Hier leg ik je uit hoe ik het gedaan heb.

Het begin, waar begin je na je ontdekking over het bestaan van narcisme?

Toen ik net ontdekte over het bestaan van narcisme en dat mijn partner van toen een narcist was, was ik werkelijk een schim van mezelf. Ik leek op een uitgehongerde straatzwerver (ik schrik nog steeds als ik foto’s van mezelf zie uit die periode: jeetje wat was ik mager! Wat zag ik er onverzorgd uit!) en met moeite kon ik toen uit bed komen: ik was uitgeput, zowel geestelijk als lichamelijk.

Toen, in 2006, was er zo goed als niets te vinden over het narcisme, laat staan in de Nederlandse of Spaanse taal. (Sinds 2001 woon ik in Spanje.) Er waren toen wel wat Engelstalige sites en diep in de nacht las ik iets waardoor het kwartje viel en ik een “Eureka!” moment had! Ze hadden het over narcisme en omschreven EXACT het gedrag van mijn narcist.

Die opluchting die ik toen voelde …gevolgd door de bevrijdende gedachte: “Zie je wel, ik ben niet gek!” Ik heb een feestje gevierd die nacht! Het beste feest van m´n leven ondanks dat ik de enige was op het feestje!

Zat ik dan, in het buitenland, geïsoleerd van al mijn familie en vrienden, op 3500 kilometer afstand van Nederland. Huis en baan opgezegd in Nederland en in 2001 vertrokken naar de Canarische eilanden voor iemand met een stoornis? Mooi verhaal! Had ik weer!

Er was iets, misschien intuïtie, misschien een oergevoel, misschien een overlevingsstrategie, misschien was het mijn gevoeligheid, misschien was het mijn buikgevoel (neuroceptie) of misschien een “weten”…ik weet niet precies hoe ik het moet omschrijven, maar er was een stemmetje dat, na die nacht, constant tegen me zei: “Die gek gaat je niet klein krijgen. Ik ben sterker. Ik ben krachtiger. Ik ga overwinnen.” Misschien was het helemaal geen stem, maar eerder een allesoverheersend gevoel.

Hoe het ook zij, ik was vastberaden om mezelf uit de stront te trekken. Ja, lieve dames en heren, dat heb ik helemaal alleen en zelfstandig gedaan, zonder de hulp van wie dan ook. Nogmaals, rond die tijd was er bar weinig op internet te vinden over het narcisme, laat staan dat er hulp was. (Aangezien het narcisme niet erkend is door zowel de Nederlandse als de Belgische overheid, is er nog steeds geen gerichte hulp voor slachtoffers na narcisme bij officiële overheidsinstanties. Wel zijn er inmiddels ervaringsdeskundigen.)

Ik moest het zelf doen.

Waar begin je dan?

Inderdaad, met je zelfvertrouwen en eigenwaarde verbeteren en een begin maken met: goed voor jezelf zorgen. Want ik moest mijn levensenergie aanvullen. Ook het gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde moest aangepakt worden! Wat ik ook van plan was: ik had er geen energie meer voor over. Eerst aansterken, zodat ik ondertussen rustig kon gaan nadenken welke stap de volgende zou gaan worden. En ondertussen alles en iedereen rustig observeren en op een afstandje blijven.

Maar…hoe doe je dat in vredesnaam als de narcist het je heeft afgeleerd om voor jezelf te zorgen? Ik weet nu dat niet mijn narcistische partner van toen, maar mijn narcistische moeder de oorzaak is dat ik niet goed voor mezelf zorgde, maar dat is weer een heel ander verhaal. Mijn narcistische partner van toen gooide uitsluitend olie op het vuur. Hij was een trigger van een oud jeugdtrauma: ik ben een (volwassen) kind van een narcistische ouder.

De basis was weg. Er was geen fundament. Velen zeggen: “Ik ben mezelf kwijt geraakt door de narcist.”

Dat is het grote probleem als je na het narcisme ontdekt dat je jezelf verwaarloosd hebt en de narcist hebt voor laten gaan. Al je aandacht was gericht op de narcist en op het gekmakende veranderlijke gedrag van de narcist. Er was geen tijd om voor jezelf te zorgen. Als de narcist je negeerde, zat je in de overlevingsstand: de oerangst was overweldigend. Er was toen echt geen sprake van zelfvertrouwen, maar van overleven. Als de narcist in een goede bui was, was er altijd die angst: “Wanneer slaat zijn stemming om?” en: “Wanneer doe ik iets fout of zeg ik iets verkeerds?” Ik liep op eieren om hem heen. Als de narcist in een slechte bui was, waren er altijd drama´s, conflicten, chaos en complete waanzin. Al die langdurige en chronische stress waar geen eind aan leek te komen!

Het was gekmakend. Het was waanzin!

Door die stress situaties met de narcist, was ik geestelijk en lichamelijk uitgeput. Stress “vreet” al je voedingsstoffen op en dat was me ook aan te zien. Bovendien kon ik m´n bed niet uitkomen. Ik was volkomen uitgeput en aan het eind van mijn Latijn. Ik ben begonnen mijn voeding aan te passen. Dat is mijn basis en fundament geworden, zodat ik van daaruit verder kon bouwen.

Volgens mij heb ik dat niet verkeerd aangepakt: ik heb een heel stappenplan toen ontwikkeld om mezelf zowel lichamelijk, geestelijk als emotioneel sterker en krachtiger te maken na narcisme. Daar kan ook jij van profiteren, aangezien het stappenplan beschikbaar is in het e-book in pdf van mij: Maak jezelf sterk en krachtig. Duizenden lotgenoten hebben inmiddels het stappenplan met groot succes gevolgd!

Het was toen bovendien de perfecte afleiding voor me: ik had iets om mijn aandacht op te richten i.p.v. constant de aandacht op de narcist en diens gekmakende gedrag te houden. Het ontwikkelen van het stappenplan – en het op mezelf uitproberen – is toen mijn redding geweest! Het was voor mij toen echt de absolute vorm van: Goed voor jezelf zorgen na narcisme.

Wat is de noodzaak van het stappenplan maak jezelf sterk en krachtig, speciaal voor HSP na de ontdekking van het narcisme?

Het stappenplan “maak jezelf sterk en krachtig” is noodzakelijk voor HSP en gevoelsmensen die te maken hebben gehad met narcistisch misbruik, trauma en andere nare effecten van narcisme vanwege verschillende redenen:

  1. Zelfherstel: Na het ervaren van narcistisch misbruik en trauma is het belangrijk voor HSP en gevoelsmensen om aan zelfherstel te werken. Het stappenplan kan hen helpen om de schade die is aangericht door de narcist te herstellen en hun zelfvertrouwen en eigenwaarde te versterken.
  2. Weerbaarheid: Het stappenplan helpt om weerbaarheid op te bouwen tegen toekomstig misbruik en manipulatie door narcisten. Door het versterken van hun innerlijke kracht en zelfbewustzijn zijn HSP en gevoelsmensen minder vatbaar voor narcistische invloeden.
  3. Intuïtie en het zesde zintuig verbeteren: Het verbeteren van hun intuïtie en het ontwikkelen van hun zesde zintuig is van levensbelang voor hsp en gevoelsmensen na (jarenlang) contact met een duistere narcist, omdat narcisten vaak manipulatief en misleidend zijn. Ze zijn meesters in het bespelen van de emoties en gevoelens van anderen en kunnen gevoelsmensen snel in de val lokken. Door hun intuïtie te versterken, kunnen hsp en gevoelsmensen de rode vlaggen herkennen die duiden op manipulatie en misbruik door een narcist. Ze kunnen hun grenzen beter stellen en zichzelf beschermen tegen deze giftige personen. Daarnaast helpt een sterke intuïtie hsp en gevoelsmensen om hun eigen behoeften en gevoelens beter te begrijpen en te respecteren, zodat ze zichzelf niet langer laten manipuleren en misbruiken. Beschermen en te genezen van de schade die een duistere narcist kan veroorzaken. Het stelt hen in staat om sterker en veerkrachtiger te worden en om gezonde relaties aan te gaan in de toekomst.
  4. Zelfvertrouwen: Het stappenplan helpt om het zelfvertrouwen van HSP en gevoelsmensen te vergroten. Het narcisme van een narcist kan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen ernstig beschadigen. Door te werken aan zelfliefde en zelfacceptatie kunnen zij hun zelfvertrouwen weer opbouwen.

Wat is het resultaat van het stappenplan Maak Jezelf Sterk en Krachtig?

Het resultaat is dat je mentaal sterk wordt. Het is belangrijk om mentaal sterk te zijn na narcisme, omdat het hebben van een sterke geestelijke weerbaarheid je kan helpen om de negatieve effecten van narcistische mishandeling te overwinnen en te herstellen. Door mentaal sterk te zijn, kun je beter omgaan met gevoelens van angst, schaamte, schuld en verdriet die het gevolg kunnen zijn van narcistisch misbruik. Ook kun je door mentale veerkracht beter je zelfvertrouwen en zelfbeeld herstellen en weer positief in het leven staan.

Daarnaast kan mentale kracht je helpen om je grenzen beter te stellen aan jezelf en jezelf te beschermen tegen toekomstig misbruik. Door te werken aan een alle stappen van het stappenplan, ontwikkel je een sterke geestelijke weerbaarheid en dat kun je gebruiken om jezelf te versterken en weer controle te nemen over je eigen leven en geluk.

Kortom, mentale kracht is essentieel voor het herstel en het vinden van genezing na narcistische mishandeling. Het stelt je in staat om de schade die is toegebracht te overwinnen en weer een gezond en gelukkig leven te leiden. Dankzij het stappenplan gaat je mentale kracht toenemen!

Al met al is het stappenplan “maak jezelf sterk en krachtig” essentieel voor HSP en gevoelsmensen die te maken hebben gehad met narcistisch misbruik omdat het hen helpt om te herstellen, weerbaar te worden en zichzelf te beschermen tegen toekomstige narcistische invloeden.

Het begin van de reis

Lieve lotgenoten, op de website staan weer sinds enkele dagen reclame. Dat is niet bedoeld om lotgenoten tegen het harnas te jagen, maar heeft alles met het feit te maken dat ik anders de site met alle informatie niet in de lucht kan houden. De kosten om alles draaiende te houden lopen de spuigaten uit en ik heb echt een aantal keren in dubio gestaan: doorgaan of de site offline zetten? Mijn oprechte excuses voor een ieder die zich er aan stoort, ik ben het met je eens dat het geen “sjieke” oplossing is, maar ik ben dankbaar dat ik zoveel mensen kan bereiken met al die blog artikelen over het narcisme van de narcist en het effect op de HSP slachtoffers van het narcisme.

Ik weet dat er heel veel lezers zijn die dankzij mijn blogs en website eindelijk begrijpen wat er aan de hand is: dat zij niet gek zijn, maar dat hun partner, hun moeder of hun baas degene is die niet spoort! Ook ik heb het ontstaan van narcisme ontdekt via een Engelstalige website toentertijd en ik vind het een erezaak om onwetende slachtoffers hetzelfde te mogen aanbieden als dat bij mij toen het geval was in 2006. Het begin van de reis. Het begin van het proces.

Het proces om jezelf sterker en krachtiger te maken na narcisme

Maak jezelf sterk en krachtig voor HSP zodat je bestand bent tegen het narcisme” is een e-book in pdf van mij. Het concept: “Maak jezelf sterk en krachtig,” heb ik jaren en jaren geleden ontwikkeld en op mezelf toegepast. Toen ik 15 jaar geleden ontdekte dat ik een narcistische partner en een narcistische moeder heb, was ik zwak, uitgeput, vel over been en had ik last van hyperventilatie, migraine en buikkrampen.

Er was iets, iets sterker dan dat ikzelf was dat tegen me zei: “Hell no, die narcist gaat me niet klein maken!”

Zo was het zaadje geplant en het enige wat ik moest doen was het zaadje liefde, water en zonlicht geven. Zodra het zaadje zich gaat ontkiemen, moet ik het nog steeds liefde, water en zonlicht geven. Zodra het een volgroeide plant is geworden, moet ik het nog steeds liefde, water en zonlicht geven.

Zelfs na 15 jaar, moet ik mezelf nog steeds liefde, water en zonlicht geven om in mijn eigen kracht te blijven staan en mezelf sterk te voelen.

Het is een proces lieve dames en heren. Een levenslang proces. Een proces om goed voor mezelf te zorgen. Een proces om mezelf te onderhouden.

Dat geldt ook voor de andere e-books in pdf die ik heb geschreven: stressvoedingemotiesals helen niet lukt of het helingsproces. Het is een proces.

We zijn echter opgevoed met het idee: de dokter geeft je wel een pilletje en dan ben je genezen. Dat is de medische visie.

Daar geloof ik niet in. Niet voor HSP met hun gevoelige gestel.

Dat je naar een trauma therapeut gaat en deze in enkele sessies je van je trauma af helpt. Daar geloof ik ook niet in. Bovendien, praten over je trauma´s is herbeleving en dus traumatisch.

Trauma gaat zo diep in ons zitten. Trauma is verweven met ons zenuwstelsel en dus met onze organen en zit het in ons lichaam.

Als je geboren bent in een narcistisch gezin, zoals ik, ben je onveilig gehecht aan de narcistische ouder. In mijn geval: ik ben onveilig gehecht aan mijn narcistische moeder. Als je als jong kind al te maken hebt met zulke indringende ervaringen, dan doet dat wat met je. Letterlijk en figuurlijk. Het trauma vervormt je hersenen. Omdat je hersenen en je zenuwstelsel nog niet volgroeid zijn en het narcistisch drama van je moeder niet aan kan.

Dat klinkt misschien wat griezelig, mijn excuses.

Bovendien, we leven in een wereld dat snel en snel en nog sneller leeft. Snel resultaat. Heb je nog tips om snel resultaat te behalen? Mijn mailbox zit vol met dat soort vragen. Ik vraag me af of ze HSP zijn. Mijn website staat vol met de antwoorden. Die voor HSP is.

Mmm nee, bij HSP gaat alles langzaam. We moeten eerst afstemmen op onszelf. Contact en verbinding maken. We moeten contact en verbinding maken met onze natuur. Alles wat we doen of willen bereiken gaat langzaam. Langzamer dan in die snelle, drukke en hectische westerse wereld, dat niet onze wereld is.

Waar ik wel in geloof, is dat een holistische aanpak voor gevoelsmensen – en wij HSP zijn gevoelsmensen! – helpt. Als je nog dagelijks te maken hebt met narcisten, je bent een gevoelsmens, worstelt met dagelijkse stress en met je gevoeligheid, dan is jezelf dagelijks aarden een moeten. Een levensstijl aannemen dat past bij je gevoeligheid en bij de omstandigheden waarin je leeft – narcisme – is behalve bijzonder wijs ook goed voor je gezondheid en welzijn!!

Aarden met de grond, ieder dag opnieuw en sommige gevoelsmensen moeten zich zelfs meerdere keren per dag aarden, beschermt je tegen toxische energieën van toxische mensen en situaties.

Bovendien geloof ik dat je het recht hebt om jezelf opnieuw uit te vinden. Juist na trauma! Er gebeuren zoveel dingen in je nog onontwikkelde hersenen en zenuwstelsel, als je als kind met indringende ervaringen te maken krijgt. Wat wil je gaan helen? Iets repareren dat nooit heel was? Jezelf opnieuw uitvinden, jezelf opnieuw ontwikkelen en jezelf bestand maken tegen de triggers van het trauma, het narcisme en van de stress, dat helpt wel!

Meerdere traumawetenschappers, onderzoekers en experts zijn van mening dat je nooit echt geneest of 100% herstelt van P.T.S.S, laat staan van een complexe vorm van P.T.S.S. Nu kun je de kant van de medische visie opgaan en eisen dat ze je helpen en dat ze je een “pilletje” geven, of je gaat als HSP aan de slag met jezelf. Langzaam het proces door en jezelf ontwikkelen, zodat je gaat groeien en bloeien, omdat je bent begonnen goed voor jezelf te zorgen en je dagelijks jezelf water, liefde en zonlicht geeft.

Sinds ik begonnen ben met mezelf sterker en krachtiger te maken, ben ik van mijn migraine, mijn hyperventilatie en mijn buikkramen af. Goed voor mezelf zorgen betekent dat ik al 15 jaar lang, iedere dag, mezelf liefde, water en zonlicht geef. Goed voor mezelf zorgen betekent dat ik de rest van mijn leven, iedere dag, mezelf liefde, water en zonlicht geef.

We hebben allemaal wel eens gehoord dat lichaam en geest een zijn. Dat klopt. Het is zelfs meerdere keren wetenschappelijk bewezen. Dankzij de 10de hersenzenuw, de Nervus Vagus, verbindt deze zenuw onze hersenen met onze organen en met ons lichaam.

Een kenmerk hiervan is: als je stress hebt, heb je op de een of andere manier last van je buik, je stoelgang, je maag, je spijsvertering en/of van je darmen.

Problemen met je darmen is een kenmerk van stress. Iedereen die stress heeft, heeft problemen met diens darmen. Dat komt door die verbinding met de 10de hersenzenuw.

Wat er in je koppetje gebeurt, is van invloed op je organen en lichaam. Wat er met je lichaam gebeurt, is van invloed op je hersens, je denken, je overtuigingen en je gedachten. Wat je eet, is van invloed op de kwaliteit van je gedachten en van invloed op je stemming. Wat je denkt, is van invloed op je gezondheid. Een sterke mindset krijg je niet alleen door een bepaalde gedachtestroom, nee, je lichaam moet je voeden met voeding, zodat het je mindset sterker maakt.

Welk pilletje kan de medische wereld voorschrijven dat je in een klap van je stress hersteld bent en bovendien van alle klachten in de darmen? Een pilletje waar je als HSP niet allergisch op reageert? Een pilletje dat je gevoelige zenuwstelsel niet overbelast en doet overprikkelen?

Juist, een holistische aanpak, is voor veel gevoelsmensen een zegen.

Maar! Dat betekent dat ze aan de slag moeten met zichzelf. Zoals ik al de afgelopen 15 jaar met mezelf doe: ieder dag opnieuw mezelf liefde, water en zonlicht geven. Omdat het een proces is. Het is een proces jezelf onderhouden. Het is een levenslang proces. Als dat je aanspreekt, zit je hier goed.

Zodra je stopt met jezelf liefde, water en zonlicht te geven, droog je uit, kleuren je bladeren bruin en verga je. Zodra je stopt met jezelf te verzorgen, zodra je stopt met het proces om jezelf sterker en krachtig te maken, zodra je stopt met stress te verminderen in je leven, zodra je stopt met jezelf te voeden met voeding dat je langdurige en vitale energie geeft …dan verdor je. Ziektes slaan toe, veroudering gaat razendsnel en dankzij de nervus vagus – de 10de hersenzenuw – gaat de kwaliteit van je denken en van je hersenen hard achteruit.

Dus ……wat doe jij? Ben je van het pilletje of van het proces? Ben jij van het snelle of van het langzame? Ben jij van dweilen met de kraan open of van het herstellen op een manier dat past bij je gevoeligheid?

Ik ben van het proces, het langzame en van het herstellen op een manier dat past bij mijn gevoeligheid. Al mijn e-books die ik geschreven en ontwikkeld heb, is voor HSP.  Voor HSP die begrijpen dat aan zichzelf werken op een holistische manier de enige manier is om het narcisme en de gevolgen van het narcisme op je gezondheid en welzijn, te overwinnen.

Ontdek de kracht in jezelf na narcisme voor HSP

Het ontdekken van de kracht in jezelf na narcisme en trauma is belangrijk voor gevoelsmensen omdat het hen helpt om weer controle te krijgen over hun eigen leven en welzijn. Na het ervaren van narcistisch misbruik en trauma, kunnen gevoelsmensen zich machteloos, gekwetst en onderdrukt voelen. Het is belangrijk voor hen om te leren hoe ze hun eigen kracht en waarde kunnen herontdekken en gebruiken om hun zelfvertrouwen en eigenwaarde te versterken.

Door de kracht in jezelf te ontdekken en te omarmen, kun je jezelf helpen om te helen van de schade die is aangericht door narcistisch misbruik en trauma. Het stelt je in staat om weer in verbinding te komen met je eigen gevoelens, behoeften en grenzen, en om gezonde relaties op te bouwen met anderen. Het helpt je ook om jezelf te beschermen tegen toekomstig misbruik en manipulatie, omdat je sterker staat en beter in staat bent om voor jezelf op te komen.

Het ontdekken van je eigen kracht kan een uitdagend en langdurig proces zijn, maar het is essentieel voor het herstel en de groei van gevoelsmensen na narcisme en trauma. Het stelt hen in staat om de regie over hun leven terug te nemen en om weer te kunnen genieten van gezonde en liefdevolle relaties en ervaringen.

Ontdek je kracht in jezelf, speciaal voor HSP na narcisme, is noodzakelijk om uit het donker in het licht te stappen.