4 Gaslight zinnen die narcisten tegen je zeggen om je te manipuleren en die in toxische, ongezonde en destructieve relaties te horen zijn.
4 Gaslight zinnen die narcisten tegen je zeggen om je te manipuleren en die in toxische, ongezonde en destructieve relaties te horen zijn.

4 Gaslight zinnen die narcisten tegen je zeggen om je te manipuleren en die in toxische, ongezonde en destructieve relaties te horen zijn.

Typische gaslight zinnen die iedere narcist wereldwijd tegen hun slachtoffers vertellen. Toxische, destructieve, ongezonde en traumatische relaties zitten vol met deze typische gaslight zinnen die manipulators gebruiken. Gaslight zinnen als bijvoorbeeld:

1ste Gaslight zin: Ik heb dat niet gezegd!

“Ik heb dat niet gezegd.” De narcist liegt tegen je. De narcist weet drommels goed dat hij of zij staat te liegen. Door vol te houden en stug te blijven herhalen: “Ik heb dat niet gezegd,” ga je twijfelen aan je eigen waarneming. Dat is waar de narcist op uit is: dat jij je eigen gezonde verstand in twijfel trekt.  Er is niets mis met je, je weet net zo goed als de narcist dat deze staat te liegen. Je zou er eventueel een “welles, nietes” spelletje van kunnen maken, maar of je er veel mee opschiet?

Zodra narcisten roepen: “Ik heb dat niet gezegd!” weet dan alsjeblieft dat de narcist het WEL gezegd heeft. Het is alsof de narcist in codetaal spreekt en probeert er onderuit te komen. Eisen dat de narcist zich aan diens belofte of toezegging moet houden heeft overigens geen zin. Leer jezelf aan te realiseren dat narcisten liegen. Geen woord zou je moeten geloven dat uit een mond van de narcist komt. Als je die houding voor jezelf gaat aannemen, leren je kinderen automatisch van je.

2de Gaslight zin: Dat is nooit gebeurd!

“Dat is nooit gebeurd!” De narcist liegt tegen je. Je staat met een foto in je handen waarop de narciste een ander zoent. Zelfs met bewijs in je handen blijven narcisten stug volhouden dat er niets is gebeurd, dat je het verzint, dat het om een foto gaat dat gefotoshopt is, dat iemand haar een loer wil draaien en enz. De waarheid krijg je niet uit een narcist. Dat is een illusie.

Zodra narcisten roepen: “Dat is niet gebeurd!” weet dan alsjeblieft dat het WEL gebeurd is. Het is alsof de narcist in codetaal spreekt en probeert er onder uit te komen. Eisen dat de narcist niet vreemd mag gaan heeft overigens totaal geen zin. Leer jezelf aan dat narcisten altijd liegen en geen bal geeft om jou of je emoties.

Sam Vaknin

Zoals Sam Vaknin zo treffend kan zeggen: “Narcisten zijn niet geïnteresseerd in je. Niet in je emoties of gevoelens. Of in je voorkeuren en behoeftes. Ook niet van diens bloedeigen kinderen. Het kan narcisten niet schelen wat jij wil of eist. Narcisten zijn uitsluitend geïnteresseerd in eigen belang en kortetermijnwinst. Narcisten zijn uitsluitend geïnteresseerd in zichzelf. Jij bent er om hem of haar te dienen. Je hebt geen reden om te piepen. Je zou dankbaar moeten zijn dat je hem of haar kent en dat hij of zij het zo lang bij je uithoudt.”

3de Gaslight zin: Je bent zo gevoelig!

“Je bent zo gevoelig!” De narcist probeert je onderuit te halen door te beweren en te insinueren dat het aan jou ligt. Alsof de narcist de aandacht van diens eigen wandaden wil verleggen en de aandacht op jouw kwetsbaarheden wil leggen.

Nu heeft een narcist een goed punt: wij HSP zijn ware gevoelsmensen en wij zijn gevoelig. Maar zoals de narcist het probeert te brengen, slaat deze de plank totaal mis. Het is je echt als HSP om voor jezelf en voor je welzijn op te komen. Als de narcist een wandaad tegen je heeft gedaan, dan mag jij daar gerust je mond over opendoen en voor jezelf opkomen.

Maar ben je nog onder invloed van de narcist, in de ban van de narcist en heeft de narcist je geïmponeerd, dan kan zo´n zin je behoorlijk aan het twijfelen brengen waardoor je stilvalt. En dat is exact waar de narcist op uit is: dat jij je mond houdt en de narcist met rust laat. De narcist heeft namelijk wel belangrijker dingen te doen dan diens tijd te verspillen met jou.

4de Gaslight zin: Je bent gek en dat denken anderen ook!

“Je bent gek en dat denken anderen ook!” Als je van de narcist houdt en je bent nog verliefd, dan is het ontzettend pijnlijk om je geliefde te horen zeggen dat je gek bent. Wat jij nog niet weet is dat de narcist geen geliefde van je kan zijn. Dat moet je nog ondervinden. Maar als je een (liefdes)relatie hebt met iemand die constant tegen je zegt dat je gek bent, dan is dat een rode waarschuwing vlag. Het ondermijnt je, het ondermijnt je zelfvertrouwen en je eigenwaarde. Bovendien vreet het aan je. Dat in combinatie met het gekmakende gedrag van de narcist, zorgt ervoor dat je begint weg te kwijnen en dat je jezelf gaat afvragen: “Ben ik nou gek?”

Onthoud alsjeblieft: als narcisten zeggen dat jij gek bent, dan is het niets anders dan dat de gek tegen jou zegt dat je gek bent. De narcist is gek. Niet jij.

Doordat je gaat twijfelen aan jezelf, gaat je gedrag veranderen. En dat merken je vrienden en je familie ook op. Narcisten lieve dames en heren hebben al vanaf de eerste dag van jullie kennismaking een balletje opgegooid door te beweren dat jij zo´n zielig vogeltje bent en dat niemand anders je wil omdat je… (narcist maakt met de wijsvinger kleine ronddraaiende bewegingen bij diens slaap.) De narcist laat vervolgens geen gelegenheid voorbijgaan om aan anderen te insinueren dat jij gek en gestoord bent, een emotioneel wrak.

Als je namelijk geïsoleerd bent van je vrienden en je familie en de vrienden en familie van de narcist willen niets meer met je te maken hebben, dan ben je namelijk een zeer geschikte prooi voor de narcist! Als je aan je lot overgelaten bent, niemand die om je bekommert en je denkt bovendien dat jij degene bent die gek is…de narcist smult van je ongeluk en kan diens valse grijns niet inhouden.

Hoe herken je gaslighting?

Als je bij jezelf denkt:

“Waar gaat dit over?” of:

“Ben ik nou gek?”

Wil je meer weten over gaslight en wat gaslighting is?

Mogelijk wil je meer weten over de manipulatietechnieken die narcisten hanteren?

Of wil je meer weten over verborgen emotioneel misbruik en ander psychisch geweld?

Afbeelding van Roland via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke Hsp’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu 4 Gaslight zinnen die narcisten tegen je zeggen om je te manipuleren en die in toxische, ongezonde en destructieve relaties te horen zijn.