Angst en stress veroorzaakt door het coronavirus: samen met je narcist thuis vast zitten, hoe ga je daar mee om?
Angst en stress veroorzaakt door het coronavirus: samen met je narcist thuis vast zitten, hoe ga je daar mee om?

Angst en stress veroorzaakt door het coronavirus: samen met je narcist thuis vast zitten, hoe ga je daar mee om?

Angst en stress

Noodgedwongen zullen velen van jullie thuis vast zitten met een narcist in huis. Letterlijk en figuurlijk. Dat veroorzaakt veel angst en stress, vooral als er een totale lockdown aan zit te komen in Nederland.

Op dit moment hebben we geen keuze, we moeten ons neerleggen bij de situatie en accepteren dat we mogelijk opgesloten zitten met onze narcist. Als de lockdown er aan komt, zitten we gedwongen opgesloten met de narcist. Zonder precies te weten tot wanneer.

Later meer over angst, stress, wanhoop, paniek, frustratie, boosheid en woede en hoe je daar mee om kan gaan als je thuis vast zit met een narcist of ander destructief persoon.

Thuis vast zitten met een narcist

Miljoenen mensen over de hele wereld hebben al te maken met een lockdown, zij zitten thuis al opgesloten met hun narcist. Hier in Spanje zitten we inmiddels al ruim een week opgesloten in huis. Vermoedelijk moeten we nog een maand binnen blijven tot 20 April. Dit gaat voor velen een zeer benauwde situatie worden. Niet alleen voor ons, maar ook voor degene die opgesloten zitten in een ongelukkig huwelijk, voor degene die dagelijks met fysieke mishandelingen te maken hebben en de kinderen die geen kant op kunnen, ook de kinderen die zich niet veilig thuis voelen.

Niet veilig thuis

Niet veilig thuis voelen veroorzaakt heel veel angst, stress en spanningen, ongeacht of je nu kind of volwassene bent. De onzekerheid over het virus en de onzekerheid tot wanneer dit allemaal gaat duren maakt het nog zwaarder. Als je daarboven op ook nog zorgen maakt over je baan, je bedrijf en over je inkomen, hebben we te maken met een overdosis aan angst en aan stress.

Lees ook: Huislijk geweld en emotioneel misbruik door een narcist of door een ander destructief persoon.

Wat te doen?

De perfecte oplossing heb ik niet. (Had ik die maar, dat had ik jullie allemaal zo van harte gegund!!)  Ik heb wel een aantal ideeën en tips die ik heel graag met jullie wil delen!

Eerst: hoe moet je omgaan met een narcist als jullie samen thuis vast zitten?

Hoe moet je omgaan met een narcist als jullie samen thuis vast zitten?

Wat te doen tijdens confrontaties?

Allereerst, als je op elkaars lip zit, probeer alsjeblieft confrontaties te vermijden! Vooral als je met een narcist te maken hebt van wie je niet precies weet welk type narcist het is! Narcisten kunnen redelijk te behapstukken zijn, maar er kunnen ook levensgevaarlijke gekken tussen zitten! Zoek dus geen confrontatie op als je enkele weken op elkaars lip tussen vier muren moet zitten!

Verder is het belangrijk dat:

  1. Maak in geen geval denigrerende, sarcastische of cynische opmerkingen tegen geen enkele narcist!! Dan escaleert de boel en als je te maken hebt met een (extreem) gevaarlijke narcist, speel je zelfs met je leven met zulke opmerkingen! Ik maak geen grapje: dat is echt levensgevaarlijk!!
  2. Ga in geen geval een scene schoppen: narcisten met psychopathische trekjes genieten van het feit dat jij je zelfbeheersing verliest en hij of zij zal dat altijd tegen je gebruiken, waardoor je nog ellendiger voelt dan tevoren! Kortom: blijf rustig! Haal diep adem! Laat je niet gek maken door een narcist! Geen enkele narcist of destructief persoon is het waard dat jij je zelfbeheersing verliest!
  3. Ga de narcist NOOIT bedreigen, een kat (de narcist) maakt rare spongen als hij of zij zich bedreigt voelt! Zeker niet als je niet helemaal zeker bent met welk type narcist jij te maken hebt!
  4. Trek de confrontatie met een narcist niet persoonlijk aan: het is gewoon zijn of haar  manier om je te frustreren. Verdoe je tijd niet aan het ontcijferen van de emotionele betekenis van zo´n confrontatie. Het was gewoon een nutteloze discussie die hij of zij voert om je uit balans te trekken. Om energie uit je te zuigen. Richt je op zaken die er wel toe doen!
  5. Gebruik nooit fysiek geweld tegen een narcist, juist als je niet in staat bent om te vluchten!
  6. En probeer in geen geval een beter mens te maken van de narcist tijdens een confrontatie!

Zoekt de narcist ruzie met je?

Ga jezelf in geen geval verdedigen. Ga je ook niet rechtvaardigen tegenover een narcist of een ander destructief persoon. De narcist verdraaid toch alles. De narcist legt toch wel de schuld bij je neer. De narcist heeft toch wel kritiek op je. Het is nutteloos, een verspilling van je energie en je voelt je steeds beroerder en vermoeider voelen.

Zeg om een ruzie te voorkomen iets in de trant van: “Als ik in jouw schoenen stond zou ik ook teleurgesteld zijn,” en vervolgens zeg je iets van: “Sorry, ik moet naar de wc,” en dat laatste is vanzelfsprekend een smoesje om weg te komen. Blijf altijd kalm, rustig en haal diep adem vanuit je buik. Reageer niet op je narcist!

Word je bewust van je ademhaling: blijf diep en rustig vanuit je buik ademen.

Soms is de ego strelen van de narcist wat er voor nodig is om een dreigende ruzie of discussie te voorkomen. Zeker als jullie kinderen hebben is dit een techniek die je gezin helpt! Er zijn narcisten die het jammer vinden dat ze God zelf niet zijn, want ze voelen zich een God. Als je het voor elkaar weet te krijgen om een ruzie af te wenden waar de kinderen bij zijn door de ego te strelen van de narcist, dat lijkt me niet verkeerd. Maar, gebruik deze techniek niet te vaak, straks zoekt de narcist ruzie met je in de hoop dat jij de ego gaat strelen van je narcist. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Soms lukt het ook om een ruziezoekende narcist te kalmeren met een grapje en met een hartelijke lach. Humor helpt! Als je het talent in je hebt om de narcist regelmatig aan het lachen te krijgen, zou ik dat ook zeker gebruiken tijdens die momenten waar ruzie dreigt of als de narcist met een van zijn onmogelijke discussies begint. Ik heb humor ingezet als wapen tegen mijn ruzie zoekende narcist. Bij mij hielp het. Als ik geen humor gebruikte, negeerde ik hem en zijn destructieve gedrag. Totaal. Zijn gedrag werd daadwerkelijk met de tijd minder erg. Maar ik besef terdege dat je niet iedere narcist zomaar kan negeren.

Vrouwelijke narcisten met een instabiele inslag, gaan huilen, zeuren, klagen, jammeren en een heuse rel schoppen als jij haar gaat negeren. Vrouwelijke narcisten in combinatie met een andere stoornis zoals Borderline, zijn als de dood dat jij haar verlaat. Door haar te negeren wakker je die angst bij haar aan. Maar misschien is jouw mevrouw narcist wel heel gevoelig voor humor. En soms helpt het om afleiding te zoeken: verander van onderwerp. Dat wil zeggen een onderwerp dat je (vrouwelijke) narcist aanspreekt! Misschien heb je geluk en vergeet ze het drama!

Gaat de narcist zinloze discussies met je aan?

Negeer het en probeer de narcist af te leiden. Humor kan helpen. Bijt je tong af, bedwing je tranen en houd je gezicht in een plooi. Haal je schouders op en ga door met waar je meer bezig was of verlaat de ruimte waar de narcist is.

Hoe ga je om met een narcist als jullie samen thuis vast zitten?

Ga als een ware diplomaat aan het werk! Wees altijd diplomatiek met je omgang met de narcist: het liefst neem je een ontspannen en ontwapende houding aan alhoewel ik besef dat het vrijwel onmogelijk is als jij of je kinderen verbaal aangevallen worden. Reageer er niet op, zeker niet als je niet zeker weet hoe je narcist gaat reageren als je wel reageert op de aanval van de narcist.

Soms kan dit trucje helpen: Speel de onnozele! Doe alsof je hem of haar niet begrijpt! Doe alsof je zijn of haar manipulaties niet begrijpt! Doe alsof je zijn of haar aanvalstechnieken niet begrijpt! Soms kan humor helpen en ga direct over op een ander onderwerp dat de narcist buitengewoon geïnteresseerd: over de beurs, of de politiek, mode, sport, rijk worden of wat dan ook. Leidt de gedachten van de narcist af!

Stel je nooit kwetsbaar op tegenover je narcist. Iedere narcist die beseft dat jij kwetsbaar bent, gaat direct over je grenzen heen. De narcist zal je gaan irriteren, frustreren en uitdagen, allemaal om je een schuldgevoel te bezorgen in een periode dat jij toch al kwetsbaar bent. Waarom? Om energie bij je weg te zuigen, dat geeft de narcist een gevoel dat hij of zij macht over je heeft. Daarom: stel je nooit kwetsbaar op tegenover een narcist! Liefde, begrip en waardering moet je zoeken bij vrienden en familie, maar zal je nooit vinden bij een narcist!

Gebruik humor als wapen tegen je narcist, maar gebruik humor ook tegen angst en stress!!

Toen ik nog samen was met mijn narcist en mijn narcist dreigde te ontploffen in zijn  narcisme, heb ik heel wat ellende weten te voorkomen door: humor. Nu kende ik mijn narcist – zeker tegen het eind van onze (uche) relatie – door en door. Ik wist zoveel over het narcisme en ik wist precies tot hoe ver ik kon gaan bij mijn narcist. Ik had ontdekt dat mijn narcist redelijk gevoelig was voor humor. Zodra ik mijn narcist aan het lachen had gekregen, kon hij niet meer boos zijn, kon hij niet meer kinderachtig reageren, kon hij niet meer verder gaan met zijn destructief gedrag, kon hij niet meer de kinderen lastig vallen met zijn onmogelijke en intens trieste gedragingen tegenover hen en enz.

Ga zelf maar na: wie lacht, heeft geen tijd om boos te zijn. Wie lacht, heeft geen tijd om zich angstig te voelen. Wie lacht, heeft geen tijd om zich gestrest te voelen.

Laten we lachen om niet te huilen.

Ik heb me toentertijd ontpopt als een ware clown, maar lieve mensen, ik geloof nog steeds dat dankzij het gebruik van humor de situatie waarin mijn zoon en ik ons toen bevonden,  van de ondergang gered heeft.

Nu weet ik niet met welk type narcist je van doen hebt en jij kent de grenzen van je narcist beter dan wie ook, maar ik zou zeker proberen een stukje humor te gebruiken binnen de nare situatie. Heb je met een levensgevaarlijke gek te maken, vrees ik dat humor je niet veel verder helpt, ware het niet dat lachen JOU wel kan helpen!

Lachen is het beste medicijn tegen wanhoop, paniek, angst en tegen stress!

Lachen is het beste medicijn tegen wanhoop, paniek, angst en werkt ook prima tegen stress! Heb je in huis een kwaadaardige gek die niet van humor houdt, trek jezelf dan regelmatig terug (op het toilet, op het balkon, in de badkamer en enz.) waar je een potje kan gaan lachen. Kijk naar grappige filmpjes via YouTube en zorg dat je iedere dag minimaal een half lacht, juist als je niets meer om te lachen hebt!!

Gebrek aan lichaamsbeweging?

Lachen doet je goed voelen en juist vanwege het gebrek aan lichaamsbeweging: lachen is ook een heuse cardio training! Lachen is perfect als je de ruimte niet hebt om te bewegen! Lees alsjeblieft het volgende artikel over lachen, het is een aanrader en helpt je door deze moeilijke tijd heen!

Andere tips tegen een gebrek aan lichaamsbeweging:

Ga je fiets poetsen,

Ga je kledingkast uitruimen,

Doe workouts in de slaapkamer of woonkamer zoals opdrukken, crunches en squats, (download een fitness app zodat een “woonkamer workout” makkelijker voor je wordt)

Doe aan yoga,

Lap de ramen schoon,

Klop dekens uit,

Sorteer de boeken in de boekenkast,

Boen muren schoon of geef ze een nieuw likje verf,

Op de vaste plaats rennen,

Trek onkruid uit de tuin.

Wat helpt tegen frustratie?

Wat te doen als je constant gefrustreerd voelt? Gefrustreerd over de situatie waarin jij je nu in bevindt? Gefrustreerd door je narcist? Door het virus?

Voldoening! Wat geeft je voldoening? Hoe meer voldoening jij in je leven ervaart, hoe beter jij met je gevoelens van frustraties om kan gaan. En dat hoeft echt niet om grote dingen in het leven te gaan, dat kan al perfect werken voor de kleine dingen in het leven. Voldoening dat je gezond bent, voldoening door het verzorgen van je kinderen, je planten of je huisdieren, voldoening door de buurvrouw te helpen, voldoening door goed te doen en te zijn voor anderen en dat kan zeker ook op afstand. Onbekende ouderen die zich eenzaam voelen, kaartjes sturen bijvoorbeeld. Voldoening gaat om acties waardoor jij je goed voelt. Het stimuleert je en het motiveert je.

Wat werkt tegen angst, stress en wanhoop?

En er is nog een manier om de schade zo veel mogelijk te beperken en dat is door in een flow komen. Door in een flow te komen, creëer je harmonie. En iedereen die in harmonie is, is veel minder vatbaar voor angst, stress en wanhoop.

Weten jullie wat een flow is?

Door het bereiken van een flow vergeet je even alles en iedereen om je heen. Je doet iets wat je het allerliefste doet: en je komt in een flow terecht. Persoonlijk ervaar ik deze flow als ik artikelen schrijf, dat is iets wat ik echt zo graag doen en waardoor ik alles en iedereen, ook de tijd, om me heen vergeet! En dat is heerlijk! In een flow terecht komen creëer je harmonie.

Negatieve emoties versterkt de behoefte aan creatieve uitingen

Jezelf creatief uiten is voor veel hoogsensitieve personen een fantastische manier om beter om te gaan met deze nare situatie. Het kan een ware uitlaatklep zijn als je vrijwel 24/7 binnen moet zitten. Tekenen, gedichten maken, schrijven en enz.

Schrijf de ellende van je af!

Veel mensen, die door een negatieve periode heen gaan, schrijven hun gevoelens en ellende van zich af in een dagboek. Alle ellende van je afschrijven lucht op. Juist als je behoefte hebt aan troost, steun en aan ontsnapping van alle ellende.

Trek je terug en neem afstand

Het noodgedwongen samen zijn met een destructief persoon kan te intens voor je zijn. Vooral als je er de behoefte aan hebt om in een prikkelarme omgeving te zijn. Afzonderen kun je altijd: ga naar het toilet, de badkamer, de zolder, de kelder, de slaapkamer, de keuken, de gang, het balkon, de tuin en enz. Hoe klein jullie ook wonen, er is altijd een plekje waar je ongestoord alleen kunt zijn. Door het gebruik van een koptelefoon kan je daar even luisteren naar je favoriete muziek, zodat je je echt totaal afzondert van alles en iedereen die zich in huis bevindt. Ook kan je je richten op een diepe en ontspannen buik ademhaling zodat je tot rust komt.

Vermijd stimulerende middelen

Angst en stress zijn er gebaat bij als je zo min mogelijk stimulerende middelen tot je neemt. Koffie – bijvoorbeeld – verergert de gevoelens van angst en stress. Suiker heeft hetzelfde effect. Cola en andere stimulerende frisdranken ook. Probeer, mits mogelijk, al deze stimulerende middelen tot een absoluut minimum te beperken zodat je angst en je stress niet kunnen gaan pieken. Alhoewel het juist zeer begrijpelijk is dat je juist snakt naar stimulerende middelen in deze barre tijden…kies voor gezondere alternatieven. Drink meer water en eet meer (groene) groente!

Boosheid en woede

Je narcist, of destructief persoon, kan je regelmatig woedend maken, juist als je 24/7 op elkaar aangewezen bent en tussen vier muren zit opgesloten. Je boosheid en je woede moet je op de een of andere manier zien te ventileren. Maar hoe doe je dat als je geen kant op mag en kan?

Lichamelijk je boosheid en je woede uiten is ontzettend belangrijk om meer verlichting en opluchting te ervaren. Maar wat als je nu zo klein behuisd bent dat het vrijwel onmogelijk is om je lichamelijk te kunnen uiten? Kauwen helpt, maar is niet ideaal. Flink goed kauwen bedoel ik dan, op een appel of op een kauwgumpje. Ondertussen zou je je vrij gekomen energie door je woede en je boosheid kunnen gebruiken om het huis op te ruimen, de zolder, de kelder, het tuinhuis, de garage, de badkamer, de keuken en enz. Als je een hond hebt, geeft dit je een ideale ontsnappingsmogelijkheid waar je tegelijkertijd even je vrijgekomen energie door je woede kan uiten. (Reageer je woede niet af op de hond!) Ga heerlijk naar buiten met de hond (tijdens een lockdown is het toegestaan om naar buiten te gaan met de hond!) en ren in het park je boosheid en je woede er uit!

Honden uit laten

Hier in Spanje is sinds enkele dagen een run ontstaan op het thema “honden uitlaten.” Degene die honden hebben zetten advertenties voor degene die geen hond hebben, zodat de mogelijkheid ontstaat om toch even de deur uit te kunnen. Ze lopen zelfs met speelgoedhonden en met een geit aan de lijn buiten. Alles om maar even te ontsnappen aan het leven wat zich afspeelt binnen de vier muren. En ik begrijp het volkomen dat men hier zelfs probeert vogeltjes en knaagdieren buiten uit te laten.

Komt er een lockdown aan in Nederland en heb je geen hond? Vraag aan de buren, of je hun hond een aantal keer mag uitlaten. Het is het perfecte excuus om te ontsnappen en je boosheid, woede, frustratie, angst en je stress even te kunnen ventileren. Neem je kinderen mee en laat ze buiten rennen! Rennen is voor kinderen de perfecte manier om in korte tijd al hun stress, angst, frustratie en boosheid te kunnen uiten en te ventileren.   

Contact met lotgenoten en gelijkgestemden, speciaal voor HSPers!

Ik denk dat het contact met lotgenoten, waardoor je direct begrepen voelt, eigenlijk 1 van de aller belangrijkste dingen is om je angst en je stress beter te kunnen hanteren. Door het contact met anderen realiseer je je direct dat je niet de enige bent die in deze nare situatie bevind. Steun van elkaar en begrip krijgen is zo ontzettend waardevol.

Geheime en besloten FB groep contact met lotgenoten en gelijkgestemden, speciaal voor HSPers!

Daarom: De FB pagina van de HSP en de NARCIST heeft sinds vandaag een nieuwe facebookgroep: een geheime en een besloten facebookgroep Contact met lotgenoten en gelijkgestemden, speciaal voor HSPers, die in contact met elkaar willen komen zodat ze hun hart kunnen luchten, zonder dat anderen – buiten deze geheime en besloten groep –  kunnen lezen wat je schrijft.

Wat je moet doen als je lid wil worden van deze geheime en besloten FB groep voor lotgenoten die in contact met elkaar wensen te komen, is het volgende: via je eigen facebook pagina ga je op zoek naar:

Geheime en besloten facebook groep van HSP en de NARCIST contact met lotgenoten.” En vraag of je lid mag worden.

Om lid te worden, worden er drie vragen aan je gesteld, en je moet akkoord gaan met de groepsregels, dit om te voorkomen dat behalve hoogsensitieve personen, andere nare gasten lid willen worden. Uitsluitend dan word je toegelaten tot de groep. Ik hoop van harte op jullie begrip!

Behalve het contact met lotgenoten, is meer kennis over het probleem nodig om te begrijpen wat er aan de hand is waardoor je beter kan handelen. Meer kennis over het narcisme dus, over wat het is en wat het met je doet.

Lees ook: Narcisme in je relatie, bescherm jezelf, hoe doe je dat?

Lees ook: Narcistisch misbruik, hoe bescherm je jezelf?

Transformeer jezelf tot een super saai mens!!

Vermijd de narcist zoveel mogelijk binnen de vier muren en als je samen bent in 1 ruimte, transformeer jezelf tot een super saaie persoonlijkheid die geen enkele emotie toont of laat zien. Vertel je narcist NIETS over jezelf, over je leven, over je dromen of over je wensen. NIETS! Praat over saaie onderwerpen en over nietszeggende onderwerpen. Onderwerpen die de narcist niet aanspreken. Heel belangrijk: toon geen emotie en laat geen enkele emotie zien. Praat over koetjes en kalfjes en behandel de narcist redelijk respectvol op een diplomatieke wijze, toon geen emoties en zonder jezelf zo vaak mogelijk af om even op adem te komen!

Heel belangrijk:

Als de narcist kans ziet om je emotioneel te triggeren door een nare opmerking van zijn, of haar, kant, is de kans groot dat tijdens het verdere verloop van het virus, het gedrag van de narcist verergert thuis. TOON GEEN EMOTIES en de narcist laat je steeds meer en steeds vaker met rust!

Ik heb wel eens opmerkingen ontvangen als: “maar dat werkt niet als je kinderen hebt.”

Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders.

Mijn zoon deed dus ook precies hetzelfde als wat ik deed: GEEN EMOTIES TONEN IN DE BUURT VAN DE NARCIST!

Mijn zoon had, net als ik direct door, dat we door de narcist met rust gelaten werden, aangezien we onszelf hadden getransformeerd tot super saaie persoonlijkheden. De narcist had al heel snel door dat wij, mijn zoon en ik, niet meer voldeden als prooi.

Het is een enorme knop die je om moet gaan zetten. Als hoogsensitief persoon wil je niets liever dan diepgaand contact met anderen, dat saaiheid nou niet iets is wat ons goed ligt. Toch zal je intuïtief aanvoelen dat wat ik zeg wel eens waar kan zijn. Ik wil je in ieder geval van harte uitnodigen om het in ieder geval te proberen zo saai mogelijk  te zijn tegenover je narcist. Je hebt niets te verliezen!

Vervolgens nog een tip om beter met angst om te gaan:

Hoe meer spieren je hebt, hoe minder angst je ervaart. Door het trainen van je spieren gaat je lichamelijke conditie vooruit, waardoor je automatisch ook het mentale gedeelte aanpakt. (Ik wil overigens niet dat je nu dagelijks enkele uren achter elkaar spieren gaat trainen en kweken! Twee of drie keer per week een klein half uurtje op de roeimachine of aan krachttraining doen, is voldoende om het resultaat te behalen wat we wensen: angst verminderen! Door het trainen van je spieren, ga je je zelfverzekerder voelen en door het trainen van je spieren ga je rechtop lopen in plaats van met afhangende schouders en met je ogen gericht op de grond rondlopen. Probeer het maar eens uit: en je gaat ontdekken dat het werkt!

Leef je leven in liefde.

Nog een tip voor iedereen die emotioneel misbruikt is door een narcist:

Beoefen vier keer per week, 20 minuten per keer, mindfulness en/of meditatie.

Ontspannen

Meditatie en yoga zijn uitstekend om te ontspannen! Bewuste en een diepe buikademhaling ook. Soms kan een half uurtje slapen of wegdommelen in de middag voor iemand de ultieme ontspanningstechniek zijn. Weer iemand anders ontspant graag d.m.v. visualisaties en droomt weg. Weer een ander vind het heerlijk om te ontspannen in een warm bad. Weer een ander leest liever een goed boek, of bespeelt een muziekinstrument. Misschien ontspan jij liever door te werken in de tuin of door te tekenen of te schilderen.

Stress ontladen

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Er moeten momenten in je dag zitten waar de boog ontspannen kan zijn. Ben jij altijd met je hersenen bezig? Ga wat doen met je handen! Zit jij de hele dag? Ga je fysiek helemaal uitleven!

Hele goede manieren om je stress te ontladen en even al je problemen kwijt zijn, zijn tafeltennissen, dansles volgen, muziekinstrument bespelen, naar muziek luisteren en een boek lezen. Als je overigens uren achter elkaar zit en met stress te maken hebt, is het heel belangrijk dat je minimaal ieder uur even opstaat en een rondje of 2 loopt. Als er trappen in de buurt zijn, even die trappen op en neer. Kan je niet iedere keer op staan? Doe dan rek-, en strekoefeningen.

Mindfulness werkzaam tegen stress, angst, piekeren en tegen emotioneel misbruik!

Mindfulness is wetenschappelijk bewezen dat het werkt tegen stress, angst, piekeren en tegen emotioneel misbruik. Toch blijven de reacties verdeeld, sommigen reageren lacherig op mindfulness. Geitenwollen sokken gedoe. Critici blijven kritisch tegenover mindfulness.

Maar wat blijkt? De positieve behaalde resultaten na een mindfulness training blijven jaren bestaan!

Wat is mindfulness?

Mindfulness is niets anders dan: Aandacht. Aandacht op het nu. Dus niet de aandacht steeds maar richten op gister wat geweest is of op morgen, wat nog moet komen, maar op het nu. Je leeft nu! 

We schenken in ons leven te weinig aandacht aan die kleine mooie dingen in het leven. We hollen voorbij de belangrijkste zaken in ons leven. Leven? We houden de aandacht er niet meer bij. Onze aandacht schiet alle kanten op, behalve op het nu.

Mindfulness is een vorm van meditatie, afgeleid van de boeddhistische inzichtmeditatie. Mindfulness leert je om rustiger en zelfbewuster te worden. Dat kopje koffie van vanmorgen heb je dat echt geproefd terwijl je de krant las? Heb je de vrolijk fluitende vogeltjes gehoord tijdens het wakker worden, of was je al druk bezig met de hectiek van de dag die komen gaat? Ben jij met de volle aandacht bij je gesprekspartner of hol je in gedachten de noodzakelijke boodschappenlijst af? Heb jij zoveel last van stress dat met aandacht genieten van het leven er niet meer bij zit?

Tijdens een mindfulness training leer je om met je aandacht bij het hier en nu te blijven. Je leert dat piekeren geen nut heeft en dat blijven hangen in zaken die gebeurd zijn je geen enkele winst opleveren. Je leert om de dingen te nemen zoals ze zijn. Je leert dat je jezelf niet onnodig moet veroordelen en beoordelen. 

Hoe je dat doet? 

Door:

Ademhalingstechnieken en in

Oefeningen in zintuiglijke waarneming.

Het resultaat is veel meer rust, in zowel je hoofd als in je lichaam.

Zoek afleiding en houd contact!

Puzzels en legpuzzels maken en boeken lezen die je van de eerste bladzijde grijpen, zijn perfecte afleiders! Ook heel belangrijk is dat je contact houdt met je familie en met je vrienden. Al stuur je maar een smiley naar ze, of een hartje, of een kusje. Het hoeven echt geen hele verhalen te zijn. Houd contact met die mensen die je dierbaar zijn! Of je nu wel of niet opgesloten zit met een narcist, we maken met zijn allen wereldwijd een rare en een onzekere tijd door! Een klein berichtje kan een groot gebaar zijn waardoor we allemaal ons al minder eenzaam voelen.

Angst en stress? Breng jezelf in harmonie!

Lachen en in een flow terechtkomen is het beste middel om in harmonie te komen met angst, stress, wanhoop. Lachen en in een flow komen is een middel om de schade enigszins te beperken. Het beste medicijn tegen angst, stress en wanhoop veroorzaakt door een ongelukkig huwelijk en door narcistische mishandelingen is nog altijd: weggaan zodra het kan!

Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een ebook! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me!

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Angst en stress veroorzaakt door het coronavirus: samen met je narcist thuis vast zitten, hoe ga je daar mee om?
Angst en stress veroorzaakt door het coronavirus: samen met je narcist thuis vast zitten, hoe ga je daar mee om?