes stappen? Lees dan het volgende artikel:

Meesterlijk wraak nemen op je narcist, hoe doe je dat?

Hoe leer jij je kind met een narcistische ouder omgaan met het narcisme?

Nu we het toch over kinderen hebben, ook kinderen ervaren crisismomenten en rottijden met hun narcistische ouder. Enig idee hoeveel kinderen met een narcistische ouder opgroeien met het idee dat ze: “niet goed genoeg” zijn? 

Hoeveel kinderen er dagelijks met manipulatie en chantage te maken hebben? Met emotionele verwaarlozing? Weet je wat het is om een “rolmodel” te zijn voor je kind terwijl de andere ouder narcistisch is? Weet je hoe je je kind de eerste principes van manipulatie bij brengt zodat het kind leert wat manipulatie en chantage is zodat je kind manipulatie tijdig kan herkennen?

Het is een ontzettend lastig onderwerp, immers: je worstelt met de narcist, je worstelt met je hoogsensitiviteit en je moet vervolgens het ook nog eens opbrengen om je kind zoveel mogelijk in veilig vaarwater te brengen. Een hele opgave, vooral als je met een crisissituatie en rottijd te maken hebt!

Lees ook: Hoe leer je je kind met een narcistische ouder omgaan met het narcisme?

Lees ook: Dochter van een narcistische moeder, heb jij een verborgen narcist als moeder?

Ben je het gedrag van je narcist beu?

Er komt een dag dat je het gedrag van je narcist beu bent. Je wil weg, je wil de narcist verlaten of van hem scheiden. Begrijpelijk, maar nu moet je oppassen:

Narcisten zijn onberekenbaar en onbetrouwbaar. Afhankelijk met welk type narcist je te maken hebt, kan het nieuws, dat je van je narcist wil gaan scheiden, ervoor zorgen dat je narcist zich ontpopt tot een griezelige duivelse engnek, die niet rust totdat jij en de kinderen kapot gemaakt zijn. Als de narcist jou niet krijgen kan, dan niemand. Scheiden is voor een narcist gezichtsverlies.

Ze hebben jou altijd gezien als iets laags. Ze hebben je altijd behandelt als iets laags. Ze hebben zichzelf altijd gezien en beschouwd als een grote God, onbereikbaar voor het simpele en lage volk. Ze minachten het simpele en lage volk. 

Als jij aangeeft dat je van je narcist wil gaan scheiden, willen ze slechts 1 ding: je vernietigen. (Overigens: ook als de narcist degene is geweest die aangaf van je te willen scheiden, dan nog wil hij je kapot maken en vernietigen!) Jullie zijn nu in de laatste fase van de relatie aangekomen: de vernietigingsfase.

Er zijn drie levens belangrijke regels waar jij je aan moet houden als je van plan bent je narcist te verlaten! Die drie regels tref je aan in het volgende artikel: Onvoorbereid scheiden van je narcist, waarom je dat nooit moet doen!

Echtscheiding met een narcist, na iedere vakantie is er een piek

Het is opvallend hoeveel echtscheidingen aangevraagd worden na vakantietijd. Tijdens de vakantie zit je op elkaars lip en is het extra opvallend hoe onmogelijk lastig het gedrag van je narcist wel niet is! Het is tijdens de vakantie dat je als partner van een narcist denkt: ”En nu is het genoeg! Ik ben dat narcistische gedrag zo beu!” 

Vrijwel iedereen die onvoorbereid is gaan scheiden van een narcist zegt achteraf spijt te hebben de zaken niet beter geregeld te hebben. Zodra de narcist doorheeft dat je wil scheiden, ontpopt de narcist zich tot een persoon die alles tegenwerkt. Afspraken maken met iemand die niet wil meewerken is bijzonder moeizaam en frustrerend. Kostbare jaren gaan voorbij en dan nog is er niets geregeld.

Lees ook: Echtscheidingen met narcisten. Waarom er na de vakantie een piek is in het aantal scheidingen met narcisten.


Afbeelding van Peggy Choucair via Pixabay 

Heb je genoeg van het narcisme en wil je niet verder beschadigd raken? Ben je het zat dat je constant aan jezelf twijfelt en het gevoel dat je gek gemaakt wordt door een gek? Heb je er genoeg van dat je iedere keer opnieuw over je eigen grens heen gaat? Klap je dicht of bevries je op cruciale momenten? Heb je behoefte aan fantastische oefeningen die je helpen je patronen te doorbreken, kwaadaardige boodschappen van narcisten uit je systeem te halen, je eigenwaarde en zelfvertrouwen te verbeteren en hoe je opgekropte emoties verwerkt, die onverwerkt nare lichamelijke klachten veroorzaken?

En ben je bereid om ACTIEF aan de slag te gaan met de geweldige oefeningen die in het unieke e-book: Het Helingsproces staan, zodat je proces om te helen succesvol van start gaan en een hoge slagingskans heeft om zeer goede resultaten te halen?

Ben je echter getraumatiseerd door een narcist? Om daadwerkelijk in staat te zijn om te helen en te herstellen van narcisme, moet je als HSP je chronisch overbelaste zenuwstelsel kalmeren en tot rust brengen, het liefst op een holistische wijze. Om resultaten te behalen is een goede voorbereiding op je heling noodzakelijk, daarom krijg je ook het e-book: “Als helen van narcisme niet werkt, het geheim van een noodzakelijke voorbereiding op je heling,” bij je aankoop van het e-book: Het Helingsproces.

Wanneer begin jij met je eigen persoonlijke Helingproces?


Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en (mentale) gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Je bekijkt nu Crisis? Rottijd met je narcist? Troost en het helingsproces: heel jezelf! Deel 2
Crisis? Rottijd met je narcist? Troost en het helingsproces: heel jezelf! Deel 2