Angst: Kwaadaardige narcisten herkennen en overwinnen, tips
Angst: Kwaadaardige narcisten herkennen en overwinnen, tips

Angst: Kwaadaardige narcisten herkennen en overwinnen, tips.

Waarom kwetst de narcist? Waarom liegt een narcist? Waarom negeert de narcist? Waarom pest de narcist? Waarom dreigt de narcist? Waarom mishandelt de narcist? Waarom jaagt de narcist anderen angst aan?

Iedereen die samenleeft met een narcist weet hoe de angst diep van binnen aanvoelt als de narcist thuis zich weer kwaadaardig opstelt.

Veel van ons, hoogsensitieve personen en codependentie maar mogelijk ook vanuit geloofsovertuiging, houden niet van het woord “kwaadaardig” omdat we zo graag het goede in anderen willen zien. Ook omdat we empathische zielen zijn en licht stralen, we zijn allemaal goede mensen met een goed hart die anderen niets anders dan het beste gunnen.

Maar ook wij zijn op een bepaald moment tot de verbijsterende conclusie gekomen dat er inderdaad kwaadaardige mensen bestaan. Erger nog, dat velen van ons samenleven met een kwaadaardige narcist of inmiddels zijn gescheiden en de nasleep nog voelbaar is en doorwerkt.

Vanzelfsprekend is het afhankelijk met welk type narcist je te maken hebt. Niet iedere narcist is constant kwaadaardig, er kan zelfs sprake zijn van goede dagen met de narcist, maar narcisten hebben iets duisters over zich wegens gebrek aan wroeging, geweten, spijt en aan schuldgevoelens. 

Lees ook: Codependent en codependentie, wat is dat?

Verwarrend: als de narcist goede dagen kent, is deze dan kwaadaardig?

En dat maakt het ook allemaal zo verwarrend: als de narcist ook goede dagen kent, is hij dan kwaadaardig? Ga maar bij jezelf na of je narcist kwaadaardig is:

Ben je bang voor je narcist? Sta je doodsangsten uit? Ben je bang dat je narcist jou of je kinderen iets aandoet? Heeft je narcist je regelmatig bedreigd? Heeft je narcist je regelmatig lichamelijk en fysiek mishandelt achter gesloten deuren? Heeft je narcist je expres meerdere keren angst aangejaagd? Geniet je narcist als je pijn of verdriet hebt? Heeft je narcist gedreigd de kinderen iets ergs aan te doen als jij niet deed wat de narcist van je eiste?

En vertoont de narcist dit gedrag op regelmatige basis? Zonder spijt? Zonder schuldgevoelens? Zonder geweten?

Erger nog: is het gedrag van de narcist met de jaren erger geworden? Klinkt niet als iemand die een goed hart heeft en je het beste gunt. Ondanks dat er ook goede momenten waren. Toch?

Een narcist die kwaadaardig is trekt je mee diens duisternis in, of ben je blij en ontspannen in plaats van angstig en gespannen als de narcist weer thuiskomt? Angstig om de wreedheden die weer gaan plaatsvinden achter gesloten deuren?

Lees ook: Narcisme, verschillende typen en soorten narcisten, een overzicht.

Triggers van een narcist.

Triggers zoals drankgebruik of werkloos zijn, kunnen deze staat van duisternis versterken. Triggers waar een narcist niet tegen kan – dat het goed met je gaat! – versterken deze duisternis ook. Narcisten kunnen ook niet tegen de waarheid en kan ook zeker een trigger vormen!

Waar narcisten niet tegen kunnen.

Waar kan een narcist niet tegen? Er zijn een aantal zaken waar narcisten absoluut niet tegen kunnen en dat zijn o.a.:

Dat jij de narcist verlaat,

Dat jij een andere geliefde hebt,

Dat jij gelukkig bent,

Dat je een voorspoedig leven hebt en

Dat het je goed gaat.

Ook kunnen narcisten niet tegen de waarheid. Vooral als de waarheid niet HUN waarheid is!

De narcist kan dat niet verkroppen en moet en zal je kapot maken en je vernietigen. Ben jij niet gelukkig met de narcist? Dan ben je met niemand gelukkig!

Het is heel schokkend om te ontdekken dat iemand, die ooit beweerde dat jij de liefde van diens leven was, er alles aan doet om je financieel te vernietigen – ook als de narcist heel goed weet dat je financieel verantwoordelijk bent voor de kinderen van de narcist – lastercampagnes achter je rug om uitvoert, je zwart maakt, je beschuldigt van afschuwelijke dingen die compleet verzonnen zijn, uitsluitend en alleen omdat jullie uit elkaar zijn.

Wedden dat de narcist je van zaken beschuldigd waar hij, of zij, zelf schuldig aan maakt? De narcist kan niet tegen de waarheid als het niet de waarheid is van de narcist en zal alles verdraaien net zo lang totdat het weer in het koppetje van de narcist klopt: Jij bent de schuldige. Punt. Dan klopt het weer in het hoofd van de narcist.

De narcist is niet in staat zichzelf, anderen of de wereld op een realistische manier te zien. ZIJN waarheid is DE waarheid, ook al is het complete larie of erger: een leugen.

Voor heel veel slachtoffers van het narcisme, die al die jaren geprobeerd hebben er toch iets van te maken met de narcist tijdens jullie narcistische relatie, is het einde van de narcistische relatie, de vernietigingsfase, het moment om zich te realiseren hoe verdomd weinig de narcist om ze gegeven heeft.

Tijdens de vernietigings fase gaat de narcist zo koud, zo kil, zo gewetenloos en zo berekend te werk om je kapot te maken, dat het eigenlijk doodeng en angstaanjagend is!

Lees ook: Narcistische ex manipuleert kind: ouderverstoting.

Vooral als de slachtoffers van het narcisme vervolgens zien hoe koud, kil, gewetenloos en berekenend de narcisten omgaan met hun eigen kinderen rond deze periode: het kan de narcist werkelijk niet schelen of diens eigen kinderen honger hebben, zolang jij maar financieel vernietigd wordt.

(Iedere narcist gebruikt geld als manipulatiemiddel! Dat is ook een reden waarom ik zo hamer op het feit dat je financieel ONafhankelijk van de narcist moet zijn. Ja inderdaad, je leest het goed: dus ook geen narcistische baas boven je dulden als deze narcistische baas je kan ontslaan als je niet in het gareel loopt!)

Dat is gewoon zo schokkend om te ervaren! Jij moet kapot en het maakt de narcist niet uit of dat ten koste gaat van diens eigen kinderen! Als slachtoffers nog ergens wat liefde voelen voor de narcist, zal dat in deze periode meestal voorgoed verdwijnen.

Lees ook: Verward gemaakt door een narcist? Kenmerk narcisme: verwarring veroorzaken onder de slachtoffers.

Bestaan er ook vrouwelijke kwaadaardige narcisten?

Misschien denken velen dat uitsluitend mannelijke narcisten kwaadaardig zijn, maar vergis je niet! Het is schrikbarend om te ontdekken hoeveel vrouwelijke narcisten kwaadaardig zijn! Ik ben al heel lang bezig met het thema narcisme (nationaal en internationaal) en ik sta iedere keer weer versteld hoe een vrouwelijke narcist (verborgen narcist met psychopathische trekken) gewetenloos achter gesloten deuren te werk gaat. Juist omdat we het niet (echt) verwachten van een vrouw.

Ik denk – ondanks mijn ervaringen met mijn verborgen narcist met psychopathische trekken – dat vrouwelijke narcisten de ergste vorm van het narcisme is.

Lees ook: Volwassen kind van een narcistische ouder zijn, ben je opgegroeid binnen een narcistisch gezin?

Hoe komt het dat een narcist kwaadaardig is?

Iedereen die een ziel heeft, iedereen die licht uitstraalt, iedereen die in contact staat met God, of met Allah, of met het universum, of met engelen, iedereen die in contact staat met het eigen bewustzijn, met het innerlijk, met diens ware Bron en ware kracht is in principe een goed persoon met een goed hart. Ze ervaren schuldgevoelens, gevoelens van spijt en hebben een geweten. Ze ervaren het verschil tussen goed en kwaad. Daar zijn we ons misschien niet altijd bewust van, maar in principe zijn we Gods kinderen (of waar je in geloofd.) 

Wetenschappers en geleerden zijn het er nog steeds niet met elkaar over eens, maar geschat wordt dat het narcisme ontstaat rond het vierde à vijfde levensjaar van het kind. Het ene kind heeft er meer aanleg voor dan een ander kind. Het is alsof het kind besluit “Maar heel veel van zichzelf te gaan houden als niemand anders van me houdt!”

Narcisme ontstaat door een extreem gevoel aan minderwaardigheid en onzekerheid en ze bezitten een zeer kwetsbaar gevoel van eigenwaarde. Narcisme gaat vaak gepaard met andere stoornissen.

Om zich nooit meer kwetsbaar te hoeven voelen zoals ze dat deden toen ze een heel klein kindje waren, snijden ze zichzelf af van het licht, van hun Bron, van hun Kracht, van God, van Allah, van het universum, van de engelen, van hun innerlijk en van hun zelf.

Om zich nooit meer zo onzeker te hoeven voelen zoals ze dat deden toen ze een heel klein kindje waren, snijden ze zichzelf af van zichzelf. Met andere woorden, het licht maakt plaats voor het duister.

Het is in de grond van de zaak intens triest, dat een kindje van 4 à 5 jaar zoveel ellende al heeft moeten doormaken, dat het bij zichzelf het licht uitdooft. Ze hebben de verbinding met hun ware en authentieke zelf voorgoed verbroken. Nog triester is het dat de narcist vervolgens het licht bij anderen ook wil uitdoven.

Iedere relatie die een narcist vervolgens met een ander aangaat, een liefdesrelatie, een werkrelatie, een ouder-kind relatie, een vriendschappelijke relatie en enz. draait uiteindelijk uit op ellende.

Waarom?

Omdat binnen zulke relaties je kwetsbaar moet opstellen, binnen werkrelaties minder en dat is dan ook een reden waarom er zoveel narcisme aanwezig is aan de top van (grote) bedrijven: hier kan narcisme zelfs een groot goed zijn aangezien het de narcisten (vaak!) zijn die massaontslag (of andere vervelende klussen die iemand met een geweten behoorlijke moeite mee heeft) moeten regelen en uitvoeren aangezien zij geen problemen hebben met kwetsbaarheid. Denk maar aan “angstcultuur” op de werkvloer.

Binnen liefdesrelaties en alle andere relaties is jezelf kwetsbaar opstellen een voorwaarde om de relatie te doen slagen. Een andere voorwaarde is vertrouwen: een narcist vertrouwt niemand meer na alle ellende die hij, of zij, als jong kind heeft moeten doormaken.

Om zichzelf te behoeden dat de narcist ooit weer zo gekwetst en zich zo onzeker zal voelen, deelt hij, of zij, nu zelf de klappen uit eer iemand anders hem, of haar, kan raken met harde klappen. Iedere narcist heeft iets gemeen met elkaar: een leven vol conflicten.

Lees ook: Waarom gedragen narcisten zich zoals zij zich gedragen? Waarom een narcist doet wat hij, of zij, doet.

Hoe heeft het kwaadaardige van de narcist jou beïnvloed?

Om het even leesbaar te houden, noem ik jou en mij “Licht” en de narcist “Duister.” Licht heeft licht nodig om te groeien en te bloeien. Licht met licht stimuleert elkaar. Licht met licht is vrijheid en blijheid. Licht met licht is eerlijk en puur.

Maar zodra het licht in aanraking komt met het duister, raken al je cellen, ook de hele kleinste lichaamscellen binnen in je, besmet met het duister. Je straalt niet langer meer zoveel licht uit als vroeger. Het duister zit diep binnenin je, in je gedachten, in je emoties, in je handelen, in je dromen, in je bloed, in je organen.

Ik denk dat je wel weet hoe het voelt, anders zat je nu niet dit artikel te lezen. Het is alsof een gif in je zit en de boel langzaam overneemt, alsof je de controle over jezelf aan het verliezen bent.

Je diepste kern, je innerlijk, je intuïtie, je Bron, je ware zelf, je hart en je ziel zijn echter nog niet besmet geraakt met het duister. Maar! Je hebt jezelf, net als de narcist vroeger gedaan heeft toen deze een klein kindje was, wel losgekoppeld aan je diepste kern, je innerlijk, je intuïtie, je Bron, je ware zelf, je hart en je ziel om ze te beschermen tegen het duister!

Omgang met kwaadaardige narcisten herkennen bij jezelf.

Hoe herken je aan jezelf dat je omgang hebt met een kwaadaardige narcist? Het is herkenbaar aan een paar dingen: als je bent losgekoppeld ervaar je een machteloosheid en overheerst het gevoel bij je dat alles in je leven is overkomen, je voelt je als een slachtoffer en je bent uit je persoonlijke kracht gestapt. Je bent emotioneel afhankelijk gemaakt door je narcist. Bovendien voel je je enorm hulpeloos. 

Het duister weet maar al te goed dat het licht langzaamaan begint te doven bij je. Duister met duister kunnen gaan samenwerken om het overige licht bij je te doven. Om het voor elkaar te krijgen dat het nog aanwezige licht bij je gaat doven, stelt de narcist zich duister op, stelt de narcist zich kwaadaardig op. Doordat je jezelf hebt losgekoppeld van je ware zelf, van je bron, reageer je nu vanuit angst.

Angst is niets anders dan duister, het gif dat nu door je lichaam en je gedachten huist. Je reageert dus vanuit het duister en dat is bijzonder aantrekkelijk voor narcisten en alle andere destructieve personen. Je reageert vanuit het duister om jezelf te beschermen en te verdedigen tegen het…duister. Je verdedigt jezelf vanuit angst, het duister, tegen het duister. Met andere woorden: je bent jezelf kwijtgeraakt. 

Lees ook: De drie fases van het narcisme, ben jij jezelf kwijtgeraakt of heb je te maken met een narcistische relatie?

Er gebeurt nu nog iets met je: onbewust ben je nu heel aantrekkelijk voor andere narcisten en destructieve personen. Het patroon van je handelingen en van je gedragingen vanuit angst en vanuit het gif van het narcisme, het duister, trekt duister aan waardoor je met nog meer duister te maken krijgt. Het brengt je iedere keer verder weg van het licht.

Voordat je je een hoedje schrikt: je bent niet het duister, je bent niet kwaadaardig! Want ondanks dat je besmet bent geraakt met het duister, bezit je nog steeds over een geweten!! Het enige dat er met je gebeurd is, dat je er helemaal alleen voor staat en dat je bent afgesneden van je eigen hulptroepen. 

Lees ook: Jezelf kwijt zijn: welke energie van anderen laat je toe en wat straal je naar anderen uit?

Wat heeft kwaadaardigheid met machteloosheid te maken?

Iedereen die besmet is geraakt met het duister, kan terug stappen in het licht en zichzelf ontdoen van het duister. Ook jij! Hoe erg je leven ook was samen met de narcist, wat de narcist je ook allemaal aangedaan heeft, ook jij kan weer terug in het licht stappen en jezelf terugvinden en jezelf weer verbinden met je ware zelf en met je Bron en met je Kracht.

Kwaad, kwaadaardigheid of het duister is niets anders dan machteloosheid. Kwaad, kwaadaardigheid of het duister staat synoniem aan machteloosheid.

Het licht, dat God is, of Allah, of het universum of waar je in geloofd, heeft namelijk altijd het laatste woord. God is licht. Allah is licht. Jij bent licht. God en Allah hebben altijd het laatste woord. Jij hebt altijd het laatste woord. Licht zal het duister altijd overwinnen. Ik weet niet zeker of het een goed voorbeeld is, maar toch zal ik het noemen: in films zie je het ook terugkomen: vampiers (en narcisten zijn best wel te vergelijken met vampiers) kunnen niet tegen het daglicht. 

Het duister bezit namelijk geen ziel, geen ware zelf en dat bezit jij wel. Het duister heeft het licht nodig om zich te kunnen voeden, om te kunnen overleven. Zonder licht is het duister nergens. Het duister is misschien kwaadaardig, maar ook zeker machteloos!

Lees ook: Wat alle narcisten zeggen.

Hoe kan je een kwaadaardige narcist verslaan? Is dat überhaupt wel mogelijk?

Zodra je beseft dat de narcist zonder jou niets voorstelt, ben je in staat om de narcist te verslaan. Ben je in staat om te beginnen met helen van het narcisme. Zodra je beseft dat het duister niets kan uithalen zonder licht, ben je in staat om weer in contact te komen met je ware zelf, met je innerlijk en met je Bron. De narcist jaagt je angst aan om je te vergiftigen met het duister.

Zodra je beseft dat de narcist hulpeloos is zonder je licht kaatst het duister van je af en weerkaatst het terug naar de narcist. De narcist heeft geen eigen energiebron zoals jij dat wel hebt, daarom zullen ze altijd op zoek gaan naar licht en energie om zich te kunnen voeden. En om zich te kunnen voeden hebben de narcisten het nodig dat jij uit angst op hen reageert.

Kwaadaardige narcisten zijn kwaadaardig omdat ze jouw angst, pijn en verdriet nodig hebben om te kunnen overleven. Daarom veroorzaakt een narcist zoveel verwarring, zoveel twijfel, zoveel onzekerheid, zoveel pijn, zoveel angst, zoveel verdriet en zoveel negatieve gedachten zodat je vanuit het duister, vanuit angst, op de narcist reageert en voor de narcist diens voeding en energie bent.

Zonder jouw angst is de narcist nergens. Dus een lieve narcist zal nooit kunnen overleven, aangezien liefheid geen angst, pijn of verdriet bij je opwekt. 

Zodra je de waarheid gaat inzien hoe narcisten daadwerkelijk in elkaar steken, als je gaat inzien dat narcisten buitengewoon bang zijn om geen voeding te krijgen, als je gaat inzien dat narcisten bange wezens zijn die niet kunnen overleven als jij niet bang gemaakt wordt, ben je in staat om het kwaadaardige narcisme achter je te laten en terug in je eigen licht te stappen. 

Je zal een hoop aan jezelf moeten werken, onzichtbare wonden moeten gaan genezen en werken aan je eigen helingsproces, maar beseffen hoe zwak en hoe bang een narcist eigenlijk in de grond van de zaak is en dat deze zonder jouw angst niet kan overleven, is eigenlijk best wel een opluchting! Jij bent niet gek, je bent “duister” gemaakt en het is de hoogste tijd dat je weer terug stapt naar je eigen licht!

Het is voor mij ook een enorme worsteling geweest om te erkennen dat er inderdaad kwaadaardige mensen bestaan op de wereld. Ik heb zelfs heel lang beweerd in heel veel artikelen van me dat niet alle narcisten kwaadaardig (kunnen) zijn. Domweg omdat ik als hoogsensitief persoon en vanuit een Christelijk oogpunt toch wel heel graag het goede in ieder mens wil zien.

Ik ben – helaas – inmiddels zo ver om toch tot een onthutsende conclusie te komen dat iedere narcist kwaadaardig is. Iedere narcist jaagt je angst aan, de ene narcist zal het misschien op een meer bedekte vorm toepassen dan een andere narcist, maar om aan hun voeding te komen en te kunnen overleven hebben ze je angst nodig. En dat is niet ok.

Angst

Angst aanjagen aan degene tegen wie je ooit in het begin van de relatie verteld hebt dat je de liefde van het leven voor de narcist bent, is niet ok. Het heeft mij jaren en jaren gekost om tot deze conclusie te komen en ik heb er alle begrip voor dat jij misschien een andere mening hebt, misschien ook omdat je nog niet zoveel over narcisten weet. Het is overigens niet mijn bedoeling om je te overhalen om tot dezelfde conclusie te komen, wel bied ik je graag inzichten aan hoe ik tot deze conclusie ben gekomen.

Nu ik weet dat narcisten leven op de angst van een ander en overleven op de angst van een ander, is het voor mij veel gemakkelijker geworden om niet langer in te gaan op het kwaadaardige gedrag van een narcist. Hoe verborgen dat gedrag ook mag zijn. Ik ben weer in mijn eigen licht gestapt en dat bevalt me prima! De waarheid is dat ik niet langer in de wereld van angst wenst te leven.

Ik heb mezelf sterker en krachtiger gemaakt, onzichtbare wonden geheeld en wat heel belangrijk is voor iedereen die hoogsensitief is en besmet is geraakt met het duister: geef uiting aan je creativiteit! Creativiteit is een hulpmiddel voor hoogsensitieve personen om weer terug in je eigen licht te stappen!

Lees ook: Het helingsproces.

Wil je meer weten hoe je een narcist, het narcisme en het kwaadaardige gedrag van een narcist kunt herkennen? Wil je meer weten hoe schadelijk het gedrag van een narcist is voor jou en voor de kinderen? Neem dan eens een kijkje bij het volgende: Herken de narcist en het narcisme, hoe schadelijk is het gedrag van een narcist voor jou en voor de kinderen?

Afbeelding van Niek Verlaan via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis de 7daagse emailserie: “Minder angst, minder stress en minder narcisme,” speciaal voor HSPers, waarin we gaan ontdekken welke patronen het zijn die je zo aantrekkelijk maken voor narcisten en andere destructieve personen, waar die patronen vandaan komen en hoe we deze patronen veranderen naar gezonde patronen. Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Angst: Kwaadaardige narcisten herkennen en overwinnen, tips
Angst: Kwaadaardige narcisten herkennen en overwinnen, tips