Afspraken maken met een narcist, hoe doe je dat en wat werkt niet?
Afspraken maken met een narcist, hoe doe je dat en wat werkt niet?

Afspraken maken met een narcist, hoe doe je dat en wat werkt niet?

Afspraken maken met een narcist, werkt niet. Allemaal zullen we dezelfde ervaring hebben, zelfs als de afspraken met een narcist wettelijk zijn vastgelegd en we ons veilig wanen en opgelucht denken: “Hèhè, dat is ook weer geregeld, weer een ding minder om ons zorgen over te maken!” komen de meeste van ons uiteindelijk tot de onthutsende conclusie: de narcist houdt zich niet aan de afspraken. Ook niet aan de afspraken die wettelijk zijn vastgelegd. Ook niet aan de afspraken die door een rechter zijn vastgelegd. De narcist heeft lak aan alles en iedereen, ook aan afspraken, ook aan wetten of regels.

Wat gebeurt er als je een afspraak maakt met een narcist?

Tijdens het afspraak maken met een narcist, valt de narcist je persoonlijkheid aan, bekritiseert je en kraakt je af. Onderhandelen of afspraken maken met een narcist is hierdoor een complete oorlogsvoering geworden. Als je nog nooit afspraken hebt gemaakt met een narcist, heb je geen idee in wat voor een wespennest je terechtkomt.

Personen die geen weet hebben over het narcisme, begrijpen niet waarom velen van ons angstig zijn als ze afspraken moeten gaan maken met een narcist. Vooral rond een scheiding van een narcist is dit het geval. Wij weten wat ons te wachten staat: ellende! We zitten namelijk met de narcist in de laatste fase van de narcistische relatie: de vernietigingsfase.

Wat drijft een narcist tijdens het maken van een afspraak?

De motivatie van de narcist – van alle narcisten wereldwijd ongeacht het type narcist – drijft slechts op 1 ding: supply (voeding). Jij dient als supply. Jij bent een voorraadkast aan heerlijke supply voor de narcist.

Lees ook: Waarom je nooit moet reageren op het gekmakende gedrag van een narcist.

Onderhandelen en afspraken maken met een narcist werkt niet omdat…

Narcisten, lieve dames en heren, voelen zich leger dan leeg vanbinnen. Die leegte moeten ze opvullen, anders kunnen ze niet overleven of bestaan. Het is te vergelijken alsof iemand in ademnood is en NU lucht nodig heeft want anders stikt het en gaat het dood. De narcist is in een overlevingsmodus, opereert in een overlevingsmodus en de narcist gedraagt zich daarnaar: hij, of zij, moet NU lucht hebben, anders sterft het een verstikkingsdood.

En dat gebeurt ook tijdens het onderhandelen met een narcist, of tijdens het maken van afspraken. De narcist moet NU supply hebben. Dus valt deze je aan, bekritiseert je en kraakt je af. Narcisten kunnen niet anders.

Hoe ga je daarmee om?

En dat betekent niet dat je nu medelijden hoeft te hebben met een narcist, welnee, het betekend uitsluitend dat jij moet weten hoe je hiermee om moet gaan. Benoem uitsluitend het gedrag van de narcist, dus zoiets als: “Ik zie dat je erg boos bent.”

Door vervolgens de narcist voor je geestesoog te zien als een 4-jarige kleuter, die op de grond ligt te krijsen om aandacht te krijgen, ontstaat er voor jouw gelegenheid om jezelf uit de situatie te trekken. Zodat je niet meegesleurd wordt de diepte in.

Advies voor tijdens het maken van een afspraak met een narcist

Humor helpt en het strelen van het ego van de narcist ook! Wat ook altijd helpt is het volgende altijd te onthouden als je met een narcist afspraken moet maken: met honing vang je meer bijen dan met azijn! Als je afspraken MOET maken met een narcist, MOET je je realiseren en beseffen dat de narcist je nooit zo maar vandoor laat gaan: jij dient als supply voor de narcist. Lever NOOIT kritiek op de narcist tijdens het maken van afspraken, want behalve dat de narcist je levend opvreet, kan je die afspraken wel vergeten! Houd het beeld voor je van een 4-jarige kleuter en besef dat alles wat de narcist tegen je zegt, niets persoonlijks is, maar dat de narcist urgent behoefte heeft aan voeding. Reageer NOOIT op het gekmakende gedrag van de narcist, zeker niet tijdens onderhandelingen of tijdens het maken van afspraken met een narcist. Rust goed uit, zorg goed voor jezelf en verschijn ontspannen voor de afspraak. Reageer kort, zakelijk maar vriendelijk. Vertel nooit iets persoonlijks en reageer niet op vervelende en nare vragen van de narcist. Laat je niet uit de tent lokken!

Waarom doet een narcist zo?

Waarom de narcist dat doet? Omdat de bedradingen in de hersenen van de narcist anders zijn dat die van geestelijk gezonde mensen. In de voorkwab – het gedeelte van de hersenen vlak boven de ogen – liggen o.a. “Empathie” en “geweten” vast. Via hersenscans is waarneembaar dat de bedrading van narcisten rond deze gebieden verschillen.

(Aangezien zowel in Nederland als in België het narcisme van een narcist niet erkent is als een persoonlijkheidsstoornis, worden deze hersenscans gemaakt tijdens wetenschappelijk onderzoek over het narcisme in Amerika. In Nederland noch in België hoef je te vragen naar hersenscans van narcisten.)

Waarom houdt de narcist zich niet aan de gemaakte afspraken?

Ik ontvang heel vaak van deze “waarom” vragen: “Waarom doet een narcist zus en me zo?” Uren en uren wordt er op Google gezocht naar “waarom” vragen over het narcisme van een narcist. En die uren en uren veranderen in dagen, weken, maanden en jaren. Eer je er erg in hebt, heb je jaren van je leven verspilt naar het zoeken van “waarom” vragen over het narcisme. Zonder dat je ooit een voor jou bevredigend antwoord hebt gekregen.

Lees ook: Kennis over narcisme: “Ik begrijp het narcisme niet, waarom doet een narcist zoals hij, of zij, doet?”

Hoe zal ik het netjes zeggen? (Kan ik het wel netjes zeggen?)

Omdat…

“Waarom doet een narcist zus en me zo?”

“Waarom houdt de narcist zich niet aan de wettelijk gemaakte afspraken?”

Omdat de narcist gek is? Omdat de narcist een stoornis heeft? Daarom dus. Geen leuk antwoord en ook niet hoopvol, maar ik heb toch liever dat je al die tijd besteed aan jezelf en aan je eventuele kinderen, dan je kostbare en waardevolle tijd verspillen naar het zoeken van “waarom” vragen rondom het narcisme van de narcist.

Het is een proces om de aandacht weer op jezelf en op de kinderen te leggen. Sommigen zijn er zich niet eens bewust van dat ze uren en uren op het internet aan het zoeken zijn naar vele “waarom” vragen over het narcisme van een narcist. Bewustwording is een eerste en zeer belangrijke stap.

Lees ook: In de ban van een narcist, wat kan je doen en wat is de oorzaak dat je zo afhankelijk werd van het narcisme van een narcist?

Mijn narcist doet dat niet! Mijn narcist is anders!

Ik weet dat er enkelen van mijn lezers hoopvol blijven denken: “Maar mijn narcist is anders!” Liever de hoop dan de teleurstelling. Hoop is echter niets anders dan uitgestelde teleurstelling, alhoewel ik heel goed begrijp waar die hoop vandaan komt: je hoopt dat je het mis hebt en dat je niet te maken hebt met iemand die een persoonlijkheidsstoornis heeft. Toch?

We moeten onszelf stapje voor stapje gaan aanleren om onze aandacht op het narcisme, te verleggen naar onszelf. Om onze aandacht terug te brengen naar onszelf.

Jij bent de belangrijkste persoon in je leven. Niet een narcist, maar jij!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay 

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Afspraken maken met een narcist, hoe doe je dat en wat werkt niet?