Betekenis narcist, wat betekent het woord: “narcist” officieel?
Wat betekent het woord “narcist” officieel? Betekenis narcist.

Betekenis narcist, wat betekent het woord: “narcist” officieel?

De officiële betekenis van narcist is: verborgen narcist. Het woord “narcist” betekent niets anders dan: verborgen narcist. Als we het over een narcist hebben, dan hebben we het officieel over een: verborgen narcist. Zo ook hier op de website: HSP en de NARCIST.nl waarbij het woord “narcist” in de domeinnaam een verwijzing is naar de officiële betekenis: een verborgen narcist.

Wat is de officiële betekenis van “narcist“?

De officiële betekenis van het woord “narcist” is: verborgen narcist. Een narcist die moeilijk herkenbaar is omdat deze narcist diens stoornis verborgen houdt voor de buitenwereld.

Wat als je te maken krijgt met de verborgen stoornis van de narcist?

De personen die dicht bij een narcist staan, zoals diens partner, diens kinderen of ouders, maar ook de werknemers of het sportteam, krijgen te maken met de verborgen stoornis. Soms (vaak!)  is er een verborgen oorlogsvoering gaande tegen het gezin van de narcist, achter gesloten deuren. Emotioneel misbruik viert hoogtij. Het gezin van de narcist ontwikkelt P.T.S.S. klachten en leven allemaal in de overlevingsstand. Buitenstaanders hebben geen idee, zijn blind en doof gemaakt door de vele manipulatietechnieken die narcisten gebruiken of denken onterecht dat het wel “mee zal vallen.”

Wat betekent het woord: narcist?

Het woord “narcist” betekent dat het om een verborgen narcist gaat. In tegenstelling tot een “open narcist” is een verborgen narcist heel moeilijk te ontdekken, juist omdat ze een meester zijn om hun stoornis te verbergen voor anderen. Charismatisch, joviaal en soms ook aantrekkelijk, maakt dat veel personen onder de indruk zijn van de narcist en in de ban raken van diens werkwijze. Zonder het te weten worden ze gehersenspoeld en als wapen ingezet tegen het slachtoffer: meestal de partner, het kind of bijvoorbeeld een werknemer van de narcist.

Wat betekent narcist?

Maar wat betekent narcist nu eigenlijk? Wat gebeurt er als je te maken krijgt met een narcist en je staat dicht bij de narcist? Als je te maken krijgt met een narcist, een verborgen narcist, krijg je te maken met iemand die een stoornis heeft. Hij of zij doet zich voor alsof hij of zij geen stoornis heeft, maar een doodnormale leuke en gezellige vent of vrouw is. De narcist is direct begonnen met diens werkwijze: met aantrekken. Als je toehapt, word je op handen gedragen en de hemel ingeprezen. Je denkt echte liefde gevonden te hebben, of nog erger: je tweelingziel, terwijl in feite je te maken hebt met een wolf in schaapskleren. 

Na een korte, maar zeer intensieve en intense, periode van aantrekken, ontstaan de eerste barsten en scheuren. De narcist geeft jou daar de schuld van, maar aangezien je in de ban bent geraakt – gehersenspoeld – doe je er alles aan om te voldoen aan de wensen van de narcist.

Het klinkt behoorlijk gestoord: Jij bent niets en de narcist is alles.


De gelijkwaardigheid is vanaf die dag ver te zoeken en zal uitsluitend groter worden: jij bent niets en de narcist is alles. Dat klinkt behoorlijk gestoord, zeker als je het van een afstandje bekijkt, maar als je er midden in zit en er is geknoeid met je gezonde waarneming, dan ga je mee met de waanideeën van de narcist: dat je niets waard bent en dat je niet goed genoeg bent. Er is geknoeid met je gezonde verstand en met je blik op de werkelijkheid, door iemand waarvan je denkt (of dacht) dat deze persoon van je houdt: gaslighting. 

Is gaslighting narcistisch misbruik?

Gaslighting IS narcistisch misbruik. 

Nu we weten dat narcistisch staat voor: verborgen narcistisch, leren we direct dat gaslighting verborgen is. Verborgen voor anderen, maar niet voor het slachtoffer. En ja, het klinkt weer lekker verwarrend Fleur Irene want ook de open narcist zet gaslighting als wapen tegen personen in die dicht bij de narcist staan. Waaronder inderdaad ook tegen de bloedeigen kinderen.

Enfin, de hele site staat vol met voorbeelden en uitleg over het verborgen narcisme. De meest interessante – d.w.z. waarvan ik vermoed dat ze wel eens interessant zijn voor mijn lezers – tref je hieronder aan, zoals:

Is narcisme een ziekte?

Deze vraag ontvang ik ook vaak: is narcisme een ziekte? De hoop die achter die vraag zit…de hoop dat er mogelijk een pilletje bestaat en de narcist is genezen van diens “ziekte.” De hoop dat je een relatie hebt met iemand die slechts een “ziekte” heeft i.p.v. een stoornis. De hoop dat je te maken hebt met een normaal iemand…het is altijd hard om de vraagsteller te teleurstellen: nee, narcisme is geen ziekte, maar een stoornis.

Nee, narcisme is geen ziekte maar een stoornisNarcisme is een persoonlijkheidsstoornis. Een heel goed verborgen persoonlijkheidsstoornis. Vanwege het verborgen karakter plus het feit dat narcisme zowel in Nederland als in België niet erkent is, lopen al deze vakkundige manipulators vrij rond, zonder een diagnose. Kennis over manipulatie is absoluut aan te raden, voor iedereen, jong en oud, om te voorkomen dat je onbewust in de val loopt van een narcist.

Kan een narcist veranderen?

Vanwege deze stoornis, is een narcist veranderen vrijwel een onmogelijke en zeer uitdagende taak voor welke professioneel dan ook! Psychotherapie is hierbij absoluut noodzakelijk. Een bekende Nederlandse narcist, die hier ook open over is, is de schrijver van het boek: “Een spiegel voor narcisten,” van Martin Appelo. 

Toch vragen velen zich af, die dicht bij een narcist staan, of een narcist kan veranderen. Ook achter deze vraag schuilt de hoop dat het allemaal wel mee zal vallen, toch? Immers, als een narcist kan veranderen, dan zal het allemaal wel meevallen wat een narcist heeft, toch? “Ik geef hem, of haar, gewoon (nog) wat meer liefde en aandacht en dan komt het allemaal goed!” het is pure hoop die achter deze denkwijze schuilgaan, maar helaas werkt het zo niet met iemand die een stoornis heeft.

Weet de narcist wat hij of zij doet?

Weten narcisten dat ze manipuleren? Weten narcisten dat ze anderen misbruiken? Weet de narcist dat hij, of zij, liegt? Narcisten beseffen het niet of kunnen het niet beseffen. Narcisten hebben een stoornis: ze zijn er echt heilig van overtuigd dat zij oké zijn en alle anderen om hen heen niet oké zijn. Narcisten kunnen vanwege hun stoornis de wereld, maar ook henzelf, niet op een realistische manier bekijken. (Voor alle duidelijkheid: ik heb het over narcisten, niet over psychopaten!)

Bovendien moeten we ons realiseren dat ook de narcist, net als al hun slachtoffers, in een overlevingsstand leven. Uit alle macht proberen ze hun “merk” hun “imago” hoog te houden, in een poging geaccepteerd te worden door de groep, hopend dat ze niet verstoten worden, maar falen jammerlijk.

Wij moeten gaan inzien dat narcisten een stoornis hebben en daar ook naar gaan handelen! Stop alsjeblieft te denken dat narcisten reageren zoals personen dat doen die geen stoornis hebben: je kwetst jezelf en je omgeving er onnodig veel mee. Het klinkt heel onaardig, maar het is wel de realiteit: narcisten zijn gek!

Tweelingziel?


Het is schokkend om te zien hoeveel zoekopdrachten Google heeft staan bij onderwerpen als: “Is hij, zij, mijn tweelingziel?” Een tweelingziel is uiterst zeldzaam, maar door het zeer gelijkende “aantrekken en afstoten” op spiritueel hoog en heilig ziel niveau, op het niveau van de Kosmos, Universum en van het oneindige Kwantum Veld, zien slachtoffers van narcisme dit aardse en destructieve “aantrekken en afstoten” als een “bewijs” dat hun narcist geen slecht persoon kan zijn: “zie je wel, hij, of zij, is mijn tweelingziel!” en storten zichzelf steeds verder de afgrond in.

Als er nou maar meer voorlichting en kennis over het narcisme van een narcist kwam!

Empathie en een geweten: het is een groot goed!


Jij bent empathisch en hebt een geweten, kenmerken die bij narcisten ontbreken en daardoor destructief zijn in hun gedrag naar anderen toe. Je zou jezelf en je gezin, iedere dag er op moeten hameren dat narcisten geen empathie hebben en geen geweten.

Je zou toch maar opgroeien met een narcistische ouder die geen empathie noch een geweten heeft…

Je zou toch maar trouwen met iemand die net doet alsof hij of zij normaal is en achteraf blijkt een verborgen persoonlijkheidsstoornis te hebben en geen empathie en geen geweten heeft…

Je zou toch maar kinderen krijgen met iemand die geen empathie of een geweten heeft…

Als er nu maar voldoende voorlichting over narcisme kwam dat iedereen, jong en oud, bereikt…

Hoe ontstaat narcisme?

Eigenlijk rijst automatisch de volgende vraag op: hoe ontstaat narcisme? Hoe kan het dat iemand een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt? Lees het volgende artikel: Hoe ontstaat narcisme? Wanneer ontstaat narcisme bij het kind?

Afbeelding van Nebraska Department of Education via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij of zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke Hsp’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Betekenis narcist, wat betekent het woord: “narcist” officieel?