Ben jij jezelf kwijt geraakt, na narcisme, en wil je het contact met jezelf herstellen, maar weet je niet hoe of waar je moet beginnen?
Ben je jezelf kwijtgeraakt, na narcisme, en wil je het contact met jezelf herstellen, maar weet je niet hoe of waar je mee moet beginnen?

Ben jij jezelf kwijt geraakt, na narcisme, en wil je het contact met jezelf herstellen, maar weet je niet hoe of waar je moet beginnen?

“Dat ik mezelf ben kwijt geraakt,” en: “Dat ik mezelf heb verloren,” zijn antwoorden die ik regelmatig ontvang op mijn vraag: “Wat vond je het ergste aan het thema narcisme?”

Eigenlijk direct gevolgd door de vraag: “Maar hoe herstel ik het contact met mezelf? Waar of hoe begin ik?”

Jezelf kwijt zijn is iets afschuwelijks! Al je dromen zijn weg, al je wensen ook! Je weet niet meer wat je lievelingseten is, laat staan dat je weet wat je wil doen op een vrije dag.

Het contact met je zelf kwijt

Het contact met jezelf, met je echte ZELF, kwijt zijn is leven op de automatische piloot alsof je een robot bent. Je beleeft alles alsof je op een afstandje staat toe te kijken, alsof alles in een waas is. Je leeft alsof je met de rem erop leeft. En dat is een onwerkelijk gevoel. Dat is dissociatie. Bovendien ben je totaal uitgeput, zowel lichamelijk als mentaal, en zou een oppepper je buitengewoon goed doen!

Je zit constant in je hoofd. Je piekert veel en negatieve gedachten overheersen je leven. Het contact met je lichaam is ver te zoeken!

HSP en Trauma

Het trauma van je hechtingstrauma met de narcistische ouder en/of je trauma van je relatietrauma met je narcistische (ex) partner, hakt er diep in. Zo diep dat je jezelf kwijt en verloren bent.

Hoe kom je weer in contact met jezelf? Hoe herstel ik het contact met mezelf?

Wat als we beginnen met een start te maken om eerst weer in contact te komen met ons lichaam? In ons lichaam huist namelijk ook ons ZELF.

Door alles stress van de afgelopen tijd – het narcisme – ben je voornamelijk in je hoofd gaan zitten. Hierdoor raak je meer en meer het contact met zowel jeZELF als met je lichaam kwijt.

Het contact herstellen met je lichaam is een eerste belangrijke stap om het contact met jeZELF te herstellen!

Hoe maak ik contact met mijn lichaam?

Door je voeding, met behulp van voeding!

De pijn om niet jezelf te kunnen zijn gaat heel diep. De worsteling dat je anders bent dan anderen door je hoogsensitiviteit en dat de narcist zich anders voordoet dan hij, of zij, werkelijk is, raken je diep. En dat kost je veel energie. De behoefte om je weer “heel” te voelen is enorm sterk aanwezig, maar waar begin je en beter nog: hoe begin je? Hoe maak je opnieuw contact met jezelf? Hoe maak je contact met je lichaam? Het is overweldigend terwijl je jezelf al in zo’n overweldigende wereld staande moet zien te houden.

Alles wat je lichaam ondergaat, heeft effect op je hersenen, op je geest. Onze hersenen, onze geest en onze gedachten zijn beïnvloedbaar door:

  • Slaap,
  • Lichaamsbeweging,
  • Voeding, en:
  • Omgeving en dat zijn gebieden waar we zelf de controle over kunnen nemen.

Maar omgekeerd geldt het ook: alles wat onze geest ondergaat, heeft effect op ons lichaam. Mediteren, een goed gesprek met een vriend, onze problemen delen of de problemen van ons afschrijven verlicht niet alleen de geest maar ook lichamelijk! Het is een belangrijk gegeven als je besloten hebt te beginnen met het helingsproces en met jezelf aan de slag te gaan om te helen van narcisme.

Ben je moe, kapot en uitgeput? Zowel lichamelijk als mentaal?

Kun je je voorstellen hoe het is om over langdurige energie te beschikken? Als je niet langer iedere keer moe, uitgeput en overprikkeld voelt, maar de beschikking hebt over ene lichaam dat bruist van de energie? Als je niet langer vatbaar bent voor de triggers van de narcist? Als je leven een stuk minder stress kent omdat je kalmer bent dankzij gezonde, pure voeding dat een weldaad is voor je gevoelige zenuwstelsel? Hoe zou je leven er dan uit komen te zien? Als je floreert? Als het contact dankzij die vitale energie en voeding herstelt met je lichaam en dus met jeZELF?

Het is nooit te laat om te beginnen te werken aan je gezondheid en aan je vitaliteit. Juist je gevoeligheid heeft zo’n enorme behoefte aan voeding dat je lichamelijk en geestelijk voedt, je gevoeligheid afremt zodat je rust, ritme, regelmaat en kalmte gaat ervaren en daar kun je vandaag al mee beginnen! En dat heeft een enorm grote positieve invloed op je leven! Op alle gebieden van je leven, ook op emotioneel gebied! Je raakt minder snel overprikkeld! Je relatie met jezelf verbetert, de relatie met je kinderen en met anderen verbeteren, maar ook je prestaties op je werk verbeteren zich! Je voelt je niet langer down, je zit niet langer contact in je hoofd, omdat je lichaam bruist van de energie!

Hoe goed is je fundament? Je basis?

Je basis moet goed zijn. Je voeding is je basis! Je lichaam en je geest hebben een goede basis nodig, een fundament waardoor je als Hsp’er kunt groeien en alles kunt bereiken wat je maar wenst en waar je over droomde. Hoe sterker die basis, hoe beter je de wereld aan kan. Hoe sterker de basis, hoe minder je overprikkeld raakt door de overweldigende wereld om je heen.  Hoe sterker de basis, hoe beter je bestand bent tegen het narcisme! Je gaat bouwen aan je eigen fundament zodat je overeind blijft staan, sterk en krachtig. De levensenergie vloeit terug in je lichaam en dus ook in jeZELF!

Als je basis goed is, kom je weer in evenwicht. Door alles stress rondom het narcisme ben je heel veel vitamine en mineralen kwijtgeraakt. Het tekort vul je aan dankzij je voeding en dankzij het voedingsdagboek. Als je lichaam van binnen in evenwicht is door voedzame en gezonde voeding, zullen prikkels van buitenaf je minder moeite kosten om ze te verwerken. Als je echter door verkeerd voedsel een hoge bloedsuikerspiegel hebt, raak je sneller geïrriteerd omdat alles je overprikkelt. Overstimulatie is te beperken door voeding te eten dat je overgevoelige zenuwstelsel kalmeert. Stimulerende stoffen dien je te vermijden als je meer balans en evenwicht wil creëren. Ook toxische stoffen moeten vermeden worden aangezien iedere HSP of HSE, gevoelig reageert op dit soort stoffen vanwege diens gevoelige zenuwstelsel.

Ben jij het contact met jezelf kwijt? Ben jij jezelf kwijtgeraakt door het narcisme? Heb je geen idee hoe of waar je moet beginnen om weer contact te maken? Begin dan eens met contact maken met je lichaam dankzij voeding!

Hoe doe je dat, luisteren naar de behoefte van je lichaam?

Het ebook over vitale en langdurige voeding leert je om te luisteren naar de behoefte van je lichaam: een banaan kan voor mij super goed en supergezond zijn, maar voor jou kan dat anders zijn. Misschien verdraag je geen bananen, maar heeft je lichaam wel enorme behoefte aan bessen. Mijn lichaam verdraagt slecht rouwe ui en wortels. Alsof er bakstenen in mijn maag liggen. Het remt me enorm tijdens mijn dagelijkse bezigheden. Reageerde gevoeliger op stress. Reageerde sneller op triggers. Ik had er geen erg in, omdat ik hele dagen in mijn hoofd zat en het contact met mijn lichaam kwijt was.

Daar ben ik achter gekomen dankzij het voedingsdagboek: een hulpmiddel om beter naar de behoefte van je lichaam te luisteren. Misschien kan jij slecht tegen gluten of tegen melkproducten die uit de fabriek komen, waardoor je energie flink van gaat haperen en je gevoeligheid toeneemt. Maar daar had je helemaal geen erg in, omdat je constant in je hoofd zat. Dat ga je ontdekken dankzij het voedingsdagboek, je gaat ontdekken welke voeding je energie geeft en welke je energie kost! En dat gaat simpeler en makkelijker dan je denkt!

Wil je het contact met jezelf herstellen?

Ben jij het contact met jezelf kwijt? En wil je dat herstellen? Herstel eerst het contact met je lichaam. Dat is de allereerste en belangrijkste stap om het contact met jeZELF te herstellen. Het contact herstellen met je lichaam doe je d.m.v. voeding! En dat lieve dames en heren, is een verademing en een balsem voor je gevoelige zenuwstelsel! Bovendien verminder je stress, reageer je minder snel op triggers en kalmert voeding je gevoeligheid en je zenuwstelsel waardoor je minder te maken zal hebben met overweldigende gevoelens. En dat allemaal zonder het volgen van dure therapie!

P.S.:

Het ebook: Voeding voor langdurige vitale energie! Is te vinden in de “shop” van deze website en dat is het ebook waar ik het in bovenstaand artikel over heb.

Mag ik je onze “Ebook Voordeel Bundels” onder de aandacht brengen? En dan voornamelijk het Ebook Voordeel Bundel: HSP-Levensstijl? Een voordelige bundel van 3 ebooks die passen bij de gevoeligheid van een HSP die worstelt met het narcisme. In deze bundel tref je ook het ebook: Voeding! aan. De andere twee ebooks van deze voordelige ebook bundel: HSP-Levensstijl zijn:

Maak jezelf sterk en krachtig, speciaal voor HSP. Kom op adem en ga in je eigen unieke kracht staan en

Het ebook over Stress. van Stress Counselor Fleur Irene.

Afbeelding van Arek Socha via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Ben jij jezelf kwijt geraakt, na narcisme, en wil je het contact met jezelf herstellen, maar weet je niet hoe of waar je moet beginnen?
Ben je jezelf kwijtgeraakt, na narcisme, en wil je het contact met jezelf herstellen, maar weet je niet hoe of waar je mee moet beginnen?