Codependent: relatieverslaafd en afhankelijk versus een gezonde relatie
Codependent: relatieverslaafd en afhankelijk versus een gezonde relatie

Codependent: relatieverslaafd en afhankelijk versus een gezonde relatie.

Een typische zin van een codependent kan zijn: “Ik ben heel onafhankelijk, zolang ik maar een relatie hebt.” Nog typerender is het als deze zin gebruikt wordt door een codependent die al meerdere relaties achter de rug heeft met personen die verslaafd waren aan de alcohol of met andere destructieve personen. Weggaan bij een narcist is voor een codependent moeilijk en eigenlijk een onmogelijke opgave.

Ondanks dat een codependent niet gelukkig is met de relatie, is de codependent amper in staat om zonder de relatie te kunnen leven. Dat is voor iedereen die niet codependent is heel moeilijk te bevatten. Weggaan van een narcistische, destructieve of van een relatie waar alcoholmisbruik in het spel is, is een ware worsteling voor een codependent. Het is alsof de codependent niet voor zichzelf kan zorgen, zonder dat er iemand anders is waar alle aandacht en zorg naar toe gaat. Ondanks dat de codependent de ander en diens wangedrag  eigenlijk niet langer kan en wenst te verdragen.

Assepoestercomplex

Het is een patroon dat onder codependent voorkomt en dat door Colette Dowling in haar boek “Het Assepoestercomplex” is omschreven. Het boek is in Nederland in 1981 op de markt gekomen. Maar ook Penelope Russianoff heeft dit patroon omschreven in “Why I do Think That I´m Nothing Without A Man?” 

Als hij maar gelukkig is

De kreet: “Als hij maar gelukkig is,” is een bekende en komt van het gelijknamige boek van psychotherapeute Robin Norwood. Ze is inderdaad dezelfde van de beroemde “Norwood groepen” die overal, ook in Nederland en in België, actief zijn. (Via internet zoek je naar Norwood groepen bij jou in de buurt of per provincie, zowel voor Nederland als voor België.) 

Relatieverslaafd

Codependent bezit een prachtig en mooi hart. Ze geven je alles, ze gunnen je alles. Het zijn de vrijgevigste personen op Aarde. Ze staan voor iedereen klaar en willen iedereen helpen of zorgen. Iedereen, behalve zichzelf. Ze hebben voor iedereen klaargestaan en als je ooit met een probleem komt te zitten: je lieve codependent vriend of vriendin komt je direct helpen en steunen. Ja, zelfs als het midden in de nacht is en het vriest buiten -20 graden.

Een codependent kan heel stoer overkomen, of juist heel broos, of misschien zelfs een beetje hulpeloos of juist overkomen als een zeer sterke en krachtige persoonlijkheid. Hoe ze ook overkomen, diep van binnen zijn de meeste gekwetste kinderen die bang en gekwetst zijn geweest tijdens hun jeugd en op zoek gaan naar oprechte liefde, oprechte aandacht, oprechte waardering en oprechte zorg van een ander. Omdat ze dat allemaal hebben moeten missen toen ze klein waren.

Vaak is een codependent opgegroeid in een narcistische en/of in een omgeving waar alcoholverslaving de boventoon voerde. Ze weten als geen ander wat het is om verlaten en afgewezen te worden. Het enige wat ze willen, is dat er nu eindelijk eens iemand anders voor hen gaat zorgen. Ze hebben iemand nodig die hen komt redden van hun verdriet en van hun pijn.

Anderen lijken zo sterk waardoor ze het gevoel krijgen dat ze zwak en hulpeloos zijn. En ergens tijdens die route besluiten ze afhankelijk te zijn van die ander: afhankelijk van diens goedkeuring, hun aanwezigheid en afhankelijk van het gevoel nodig te zijn. Je stopt met het leven van je eigen leven en je richt je totaal op de ander: relatieverslaafd.

Binnen de liefde kunnen we op twee verschillende manieren te werk gaan: door middel van een open systeem en door middel van een gesloten systeem. Het open systeem staat voor Liefde en het gesloten systeem voor Verslaving.

Liefde – het open en gezonde systeem binnen relaties

Ruimte om je binnen de relatie te groeien en te bloeien als mens en als persoon, je mag en kunt jezelf ontwikkelen en dat gun je de ander ook.

Binnen je relatie behoudt je je eigen interesses, je eigen vrienden en dat gun je de ander ook.

Binnen je relatie stimuleren jullie elkaar om te ontplooien, te ontwikkelen, ook als het om een opoffering vraagt van de een voor de ander: je weet dat de volgende keer jij aan de beurt bent om jezelf te ontplooien.

Er heerst vertrouwen en openheid naar elkaar toe.

Jullie zijn realistisch naar elkaar toe.

Jullie kunnen beiden genieten van het sociale leven met je eigen vrienden, maar kunnen ook prima alleen thuis zijn als de ander op stap gaat met diens vrienden.

Jullie zijn maatjes en vrienden en gunt elkaar het beste.

Relatieverslaafd en afhankelijk – het gesloten systeem binnen relaties

Jullie gaan in het begin van de relatie volledig op in elkaar en jullie beider sociale leven staat op een heel laag pitje.

Je gaat oude vrienden en interesses verwaarlozen, je wil niets liever dan bij je nieuwe lief zijn.

Je richt en focuses je aandacht meer en meer op het gedrag van je partner, in de hoop goedkeuring te ontvangen van je partner.

Je partner gaat zich weer meer en meer interesseren in diens oude vrienden en interesses wat bij jou tot jaloezie en bezittingsdrang kan lijden omdat angst dat je partner je verlaat en niet langer meer nodig heeft de kop op begint te zetten.

Je eigen behoefte ga je meer en meer opzij zetten voor de behoefte van je partner.

Na conflicten klamp je je vast aan de ander.

Je voelt je steeds rustelozer worden.

Je aandacht is exclusief naar de ander gericht.

Je zoekt oplossingen buiten jezelf.

Leef je eigen leven

Leef je eigen leven is de titel van het boek van Melody Beattie, waar onder andere in beschreven staat hoe je als codependent je afhankelijkheid van een ander kunt overwinnen.

Lees ook: Waarom weggaan van een narcist zo moeilijk is.

Wil je meer weten over relatieverslaving en ben je codependent?

Verdiep je dan eens in het volgende ebook, grote kans dat dit ebook precies is waar je naar op zoek bent: De relatieverslaving van een codependent: doorbreek de patronen die zo aantrekkelijk zijn voor narcisten en andere destructieve personen!

Hij/zij verhaal op de HSP en de NARCIST website

Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Nieuw hier? Weet je niet waar of hoe te beginnen?

Ontvang 3 ebooks GRATIS bij je inschrijving!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis:

Het ontsnappingsplan”, als je wil ontsnappen aan je narcist. Ideaal als je het gevoel hebt geen kant op te kunnen, als je alles kwijt bent en niets meer te verliezen hebt,

Meer energie nodig,” als je wil winnen van een narcist moet je over vitale energie beschikken! Ideaal als je energieniveau laag is en jij je uitgeput, moe, overweldigd en overprikkeld bent en je meer energie nodig hebt om de nare situatie in je leven te veranderen,

Stappenplan narcist verlaten,” hoe je in 7 stappen je narcist verlaat! Ideaal als je wil ontdekken hoe jij je narcist kan verlaten en welke stappen daarvoor nodig zijn.

Behalve de 3 gratis ebooks ontvang je ook gratis tips, adviezen over het narcisme, over je hooggevoeligheid en over het helingsproces. Je gegevens zijn veilig bij mij en inschrijven is geheel gratis en uitschrijven kan wanneer je maar wenst! Iedereen (m/v) is van harte welkom!

Met hartelijke groet, HSP Coach Fleur Irene

Afbeelding van Лечение наркомании via Pixabay 

Copyright © Coach Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Je mag artikelen of delen hieruit elders publiceren, maar alleen met vermelding van het copyright en de naam van de “HSP en de NARCIST” website. 

Please follow and like us:
Codependent: relatieverslaafd en afhankelijk versus een gezonde relatie
Codependent: relatieverslaafd en afhankelijk versus een gezonde relatie
Sluit Menu
×

Winkelmand