Crisis? Rottijd met je narcist? Troost en het helingsproces: heel jezelf! Deel 1
Crisis? Rottijd met je narcist? Troost en het helingsproces: heel jezelf! Deel 1

Crisis? Rottijd met je narcist? Troost en het helingsproces: heel jezelf! Deel 1

Al jarenlang ontvang ik heel veel mails van slachtoffers en prooien van narcisten. De ene is hartverscheurend, de ander is ronduit beroerd, weer een andere mail is traumatisch en ronduit schokkend om te lezen! Het grijpt me iedere keer weer aan hoe narcisten het voor elkaar krijgen hun naasten zo te kwellen. Maar ook dat mensen die mij niet kennen zo eerlijk en open durven zijn en mij tot in details schrijven over hun leven met hun narcist. Het effect van narcisme gaat diep!

Effect van narcisme: kind wil niet thuis wonen bij zijn narcistische ouders en wil weglopen van huis samen met zijn hond…

Er is echter 1 mail die me altijd bij is gebleven. Die was afkomstig van een kind. Een kind wiens ouders allebei narcistisch zijn. Ondanks de afschuwelijke ellende die het kind beschreef in zijn mail, klonk het zo volwassen en de hulpvraag heel indringend. Dit kind wilde niet meer thuis wonen en zijn hartenwens was om weg te lopen van huis met zijn hond. Kan je het je voorstellen? Een kind dat niet meer thuis bij zijn ouders wil wonen? Niet uit baldadigheid, maar simpelweg omdat de kleine alle ellende thuis spuugzat was? Dat de kleine liever buiten in de kou sliep dan thuis in zijn eigen bedje? Gehuild heb ik om die mail en ik denk bijna dagelijks aan hem, hoe zou het leven er nu uit zien voor hem? Arm ding!

Maar ook volwassenen worstelen dagelijks met hun (verborgen) narcist.

Het effect van narcisme rond Kerst

Laatst kreeg ik een andere mail en de vraag was simpel: of ik handvatten had voor de rottijd waarin ze nu zat. Het is bijna Kerst en ze zit in een afschuwelijke scheiding met haar narcist. Hoe ga je om met de narcist als je door hem of haar in een crisis bent beland?

Hoe ga je om met de narcist als je relatie met de narcist in de laatste fase, de vernietigingsfase, bent beland?

Hoe ga je om met de narcist als je relatie met de narcist in de laatste fase, de vernietigingsfase, bent beland?

Het is typisch narcistisch: geen rekening houden met de feestdagen, met je verjaardag of dat het Kerst is. Sterker nog: ik verdenk narcisten ervan dat ze juist rond deze tijd je trakteren op zijn gekmakende gedrag.

In het e-book: Herken de narcist, leg ik je uit welke fases er zijn als je een relatie hebt met een narcist en wat het betekent als je in de laatste fase, de vernietigingsfase, met je narcist bent beland.

Hoe ga je om met een crisis en/of rottijd met je narcist? Wat kan je helpen?

Ik ga een poging wagen:

Als hoogsensitief persoon, als HSP, HSE en als gevoelsmens, ben je graag en veel alleen. (Behalve de extraverten onder ons: die hebben meer aanspraak nodig dan de introverte HSP en HSE!) Ik ben graag alleen en ik vermaak me prima alleen! Ik heb geen last van eenzaamheid. Maar tijdens een crisis moet je wel uitkijken dat je niet gaat leven als een kluizenaar. 

Sociale contacten met lieve en fijne vrienden of met gelijkgestemden, die altijd hartelijk en oprecht op je reageren en bij wie jij je op je gemak voelt, is iets wat je in deze periode heel hard nodig hebt! 

Zorg dat je een balans vindt tussen vaak en veel thuis zijn, jezelf in stilte opladen in een prikkelarme omgeving en je omringen met fijne en lieve vrienden. Fijne en lieve vrienden die je energie geven en bij wie je mag zijn zoals je bent.

Wat echt helpt? Trek je wandelschoenen aan!

Jezelf terugtrekken is in deze periode heel normaal, je hebt veel om over na te denken. De winter is het seizoen om je terug te trekken. Trek regelmatig je wandelschoenen aan en trek de natuur in en maak een heerlijke wandeling! Dat doet je goed, echt goed! Dat is pure voedsel voor je ziel en je knapt er enorm van op! Bovendien is de kans groot dat je een gelijkgestemden in de natuur of in het bos tegenkomt. Een vriendelijke glimlach of een kort praatje kan net het verschil maken tussen een rotdag en een geweldige dag!

Lees ook: Natuur een weldaad voor HSP en hoogsensitieve personen, de voordelen

Als je een hond hebt en een aantal goede vrienden die ook honden hebben, is het een goed idee om regelmatig met deze vrienden in het bos af te spreken. 

Lees ook: HSP en huisdieren

Ook zal het voor de (jonge) kinderen enorm goed zijn als je ze regelmatig meeneemt de natuur in. Lekker ravotten met zijn allen in het bos is behalve puur genieten ook een heerlijk moment om alle opgebouwde spanning te ontladen. Het zal jullie allemaal enorm goed doen. Het zal het verschil zijn tussen een rotdag en een zeer geslaagde dag!

Lees ook: overprikkeling verminderen door gezonde voeding

Helingsproces: heel jezelf!

Stop ermee jezelf weg te geven aan mensen die je niet eens waarderen! (Makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het!) Dus hoe doen we dat en waar beginnen we mee? Kleine stapjes en de eerste stapjes zijn is dat je gaat beginnen naar jezelf te luisteren.

Belangrijk hierin is dat je gaat werken aan eigenliefde. Een eerste belangrijke stap in deze is dat jij jezelf leert te accepteren als hoogsensitief persoon. Je bent uniek en je bezit zeer unieke talenten. Door vaker de natuur in te trekken, goed voor jezelf te zorgen door veel groente te eten en veel water te drinken, door vaker met je handen in de aarde te wroeten, maak je zowel contact met de aarde als met je diepste zelf. Ontspanning is hierin erg belangrijk. Vaker naar muziek luisteren die je ziel beroeren, een mooi boek lezen, vaker de stilte opzoeken, vaker naar een museum gaan, vaker kunst bekijken, vaker mediteren en vaker wandelmeditaties zijn allemaal hulpmiddelen die je naar jezelf brengen. Naar je ware zelf. Durf te luisteren naar jezelf. Wat “hoor” je als je in de natuur bent met jezelf? Wat “hoor” je als je in een museum staat te genieten van alle kunstschatten om je heen? Wat “hoor” je als je met je handen in de aarde wroet? Wat “hoor” je als je dat prachtige boek leest? Hoe dichter bij je bij je ware zelf komt, hoe meer je liefde voor jezelf zich zal ontplooien en opbloeien.

Eigenliefde verbeteren

Eigenliefde heeft niets met spullen of met “bezit” te maken, maar je kan mij niet gelukkiger maken als ik in mijn studeerkamer zit omringd door al mijn boeken. En ja vooruit een paar intens tevreden slapende katten helpen ook om dat gevoel van eigenwaarde te verbeteren. De kennis die ik uit mijn boeken haal, geven mij ontzettend veel eigenwaarde. Eigenwaarde die een ware steunpilaar voor me zijn in een tijd van crisis. Bovendien, ik voel me thuis als ik omringt ben door mijn boeken en slapende katten en dan kan het me niet schelen of het nu een bijzondere dag is of niet: het voelt iedere dag bijzonder aan! En dat is iets wat ik jou ook van harte gun!


Luisteren naar je intuïtie

Een volgende stap is vaker luisteren naar je intuïtie. Al die ingevingen of buikgevoelens zijn waarschuwingen die je iets willen vertellen. Als hoogsensitief persoon is je intuïtie sterk ontwikkeld. Maak er ook gebruik van! Als je alle hulpmiddelen inzet van de vorige stap en je bent dichter bij je ware zelf gekomen, komt ook je intuïtie meer tot leven. Door de signalen die je intuïtie je geeft, ben je beter in staat om voor jezelf op te komen, omdat je beter aanvoelt wat goed voor je is en wat niet goed voor je is. Hierdoor ben je in staat om veel meer harmonie in je leven te brengen.

Lees ook: Het helingsproces, helen van narcistische, destructieve en ongezonde relaties.

Zelf helen en herstellen van het narcisme: het begin van je helingsproces

Helen en herstellen van het narcisme gaat in verschillende lagen van je leven gebeuren. Het is als een spiraalvorm, als je eenmaal de eerste stap gezet hebt, stap je in het zelfhelend proces en neem je iedere keer een stapje de goede kant op. 

Het grote verschil hierin is, dat het afhankelijk is of jij de relatie verbroken hebt en bent weggegaan of dat de narcist jou op een nare manier heeft verlaten. De Kerstdagen gebruiken veel narcisten om hun partners te verlaten, vaak tot grote verbazing en verrassing van de partners zelf. Als je als ex-partner nog van je narcist houdt, is helen een lastige opgave. Geen onmogelijke opgave, maar lastiger dan bij een partner die zelf gebroken heeft met de narcist, domweg omdat de koek op was en het egoïsme en het kwaadaardige gedrag van de narcist alle liefde heeft vernietigd.

Levenslessen

Persoonlijk geloof ik sterk in “levenslessen die we allemaal moeten doormaken om van de ervaring te leren en dus te groeien als mens.” Ik geloof dat het narcisme niets voor niets op ons pad komt, het gaat om levenslessen die we moeten leren. Zodra we gaan groeien door de ervaring, die we doorgemaakt hebben met de narcist, hebben we de levensles succesvol doorgestaan. 

Het is niet zomaar dat je een narcist uitgekozen hebt als partner. De narcist lijkt qua gedrag op een ouder van je, of misschien wel op allebei je ouders. Een narcistische omgeving voelt als “thuis” voor je. En thuis, toen je jong was, was de wil van de narcistische ouder wet. En daar had je maar naar te schikken. Je moest je mond houden. Je wist, dat zodra jij je eigen mening gaf thuis, dat dat tot enorme conflicten leidde.

Rationeel weten is dat je heel goed weet dat alle nare gebeurtenissen die je met je narcist had, niet jouw schuld of fout zijn. Je weet dat het allemaal niet jouw schuld of jouw fout was.

Emotioneel weten is dat er een knagende onzekerheid en soms zelfs een schuldgevoel aan kleeft: ondanks dat je weet dat het allemaal niet jouw schuld en niet jouw fout was, heeft de narcist dag in, dag uit, jaar in, jaar uit, tegen je lopen schreeuwen dat het wel jouw schuld, en wel jouw fout was. Dat is er bij je ingeramd door je narcist. Misschien ben je het zelfs wel gaan geloven wat je narcist je allemaal wijsmaakte. Op emotioneel niveau ben je nog lang niet overtuigd van het rationeel weten. Er blijft iets knagen, met dank aan de narcist.

Verwerk de pijn, ellende en teleurstelling 

Het verdriet rond crisissituaties en rottijden met je narcist kan een enorme impact op je hebben. Meer zelfs dan je ooit vermoedde. Deze gevoelens kunnen het helingsproces vertragen, dus ik besteed graag even aandacht aan de periode rondom de scheiding.

Scheiden van een narcist en het hele proces rondom scheiding, kan je zien als het beklimmen van een berg. Een zeer steile en superhoge berg. De ene dag ben je in staat om flink omhoog te klimmen terwijl een dag later je naar beneden glijdt. Om moedeloos van te worden! Totdat je opeens realiseert dat je bijna de top hebt bereikt na al je geploeter! Scheiden is hard werken en het is een proces waar je doorheen moet. Helaas kan je het proces niet versnellen, hoe graag je dat ook zou willen, alle stappen van de berg moet je volgen en moet je rekening houden met enkele uitglijders. 

Gemiddeld is het eerste jaar het ergst, pijnlijk en het zwaarst. Vooral als de narcist je op emotioneel gebied nog in zijn macht heeft. Gemiddeld duurt het verdriet zo’n drie jaar en vijf jaar na de scheiding voelen vooral vrouwen zich opvallend beter en gelukkiger.

Scheiden gaat gepaard met het verlies van vrienden, gepaard met meer eenzaamheid, met schuldgevoelens, met rouw, met woede en uiteindelijk met loslaten. Hoe pijnlijk en kostbaar een scheiding met een narcist ook is, de eenzaamste periode van je leven, samen zijn met een narcist, is nu voorgoed voorbij.

Sommigen hebben veel steun nodig van hun vrienden rondom de scheiding, anderen trekken zich liever stilletjes terug in een prikkelarme omgeving om hun wonden te likken. Het gekmakende gedrag overweldigd je en je begrijpt werkelijk niet hoe het kan dat er mensen bestaan die zo gek zijn als de narcist!

Ghosting en narcisme, wat is dat?

Als het de narcist is die van je wenste te scheiden, kan je te maken krijgen met ghosting: plotseling hoor je niets meer van de narcist en heerst er uitsluitend doodse stilte! Hoe gek het ook klinken mag: je voelt je enorm in de maling genomen en dat is exact waar de narcist op uit is: schitteren door afwezigheid.

Woede en rouw

Stappen die enorm belangrijk zijn rondom de scheiding zijn woede en rouw. Woest ben je (geweest) op je narcist! Rouwen om je rottige relatie, die nooit liefdevol was, ondanks alle valse beloftes dat jij de ware was voor je narcist, kost je veel energie. Rouw en verdriet kosten je heel veel energie, terwijl woede je energie geeft. Woede kan zelfs zo overweldigend zijn dat je jezelf niet eens meer herkent!

Zowel rouwen, verdriet als woede zijn pijnlijke en negatieve gevoelens. De pijn, ellende en de teleurstelling van de scheiding kan je pas goed verwerken als je al deze pijnlijke en negatieve gevoelens van je scheiding, zoals verdriet, rouw en woede, goed voelden, doorvoelen en doormaakte in plaats van wegstoppen of zelfs tegen vechten. Met compassie en met mildheid en op een liefdevolle manier moet je met deze pijnlijke en negatieve gevoelens omgaan zoals beschreven staat in de eerste “Actief aan het werk,” van het e-book: Het Helingsproces.

Neem al deze gevoelens serieus en stop ze niet weg. Ze laten ons iets zien dat er iets niet goed zit: te lang hebben we ons aan iets vastgeklampt dat niet goed voor ons was. Iedere relatie met een narcist, is een ongezonde, giftige en destructieve relatie. Relationeel wisten we wel dat onze narcist niet goed voor ons was, rationeel wisten we wel dat alles wat er toen tussen jou en de narcist afspeelde niet jouw schuld was, maar nu moet je het op emotioneel gebied accepteren. Op een niet geforceerde manier. Op een rustige en kalme manier. Heet al die gevoelens welkom. Voel wat die gevoelens bij je teweeg brengen en welke lichamelijke sensaties het bij je oproept. Omarm het. Liefdevol en met mildheid en met de grootste compassie die je maar in je hebt.

Een signaal dat je nog teveel bezig bent met je scheiding, je scheiding nog niet goed verwerkt hebt en alle pijnlijke gevoelens nog niet op orde hebt, is dat je nog veel over je ex praat. Dat is een signaal dat je er nog te veel mee bezig bent. Het kan om “vastklampen” gaan, omdat je jarenlang samen bent geweest met de narcist en je er plotseling alleen voor staat. Verwerken houdt ook in dat je de ellendeling loslaat. Loslaten zodat de ellendeling geen grip meer op je heeft. Loslaten zodat de ellendeling niet langer al je energie kost.

Loslaten is overigens een lastige stap en bevindt zich hoog op de berg. Beseffen dat het tijd is om los te laten is een goede stap omhoog op de berg.

Compassie

Zodra je met compassie begint te werken aan alle pijnlijke en negatieve gevoelens rondom de scheiding, ga je je langzaamaan wat beter voelen. Je voelt opluchting. Hierdoor voel je ook dat je energie begint toe te nemen. Vooral als je daarnaast ook goed voor jezelf zorgt. Je gevoel van eigenwaarde kan weer gaan groeien en je bent toe aan nieuwe veranderingen, veranderingen die je leven beter en waardevoller maken.

Begrijpen dat het de narcist was met zijn kwaadaardigheid en met zijn onvoorstelbare egoïsme, die jullie relatie om zeep heeft geholpen, is belangrijk voor het proces om te weten waarom jullie huwelijk gestrand is. Narcisme is niets anders dan dat het relaties vernietigd. Alle relaties. En dat doen alle narcisten, wereldwijd.

Ik hoop van harte dat je Kerst viert met je wandelschoenen aan en dat je het jezelf gunt om even de helende en kalmerende natuur in te trekken, omdat je het verdiend! Goede Kerst toegewenst lieve lotgenoten!

Actief aan het werk gaan met je helingsproces is terug te vinden in het nieuwste ebook: “Helingsproces, heel jezelf na narcisme.” Vanaf 2020 verkrijgbaar in de shop van de HSP en de NARCIST website. Het ebook het helingsproces is nu beschikbaar met een unieke gratis bonus: toegang krijgen tot de geheim en besloten facebookgroep van HSP en de NARCIST het helingsporces.

Lees ook: Crisis? Rottijd met je narcist? Troost en het helingsproces: heel jezelf! Deel 2

Afbeelding van Peggy Choucair via Pixabay 


Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en (mentale) gezondheid.

 

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Crisis? Rottijd met je narcist? Troost en het helingsproces: heel jezelf! Deel 1
Crisis? Rottijd met je narcist? Troost en het helingsproces: heel jezelf! Deel 1