Contact verbreken met een narcist, hoe doe je dat?
Contact verbreken met een narcist, hoe doe je dat?

Contact verbreken met een narcist, hoe doe je dat?

Hoe doe je dat, het contact met een narcist verbreken, stoppen en/of beëindigen?

Allereerst is het heel belangrijk om jezelf te doorgronden van het besef dat je de narcist geen uitleg verschuldigd bent om uit te leggen waarom en wat de reden is dat je het contact tussen jullie wil verbreken.

Je hoeft een narcist niet uit te leggen waarom je het contact wil verbreken: de narcist luistert niet naar je. Heeft de narcist ook nooit gedaan. Wel moet je aangeven dat je geen contact meer wil. Sommigen narcisten hebben het nodig dat je dat enkele keer herhaalt, dus geef tijdens jullie laatste ontmoeting met de narcist meerdere keren aan dat je geen contact meer wil. En dat laatste is echt heel belangrijk: de narcist moet doordrongen worden van het feit dat jij geen contact meer wenst tussen jullie.

Hoe en op welke manier vertel je het de narcist dat je het contact tussen jullie wil beëindigen?

Ik weet hoe verdomd lastig het is om de narcist aan het verstand te brengen dat je niet langer contact wenst te hebben. Het daadwerkelijke verbreken van de relatie en het contact tussen jullie is mogelijk nog lastiger! Want je weet als geen ander dat de narcist behoorlijk overtuigend te werk kan gaan en je twijfelt mogelijk wat de beste aanpak is. Mogelijk ben je bang voor de reactie van de narcist. Mogelijk weet je niet helemaal zeker wat je te wachten staat.

Wat is de beste aanpak voor Hsp’ers om het contact met een narcist te verbreken?

Als Hsp’er is het fijner, rustiger maar vooral ook: veiliger, om de narcist schriftelijk op de hoogte te stellen. Via de mail, door een (aangetekende) brief te sturen of door een bericht via de whatsapp. Sommigen zijn heel dapper en vertellen de narcist persoonlijk het nieuws. Ze zijn daarin: kort, informatief en zakelijk. Vertellen wat ze willen zeggen en lopen weg. Niet iedere narcist kan daartegen (dat je het contact verbreekt EN dat je de narcist de rug toekeert!) en ter plekke kan er een enorme rel ontstaan: de narcist kan ontploffen in blinde woede met alle (nare) gevolgen van dien.

Toch een gesprek aangaan met de narcist?

Dit is de grootste vrees van velen van jullie die willen breken met de narcist: tijdens een gesprek kan de narcist je overhalen om toch vooral niet het contact te verbreken tussen jullie. Of erger: de narcist praat je om door het gebruik van manipulatie of nog erger: de narcist gaat dreigen. Een leuk gesprek zal het niet worden en denk ook goed na waar je het gesprek gaat voeren. Het liefst op neuraal terrein waar je snel weg kan als het gesprek de verkeerde kant op dreigt te gaan.

Eventueel voer je het gesprek via de telefoon of mobiel, dan schep je toch wat meer veilige afstand tussen jezelf en de narcist.

Aan de andere kant is het wel verdomd moedig van je dat je überhaupt een gesprek aangaat met een narcist over zo´n lastig onderwerp! Petje af! Als je jezelf goed voorbereid, de zinnen kort en informatief houdt, meerdere keren herhaalt dat je het contact verbreekt, rustig blijft doorademen en nadat je je zegje gedaan hebt in staat bent om rustig weg te lopen en/of op te hangen en je vastberaden bent dat je je niet laat ompraten…

Je kent de narcist beter dan ik. Denk goed na of je het de narcist vertelt tijdens een gesprek, een telefoongesprek of via een mailtje, berichtje en/of whatsapp. Wil je echt heel graag het nieuws in een gesprek geven, zorg dan dat er iemand is die jullie in de gaten houdt zodat deze persoon kan ingrijpen, mocht het gesprek de verkeerde kant oplopen. Gewoon, voor je eigen gevoel van veiligheid.

En voor de duidelijkheid: het maakt niet uit op welke manier je het de narcist vertelt – schriftelijk of door middel van een gesprek – de narcist zal altijd reageren als een klein kind en gaan mokken en bokken. Er zal altijd enige vorm van drama ontstaan en de meeste narcisten schieten in de rol van slachtoffer om jou een schuldgevoel te bezorgen.

Vanwege je gevoelige aard raad ik je aan om de mededeling en je boodschap via de mail/brief en/of whatsapp door te geven. Nee, dat is inderdaad niet aardig en daar geef ik je groot gelijk in, maar iedereen die narcisten een beetje kent weet dat de narcist zo verschrikkelijk kinderachtig gaat reageren en een geprofessionaliseerd huilverhaal gaat ophangen waardoor je medelijden krijgt of je zelfs schuldig gaat voelen, of dat de narcist gaat manipuleren, dreigen of erger: verkoopt je een klap en gebruikt (verbaal) geweld tegen je. Daarom dus: voor je eigen veiligheid is het helaas beter om het contact te verbreken via de mail/brief of door een bericht te sturen.

Blokkeer de narcist

Vervolgens blokkeer je de narcist: telefoons, mobiele nummers zowel werk als privé, e-mails zowel werk als privé en alle sociale media. Neem nooit meer de telefoon aan als je een onbekend nummer ziet, blokkeer onbekende telefoonnummers en blokkeer onbekende mobiele nummers en laat nooit meer iemand toe in je sociale media die je niet (persoonlijk) kent of personen met “grijze” profielen.

Waarom wil je geen contact meer met de narcist?

Maak een klein overzicht of lijstje voor jezelf waarom en welke redenen je hebt om niet langer contact te willen hebben met een narcist. Een narcist gaat nl of met een charmeoffensief beginnen: hij of zij probeert je te verleiden en te betoveren in een poging je opnieuw verliefd te laten worden op de narcist (als het om een narcist gaat met wie je een intime relatie had) of hij/zij probeert je alsnog voor diens karretje te spannen door te beweren dat hij, of zij, het echt niet slecht bedoelde en dat hij, of zij, echt probeerde de aller beste ouder ter wereld voor je te zijn (als het om een narcistische ouder gaat met wie je het contact wil verbreken.) Narcisten zijn hier erg overtuigend in: alles wat je ooit hebt willen horen, zal de narcist nu tegen je zeggen.

Trap er niet in: het is een toneelstukje gebaseerd op manipulatie. Het gaat echt, echt, echt om valse beloftes en om valse hoop. Maar dan is het wel fijn dat je op een stukje papier hebt staan waarom je geen contact meer wil met de narcist. Iedere keer als je vermoed dat de narcist je probeert over te halen, iedere keer als de narcist toch contact met je zoekt, werp je een blik op je spiekbriefje, zodat je jezelf herinnert aan alle narigheid en ellende dat de narcist je door de jaren heen bezorgd heeft.

Wapen en bescherm jezelf tegen het charmeoffensief of geprofesioneerd huilverhaal van de narcist

Herinner jezelf dagelijks meerdere keren waarom je geen contact meer wil. Hierdoor zal je niet toegeven aan de manipulatietechnieken van de narcist zodra deze begint met diens charmeoffensief. Ook is de narcist in staat om een geprofesioneerd huilverhaal op te hangen: dat jij de enige bent die de narcist begrijpt en kan helpen. Je hoeft niemand te redden, je moet jezelf redden. De narcist is volwassenen en daar ben jij niet verantwoordelijk voor. Nogmaals: reageer niet, het gaat om pure manipulatie: de narcist probeert valse hoop bij je op te roepen en doet je beloftes die hij, of zij, nooit zal nakomen.

Je nieuws raakt het ego van de narcist

Of de narcist reageert woest dat jij geen contact meer met hem, of haar, wenst. Dat kan de ego van de narcist ego niet aan. Er zijn narcisten die denken dat ze God zijn en kunnen niet bevatten dat een simpel mens als jij het contact wil verbreken met God.

Besef dat als je vol houdt en geen enkele reactie geeft als de narcist contact met je zoekt, het op een dag het gelazer van de narcist afgelopen is en de rust teruggekeerd. Heel belangrijk in dit hele verhaal is: toon nooit geen enkele (emotionele) reactie! Reageer nergens meer op! Wat de narcist zegt, wat de narcist doet, wat de narcist NIET zegt of wat de narcist NIET doet: REAGEER NIET!!

Voor je eigen gevoel van veiligheid kan het prettig zijn dat je de wijkagent informeert dat jullie uit elkaar zijn en dat je ex mogelijk stennis komt schoppen.

Hoe de narcist ook reageert of zich gedraagt: reageer niet!

Komt je narcist verhaal halen en begint een drama te schoppen voor je deur: bel 112. Wat er ook gebeurt en wat de narcist allemaal doet als deze voor je deur staat: Reageer niet en doe de deur nooit open! Bijt je tong af, maar reageer niet!!

Iedere reactie die je geeft, nadat je het contact hebt verbroken, gaat ervoor zorgen dat het gedrag van de narcist verergert: hij, of zij, weet door je reactie dat jij nog steeds manipuleerbaar bent. Door nooit meer een reactie te geven, gaat de narcist (uiteindelijk!) op zoek naar een ander slachtoffer.

De volgende artikelen geven je meer informatie over hoe je het contact verbreekt, je jezelf geestelijk kan gaan voorbereiden op: “nooit meer contact met een narcist,” en wat je moet doen als jullie samen kinderen hebben en er toch contact moet zijn tussen jullie vanwege de kinderen.

Nooit meer contact met een narcist, jezelf geestelijk voorbereiden, hoe doe je dat?

Nooit meer contact met een narcist, wat betekent dat precies?

Stalken en een stopbrief

Gaat de narcist je stalken nadat je aangegeven hebt dat je geen contact meer wil? Via de website van slachtofferhulp kan je een voorbeeld vinden van een “stopbrief” en de voorwaarden waaraan een stopbrief moet voldoen.

Via dezelfde site kan je ook lezen hoe en wanneer je de politie moet gaan inschakelen.

https://www.slachtofferhulp.nl/gebeurtenissen/stalking/stopbrief/

Persoonlijk ben ik GEEN voorstander om een stopbrief of stopgesprek te regelen voor een NARCISTISCHE stalker. Een stopgesprek of een stopbrief is ontworpen voor een “gewone” stalker, niet voor een stalker die met een persoonlijkheidsstoornis rondloopt zoals narcisten. Narcisten kunnen het niet verdragen dat jij hen vertelt wat ze wel of niet mogen doen. Bij gevaarlijke narcisten kunnen de stoppen doorslaan. Weet alsjeblieft met welk type of soort narcist je te maken hebt. In NL sterven er jaarlijks 50 personen die vermoord zijn door iemand met een narcistisch profiel. Echter, bij geen enkele hulpinstantie, politie, justitie en enz. kan je voor hulp terecht, zolang “narcisme,” “narcist,” en “narcistische persoonlijkheidsstoornis,” geen juridische termen zijn.

Met andere woorden: je bent aan de leeuwen overgeleverd en het kan NL niet schelen. Totdat je het volgende bericht in de kranten leest: “Man schiet vrouw en hun kinderen dood,” (meerdere variaties van deze zin tref je aan) terwijl het behalve mannen ook vrouwen zijn die hun slachtoffers ombrengen.

Wat moet je doen als je getrouwd bent en je wil het contact verbreken met de narcist?

Vertel de narcist nooit dat je wil gaan scheiden. Dit is zo belangrijk voor je en voor je eigen veiligheid: vertel de narcist NOOIT dat je van plan bent om van hem of haar te gaan scheiden!

Als je wil gaan scheiden van een narcist MOET je jezelf gaan voorbereiden. Het liefst in geheim! Stilletjes! Laat de narcist maar in de waan dat jij nog keurig in het gareel loopt! Op deze manier kan jij stilletjes je financiële situatie onderzoeken, juridisch advies inwinnen, een advocaat vinden en naar bewijsmateriaal op zoek gaan. Financieel moet je het zelfstandig zien te redden zodra de scheiding rond is, juist ook als jullie samen kinderen hebben!

(Verkeer je in levensgevaar, dan moet je direct naar een Oranje huis, het oude Blijf Van Mijn Lijf Huizen, behalve voor vrouwen ook voor mannen! Zoek via internet naar meer informatie en wis je internet geschiedenis als de narcist toegang heeft tot jou internet geschiedenis!)

Geef de narcist nooit gelegenheid dat hij, of zij, zich kan voorbereiden op de scheiding. Dat werkt uitsluitend in je nadeel.

Het contact verbreken en beëindigen terwijl je getrouwd bent doe je pas nadat je jezelf volledig en compleet hebt voorbereid op de komende scheiding. Hoe je dat doet en wanneer het de beste tijd is, lees je allemaal in het ebook: Scheiden van een narcist, hoe doe je dat?

Meer weten over dit onderwerp? Behoefte aan meer informatie?

Het zelfhulp e-book: Emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld, ga ik dieper in op het onderwerp: “Contact verbreken met een narcistische ouder?” in het hoofdstuk: “Als je als kind te maken had met emotioneel misbruik en narcistische mishandelingen.

Afbeelding van Darkmoon_Art via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een ebook! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn veilig bij me!

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Je bekijkt nu Contact verbreken met een narcist, hoe doe je dat?
Contact verbreken met een narcist, hoe doe je dat?