Crisis? Rottijd met je narcist? Troost en het helingsproces: heel jezelf! Deel 1
Crisis? Rottijd met je narcist? Troost en het helingsproces: heel jezelf! Deel 1

Crisis? Rottijd met je narcist? Troost en het helingsproces: heel jezelf! Deel 1

Al jarenlang ontvang ik heel veel mails van slachtoffers en prooien van narcisten. De ene is hartverscheurend, de ander is ronduit beroerd en het grijpt me iedere keer weer aan hoe narcisten het voor elkaar krijgen hun naasten zo te kwellen.

Er is echter 1 mail die me altijd bij is gebleven. Die was afkomstig van een kind. Een kind wiens ouders allebei narcistisch zijn. Ondanks de afschuwelijke ellende die het kind beschreef in zijn mail, klonk het zo volwassen en de hulpvraag heel indringend. Dit kind wilde niet meer thuis wonen en zijn hartenwens was om weg te lopen van huis met zijn hond. Kan je het je voorstellen? Een kind dat niet meer thuis bij zijn ouders wil wonen? Niet uit baldadigheid, maar simpelweg omdat de kleine alle ellende thuis spuugzat was? Dat de kleine liever buiten in de kou sliep dan thuis in zijn eigen bedje? Gehuild heb ik om die mail en ik denk bijna dagelijks aan hem, hoe zou het leven er nu uit zien voor hem? Arm ding!

Maar ook volwassenen worstelen dagelijks met hun (verborgen) narcist.

Laatst kreeg ik een andere mail en de vraag was simpel: of ik handvatten had voor de rottijd waarin ze nu zat. Het is bijna Kerst en ze zit in een afschuwelijke scheiding met haar narcist.

Hoe ga je om met een crisis en/of rottijd met je narcist? Wat kan je helpen?

Ik ga een poging wagen:

Als hoogsensitief persoon ben je graag en veel alleen. Ik ben graag alleen en ik vermaak me prima alleen! Ik heb geen last van eenzaamheid. Maar tijdens een crisis moet je wel uitkijken dat je niet gaat leven als een kluizenaar. 

Sociale contacten met lieve en fijne vrienden die altijd hartelijk op je reageren en bij wie jij je op je gemak voelt, is iets wat je in deze periode heel hard nodig hebt! 

Zorg dat je een balans vindt tussen vaak en veel thuis zijn, jezelf in stilte opladen in een prikkelarme omgeving en je omringen met fijne en lieve vrienden. Fijne en lieve vrienden die je energie geven en bij wie je mag zijn zoals je bent.

Jezelf terugtrekken is in deze periode heel normaal, je hebt veel om over na te denken. Trek regelmatig je wandelschoenen aan en trek de natuur in en maak een heerlijke wandeling! Dat doet je goed, echt goed! Dat is pure voedsel voor je ziel en je knapt er enorm van op! 

Lees ook: Natuur een weldaad voor HSP en hoogsensitieve personen, de voordelen

Als je een hond hebt en een aantal goede vrienden die ook honden hebben, is het een goed idee om regelmatig met deze vrienden in het bos af te spreken. 

Lees ook: HSP en huisdieren

Ook zal het voor de kinderen enorm goed zijn als je ze regelmatig meeneemt de natuur in. Lekker ravotten met zijn allen in het bos is behalve puur genieten ook een heerlijk moment om alle opgebouwde spanning te ontladen. Het zal jullie allemaal enorm goed doen.

Lees ook: overprikkeling verminderen door gezonde voeding

Helingsproces: heel jezelf!

Stop ermee jezelf weg te geven aan mensen die je niet eens waarderen!

Een volgende belangrijke stap is dat je gaat werken aan eigenliefde. Een eerste belangrijke stap in deze is dat jij jezelf leert te accepteren als hoogsensitief persoon. Je bent uniek en je bezit zeer unieke talenten. Door vaker de natuur in te trekken, goed voor jezelf te zorgen door veel groente te eten en veel water te drinken, door vaker met je handen in de aarde te wroeten, maak je zowel contact met de aarde als met je diepste zelf. Ontspanning is hierin erg belangrijk. Vaker naar muziek luisteren die je ziel beroeren, een mooi boek lezen, vaker de stilte opzoeken, vaker mediteren zijn allemaal hulpmiddelen die je naar jezelf brengen. Naar je ware zelf. Hoe dichterbij je bij je ware zelf komt, hoe meer je liefde voor jezelf zich zal ontplooien en opbloeien.

Een volgende stap is vaker luisteren naar je intuïtie. Al die ingevingen of buikgevoelens zijn waarschuwingen die je iets willen vertellen. Als hoogsensitief persoon is je intuïtie sterk ontwikkeld. Maak er ook gebruik van! Als je alle hulpmiddelen inzet van de vorige stap en je bent dichter bij je ware zelf gekomen, komt ook je intuïtie meer tot leven. Door de signalen die je intuïtie je geeft, ben je beter in staat om voor jezelf op te komen, omdat je beter aanvoelt wat goed voor je is en wat niet goed voor je is. Hierdoor ben je in staat om veel meer harmonie in je leven te brengen.

Lees ook: Het helingsproces, helen van narcistische, destructieve en ongezonde relaties.

Zelf helen en herstellen van het narcisme: het begin van je helingsproces

Helen en herstellen van het narcisme gaat in verschillende lagen van je leven gebeuren. Het is als een spiraalvorm, als je eenmaal de eerste stap gezet hebt, stap je in het zelfhelend proces en neem je iedere keer een stapje de goede kant op. 

Het grote verschil hierin is, dat het afhankelijk is of jij de relatie verbroken hebt en bent weggegaan of dat de narcist jou op een nare manier heeft verlaten. De Kerstdagen gebruiken veel narcisten om hun partners te verlaten, vaak tot grote verbazing en verrassing van de partners zelf. Als je als ex partner nog van je narcist houdt, is helen een lastige opgave. Geen onmogelijke opgave, maar lastiger dan bij een partner die zelf gebroken heeft met de narcist, domweg omdat de koek op was en het egoïsme en het kwaadaardige gedrag van de narcist alle liefde heeft vernietigd.

Persoonlijk geloof ik sterk in “levenslessen die we allemaal moeten doormaken om van de ervaring te leren en dus te groeien als mens.” Ik geloof dat het narcisme niets voor niets op ons pad komt, het gaat om levenslessen die we moeten leren. Zodra we gaan groeien door de ervaring, die we doorgemaakt hebben met de narcist, hebben we de levensles succesvol doorgestaan. 

Het is niet zo maar dat je een narcist uitgekozen hebt als partner. De narcist lijkt qua gedrag op een ouder van je, of misschien wel op allebei je ouders. Een narcistische omgeving voelt als “thuis” voor je. En thuis, toen je jong was, was de wil van de narcistische ouder wet. En daar had je maar naar te schikken. Je moest je mond houden. Je wist, dat zodra jij je eigen mening gaf thuis, dat dat tot enorme conflicten leidde.

Rationeel weten is dat je heel goed weet dat alle nare gebeurtenissen die je met je narcist had, niet jouw schuld of fout zijn. Je weet dat het allemaal niet jouw schuld of jouw fout was.

Emotioneel weten is dat er een knagende onzekerheid en soms zelfs een schuldgevoel aan kleeft: ondanks dat je weet dat het allemaal niet jouw schuld en niet jouw fout was, heeft de narcist dag in, dag uit, jaar in, jaar uit, tegen je lopen schreeuwen dat het wel jouw schuld en wel jouw fout was. Dat is er bij je ingeramd door je narcist. Misschien ben je het zelfs wel gaan geloven wat je narcist je allemaal wijsmaakte. Op emotioneel niveau ben je nog lang niet overtuigd van het rationeel weten. Er blijft iets knagen, met dank aan de narcist.

Verwerk de pijn, ellende en teleurstelling 

Het verdriet rond crisissituaties en rottijden met je narcist kan een enorme impact op je hebben. Meer zelfs dan je ooit vermoedde. Deze gevoelens kunnen het helingsproces vertragen, dus ik besteed graag even aandacht aan de periode rondom de scheiding.

Scheiden  en het hele proces rondom scheiding, kan je zien als het beklimmen van een berg. Een zeer steile en super hoge berg. De ene dag ben je in staat om flink omhoog te klimmen terwijl een dag later je een enorm stuk naar beneden glijdt. Scheiden is hard werken en het is een proces waar je doorheen moet. Helaas kan je het proces niet versnellen, hoe graag je dat ook zou willen, alle stappen van de berg moet je volgen en moet je rekening houden met enkele uitglijders. 

Gemiddeld is het eerste jaar het ergst, pijnlijk en het zwaarst. Gemiddeld duurt het verdriet zo’n drie jaar en vijf jaar na de scheiding voelen vooral vrouwen zich significant beter en gelukkiger.

Scheiden gaat gepaard met het verlies van vrienden, meer eenzaamheid, met schuldgevoelens, met rouw, met woede en uiteindelijk met loslaten. Aan de andere kant, samen zijn met een narcist was een zeer eenzame periode dan de periode na de scheiding.

Sommigen hebben veel steun nodig van hun vrienden rondom de scheiding, anderen trekken zich liever stilletjes terug in een prikkelarme omgeving om hun wonden te likken. 

Als de narcist van je wenste te scheiden kan je te maken krijgen met woede en met gevoelens dat je afgewezen bent, als jij degene was die wenste te scheiden, kan je te maken hebben met schuldgevoelens. Voor allebei de scenario’s geldt: jullie moeten allebei dezelfde berg op.

Woede en rouw

Stappen die enorm belangrijk zijn rondom de scheiding zijn woede en rouw. Woest ben je (geweest) op je narcist! Rouwen om je rottige relatie die nooit liefdevol was, ondanks alle valse beloftes dat jij de ware was voor je narcist, kost je veel energie. Rouw en verdriet kosten je heel veel energie, terwijl woede je energie geeft. Woede kan zelfs zo overweldigend zijn dat je jezelf niet eens meer herkent!

Zowel rouwen, verdriet als woede zijn pijnlijke en negatieve gevoelens. De pijn, ellende en de teleurstelling van de scheiding kan je pas goed verwerken als je al deze pijnlijke en negatieve gevoelens van je scheiding, zoals verdriet, rouw en woede, goed voelden, doorvoelen en doormaakte in plaats van wegstoppen of zelfs tegen vechten. Met compassie en met mildheid en op een liefdevolle manier moet je met deze pijnlijke en negatieve gevoelens omgaan zoals beschreven staat in de eerste “Actief aan het werk.” (Actief aan het werk gaan met je helingsproces is terug te vinden in het nieuwste ebook: “Helingsproces, heel jezelf na narcisme.” Vanaf 2020 verkrijgbaar in de shop van de HSP en de NARCIST website.)

Neem al deze gevoelens serieus en stop ze niet weg. Ze laten ons iets zien dat er iets niet goed zit: te lang hebben we ons aan iets vastgeklampt dat niet goed voor ons was. Iedere relatie met een narcist, is een ongezonde, giftige en destructieve relatie. Relationeel wisten we wel dat onze narcist niet goed voor ons was, rationeel wisten we wel dat alles wat er toen tussen jou en de narcist afspeelde niet jouw schuld was, maar nu moet je het op emotioneel gebied accepteren. Op een niet geforceerde manier. Op een rustige en kalme manier. Heet al die gevoelens welkom. Voel wat die gevoelens bij je teweeg brengen en welke lichamelijke sensaties het bij je oproept. Omarm het. Liefdevol en met mildheid en met de grootste compassie die je maar in je hebt.

Een signaal dat je nog teveel bezig bent met je scheiding, je scheiding nog niet goed verwerkt hebt en alle pijnlijke gevoelens nog niet op orde hebt, is dat je nog veel over je ex praat. Dat is een signaal dat je er nog te veel mee bezig bent. Het kan om “vastklampen” gaan, omdat je jarenlang samen bent geweest met de narcist en je er plotseling alleen voor staat. Verwerken houdt ook in dat je de ellendeling loslaat. Loslaten zodat de ellendeling geen grip meer op je heeft. Loslaten zodat de ellendeling niet langer al je energie kost.

Loslaten is overigens een lastige stap en bevindt zich hoog op de berg. Beseffen dat het tijd is om los te laten is een goede stap omhoog op de berg.

Compassie

Zodra je met compassie begint te werken aan alle pijnlijke en negatieve gevoelens rondom de scheiding, ga je je langzaamaan wat beter voelen. Je voelt opluchting. Hierdoor voel je ook dat je energie begint toe te nemen. Vooral als je daarnaast ook goed voor jezelf zorgt. Je gevoel van eigenwaarde kan weer gaan groeien en je bent toe aan nieuwe veranderingen, veranderingen die je leven beter en waardevoller maken.

Begrijpen dat het de narcist was met zijn kwaadaardigheid en met zijn onvoorstelbare egoïsme, die jullie relatie om zeep heeft geholpen, is belangrijk voor het proces om te weten waarom jullie huwelijk gestrand is. Narcisme is niets anders dan dat het relaties vernietigd. Alle relaties. 

Actief aan het werk gaan met je helingsproces is terug te vinden in het nieuwste ebook: “Helingsproces, heel jezelf na narcisme.” Vanaf 2020 verkrijgbaar in de shop van de HSP en de NARCIST website. Het ebook het helingsproces is nu beschikbaar met een unieke gratis bonus: toegang krijgen tot de gehiem en besloten facebookgroep van HSP en de NARCIST het helingsporces.

PS: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik naar de narcist als een “hij” en naar de HSP er of hoogsensitief persoon als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat HSP ers of hoogsensitieve personen altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat hoogsensitieve mannen met een vrouwelijke narcist als partner!

Lees ook: Crisis? Rottijd met je narcist? Troost en het helingsproces: heel jezelf! Deel 2

Nieuw hier? Weet je niet waar of hoe te beginnen?

Ontvang 3 ebooks GRATIS bij je inschrijving!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis:

Het ontsnappingsplan”, als je wil ontsnappen aan je narcist. Ideaal als je het gevoel hebt geen kant op te kunnen, als je alles kwijt bent en niets meer te verliezen hebt,

Meer energie nodig,” als je wil winnen van een narcist moet je over vitale energie beschikken! Ideaal als je energieniveau laag is en jij je uitgeput, moe, overweldigd en overprikkeld bent en je meer energie nodig hebt om de nare situatie in je leven te veranderen,

Stappenplan narcist verlaten,” hoe je in 7 stappen je narcist verlaat! Ideaal als je wil ontdekken hoe jij je narcist kan verlaten en welke stappen daarvoor nodig zijn.

Behalve de 3 gratis ebooks ontvang je ook gratis tips, adviezen over het narcisme, over je hooggevoeligheid en over het helingsproces. Je gegevens zijn veilig bij mij en inschrijven is geheel gratis en uitschrijven kan wanneer je maar wenst! Iedereen (m/v) is van harte welkom!

Met hartelijke groet, Coach Fleur Irene

Afbeelding van Peggy Choucair via Pixabay 

Copyright © Coach Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Je mag artikelen of delen hieruit elders publiceren, maar alleen met vermelding van het copyright en de naam van de “HSP en de NARCIST” website. 


Please follow and like us:
Crisis? Rottijd met je narcist? Troost en het helingsproces: heel jezelf! Deel 1
Crisis? Rottijd met je narcist? Troost en het helingsproces: heel jezelf! Deel 1
Sluit Menu
×

Winkelmand