Bijnieruitputting en HSP: ben je niet in staat te herstellen van narcisme, heb je last van chronische stress en worstel je met je gevoelige en overbelaste zenuwstelsel?
Bijnieruitputting en HSP: ben je niet in staat te herstellen van narcisme, heb je last van chronische stress en worstel je met je gevoelige en overbelaste zenuwstelsel?

Bijnieruitputting en HSP: ben je niet in staat te herstellen van narcisme, heb je last van chronische stress en worstel je met je gevoelige en overbelaste zenuwstelsel?

Je bijnieren functioneren prima, ondanks de naam: uitputting. Het is een misleidende term die voor veel verwarring zorgt. Het klinkt alsof de bijnieren diens werk niet meer kan voldoen, terwijl in de grond van de zaak de bijnieren eigenlijk best oké functioneren.

Huisarts en bijnieruitputting

Ga je naar de huisarts en vertel je dat je vermoed met bijnieruitputting te maken te hebben, dan zal de huisarts dat eerder ontkennen dan erkennen. Een gemiddelde huisarts is zich niet bewust van bijnieruitputting, ook omdat het niet onderwezen wordt tijdens de medische opleidingen. Ook omdat de gemiddelde huisarts in Nederland zwaar overbelast en overwerkt is. Meestal hebben huisartsen het over de ziekte van Addison of over het syndroom van Cushing (waarbij de patiënt extreem hoge waarden aan cortisol in het lichaam heeft, meestal veroorzaakt door het gebruik van steroïde medicijnen). Huisartsen kunnen een test doen om te checken of de bijnieren nog goed functioneren en meestal is dat schijnbaar ook zo!

Maar voor jou voelt het heel anders…je bent vatbaarder voor (terugkerende) infecties en je worstelt met vermoeidheid en met allerlei allergieën.

(Herken je jezelf in bovenstaande symptomen? Altijd een afspraak maken bij de huisarts!)

Kenmerk bijnieruitputting

Wat is HET kenmerk van een bijnieruitputting? Kenmerk van een bijnieruitputting is een lage bloeddruk. Opgelet: als je een lage bloeddruk hebt betekent het niet dat je een bijnieruitputting hebt. Heb je echter een lage bloeddruk en herken je jezelf in de genoemde symptomen, dan zouden alle alarmbellen bij je af moeten gaan! Je herkent een lage bloeddruk bijvoorbeeld aan het volgende: Als je opstaat, nadat je gelegen hebt, en je voelt je draaierig worden en/of licht in het hoofd.

Allergie en je bijnieren

Heb je bovendien te maken met allergie? Dan heb je ook te maken met histamine. Bij allergie komt histamine vrij, een stof dat ontstekingen veroorzaakt. Cortisol is echter een sterk ontsteking werende stof. En deze cortisol (het stresshormoon) is de sleutel bij de bestrijding van ontstekingen, mits de cortisol een bepaalde waarde heeft dat in het lichaam aanwezig is.

De bijnieren spelen een grote rol bij het vrijkomen van histamine:

 1. Hoe meer histamine, hoe meer cortisol en hoe harder de bijnieren moeten werken om cortisol te kunnen produceren!

2. Hoe harder de bijnieren werken, hoe uitgeputter ze raken en hoe minder ze in staat zijn om voldoende cortisol te produceren.

Duffe ellende dus. We kunnen echter een begin maken om de lijn van allergieën te doorbreken door je allergische reacties uit en door je voeding weg te nemen. Veel mensen hebben problemen met hun voeding, zonder dat ze precies ervaren of beseffen dat ze met een mogelijke voedselallergie te maken hebben.

Bovendien: veel HSP slaan de allergie op in of de huid of in hun gevoelige zenuwstelsel!

De bijnieren spelen niet alleen een grote rol bij het ontstaan van histamine, ook bij:

 • Alcoholisme,
 • Fibromyalgie,
 • Hypoglykemie,
 • Reumatische Artritis,
 • Chronische terugkerende luchtweginfectie,
 • Vermoeidheidssyndroom en bijvoorbeeld bij:
 • Ischemische hartziekte.

(Stel je vragen die je mogelijk over dit onderwerp hebt altijd aan de behandelde arts!)

Cerebrale allergie

Het woord zegt het al, deze allergie zit vooral in je hoofd, te weten: in je hersenen en in je zenuwstelsel. Persoonlijk heb ik er mee te maken als ik suiker eet, maar dat kan voor jou mogelijk anders zijn. Kenmerken zijn o.a.: troebel hoofd, verwarring, plotselinge onhandigheid maar ook: verlies van het bewustzijn! En ja, dat heeft voornamelijk als oorzaak: voedsel, eten en vulling dat je in de mond stopt, zonder dat je er erg in hebt dat je absoluut niet tegen bepaalde voedingsstoffen kunt of bestand bent!

Thuis kan je redelijk simpel, eenvoudig, snel en goedkoop testen of je inderdaad met een voedselallergie te maken hebt, d.m.v. de dagboekmethode dat in het e-book: “Voeding! Voor langdurige en vitale energie!” staat omschreven.

Om je een voorbeeldje te geven van wat cerebrale allergie met je doet: ben je wel eens wakker geworden en heb je het gevoel gehad dat je zo wazig was alsof je een kater had? Terwijl je geen alcohol gedronken hebt? Of ben je ooit plotseling, zonder goede reden, uitgevallen tegen iemand terwijl er niets aan de hand was en deze persoon je niets aangedaan had? Het zijn allemaal tekenen dat je toxisch gegeten hebt: een voedingsstof waar je absoluut niet tegen kan maar waar je explosief op reageert of je hersenen helemaal wazig maakt! Let op: het gaat erom dat een stof toxisch is voor JOU!

Bekende veroorzakers van (verborgen) allergie zijn o.a.:

 • Melk (vervang koeienmelk langdurig met geitenmelk en ontdek of je een verandering bij jezelf waarneemt!)
 • Gluten (ga eens een tijdlang over op glutenvrij eten en merk het verschil op!)
 • Depressieve gevoelens (verwijder alle koeienmelk uit je dagelijkse dieet.)
 • Ranzige oliën (gooi ze weg en bewaar de nieuwe olie in kleinere verpakkingen en zet ze op een koele en donkere plaats!)
 • Suiker (ga over op een suikervrij dagelijks dieet.)

Zelfs als je slechts 1 hapje van je favoriete suikerbroodje eet ’s morgens en een slok koffie neemt, kan de ellende al toeslaan! Het is geheel afhankelijk hoe overbelast je zenuwstelsel is en hoe gevoelig je bent. En dat is toch een behoorlijk groot probleem als jij jezelf beroerd eet, hoe ben je dan in staat om met een helder hoofd het narcisme aan te kunnen?

Symptomen bijnieruitputting

Enkele symptomen bijnieruitputting kunnen o.a. zijn:

 • De neiging om emotionele situaties te ontlopen,
 • Gevoelens van hulpeloosheid en van machteloosheid,
 • Eerder koud dan warm hebben,
 • Opgezette lymfeklieren in de nek,
 • Overgevoelig voor chemische stoffen,
 • Slapeloosheid en/of problemen met slapen,
 • Huiduitslag en/of:
 • Hooikoorts en/of:
 • Astma,
 • Maagklachten en bijvoorbeeld:
 • Nerveus en gespannen zijn.

Kenmerken uitputtingsfase bijnieren

Wat is de uitputtingsfase van de bijnieren? Wat zijn de kenmerken? Kenmerken zijn o.a.:

 • Zonder liters koffie niet kunnen opstarten ’s morgens of aan je dag kunnen beginnen,
 • Heel slecht voelen als je een maaltijd overslaat,
 • Te weinig tijd voor plezier en/of ontspanning,
 • Na een emotioneel trauma niet meer (echt) goed gevoeld,
 • Jezelf tot uitputting gedreven,
 • Langdurige, ernstige en terugkerende luchtweginfectie,
 • Chronische aandoening en/of ziekte.

(Herken je jezelf in bovenstaand rijtje vol klachten? Altijd een afspraak maken bij de huisarts!)

Wat is er aan de hand? Waarom herken je jezelf in de kenmerken van een uitputtingsfase van de bijnieren?

Dat komt door je zenuwstelsel: je zenuwstelsel heeft het te lang te zwaar gehad door langdurige en chronische stress en is overbelast.

Dat komt doordat je te lang met stress te maken hebt (gehad): lichamelijk heeft al die stress zijn tol geëist.

Zenuwstelsel is overbelast door langdurige stress

Met andere woorden: je zenuwstelsel is overbelast en dat is een groot probleem voor iedereen die gevoelig is en een gevoelig zenuwstelsel heeft zoals HSP en HSE. Door alle stress en door alle langdurige overbelasting worden de bijnieren niet langer goed aangestuurd: dat is het probleem!

Wat is een bijnier uitputting in de praktijk?

Door alle stress en overbelasting reageren de bijnieren niet langer goed (genoeg) op prikkels als…stress. Of op een “normaal” dag- en nachtritme. Of op een goede wijze op ontstekingen.

Vanwege de chronische stress is het zenuwstelsel niet langer in staat om de bijnieren goed aan te sturen en te bedienen. Waardoor enkele belangrijke hormonen minder goed en minder frequent worden aangemaakt door de bijnieren.

 • Geheugenverlies kan ontstaan door het gebrek aan een bepaald hormoon.
 • Lage bloeddruk kan ontstaan door het gebrek aan het hormoon: aldosteron (bekender zijn: Adrenaline en noradrenaline).
 • Je bent niet langer stressbestendig. Let op: dit maakt ook dat je niet goed coachbaar bent.

Heb je een (mogelijke) bijnieruitputting? Wat moet je dan altijd eigenlijk als eerste doen? De bron van alle stress aanpakken! Ik ga ervan uit dat dat in het geval van de meeste lezers hier zal zijn: narcisme. De bron van al je stress is de narcist en het narcisme. Narcisme is schadelijker voor je gezondheid en (mentale) welzijn dan je vermoedelijk ooit had beseft.

Wat kan je zelf doen als je vermoed met bijnieruitputting te maken te hebben?

Zoals je mogelijk al beseft: stress aanpakken, de bron van je stress, de achterliggende reden van chronische stress en van je overbelaste zenuwstelsel aanpakken is dus echt belangrijk en noodzakelijk om bijnieruitputting aan te pakken!

Ga voor jezelf in alle rust en eerlijkheid na:

 • Welke trauma´s liggen verborgen achter al je stress?  
 • Zijn de klachten begonnen na heftige emotionele gebeurtenissen?
 • Komen het ontstaan van je lichamelijke en mentale klachten overeen met heftige en schokkende gebeurtenissen in je leven?
 • Wie of wat veroorzaakt al die stress bij je? Is het iemand anders, of zijn het je eigen gedachten die het zo stressvol maken?
 • Hoe stressbestendig ben je en wat kan je er zelf aan doen om je stressbestendiger te maken?
 • Eer jij je gevoeligheid en je overprikkelbaarheid of leef je het leven van een Niet-Hsp?

Herstellen? Begin bij het begin!

Omdat je gevoelig bent en een gevoelig zenuwstelsel hebt, is beginnen bij het begin belangrijk: begin simpel en houdt het simpel. Geen moeilijke of ingewikkelde therapieën of toestanden. Begin bij jezelf. Bij je leefwijze. Bij je voedingswijze. Begin met het stellen van simpele vragen aan jezelf: wat werkt goed voor je en wat werkt niet goed voor je? Waar krijg je energie van en wat of wie kost je energie? Word je meer bewust wat je goed doet en wat je absoluut niet goed doet. En houd het simpel: meer van het goede en minder van het slechte, dat is echt al een enorme verbetering!

Herstellen van een bijnier uitputting?

Het herstel hangt in het geheel af van je: levensstijl! Jij als gevoelige HSP of HSE bent er echt gebaat bij als je een levensstijl aanneemt dat daadwerkelijk past bij je gevoeligheid! Een levensstijl dat je gevoeligheid omarmt en in ere houdt! Koffie en dan vooral de cafeïne is desastreus voor iedereen die een bijnieruitputting heeft. Drastisch verminderen is een vereiste en het liefst enkele weken helemaal geen koffie, of andere dranken waar cafeïne in zit, drinken!

Maar ook wat je eet en wat je drinkt is belangrijk: voeding dat je voedt of voedsel dat je stress extra prikkelt en je zenuwstelsel overbelast?

Maar ook je denkwijze (vooral over jezelf!) en je overtuigingen zijn belangrijke factoren om te kunnen herstellen van een bijnieruitputting. Hoe denk je over jezelf? Ben je ervan overtuigt dat je een slachtoffer van een narcist bent? Gedraag jij je als een slachtoffer of als iemand die trots is op zichzelf en op diens eigen unieke talenten? Ben je zo uitgeput dat het gedrag van een slachtoffer het enige is dat je nog aankan?

Of ben je ervan overtuigd dat je – mogelijk met wat hulp – het narcisme gaat overwinnen omdat je in je eigen unieke kracht gaat staan? Ben je in staat om dagelijks 5 unieke krachten, talenten en mooie eigenschappen van jezelf op te noemen? Geloof, voel en ervaar je ook dat je die 5 unieke krachten, talenten en mooie eigenschappen eigen bent? Voel je daar diep binnen in je een kracht zitten dat zo sterk is en zo graag in opstand wil komen tegen al dat verraad, oneerlijkheid en kinderachtige gedrag van de narcist, om alles wat mooi en goed is aan jezelf aan de wereld te tonen? Ben je nog steeds nieuwsgierig? Ja? Geloof me, je zit echt op de goede weg en ga alsjeblieft zo door!

Herstellen van narcisme, lukt dat niet?

Helen en herstellen van narcisme is een langdurig proces dat echt niet 1,2,3 gebeurt. Was het maar zo´n feest dat je snel kon herstellen van narcisme! Maar dat kan ook een enorme teleurstelling veroorzaken: erachter komen dat herstellen van narcisme wel eens een jarenlang proces kan zijn! Geduld is wat ik jullie allemaal van harte gun en vier al die kleine stapjes die je ondertussen wel bereikt hebt! Maar! Er kan ook sprake zijn dat je zenuwstelsel te overbelast is geraakt, waardoor helen en herstellen van narcisme NIET, nauwelijks of echt te weinig, werkt of lukt!

Dat je niet in staat bent om te helen of te herstellen van narcisme vanwege je overbelaste zenuwstelsel! Een overbelast zenuwstelsel wordt altijd veroorzaakt door stress en omdat een HSP een leven leidt dat niet geschikt is voor diens gevoeligheid.

Heb jij een overbelast zenuwstelsel? Wat is het kenmerk van een overbelast zenuwstelsel?

Een overbelast zenuwstelsel is namelijk het kenmerk van een HSP met:

 • Langdurige chronische stress, met:
 • Bijnieruitputting en ook:
 • Niet in staat zijn om te helen of te herstellen van narcisme en ander trauma.

Het kromme is: iedereen die te maken heeft met narcisme heeft te maken met chronische stress. Wil jij zowel je bijnieruitputtingsklachten als je overbelaste zenuwstelsel aanpakken, maar ben je HSP en worstel je bovendien met narcisme? Dan is een HSP-Levensstijl aannemen noodzakelijk om zowel je gezondheid als je (mentale) welzijn te verbeteren eer je in staat bent te herstellen van het narcisme en kan gaan starten met je eigen Helingsproces. Bovendien, het HSP-Levensstijl bevat ook het e-book: Voeding! Voor langdurige en vitale energie, zodat je rustig thuis op je gemakje kan gaan ontdekken of je te maken hebt met voedselallergie.

Afbeelding van Alexandra_Koch via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Bijnieruitputting en HSP: ben je niet in staat te herstellen van narcisme, heb je last van chronische stress en worstel je met je gevoelige en overbelaste zenuwstelsel?