Als de partner van een narcist een pronkstuk is dat dient als een trofee: de trophy wife of husband.
Als de partner van een narcist een pronkstuk is en dient als een trofee. de trophy wife of husband.
Als de partner van een narcist een pronkstuk is en dient als een trofee. de trophy wife of husband.

Als de partner van een narcist een pronkstuk is en dient als een trofee: de trophy wife of husband.

Narcisten zoeken graag partners die hen beter doen lijken: beter dan alle anderen. De trofee vrouw of trofeeman geeft de narcist een positiever zelfbeeld omdat het diens ego verbetert en ophemelt. Het is alsof de trofeevrouw of trofeeman de kapotte stukjes van de narcist als lijm bij elkaar houdt.

In de liefde kan een narcist je gebruiken als een pronkstuk. Ze kunnen hun partners zien als aanhang die hun eigen status benadrukt.

Lees ook: Verschillende typen en soorten narcisten, een overzicht.

Trophy wife en trophy husband

Deze termen hebben een behoorlijk negatieve lading aangezien deze partners van de narcist eigenlijk niets anders zijn dan decoratiemateriaal. De narcist pronkt en showt met diens aanwinst om de ogen van anderen uit te steken. “Kijk mij nou!” Het is een pronkstuk voor de narcist.

Het is voor een narcist een voordeel als hun partner hun sociale status of positie beter maakt. Een narcist is in staat om te redeneren dat een pronkstuk zijn, of haar, eigenwaarde en zelfvertrouwen zal verbeteren.

Trofeevrouw of trofeeman

De trofeevrouw of trofeeman is voor de narcist een statussymbool en zijn meestal jong, mooi en aantrekkelijk. De narcist is meestal ouder, rijker, machtiger en succesvoller. Het stereotype van een (bijvoorbeeld) succesvolle advocaat of chirurg met diens jongere en mooie partner.

Lees ook: Kenmerken van een ongezonde en toxische relatie: de rode vlaggen. Heb je met een narcist te maken?

Het effect van het pronkstuk, een trofeevrouw of trofeeman, op de narcist

De trofeevrouw of trofeeman zorgt dat de narcist zich kort voldaan, heel en compleet voelt. Maar ook deze trofeevrouw of trofeeman mag niet te dicht bij de narcist komen en de narcist zal ook niet op een gezonde manier voor diens nieuwe en jonge aanwinst zorgen. De narcist is ook binnen deze relatie niet warm, zorgzaam en liefdevol.

Het pronkstuk wordt door de narcist op alle punten uitgebuit: hoe meer toegang de narcist heeft tot de zwakheden van het pronkstuk, hoe meer de narcist kan manipuleren. De reacties van het pronkstuk op de manipulatietechnieken is voeding voor de narcist. Zonder deze emotionele reacties kan een narcist niet overleven.

Lees ook: Verschillende hersenspelletjes van de narcist d.m.v. manipulatie, een overzicht.

Geen enkele narcist wil een echte verbinding aangaan, met wie dan ook en dat verklaart ook vaak waarom een relatie met een narcist niet lang duurt. Behalve als de nieuwe jonge partner een codependent is of andere redenen heeft om langer bij de narcist te blijven.

Het effect van de trofeevrouw of trofeeman op de narcist is van korte duur en de narcist wil snel een nieuwe prooi om mee te pronken.

Als de relatie tussen een trofeevrouw of trofeeman met een narcist stuk gaat

Na de relatie met een narcist zal de trofeevrouw of trofeeman verbijsterd zijn achtergelaten. Ze zitten vol met woede, ongeloof maar vooral ook met veel spijt. Ze vragen zich af of ze überhaupt wel iets hebben betekend voor de narcist en hoe het kon gebeuren dat ze in de val zijn gelopen van een narcist. Was alles schijn? Is de narcist hen zo snel alweer vergeten? Betekenden ze echt zo weinig voor de narcist?

Want wat de breuk met de narcist zo verwarrend maakt is: als de trofeevrouw of trofeeman zo weinig hebben betekend voor een narcist, waarom bewaard de narcist dan foto´s en andere aandenken van hun relatie samen? Zelfs als de narcist op het oog zo gelukkig is met een nieuwe liefde in diens leven? Waarom bewaard de narcist dan al die aandenken uit eerdere relaties?

Lees ook: Verward gemaakt door een narcist? Kenmerk narcisme: grote verwarring veroorzaken onder de slachtoffers.

Trofeeën om te pronken

Omdat het trofeeën zijn waar de narcist mee kan pronken. Het is te vergelijken met de jacht: na de jacht wordt door de jager de huid van de beer bewaard. Net als bij de jacht bewaard de narcist diens trofeeën uit eerdere relaties. Afgeschoten om als trofee te dienen.

Open en verborgen narcisten

Zowel open als verborgen narcisten zijn dol op trofeeën. Al deze narcisten bewaren geen trofeeën uit eerdere relaties om zich verbonden te voelen met hun ex. Het is uitsluitend bedoeld om mee te pronken.

Lees ook: Open vs verborgen narcisten, wat is het verschil?

Na de breuk

Na de breuk zijn de trofeevrouw en de trofeeman vooral opgelucht dat de relatie met de narcist voorbij is, ondanks dat ze vol zitten met woede en spijtgevoelens. Niemand wil iemands trofee zijn.

Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een ebook! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me!

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Als de partner van een narcist een pronkstuk is dat dient als een trofee: de trophy wife of husband.
Als de partner van een narcist een pronkstuk is en dient als een trofee. de trophy wife of husband.