Ben jij HSP en chronisch overbelast? Chronisch overbelaste zenuwstelsel na narcisme, trauma en na P.T.S.S.
Ben jij HSP en chronisch overbelast? Chronisch overbelaste zenuwstelsel na narcisme, trauma en na P.T.S.S.

Ben jij HSP en chronisch overbelast? Chronisch overbelaste zenuwstelsel na narcisme, trauma en na P.T.S.S.

Ben je HSP, dan heb je een gevoelig zenuwstelsel. Je raakt door deze gevoeligheid snel overweldigd en kan in paniek raken als je niet snel je batterij kunt opladen in een prikkelarme omgeving na drukte.

Maar! Als je HSP bent en behalve worstelt met je gevoeligheid ook te maken hebt met narcistisch trauma, hechting trauma en met P.T.S.S., is je zenuwstelsel chronisch overbelast. Je bent overbelast, staat onder zware druk en spanning en je hebt regelmatig het gevoel dat je het niet meer aankan.

Trauma en P.T.S.S. na narcisme.

Voor een trauma of P.T.S.S. heb je geen oorlog nodig, narcistische ouders en narcisten, met hun verborgen oorlogvoering achter gesloten deuren, is voldoende.

Als HSP-kind wilde je niets liever dan je hechten. Veilig en liefdevol hechten aan je ouders of verzorgers. Het is voor iedere HSP-kind een enorme kwelling om tot het besef te komen dat je narcistische ouder je niet wil en niet van je houdt, laat staan om je geeft of je wil verzorgen.

Verslaafd aan iets geraakt na narcisme?

Als volwassene ligt een verslaving op de loer om deze enorme leegte binnen in je op te vullen. Hoe erger de kwelling, hoe erger de verslaving. Iedereen met een trauma, is verslaafd geraakt aan iets. Trauma is niets anders dan een ware ontkoppeling van jezelf. En dat is ene afschuwelijke ervaring. De wreedheid van de narcist en jezelf verliezen is voldoende om de pijn te verdoezelen met ene verslaving. Verslaafd raken aan iets door narcistisch trauma is een normale en natuurlijke reactie. Je verslaving heeft niets te maken met dat je een “keus” zou hebben, maar alles dat je een trauma hebt.

Om je verslaving aan te pakken, moet je het narcistisch trauma aanpakken.

Helen en herstellen van narcisme

Om daadwerkelijk in staat te zijn om te kunnen helen en te herstellen van narcisme, moet je als HSP je chronisch overbelaste zenuwstelsel aanpakken, het liefst op een holistische wijze zodat de gevoeligheid van de HSP in ere gehouden wordt.

Deze chronische overbelasting wordt na iedere narcist of misbruik relatie getriggerd.

Zodra de narcist of de misbruiker je chronische overbelasting getriggerd heeft, schiet je in de stress en in angst. Narcisten zijn er dol op om hun slachtoffers angst aan te jagen. Door jarenlang over je grenzen te zijn heen gegaan heb je behalve met angst ook met langdurige stress te maken. De spanning wat er mogelijk komen gaat. Geen mens houdt dit jaar na jaar vol zonder schade eraan te ondervinden. Vandaar ook de term: een narcistisch relatie is een ongezonde relatie.

Hoe komt het dat jij als HSP zo gevoelig bent voor stress en voor stress gerelateerde klachten?

Je zenuwstelsel bestaat uit een linker en een rechter nervus vagus (ook bekend als de zwervende of de tiende zenuw) die vanuit je hersenen naar de organen in je lichaam gaat (onder je linker en rechter sleutelbeen) en informatie van de hersenen en de organen met elkaar uitwisselen.

Deze beide nervus vagus verbinden je hersenen met je lichaam en andersom. Je brein, je hersenen, je geest en je lichaam staan in verbinding met elkaar!

Als je zenuwstelsel chronisch overbelast is door enerzijds je gevoeligheid en anderzijds het narcisme in je leven zijn de nervus vagus ook overbelast, waardoor stress en stress gerelateerde klachten zich opstapelen.

Chronische ontstekingen zijn vaak ene eerste aanwijzing. Loop niet rond met stress gerelateerde klachten, maar maak een afspraak bij de huisarts.

Hoe ontdek je dat je zenuwstelsel overbelast is?

Als je:

  • HSP en empaat (HSE) bent,
  • Te maken hebt met een misbruik relatie en met destructieve personen in je omgeving,
  • Te maken hebt met stress, P.T.S.S. en met narcistisch trauma,
  • En ook als je te maken hebt met voortdurende angst en je leven leeft in angst.

Er zijn nog meer omgevingsfactoren die zorgen dat je zenuwstelsel over belast is, zoals hechtingtrauma, onverwerkte emoties en oud verdriet, maar denk ook aan schimmel toxiteit en bijvoorbeeld aan elektromagnetisch veld. Meer oorzaken en redenen lees je in het ebook: Kind van een narcist in Het Helingsproces.

Ben je chronisch overbelast en ben je HSP? Wat is de oplossing?

Je gevoeligheid, je gevoelige zenuwstelsel, je gevoelige zenuwen, je gevoelige zenuwsysteem en je nervus vagus moeten kalmeren en tot rust komen. Narcisme is een te grote belasting voor je gevoelige systeem. Trauma is een te grote belasting voor je gevoelige systeem. Rust, harmonie en in balans zijn, zijn voor jou belangrijk en zelfs noodzakelijk als je met narcisme en met trauma te maken hebt. Alleen met rust, harmonie en in balans zijn kom je er niet:

Wat helpt tegen een overbelaste zenuwstelsel en nervus vagus?

Een absolute voorwaarde voor HSP is: aarden en gronden. Dagelijks! En wat zeker helpt is een ontspannen levenshouding. HSP zijn er gebaat bij om een holistische oplossing te zoeken voor al hun problemen, ook voor hun geestelijke en gezondheidsproblemen.

Er zijn meerdere oplossingen tegen een overbelast zenuwstelsel, 1 daarvan is: alles wat met muziek te maken heeft. Muziek maken, naar muziek luisteren, een muziekinstrument bespelen, zingen, neuriën, componeren en enz.  

Ook kan je in het ebook Kind van een narcist en in Het Helingsproces lezen, dat er oplossingen zijn die niet voor iedere HSP werken of werkzaam zijn. Om een klein voorbeeldje te geven: mediteren. Niet iedereen is in staat om rustig te gaan zitten en te gaan mediteren, vanwege stress of vanwege narcistisch trauma. Er zijn zelfs HSP die mediteren grondig tegenstaan, ondanks dat ze heel goed beseffen dat de voordelen van mediteren heilzaam zijn. Behalve het mediteren zijn er nog een aantal dingen die helpen om je zenuwstelsel te kalmeren, maar niet voor iedere HSP werkzaam zal zijn. In de eerder genoemde ebooks leg ik je precies uit het hoe of wat uit.

Wat verergert het overbelaste zenuwstelsel van een HSP?

Behalve je gevoeligheid en je worsteling met het narcisme, zijn er nog een aantal dingen die je gevoeligheid en je zenuwstelsel overbelasten. Meestal gaat het om dingen waar je totaal geen erg in hebt. Onverwerkte emoties en oud verdriet is iets dat onze gevoeligheid en ons overbelaste zenuwstelsel verergeren.

Wat kan je zelf doen om de overbelasting te verminderen?

Een van de dingen die voor iedere HSP een weldaad is en helend werkt: is de natuur. Hoe vaker je in de natuur aanwezig bent, hoe vaker je al die andere tips en oplossingen op jezelf toepast, hoe beter je in je vel komt te zitten. De ziel van iedere HSP heeft het nodig om een band te creëren met de natuur.

Wat helpt absoluut niet en verergert de overbelasting van je zenuwstelsel?

Naar het nieuws kijken en social media zijn dingen die echt een te zware belasting zijn voor het gevoelige gestel van een HSP. Naar het nieuws kijken of luisteren is niets anders dan dat je jezelf helemaal onderdompelt met slecht nieuws. Social media is te direct, te onbeschoft, te lomp, te brutaal en te negatief voor ons HSP. Vanzelfsprekend bestaan er hele mooie groepen op social media waar het voor HSP een verademing is om te verblijven, maar over het algemeen geldt: niet geschikt voor het gevoelige gestel van een HSP of empaat. Het is een te zware belasting voor je zenuwstelsel.

Meer weten over het Helingsproces? Hoe je als HSP kan herstellen en helen van narcisme? Neem dan een kijkje bij het volgende: Het Helinsgproces, speciaal voor HSP na narcisme.

Photo by gabriel bulla from FreeImages

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Ben jij HSP en chronisch overbelast? Chronisch overbelaste zenuwstelsel na narcisme, trauma en na P.T.S.S.
Ben jij HSP en chronisch overbelast? Chronisch overbelaste zenuwstelsel na narcisme, trauma en na P.T.S.S.