Blijven bij een narcist, kan dat en is dat verstandig?
Blijven bij een narcist, kan dat en is dat verstandig?

Blijven bij een narcist, kan dat en is dat verstandig?

Ik krijg de laatste tijd veel vragen over de mogelijkheid of je kan blijven bij een narcist. Veel partners van een narcist zitten in een dusdanige situatie waardoor het – op het moment – onmogelijk is om hun narcist te verlaten. Ze hebben stuk voor stuk zeer begrijpelijke redenen om te blijven bij een narcist. Maar kan dat ook, blijven bij een narcist? Is het verstandig? 

Lees ook: Weggaan bij een narcist, waarom dat zo moeilijk is.

Blijven bij een narcist, kan dat? Is het verstandig?

Er zijn mensen die behoorlijk worstelen met de vraag: “Blijven bij een narcist, kan dat?” Daarom heb ik in onderstaand artikel een aantal vragen voor je gemaakt waar je zelf antwoord op kan geven. Het is geheel aan jou wat je met de antwoorden gaat doen, er zijn immers situaties waar het vrijwel onmogelijk is om je narcist te verlaten. 

In de meeste gevallen gaat het om “roeien met de riemen die je hebt” en “pompen om niet te verzuipen.” Gelukkig ga je niet worden als je blijft en goed voor je gezondheid is het ook al niet. Je geestelijke gezondheid gaat achteruit, je kan last krijgen van depressieve gevoelens, je zelfvertrouwen daalt naar een dieptepunt en je raakt jezelf volkomen kwijt, of je moet jezelf leren sterker en krachtiger te worden, jezelf leren goed om te gaan met alle stress en leren hoe een narcist te werk gaat.

Ik denk vervolgens dat het niet verstandig is om te blijven, maar aan de andere kant, als je met een narcist te maken hebt waarvan je “weet” dat hij, of zij, je gaat vermoorden – of erger: je kinderen iets ergs aandoet – zodra je weggaat, is blijven misschien wel de enige optie om jezelf en de kinderen te “redden.” Ook kan leeftijd en ernstige gezondheidsklachten een reden zijn om toch maar te blijven, alhoewel ik wel vermoed dat leeftijd eigenlijk geen rol mag spelen op je recht om gelukkig te zijn en in vrijheid te leven. Steun, begrip, respect, waardering ga je niet krijgen, hoogstens ontvang je vals respect als er andere mensen aanwezig zijn, maar zodra deze mensen vertrokken zijn wordt je weer overladen door kritiek en afwijzing.

Blijven bij een narcist is niet verstandig, maar soms de enige optie.

Blijven bij een narcist omdat je relatieverslaafd bent, is niet verstandig.

Blijven bij een narcist die iedere keer voor spanningen, conflicten en instabiliteit zorgen is niet verstandig, maar soms bestaan er redenen waardoor je niet anders kunt dan blijven.

Blijven bij een narcist omdat jullie samen kinderen hebben zodat je een vechtscheiding en ouderverstoting kunt voorkomen is soms een noodzakelijk goed!

Lees ook: Narcisme: hoe ontstaan een vechtscheiding en ouderverstoting?

Lees ook: Leren jezelf sterker en krachtiger te maken.

Lees ook: Leren om voor altijd goed om te gaan met stress.

Lees ook: Leren hoe een narcist te werk gaat.

Blijven bij een narcist is geheel afhankelijk met welk type narcist je te maken hebt. 

Met welk type narcist heb je te maken?

Met de ene narcist valt redelijk te leven, de ander is in staat om je te vermoorden. Er bestaan milde vormen van narcisme, kwaadaardige en gevaarlijke narcisten en pathologische vormen van narcisme. En daar bestaan weer allerlei varianten en gradaties in. Ook kan het narcisme voorkomen in combinatie met een andere persoonlijkheidsstoornis zoals een psychopaat. En narcisten kunnen zowel mannen als vrouwen zijn. Ook komt het voor dat iemand is opgegroeid in een narcistische omgeving en het gedrag kopieert, zonder zelf narcistisch te zijn!

Blijven bij een narcist waarmee redelijk mee samen te leven valt heeft de voorkeur boven blijven bij een narcist die kwaadaardig, gevaarlijk en psychopathische trekken heeft! Vaak hebben narcisten behalve met het narcisme ook met een andere persoonlijkheidsstoornis te maken, wat het herkennen van narcisme ook zo verdomd lastig maakt.

Maar! Is je narcist behalve een narcist ook verslaafd aan drank en drugs en/of gokverslaafd, doe er dan alles aan om te vertrekken! Het is absoluut niet verstandig om bij een narcist te blijven die te maken heeft met een ernstige verslavingsproblematiek! Verhuis naar de andere kant van de wereld en ga daar leven in vrijheid!

Lees ook: Wat is het verschil tussen een open en een verborgen narcist

Lees ook: Verborgen narcisme: de kwetsbare Florence Nightingale narcist

Egoïsme van een narcist

Een volgende vraag die we in overweging moeten nemen of we kunnen blijven bij een narcist is het volgende: hoe egoïstisch is je narcist? En kan je het egoïsme van je narcist aan? Kan je het egoïsme van je narcist nu aan, maar ook over 10 jaar? Want als je blijft, betekent het dat je altijd in de schaduw van je narcist zal leven. Narcisten eisen altijd een voorkeursbehandeling, ten koste van jou. Korte termijn winst is waar het bij een gemiddelde narcist om draait, nogmaals: ten koste van jou!

Lees ook: Narcistisch gedrag uitgelegd, waarom gedragen narcisten zich zoals zij zich gedragen?

Lees ook: Het egoisme van een narcist.

De drie fases als je een relatie hebt met een narcist

Als je besluit om te blijven bij een narcist, is het verstandig om je te verdiepen in het narcisme. Weten hoe een narcist te werk gaat is belangrijke kennis voor de rest van je leven.

Ook is het belangrijk voor je om te weten in welke fase je nu bevindt binnen je relatie met je narcist. Ben je namelijk in de laatste fase beland binnen je relatie met je narcist, de vernietiging fase, dan zal de narcist je tarten tot het uiterste. Of je nu blijft of toch besluit weg te gaan: de narcist wil je vernietigen! Je moet dan verdomd sterk in je schoenen staan om de narcist aan te kunnen. En dat is nu juist een groot probleem: de narcist heeft al je energie weggezogen en je bent eerder uitgeput dan dat je sterk en krachtig bent! Besluit je alsnog om je narcist te verlaten doe dat dan nooit onvoorbereid!

Lees ook: Hoogsensitief met een narcistische partner? Maak jezelf sterk en krachtig!

Lees ook: Onvoorbereid weggaan bij een narcist, waarom je dat nooit moet doen!

Lees ook: De drie fases van het narcisme.

Manipulatie door een narcist

Een volgende vraag die belangrijk is tijdens onze overweging om te kunnen blijven bij een narcist, is het volgende: hoe erg zijn de manipulatietechnieken die de narcist tegen je gebruikt? Ben je opgewassen tegen het manipuleren van je narcist? Ook over 10 jaar? Gebruikt de narcist gaslighting tegen je? Gedragsbeïnvloeding die je angst aanjagen gaan je namelijk niet in de koude kleren zitten! Wil je blijven bij een narcist die dankzij manipulatie je angstig, bang, schuldig, vernederd, beschaamd, verdrietig en teleurgesteld doet voelen? Kan je daar tegen en mee omgaan, nu maar ook over 10 jaar?

Het is niet verstandig en ook niet goed voor je geestelijke gezondheid en dat van je kinderen, om bij een narcist te blijven die gaslighting tegen je toepast. Verhuis naar de andere kant van de wereld en ga daar leven in vrijheid!

Lees ook: Wat is manipuleren? Welke manipulatietechnieken gebruikt een narcist?

Lees ook: Gaslighting is een afschuwelijke vorm van narcistisch misbruik.

Bescherm jezelf tegen het narcisme!

Ben je tot de conclusie gekomen dat het toch beter voor je en je situatie is dat je blijft bij je narcist, dan zal je moeten leren omgaan met het narcisme. De narcist heeft namelijk altijd gelijk, denkt altijd gelijk te hebben, ook als hij, of zij, dat niet heeft. Verwacht niet dat de narcist gaat veranderen. Als je blijft dan ben jij degene die zich moet aanpassen.

Hoe moet je reageren op conflicten met een narcist?

Hoe moet je reageren als de narcist ruzie met je zoekt?

Wat helpt tegen frustratie?

Hoe moet je omgaan met wanhoop?

Met al deze vragen krijg je te maken als je niets anders kan dan blijven bij een narcist. Antwoorden op deze vragen tref je aan in het volgende artikel: Angst en stress veroorzaakt door het coronavirus: samen thuis vast zitten met een narcist, hoe ga je daar mee om?

Vervolgens is het ook belangrijk dat je jezelf weerbaar maakt zodat je jezelf beter kan beschermen tegen het narcisme. Hoe je dat doet lees je in het volgende artikel: Narcisme in je relatie, bescherm jezelf en maak jezelf weerbaar tegen het narcisme.

Stress verminderen

Narcisme binnen je relatie betekent niets anders dan een berg aan conflicten. Iedere keer. Met jou en met jullie omgeving. Iedere keer opnieuw. Narcisten krijgen relatief vaak oproepen om voor de rechter te verschijnen. Maar ook het emotioneel misbruik, de eenzaamheid die je voelt binnen jullie relatie, de wanhoop en het manipuleren, het veroorzaakt een leven vol stress.

Behalve dat, je moet ook nog eens dealen met je eigen hoogsensitiviteit en gevoeligheid. Stress viert hoogtijdagen en het advies voor iedereen die bij een narcist wil of moet blijven: doe er alles aan om stress te verminderen! Stress is een aanslag op je gezondheid en stress is een slechte raadgever!

Lees ook: Alles over stress, ga je eigen stress specialist worden zodat je in staat bent om stress te verminderen!

Helen van onverwerkte en opgekropte emoties

Blijven bij een narcist betekent vervolgens ook dat je een manier moet zien te ontdekken om goed om te kunnen gaan met je emoties. Narcisten kunnen niet omgaan met emoties en weten zich daar geen raad mee. Niet met de eigen emoties, maar al helemaal niet met jouw emoties. Vrienden hebben waarbij je je emoties kan uiten is heel belangrijk. Ook contact hebben met lotgenoten die elkaar direct begrijpen is ontzettend belangrijk. Lid worden van onze besloten facebookgroep van de HSP en de NARCIST: contact met lotgenoten kan daarom een aanrader zijn.

Hoe minder een hoogsensitief persoon de kans krijgt regelmatig in de natuur aanwezig te zijn, hoe minder een hoogsensitief persoon zijn creativiteit kan uiten en hoe minder een hoogsensitief persoon zijn intuïtie ontwikkeld, hoe meer stress een hoogsensitief persoon heeft, hoe minder deze in staat is onverwerkte en opgekropte emoties te uiten en te verwerken.

Lees ook: Helen van onverwerkte en opgekropte emoties, een eerste stap om niet verder in de knoop te raken.

Hoogsensitief? Creëer het leven dat bij je past!

Als hoogsensitief persoon ben je er enorm bij gebaat dat je een eigen leven voor jezelf creëert. Een leven dat bij je gevoeligheid past. Blijf je bij een narcist en deze narcist is vaker van huis dan thuis, dan heb je behalve tijd om op adem te komen van alle emotionele mishandelingen ook de kans een eigen leven op te bouwen. Een prikkelarme omgeving is essentieel voor iedereen die hoogsensitief is. Jezelf opladen en op adem komen in de natuur ook. Ben je niet in staat om regelmatig de natuur in te trekken? Haal de natuur dan in huis! Omgeef je door groen en door planten die je aanspreken!

Hulpmiddelen, adviezen en meer tips nodig om als hoogsensitief persoon het leven te creëren dat bij je past? Lees dan: Hoogsensitief? Creëer het leven dat bij je past!

Twijfel je nog of blijven bij een narcist een mogelijkheid voor je is?

Lees dan het volgende artikel: Waarom het belangrijk is dat je uit een giftige en destructieve relatie stapt.

Afbeelding van Pexels via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een ebook! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me!

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Blijven bij een narcist, kan dat en is dat verstandig?
Blijven bij een narcist, kan dat en is dat verstandig?